Någon gång på 80-talet fick jag en inbjudan från Jan-Erik att följa med på en tur i Sankta Annas skärgård med hans Anita K2. Anitan var vacker och väldigt sjövärdig. Vi hade bra väder, mest solsken. En eftermiddag riktigt hård vind. Vi upptäckte att kuling, det är när inget ligger kvar där man lägger det. Allt blåser bort. Vi blev våra egna hjältar när vi lade till vid en liten ö och upptäckte en brand som vi turligt nog klarade av att släcka.

Jag fick en kort instruktion till hur man paddlar och så fick jag sitta fram. Jag hade ingen helhetsbild över hur båten gick i sjön. Allt jag såg var den korta, smala fören. När jag vant mig var det riktigt roligt. Jag skulle köpa en egen kajak.

Den 20:de juli 1983 köpte jag en begagnad Kåre av KrutKalles kanotcenter i Katrineholm för 2400 kronor. Den var orange med en vit rand över däcket. Rodret pekade lite snett och den luktade inte som den skulle.

På våren -84 la jag i kajaken vid badet bredvid KrutKalles. Jag paddlade till Sparreholm på åar och sjöar i Sörmland. Jag minns nedfallna träd över smala åar. Jag hade tur som kunde ta mig fram. På fördäcket hade jag en stor vagn fastspänd. Det var några korta transporter som jag behövde använda hjulen. Jag tappade den fullastade kajaken nerför en åbrink och den landade på rodret, som blev rakt!

Bin och humlors svärmande ljud runt träd som blommar. Gamla kungagravar vid Husby-Oppunda. Göken som sitter och gal i samma träd som jag sitter och vilar under. Bävern som prasslar bakom några buskar men som gömt sig när jag försöker komma nära. Grottan med sprickan i taket som visar att just här är en förkastning mellan två landmassor. Stenar som balanserar på klipphällen. Som ditlagda av en försiktig jättehand.

Paddlade mycket. Jag hade packningen färdig i ett skåp i hallen. Kunde vara på väg efter 10 minuter. Jag hade en favoritö i Sankta Annas skärgård som jag besökte första helgen efter att fågelskyddet släppt.

När det blåste som mest paddlade jag runt på närmaste Mälarfjärden. Fören borrade sig in i vågen framför när jag surfade. Kajaken tryckte lite åt sidan och ett slurpande ljud hördes när luft sögs ner runt fören.

Långturen från Sankta Anna ner till Oskarshamn.

Det plötsliga rycket. Paddlade ut till en ö i Mälaren på natten och utan tält. Sov i kajaken med ett liggunderlag virat runt sittbrunnen för att det inte skulle regna in. Vaknade och sädesärlan som fångade flugor en armlängd bort.

Kåren utrustad med däckslinor. Glassérpaddel, stora blad 90°. Tältet från Ellos. Friluftskläderna var jeans och bomullskjorta. Solen lyste alltid.

Manicken som hänger runt halsen på Jan-Erik är en ljusmätare. För att ställa in rätt exponeringstid och bländare på kameran.

Hittade i januari 2017 ett anteckningshäfte med berättelser från gamla turer.