Sammanfattning av kajakandet 2016. Längst ner på sidan.

24/1

Första bassängträningen med Västerås Kanotförening. Mats och Peter var ledare. Jag kollade in deras lokaler och gav Ellen och hennes kajak lift till Lögarängen.

Lärde mig utan något problem ett nytt sätt att kamraträdda. Tränade på roll men det känns som jag glömt allt när jag kommer i bassängen. Hade Nordkappen, som är en stor best att hantera bland andra kajaker. Jag vill använda den mycket så jag kommer att ha den på bassängträningarna.

Det är skönt att sitta i en kajak igen om så bara i bassäng.

29/1

VKV101 såld.

Bild. Numer Staffans VKV.

Numer Staffans VKV.

3/2

Isen har smällt undan för undan. I dag är ån farbar men kanske inte i morgon. Jag la Étain på isen vid bryggan och gungade centimeter för centimeter för att till slut glida ner i vattnet. Vid Carls hus täcktes ytan av ett millimetertjockt islager. Rundade ön vid Snopptorp utan problem. På väg upp i ån började mina muskler fungera bättre och skäddan tinade upp.

Bild. Eskilstunaån med isklumpar.

Upp mot Skjulsta mötte jag drivis, mest små klumpar men ett par stora isflak. Det gick inte att runda ön så jag fick ta samma väg tillbaka. Bröt loss is vid bryggorna så mycket det gick. Sedan åkte jag upp på isen. Fick tag i isen med isdubbarna och drog mig mot bryggan. För att komma rätt bredvid bryggan var jag tvungen att ställa mig upp. En fot på var sida om kajaken. Kändes inte särskilt säkert när det bara några decimeter bort var hål i isen. Fick rätt vinkel på kajaken för att komma jäms med bryggan. Étain var till salu men jag kan inte förmå mig att sälja den.

7/2

Lögarängens badhus i Västerås med VKF. Kamraträddning. Lärde mig simma med paddel. Nordkappen är lite rank när jag sitter med fötterna utanför sittbrunnen och ska ta in dem. Tränade på att stötta med paddeln vid sådant tillfälle. Rollträning. Cowboyräddning återstår att försöka på riktigt. Håkan och Jonas var ledare.

11/2

Jag hade aviserat en kajaktur till idag och Kalle hängde på. Isen är borta från bryggorna och det går att runda ön i Skjulsta. Strömstaren dök i forsen. Vi roade oss med att bryta is och fick loss ett stort isflak från gångbron vid minigolfen.

Bild. Kalle bryter is.

14/2

Rollövning i Kungsörs badhus med Mattias som instruktör. Det är underligt att enda gången jag lyckas är när personer står i vägen så att jag inte kunnat göra som man ska.

20/2

Det gäller att passa på och paddla när det finns möjlighet. Isen vid bryggan gav långsamt vika när jag lade i kajaken. Snö skapade ny vit färg på isen, där den var torr. Innan Skjulsta fanns en fast is som hindrade mig att ta mig runt ön. Kraftig motvind gjorde att jag avstod från isbrytning. Så jag styrde på östra sidan om ön. Där stod en karl i en roddbåt och fiskade. Underligt att möta någon på ån nu. Passerade försiktigt forsen. Med vinden i ryggen styrde jag mot iskanten, för att komma vidare. Paddeln gjorde lätt små fördjupningar i isen. En speciell teknik krävs för att inte bladet ska brytas, kom jag på. Isen runt kajaken sjönk men utan att gå sönder. När jag vände kajaken och tittade där jag just passerat så fanns där ingen ränna i isen. Snön som föll bildade sörja i vattnet och fastnade i iskanterna. I mestadels mycket långsam takt tog jag mig runt resten av varvet. Lyckades bryta loss isen vid bryggan.

Bild. Isbrytning vid bryggan.

Det har just blivit en spricka i isen.

21/2

Rollträning med Västerås Kanotförening. Fick värdefulla råd. Kommer att titta på Helen Wilsons DVD efter det här.

25/2

Vårtur. Snön smälte vid ladans vägg och gräset tittar fram. I kajaken är vatten från förra paddlingens snö nu frusen is. Använde kanotvagnen för att komma till vattnet i stället för att dra kajaken över snön. Paddlade utan poogies och i medvind barhuvad. Sol, 0 grader. Is runt bryggorna som Kalle och jag bröt bort. Vid ön innan Skjulsta blev det mer isbrytning. Åkte upp på isen och satt där en liten stund och tittade över den snötäckta isen bort mot Vilstaskogen. Ett kort ögonblick av frid som jag inte riktigt tog vara på innan jag paddlade vidare. Vi plockade upp en livboj och ett par gåstavar ur vattnet. Mötte det första paret grågäss.

28/2

Rollträning med Mattias i Kungsörs badhus. Broněk coachade mig. Lär mig lite i taget

3/3

En åsväng. Pratade med ett par gubbar. Ännu ett par gäss har dykt upp. Svanar och sjöfåglar som jag inte känner igen med säkerhet. En hund blev väldigt intresserad av mig och blev stående och bara tittade.

Bild. Svanar på avstånd.

5/3

På nytt lägger jag ut Étain till försäljning. Förnuftet säger färre kajaker. Samtidigt har jag en längtan mot något mer grönlandsliknande.

6/3

Bassängträning med Västerås Kanotförening. Tränar roll.

12/3

Vildmarksmässan i Stockholm. Många korvar och ostar. Få skäddakajaker. Ingen grönlandskajak. Absolut ingen Arrow Ivalu.

Arrow Play har fått en rundare skrovform. Exemplaret på mässan hade roder.

Provsatt också Kayman Fury LV och Seabird Scott LV. Handlade konserverad turmat i plastpåsar.

13/3

Vårtur med Kalle. Vi lade i där Bibybron funnits. Paddlade ut mot iskanten i Hjälmaren. Lunchade på klubbholmen. Ingen motorbåt i sikte men när vi började förbereda oss på att åka tillbaka kom en man i en Seabird Nordr. Vi hade sällskap en stund. I stället för att omedelbart ta upp fortsatte vi in bland öarna i ån och snirklade runt där en stund.

Bild. Vi kommer inte längre för isen.

18/3

En åsväng mest som motion. Noterade fler gäss. Gåshanarna lägger sig mitt framför kajaken och skriker så mycket de kan för att avleda uppmärksamheten från honan. Några hägrar fanns där också. Vid Vilsta herrgård såg jag första bävern för året. Den sam från mig och jag minskade farten. Bävern försvann i vassen. Jag tog fram kameran och fällde ut skeddan så kajaken skulle gå rakt. Gled bredvid vassen och såg plötsligt bäverns ingång i vassen och där satt den. Jag gled förbi och tog samtidigt ett kort från brösthöjd med kameran.

Bild. Och där sitter bävern.

20/3

Bassängträning med Västerås Kanotförening. Ulf och jag försökte rolla i barnbassängen. Det var kul och jag fick fina tips.

22/3

Releasparty och kajaksnack med MestUte på Eskilstuna Ölkultur. Vilket bra initiativ. Inspirerande. Ska summera och titta på vilka turer med olika grupper som jag kan vara med på i sommar. Pratade med trevliga paddlare. Ångrade att jag inte provpaddlat Nordkapp Førty. Kollade skrovformen på en Sirona.

24/3

En vanlig åsväng med Kalle. Molnen vek medans vi paddlade. Vindstilla gjorde poogisarna onödiga. Mot slutet också mössan. Kalle klagade över dåligt fågelliv men när vi rundade åkröken vid Vilstakolonin Stod tranparet som alla år på andra sidan ån. Två par tranor var i luften och trumpetandet var storslaget. Ett par gick ner för landning längre bort och ett par tog några svängar över oss och försvann sedan högt upp i luften. Sedan var ån och luften full av fåglar av alla sorter. Vi paddlade in under bron mot Skjulstastugan och såg strömstaren, Jans favoritfågel. Vi låg en stund i vasskanten och solade. Plockade upp det lilla skräp vi såg. Funderade över sommarens paddlingar.

Bild. Pet-flaska på kajaken.

Testade en gammal idé. Genom att slå kokhett vatten efter sidan på en pet-flaska blir den platt på den sidan och passar mot däcket på kajaken. Trillar då inte lika lätt av.

27/3

En ny utflykt till iskanten i Hjälmaren med Kalle. Efter första lilla fjärden såg vi ett par havsörnar. De var där på tillbakavägen också. En örn verkade granska mig. Bedömde förmodligen om jag var liten nog att ätas. Vinden var ganska stark i perioder och vi följde södra sidan, läsidan ut mot iskanten. Sedan svängde vi och paddlade bredvid iskanten med vinden i ryggen. Vi försökte oss på att komma runt lilla Kvisslaholmen. Det verkade inte gå men Kalle såg ett mellanrum mellan ön och isen. Där försökte jag ta mig fram men tryckte till slut upp fören på en sten och det var mer besvärligt att vända. Jag klev ur och drog kajaken sista 10 meterna till öppet vatten. På norra sidan av Stora Kvisslaholmen var det också fast is. Kalle tog sig entusiastiskt an att bryta en 25 meter lång ränna. Jag tog mig försiktigt fram bakom honom. Kalle drog sig fram med händerna. Jag hade inga handskar och fick inget fäste med paddeln på den ganska tjocka isen. Vinden hjälpte mig framåt och när det inte räckte höjde jag min pagaj över huvudet som ett segel. Sedan letade vi matplats och hittade en fin öppen plats i solen med ganska mycket lä. Efter maten inspekterade vi iskanten. Kalle upptäckte att det nu gick att komma till en ö längre norrut. Isen hade försvunnit där. Jag tittade på rännan Kalle gjort tidigare. Nu var den en meter bred. När Kalle kom paddlande från sitt håll bara några minuter senare var isflaken nästan upplösta. Vi tog oss tillbaka i lä. Avslutade med att snirkla runt öarna en bit nedströms där Bibybron funnits. Såg både tussilago och blåsippor.

Bild. Kalle bryter is.

29/3

Kan inte sälja étain. Visserligen är den för hög men det är strunt samma. Nu ångrar jag mig inte mer.

3/4

Stefan ledde balansövningar med Havspaddlarna. Inga kapell och inga paddlar. Det går att lära sig att sitta på bakdäcket. Att snurra runt i sittbrunnen. Att byta kajak med kompisen på vattnet. Sen finns det saker som inte går också som att stå upp till exempel. Det var helt nya saker för mig.

9/4

Bronêk hade frågat efter sällskap på en afternoon paddle på Mälaren. Vi blev 7 kajaker. När vi rundat Sundbyholmsön sa Finn hejdå och försvann som en avlöning ut på Blacken. En stund senare syntes han bara som en prick. När man träffar så många paddlare så blir det tillfälle att prata om ett och annat. Efter paddlingen afternoon tea. Jag paddlade min nya vackra Atlantic, Moster. Vitsipporna blommade runt kanothuset.

Bild. Martina.

Martina paddlade oftast först.

11/4

Första lediga måndagen och en åtur med Anders, Bronêk och Lars. Doppingarna har kommit till ån.

Tittade på Nordkapps ryggstöd som gått halvt av under balansövningarna. Det går nog fortfarande att använda.

14/4

Ny gul VKV101 på gång att bli min. Kul.

15/4

I Ramsundsån blev en bäver överraskad av kajakerna och försvann hastigt i vattnet innan vi sett den. Spår av luftbubblor avslöjade att den sam just under våra kajaker.

Heikki och Kalle gjorde mig sällskap på en Mälartur. Kalle i Heikkis Valley Gemini SP RM. Vid den ö i Granfjärden jag har som favorit döpte jag med ett högtidligt tal min kajaks namn till Moster. Vi följde nyfiket Aggaröns strandlinje. In i alla vikar på jakt efter tänkbara platser för strandhugg och tältning. Botten på Moster fick den första repan av grundkänning. Mer norrut hade strandlinjen förändrats. Islossningen hade tryckt upp stranden och skapat en vall mot sjön. Efter en lunch i ett EU-finansierat vindskydd vände vi hem och drabbades av ett kort men häftigt regn. Vi slapp snö i alla fall. Heikki sa att vi klarat skamgränsen. Vi kom över 2 mil. När jag kom hem hade jag mörka fläckar på kindknotorna. Av sol och väder.

Min nya VKV101, som jag köpt av klubben, fanns i kajakhuset i Sundbyholm. Det visade sig att också den, min tredje 101:a, var ett renoveringsobjekt. Den får väl hänga i carporten ett tag i väntan på att göras i ordning.

17/4

Bassängträning med HAV. Mattias instruerade kamraträddning på ett väldigt bra sätt. Daniel och jag tränade tillsammans. Jag lärde mig flera helt nya saker som att hålla ihop linorna på båda kajakerna när man går upp och vi tog oss upp fast vi båda låg i vattnet.

Jag såg att det kanske är bäst att byta ryggstöd på Nordkappen men jag kan testa att ta bort det först.

20/4

Såg att Valley börjat göra en ny hemsida. Bra. Efter att jag läst följande: One of these enthusiasts was Geoffrey Blackford, who made a slightly lengthened plywood version and called it the Anus Acuta. Så kände jag att jag måste göra dem uppmärksamma på stavningen och försökte skicka dem meddelandet: You must take away the wrong spelling. Anus Acuta might be the symptom after too many hours in a bad kayak-seat. Tyvärr fungerade inte deras meddelandesida.

24/4

Kanotsällskapets städdag i Vilsta. Kollade samtidigt om min étain är hel. Vid häftig isbrytning någon gång small det om kajaken. Nu ser jag att främre skottet läcker.

Bild. Vladde står böjd över soptunnan.

Vladde städar.

Samma dag på kvällen var det fria övningar med Havspaddlarna i Lögarängens badhus. Fick till en cowboyräddning och några re-entry och roll med flottör. Med god vilja också något som liknade en roll.

25/4

Jag ville paddla Moster och ta mina egna vägar. Bara lyssna på mitt eget huvud, som inte säger värst mycket faktiskt.

In i Lillsjön öster om Sundbyholmsön. Ut i Granfjärden norr om Nysslingen. Till Långholmen och sen öarna söderut. Sen hem i ökande fart.

Bild. Mandarinand.

I Ramsundsån simmade en mandarinand. Den tog ingen större notis om mig. Reagerade bara när den var tillräckligt nära för att höra klickljudet från kameran. Några hundra meter längre bort gjorde min ankomst större väsen av sig. Bävern kastade sig i vattnet och rådjuret for iväg in bland buskar och träd.

Bild. Kajaken Moster vid en ö.

Hittade en kajakhamn. I norr, över Västmanland, kom ett massivt regn. Över Sörmland lyser solen.

Kajaken har platt däck. Bra för tekoppen. Veck i däcket gör att det är lättare att få tag i linorna. Vid platsen för kompassen finns små fördjupningar som visar var skruvarna ska placeras så kompassen kommer rakt. Fikaluckan är placerad så långt mot däckets sida som möjligt. Det blir då lättare att öppna luckan.

Bild. North Shore Atlantic.

North Shore Atlantic.

Det går rätt fort fram med den här kajaken. Sitsen passar mig mycket bra. Den är lite hög men utan att det blir ostabilt. Med högre sits kan paddeltagen bli mer effektiva.

5/5

Lite sen eftermiddag paddlar jag och Kalle ut på Mälaren. Följde Nysslingens östsida och ser strandvallar som byggts upp i år. Många träd har fallit och lagt sig i vattnet utan bäverns hjälp. Studerar också bäverns tandarbete.

Bild. Mönster efter bävertänder på trädet.

I Lillsjön möter som överenskommet Christer. Ser och hör tranor. Tar oss ut i Blackens idag korta vågor. Någon gång gömdes Kalles kajak i en vågdal. Sen var biten över Tegelviken längre än vanligt men Ramsundsån vacker. Vi slutade i fullt dagsljus klockan 21.00.

Bild. Kalle och Christer.

10/5

Säsongens första Prova-på-paddling samtidigt som ett gäng medlemmar täckte kanothusets innerväggar som skydd för kajakerna då ladan ska målas. Jag tog ut en Nordkapp RM och gjorde mig i ordning för att vara hjälppaddlare. Gick ut på vattnet för att kunna vara behjälplig med råd och hjälp. Verksamheten på land började bra men slutade efter ett tag att fungera. Kajaker släpptes i och försvann. Jag försökte hålla räkningen men kajaker försvann bakom åkröken. Flera hade aldrig paddlat tidigare men kom ut på vattnet utan att ha fått instruktion om hur man använder en paddel. En kvinna som paddlade iväg bland de sista ville inte prata med mig och hade en flytväst som inte var åtspänd. En man hade en för liten kajak för sin kroppsvikt och fick då och då in vatten över sittbrunnskanten. Ändå var det någon stund trevligt men kanske det var min sista Prova-på-paddling. Klubbens syfte skulle kunna vara att ha upplagsplats för kajaker och en Facebook-sida för att annonsera om man vill ha paddelsällskap och annat.

Kanske skulle medlemsantalet bli för lågt och klubben upphöra att finnas till om det blev så. Det verkar som ett stort problem att klubbens kajaker blir så misshandlade också.

11/5

Första numret av magasinetpaddling.se fick jag just i handen. Jag var glad när jag skrev det här. Jag betalade en prenumeration men efter tre nummer gick tidningen i konkurs. Det går inte att ge ut en paddeltidning i Sverige. Det är den tredje tidningen på några år.

14-15/5

Eskilstuna kanotsällskap gav sig av med 7 kajaker från Mora. Inräknad var då också Roger från Havspaddlarna. Vi mötte några havspaddlare söder om Långholmen och tältade där tillsammans. Några paddlade hem för att avlösa hundvakten redan på lördagskvällen. Resten av oss tog oss in efter Lillsjöns norra sida och utforskade vikarna på Ridön. Överfarten till Lillsjön var överraskande besvärlig med på några ställen brytande vågor. Vid ett tillfälle kände jag vågen spola över sittbrunnen och slå upp långt upp på magen, men jag paddlar Nordkapp. Vi gjorde också en liten promenad på ön och tittade på blommor, mistlar och kor.

Bild. Daniel och Eva från Havspaddlarna.

Daniel och Eva.

Vädret var småregnigt och natten var kall. På söndagen skildes vi åt och eskilstunapaddlarna tog vägen till Lübecks sten för lunchmackor. Sedan paddlade vi ut i Blacken men ångrade oss. Vinden växlade mellan kuling och nästan ingen vind alls. Vi tog säker väg genom Lillsjön som på något ställe trots att där vanligen inte går några vågor nu idag visade ordentlig sjö. Jag fick prova boxeringslinan. Mot bryggorna i Sundbyholm undvek vi spegelsjön men i Tegelviken var sjön inte besvärlig som jag varit orolig för.

Efter att jag ett tag undrat över hur sjutton man får upp det här nya tältet så var det mysigt att sitta där i tältöppningen och fixa käket. Det tog ibland lite långa stunder av prat innan vi kom i kajakerna men jag uppskattar det. Trots vädret en positiv upplevelse.

Bild. Vår tältplats.

För mig var det också en test av utrustning. Vi var ju på en plats där det är nära hem.

Länk till bildgalleri.

19/5

Gav mig själv ut på ån i avsikt att välta och träna. Träffade Görgen och pratade lite. Jag drog ut skräp ur vassarna som var för stort att ta med i kajaken. Hoppades att det ska fastna i länsen innan kraftverket vid Stålforsbron. Vid Skjulstabadet höll skolelever som tidigare vårar på att håva upp smådjur. Jag testade några låga stöd och välte ganska snart. Det tog en evinnerlig tid att få ordning på allt och göra en flottöruppgång. Testade sedan med framgång låga stöd. Höga stöd har jag aldrig riktigt provat. Paddlade till kanotklubbens brygga och fann att jag sitter för fast för att kunna göra balance brace. Testade lite försiktigt att rolla vid badet i Vilsta. Blev till slut hungrig och kall. Bytte om och åkte hem. Det kändes bra även om det verkar som jag har svårt att klara det jag vill.

22/5

Anette provar min étain i ån. Tyvärr föll den inte på läppen.

Svalorna har kommit och vi såg en kricka med 11 ungar. En rörhöna simmade förbi bryggorna vid kanothuset. Jag skar ner ett drag som hängde i ögonhöjd från ett träd då vi rundade ön vid Snopptorp. Höll på att få det i tummen.

Jag svettas i torrdräkten.

23/5

Jag fick med mig Christer på en mälarutflykt till Grävlingen. Vind från söder och prognosen utlovade höga lufttemperarturer och sol. Vi tränade självräddning i vågorna utanför ön. Jag fick också till en 30 meters surf i de för det ändamålet små vågorna. Vid ett annat surfförsök vände kajaken med sidan mot vågen utan att jag hade kontroll. Jag hade Adventure som jag i dagarna haft 5 år. Längre än någon annan kajak undantaget Kåren för länge sedan. När jag förlorat buffen i vågorna och blivit kall så fikade vi på Grävlingen.

På tillbakavägen snirklade vi lite hit och dit. När vi mer målmedvetet tog sikte mot Sundbyholm paddlade Christer snabbare. I motvinden går hans kajak jämnare och så har han nog bättre motor.

Det var roligt att paddla i vågor. Särskilt med den här kajaken.

29/5

Sålde min étain. Saknad och lättnad. Med färre kajaker har man större chans att lära känna de kajaker man har kvar. Det blir också enklare med färre kajaker.

Bild. Jag, étain ovh Vallerö.

Fotograf Jan Wisniewski

30/5

Ganska sent i går kom jag på att jag skulle paddla. Christer och Anders skulle ut på Blacken från Christers sommarställe med en Anita K2 en timme efter mej och följa södra sidan av sjön. Min plan var att gå mot vinden ut i Granfjärden och runda Länsman. Vi hade chans att träffa på varandra. Så småningom kom jag iväg från Mora. Följde efter mandarinänderna i Ramsundsån. In i Lillsjön från söder. Såg tre fiskgjusar. En av fiskgjusarna anföll en häger. I sundet söder om Nysslingen simmade ett svanpar före mig och jag saktade ner och höll ett säkerhetsavstånd till svanarna. Efter en titt på kartan så tog jag kurs mot målet. En liten stund senare behövde jag komma upp på land efter allt kaffe och the på morgonen. Från ön jag siktade på lättade en örn. Den flög mot nästa ö. Så fort den kom framför skogen blev den helt kamouflerad. För mina ögon försvann den. I lä av Länsman blev jag omgiven av en insektssvärm. Jag hörde surret av deras vingar. Mitt där sjön gick högst var en liten roddbåt och en av männen stod upp och fiskade. Jag tog kurs med den nordostliga vinden i ryggen. Fick ett par surfar. En riktigt bra. Tittade efter Anders och Christer men hittade dem inte. En kajak kom från Sandabadet. Det visade sig vara den Anders som Kalle och jag träffade i ån mot Hjälmaren i mitten av mars.

Bild. Anders med sin nya pagaj.

Han visade att han köpt den pagaj vi tipsat honom om. Själv paddlade jag idag Atlantic och med den kolfiberpaddel som ingen vill köpa. Nåväl. Jag behåller den.

1/6

Bild. Stormpaddel.

Nu kom stormpaddeln från EastPolePaddles. I första hand som reserv. Det ska bli kul att paddla med den också.

4-5/6

Kurs inför Blått paddelpass med horisontkajak. Johan Wagner, Escape Outdoors i Göteborg var inbuden som coach. Vid sjösättningen dök MestUte upp och jag pratade en stund med Heikki. Ett tredje kajakgäng från Västerås var också i de här vattnen.

Vi paddlade i en sjö som var mastigare än den jag paddlat i hittills.

Det gick upp för mig att det finns väldigt mycket att lära som jag inte hade en aning om. Jag fick en större klarsyn om riskerna.

Torrdräkten gick sönder. En del av bogseringsutrustningen och en plastflaska bidrog tyvärr till nedsmutsningen i havet.

I skogen på övernattningsön lyste skogsstjärnor i kvällsljuset som fördunklades av barrskogen. Här var liljekonvaljerna fortfarande i klarvit blomning. Nästan halvvuxna rådjurskid följde sina mammor.

När jag kom hem hittade jag kameran.

Trevligt paddelgäng. Tack till Johan, Carin och Lars.

12/6

Eskilstuna kanotsällskap ordnar kanottävling. Jan och jag sitter på en filt och pratar kajak med medlemmar och andra kajakister.

Bildgalleri.

13/6

En kvällstur runt Räfsgarn, Benklädet och Alholmen. Mötte båtar på väg in till kvällsvila i gästhamnen. Ännu var det långt till mörkret. På väg ut sökte jag skuggan av öarna så mycket som möjligt. Jag var på väg rakt mot solen. Det gick trögt att paddla men jag accepterade min kropps långsamma takt. Jag hade lite för mycket kläder för de 20 grader det var i luften. Paddlade nära Alholmen. Solen gjorde alla färger starka. Inga vågor störde. Knipans ungar är väldigt små och söta. Änder och häger inte särskilt skygga. På väg tillbaka kom min kropp igång och jag koncentrerade mig på effektiva paddeldrag. Solen började gå ner och luften kyldes av. Med solen i ryggen reflekterade 7-knops skylten på halvön vid Sundbyholm solens strålar bländande medans träden var i kvällsskymning. Tegelviken regerades av en yngling på en alltför stark och ljudlig vattenskoter.

Bild. I kvällsljuset står en häger vid Alholmen.

15/6

Liten åsväng med Johannes. Han gjorde seal-launch från gräsmattan. Annars var det lugnt på ån. Fint väder och många både djur och människor.

18/6

Satte dit muddarna på torrdräkten med muddlim. De hade lossnat från båda ärmarna. Den som hjälpt mig tidigare att byta muddar hade inte fått limmet att härda.

Bild. Torrdräkt pet-flaska och mudd.

Jag gjorde en fixtur av en pet-flaska.

Torrdräkten ut och in. Mudden träs på pet-flaskan och pet-flaskan sticks in i ärmen. Mudden rullas efter limningen ner över ärmen.

Det var svårt att få tag i ren alkohol i liten förpackning för att tvätta ytorna. Jag frös en deciliter Renat i frysen och hällde av ismoset.

Hade inte tänkt på att fixturen skulle tas ut genom ärmen. Det gick efter 20 minuters lirkande för var ärm.

20/6

Jag hade frågat efter paddelkompisar för en eftermiddagstur runt Ridön. Heikki väntade vid kanothuset i Sundbyholm. Fikade på Norrskär. Kalle gjorde oss sällskap i Lillsjön och vi följde med honom när han rundade Sundbyholmsön. Vi såg en fiskgjuse med en ganska stor fisk i klorna. En havsörn med fina vita stjärtfjädrar. Trevligt med sällskap.

I dag är det sommar.

Bild. Heikki paddlar.

25/6

Tidig midsommardags morgon på ån tillsammans med bävrar och ett par försiktigt tillnyktrande män vid Vilstabadet.

Bild. En bäver sticker upp sin nos ur vattnet.

27/6

En fin eftermiddagstur från Christers och Evas lantställe med deras Anita K2. Det var i början av 80-talet som jag paddlat en VKV Anita senast och då satt jag i främre sittbrunnen. Nu fick jag sitta sist. Det är en helt annorlunda sak mot K1 skäddakajak. Allt kändes ovant och osäkert, fast jag vet att med båten finns inget problem. Efter att ha försökt oss lite västerut efter kanten så tog vi sikte rakt ut mot Stora Jungfrun. Fiskgjusar och vitfågel hindrade oss först från att gå iland men vi hittade till sist en egen klippa att sträcka ryggen och att fika på. På tillbakavägen slog några vågor över min sittbrunn. Det sprutade och stänkte. Paddlarna i takt. Mina paddelblad nästan vidrörde Christers flytväst. Jag var fortfarande lite ovan men paddlingen stämde bättre nu. Bitvis kom vi upp i rätt bra fart med sjö och vind delvis med oss. Tillbaka till bryggan hoppade vi i och badade i sommarvarmt vatten.

Bild. Krister på Stora Jungfrun och VKV Anita K2.

30/6

Efter att ha tvättat av den VKV101 jag senast köpt av klubben från färgrester och smuts så bestämde jag mig för att bara laga det nödvändigaste. Fick till en hel sarg men jag hade gjort av med all blå färg så jag får vänta med att provpaddla den.

Provade min torrdräkt efter lagningen senast. Det verkar ha blivit bra. Jag fick tidigare rådet att använda barnpuder på latexen för att det ska gå lättare att ta på och av. Undrar vilken långsiktig effekt det har på latexen.

3/7

Anette och jag ledde en lättsam paddling på Mälaren. Jag blev glad åt att så många kom. Alena, Eva och Christer. Heikki och Kalle. Paddlade till min favoritö och trängde ihop oss på stranden. Sedan annorlunda väg till Lillsjön och så tillbaka vanliga vägen med fika på Bjurholmen. Länsstyrelsen har ökat tillgängligheten så det knappt går att komma iland. Såg badande kor och ett par fiskgjusar.

Bild. Kajaker på favoritön.

8/7

Min fru ville testa på att paddla så vi tog en liten sväng i Näshultasjön. Hon paddlade en Avocet från klubben men satt inget bra. Vi skrämde ett gäng grågäss och såg en stor rovfågel. Sjöns södra ände försvann i ett regndis och vi tog upp kajakerna när regnet kom.


När jag körde tillbaka kajakerna till Vilsta passade jag på att göra en åsväng. Småfiskar slog runt fören och tärnor kastade sig ner i vattnet för att få en fångst. En halvvuxen andunge hade kommit bort från sin mamma och försökte slå följe med några äldre hanar. Barnen kastar sig från hopptornet och ridskolan har körtävlingar.

11/7

För tredje dagen i rad sparade jag 6000 kronor genom att inte köpa en vit VKV Kåre. Kåre var min första kajak. När jag surfade bildades en slurpande virvel runt nosen och det ryckte i kajaken. Så minns jag det.

14/7

Christer satt och väntade på Grävlingen. Jag paddlade från klubbhuset i Sundbyholm och han från sin sommarstuga. Det blåste runt 7 sekundmeter och var rätt mycket sjö. Planen var att paddla norrut till dess vi storknade och sedan vända. Tog paus på Stora Sandskär. Hälsade på en huggorm och skrev i loggboken.

Bild. Huggorm på Stora Sandskär.

Fortsatte till Västerås kanotklubb. Pratade kajak med Peter och han visade sin långfärdskajak. Vände tillbaka nu öster om Björnön. Många flygplan tog höjd över våra huvuden. Förlängningen av startbanan är just här. Såg stora gäng av grågäss. Landade på Norrskär och hängde där en stund. In genom Lillsjön och skildes åt efter Stenskärssundet. Då jag svängde mot Sundbyholm hade jag svårt att se Christer. Som en prick bara ute i sjön. Runt Sundbyholm var det 5 motorbåtar annars var vi ganska själva hela turen. Christers kajak av märket Trapperkopia från Estland går som ett spjut och fungerar hur fint som helst i sjö.

Bild. Christer öster om Almö-Lindö. Bild. Kajaker på favoritön.

18/7

101:an blev klar. Randen maskerar en ful lagning. Jag tycker den är frän.

Bild. VKV 101.

19/7

Bild. Min Nordkapp på bryggan. I bakgrunden Mälaren.

Tidig morgon vid Sandviksbadet. 〈Klickbar bild.〉

Kalle bjöd till en paddling i Granfjärden med utgångspunkt från Sandviksbadet. Jag tog min Nordkapp från kanothuset i Vilsta. Det var någon stund varmt så hatten måste kylas med vatten. Sedan kylande vind. Sedan molnigt och så sol igen.

Vi paddlade ut på en spegelblank Granfjärd. Rundade Ormskär och Hatten och en vacker ö utan namn. Såg sen att den heter Gäddskallen. Det kom en fiskgjuse med en fisk i klorna. Ett gäng Hägrar lättade när vi kom för nära. Det är så orört och fritt. Fågelskyddet har just släppt. Sten i sjön överallt. Lunchmackan åt vi på filten framför skärmskyddet på södra Aggarön.

Bild. Kalle vid Länsman.

Kalle vid Länsman.

Så en tur till Norrskär. Vi trängde ihop oss där med sju andra kajakister.

På hemvägen strök vi Långholmen, Norrbyskären och vad jag vill kalla Arnes ö. Efter att ha studerat Björn Thomassons sida om paddelteknik så börjar det gå bättre för mig. Nästa steg blir att lära mig sitta i kajaken på ett avslappnat sätt.

Där det inte finns så många grund har småbåtarna dykt upp. Semestern har börjat för många.

22/7

På morgonen gav sig familjen iväg på en liten paddeltur på Mälaren. Min son hade min Atlantic. Jag och min fru tog klubbens Trapper Laxen. Kort tid för sol och bad.

Bild. Eva paddlar.

På eftermiddagen testade jag VKV101:an i ån. Jag hade förberett mig med badbyxor och vattentätt fodral till bilnyckeln. Gjorde avståndet mellan sits och fotstöd längre än vad som var optimalt för fart men med knäna lägre tyckte jag det kändes bättre. Det gick att ta sig runt. Tre ÅHÅ blev det när det kändes som att balansen inte ville räcka. För försiktigt försökte jag runda ön vid Snopptorp. Jag hade så låg fart så rodret tog inte. Efter en ny sväng runt i ån åt fel håll kom jag på rätt sida av ön och kunde fortsätta. Det kändes bäst när ingen tittade åt mitt håll. Själv kunde jag inte vrida på huvudet av rädsla att tappa balansen. Då jag sneglade på vassen såg det ut att gå riktigt fort ibland fast jag inte ville försöka paddla riktigt snabbt. Kul att det lyckades med ett åvarv. Nu kan jag sälja den.

24/7

Det här att ha en motionskajak är trevligt på sommaren i ån. Inget kapell att svettas under. Lätt att bära i ena handen till vattnet.

När förortsinnevånarna började bänka sig framför TV-apparaterna. Tog jag min Point65-paddel och åkte till Vilsta. Lånade en Citius kajak och var noga med att det stod 55 på den och inte 51. Första meterna kändes det lite ostadigt men det blev snart acceptabelt. Den är ungefär 3 gånger så hög i fören mot 101:an. När man börjat svänga med den så vill den fortsätta svängen. Det var bra när jag skulle runda ön vid Snopptorp men annars lite tråkigt. Bästa motionskajak jag provat var nog min Point 65 Fasting. Sålde den för att jag inte använde den. VKV 101 är lite kul faktiskt. Synd bara att det känns som man måste vara beredd på att få bada hela tiden.

Idag blev jag genomsur på baksidan av låren. Solen höll på att gå ner och bävrarna kom fram. Fortfarande 22 grader varmt.

31/7

Efter att ha sålt VKV101:an så dröjde jag kvar vid kanotladan och pratade kanot med Karl-Erik.

Paddlade på eftermiddagen i 5-10 sekundmeter på Blacken tillsammans med Christer. Fick en överraskande snabb surf när jag rundade Benklädets norra udde. Det gick att se klart på långt håll. Luften var klar och allt kändes rent. Vi skulle väl ha tränat kapsejsning men det blev inte så.

6/8

Paddelabstinensen blev för stor så jag tog ett varv i ån med Nordkappen. Cyklade dit och lånade paddel och flytväst av klubben. Paddlade långsamt men utan många uppehåll. SMHI hade lovat bättre väder än det var. Bara under turens sista stund kom solen fram mellan molnen.

Såg en trana på deras ställe. Vita näckrosor kom fram på flera håll nu när de gula börjar gå mot slutet. Kollade in de röda näckrosorna som blivit fler senaste året.

Där grenar släpar vattnet samlas växtlighet som ser ut som blomsteruppsättningar.

Vilstacampingen var full men inga människor i badet.

7/8

Bild. Packning inför långtur.

Börjat packa inför långtur.

8/8

Bild. Packningen ligger på gräset framför kajaken.

Provpackning. Allt får plats. Fikaskottet är underbart stort. Det är bra med tillbakaflyttat främre skott. Kanske jag gjort ett knasigt val med maten. Jag räknar med att äta ett mål mer per dag än jag gör i mitt vanliga liv. Så har jag väldigt mycket vatten med. Kajaken blir snortung, men tyngst fram, vilket jag fått för mig är bra.

9/8

Hasse stod värd för en tisdagspaddling med inriktning mot teknik. Många klubbmedlemmar kom och också några som provade på. Jag nöjde mig med att paddla runt ett varv. Det blev mycket kajaksnack och planerande på olika sätt. Mattias var nog den ende som jag såg träna roll. Väldigt trevligt. Jag paddlade Nordkapp med pagaj från Rebel. Den paddeln är snabb.

Brônek berättade om sin nya hemsida.

12/8 - 22/8 Figeholm - Trosa

Fr 12/8

Eva och Christer släppte av mig vid campingen i Figeholm. Min fulla kajak gick tungt och lågt. Efter några hundra meter var jag tvungen att ta på mig en jacka. Drog upp kapellet under armhålorna så jag slapp den kalla pölen bakom ryggen. Vinden väste och en bit ut i sjön bröt vågorna. Jag försökte undvika bottenkänning men gick på mot stenar några gånger. Rundade udden och kompassen började peka mot norr. Just här fick jag sjön på mig en kort stund. Passerade mellan ett par runda klippor och det blev lugnt igen. Höll nordlig kurs tills kärnkraftverket dök upp. En stor båt låg vid kaj där och jag trodde först att jag skulle få möta den så jag höll mig undan från farleden och gömde mig mellan öarna. Då jag skulle passera kärnkraftverket tittade jag på solens höjd och vände in bland öarna. Letade efter ett bra ställe att dra upp den tunga kajaken. Fann det och hittade en bra tältplats. Ön visade sig vara full av rödmyror. Till slut gav jag upp. Samlade ihop mina grejor och paddlade 500 meter. Drog upp kajaken och slog upp tältet bara 3 meter in i skogen. Inga myror.

Bild. Kärnkraftverket dyker upp mellan öarna.

Lö 13/8

Jag fick ingen väderleksprognos genom mobilen. Försökte lyssna på sjövädret i radion 05.55. Hittade först inte P1 så jag missade prognosen för min del av Östersjön. För de områden jag hörde utfärdades kulingvarning. Skyndade mig att komma iväg eftersom jag ville ha passerat Ävrö norr om kärnkraftverket innan blåsten kom. Där finns inga öar som skyddar. Passerade förmodligen för nära kärnkraftverket med tanke på deras säkerhet. Här gick sjön hög och det kändes bra att jag inte var här igår och bra att jag var här så tidigt i dag. Det blåste inte något ännu. Sjöhävningen var från igår. Sen gick det överraskande snabbt att komma in i Misterhult. Jag höll kursen så mycket som möjligt mot norr. Öar till väster skyddade mot blåsten och till höger syntes då och då horisonten mellan öarna. Så småningom hade jag Vinö rakt fram och jag följde stranden förbi samhället. Det fanns inga kommersiella skyltar. Några master på en brygga antydde att här varit en uteservering för en kort tid sedan. Gjorde paus strax norr om Vinö. La mig ner på berghällen och kanske sov en stund. En kajak passerar. Också han norrut. Trots att mitt lokalsinne angav en helt annan riktning följde jag kompassen och kom rätt. I Ekholmsflagen reste sig en ganska kort och hög sjö som spolade över kajaken och genom kapellet kände jag det kalla vattnet mot magen och på ryggen. Fann en öppning på baksidan av en ö jag haft som riktmärke och gick iland för en kort stund. Det var mycket vackert och jag funderare på om jag skulle slå upp tältet redan här men klockan var inte så mycket och det fanns gott om myror vilket avgjorde saken. Paddlade genom ett mycket vackert område. Vid Ormödjupet följde jag först stranden men gav mig sedan rakt ut mot Långskär. Också här var vågorna rätt branta men större. Ett par vågor sköljde över kajaken och jag kände att kapellet inte satt fast ordentligt. Säkert var det inte så mycket vatten som kom in men det känns inte bra. En fluga hade också blivit kvar inne i min hatt. Men jag hade sinnesnärvaro att ta ut den först efter att jag kommit in i lugnare vatten. Jag har paddlat nog för idag och tog nattläger på en plats som såg bra ut på kartan. Jag är bekväm eller lat. Drog upp kajaken och slog upp tältet bara ett par meter bort. Så nära vattnet att man får hoppas att vinden inte blir stark och nordlig. Jag tror nu inte det ska bli något problem att träffa Christer på torsdag i Arkösund.



Sö 14/8

Sov gott men tvingade mig att vakna till sjövädret. Tog det lugnt och kom iväg så småningom. Behövde strax gå iland för att ta på jackan. Efter Vistingsdjupet gick jag mot öster på södra sidan om Nävelsö. Mötte en fin snipa så som de ser ut här. Gick mellan öarna och passerade bron till Händelöp. Blev lite vilsen. Mycket båttrafik. Hade nog inte tänkt över vart jag skulle och det blåste en del i viken. En turbåt drog upp stora vågor. Orienterade mig och åt en snabb lunch på vackra Krokö. Efter en kort paddling mötte jag en turbåt igen. Hastigt dök den upp bakom en ö. Den gick långsammare här i den trånga passagen och jag hann skapa ett mellanrum mellan oss innan svallet kom. Sen började det blåsa. Ett regn kom. Det blev alldeles för mycket motvind. Jag kämpade mig fram i skyfall och liten sikt över farleden till Gränsö udde och vinden mojnade. Passerade ett bad där jag för några år sedan badat från klipporna och gick norrut. Nära en stor mås på ett par meters håll. Det var många små öar och de verkade inte få plats på min karta. Hittade ändå passagen som heter något i stil med Löken. Vinden var borta och solen sken. Jag tog kompassriktning mot en genomfart mellan Hasselö och Sladö. Hoppades att mina efterforskningar på nätet skulle stämma. Det gjorde dom. Spännande genomfart. Hasselö här är vacker. Tänkte fortsätta och gå rakt ut till de låga skären för att sedan gå norrut mot Hallmare. Men ett nytt regnoväder var i närheten så jag följde ön nordväst ut. Såg att regnet parkerat över Västervik så jag gjorde överfarten med hjälp av ett par öar. Sedan fick jag paddla sydväst till dess jag kunde vända mot norr igen. En säl! Men det var en träsäl på en planka. Några jagar förmodligen. Letade sovplats och en fågel som lät väldigt mänsklig började pipa. Så jag började leta efter en annan tältplats. Lukten av kolgrill fick mig att överge också nästa plats. Kanske är mitt nattläger på Torrö, eller någonstans i närheten. Hittade tältplats högt upp på ön mellan några små men tjocka tallar.



Må 15/8

I dag ser jag att jag tältade i naturreservatet Nabben. I efterhand ser jag att jag inte fick tälta där men jag känner mig ändå rätt tillfreds med tanke på att jag inte gjort någon påverkan mer än jag gick några gånger mellan tältet och kajaken. I skogen såg jag något som ser ut som en grav. Ett område av samma storlek och form 5 meter därifrån är uppgrävt.

Jag tog mig norrut en egen väg innanför farleden. Efter Vindåsen (passande namn) fick jag nordvästlig vind 5 - 7 m/s och i byarna någon gång nästan inte paddelbart. Passerade det som för ett tag sedan varit ett fågelskyddsområde. En stor örn med vitt huvud lyfter tungt och långsamt. Chansade på att det skulle gå att gå mellan Långö och Trässö. Det såg ut som att det bara var en kort sträcka vass men jag vände efter att jag börjat paddla på något som började likna en äng. Gick väster om Stora Askö. Efter bron skulle det vara farbart. Det har jag sett på webben. Lita inte på webben. Drog kajaken mellan ön och vassen. Satte ändan i vattnet och kom strax ut i spridd vass. Då den blev tät tog jag sats och siktade på ett område där vassen såg gles ut. Det hela slutade på torra land. Från en liten bergknalle kunde jag se vattnet 50 meter längre fram. Här var en väldigt fin tältplats. Det var för tidigt på dagen för att tälta. Plötsligt kom en liten öppen motorbåt genom vassen. En passage. Jag såg en lättåtkomlig väg genom vassen till där båten passerat. Med en fot på var sida om kajaken och sittande på akterdäck sparkade jag mig fram till den lilla ån.

Bild. Kajaken är helt på land. Vatten syns på andra sidan vassen.

Jag såg flera kajaker innan Torrö. Ser kajaker varje dag. Slutade paddlingen på grund av tiden och att jag blivit kall i motvinden. Lägger tältet helt nära vattnet och kajaken på en strimma land utanför ett naturvårdsområde. Det kommer vandrare på leden en bit in i skogen. På kvällen äter en svanfamilj vattenväxter väldigt nära. När jag sitter i kajaken är de mycket mer skygga.

Bild. Kajaken och tältet ligger helt nära vattnet.

Ti 16/8

Mobiltelefonen har gått sönder så jag får ingen sjörapport och inga väderappar. Inga Google maps. En reservtelefon har jag i alla fall så att jag kan tala om att allt är bra med mig. Gissade på samma väder som igår. En meteorolog jag lyssnat på sa att det ofta är en bra prognos.

Passerade Kvädö. Arbetade mig norrut i motvinden. Förbi något slags konferenscenter eller semesterby. Gick rakt mot vinden och fick lä av Barbena. Valde att gå rakt över Valdemarsviken. Vågor från två håll. Bara en sekund över min trygghetsnivå som är ungefär vågor i armhålshöjd. En örn satt på fågelskären mitt i viken. Liknande som jag upplevt tidigare. Jag kämpade på och såg en äldre segelbåt som lutade så att däcket nästan blev vått. Slarvade sedan med navigationen och gick på fel sida om en landtunga som heter Rompen. Vände och kom rätt. Tänkte vända karta och äta vid badet på Ekön men där var så många människor. Har dom inga arbeten? Hörde ett litet barn prata tyska. Gick i stället till en ö i närheten och hittade ett för sjöhävningen skyddat ställe att gå upp för lunch. En mink sprang på klippan. När jag stod bredvid kajaken kom den fram och tittade in i sittbrunnen. Jag sa åt den att låta bli maten i fikaskottet och den strosade iväg in i vassen som ett barn som blivit tillsagt men inte vill låtsas om det. När jag skriver det här hör jag att den äter på något bakom vassen en halv kajaklängd bort. Ligger en stund på stranden. Militärflyget surrar på hela dagen. Värst vad det smaskar. Det visar sig vara ankor. När jag snyter mig far de hastigt iväg. Det ljudet skrämde för några dagar sedan en häger från sitt nattläger.

Paddlade förbi Gryt och sjöräddningsstationen. Många båtar åker fort och nära men ett par tog också hänsyn. Blev trött och tog nattläger på enda obebyggda ön i närheten. Hoppas infödingarna är vänligt sinnade. Här är det människor överallt.



On 17/8

Kråkorna på berget kraxade god morgon. En kanotist var på väg ut på sin morgontur. Jag tog vägen ut mellan öarna där fiskaren inte åker. När han kom i går kväll lät det som något av marinens mindre fartyg. Strax kom han trångt mellan öarna i marschfart.

I det öppna vattnet norrut kändes det som jag förlorade orienteringen och vatten kom in under kapellet. Ett snöre från jackan låg mellan kapellet och sargen. Tillräckligt för att jag skulle känna vatten på låret. Tog ut en riktning och paddlade på. När jag kom över viken mindes jag inte vilken ö jag siktat mot. Försökte komma sista biten upp mot Södra Finnö men vinden och sjön verkade besvärlig. Paddlade runt ön Bondekrok och såg en riktig bondeidyll. Röda hus med vita knutar. Midsommarstång och blågula flaggor. Kämpade mig sedan över i motvinden och rundade en ö söder om Södra Finnö. Pratade med en man i en segelbåt. Fick väderprognos för de närmaste dagarna och fick reda på att Finnleden inte var igenväxt. Det gick bitvis bra att paddla där trots motvinden. Efter Finnleden gjorde jag paus för att äta och byta kartblad. Jag valde en besvärlig strand och fick ändan våt igen. Nåväl, den var inte så torr innan heller. Ett par kanotister en bit ut i vattnet diskuterade fortsatt färdväg. De gav sig av innan jag var klar.

Paddlade ut i Korsfjärden och valde att gå med vinden som här blåste österut. Det blåste mindre nu. Efter att jag passerat farleden lät jag mig föras med vind och vågor. Skönt med en annan sorts paddling. Efter en häftig vindby sökte jag mig mer mot stranden av Norra Finnö. Passerade Tyrislöt men bland ögyttret strax efter bedömde jag att jag inte ville utsätta mig för Olsundsleden. Drog upp kajaken på första bästa ställe och hittade en skyddad äng som tältplats.



To 18/8

Bild. Kajakens för. Dimma och regn. Spridda öar.

Skulle träffa Christer idag. Ursprungliga överenskommelsen om mötesplats var Arkösund men på grund av vädret kunde vi ses i Tyrislöt eller på Mons camping. Började först paddla mot öster men bestämde mig efter en kort stund för att försöka komma till Arkösund andra vägen. På insidan av de stora öarna Djursö, Yxnö och Norra Finnö. Efter att jag värmt upp mig med långsamt tempo. Bara plaskat mig fram så tog jag tid på hur lång tid jag behövde mellan Grensö och Yxnö. Efter det bestämde jag mig för att det skulle gå att komma till Arkösund. Kanske redan i 4-taget. Vädret bjöd stora regnområden med tätt fint regn. Vind som vanligt snett emot. Efter Djursö slutade jag orientera och gick rakt mot norr eller då öar var i vägen på östra sidan om dem. Sista sträckan till fastlandet kändes lång. Sedan var det lite besvärligt utanför Lönshuvud, där kusten svänger mot norr. Det blev segare och segare att komma fram till badet som var mötesplatsen. Kom dit och hittade en öppen restaurang på campingen. Entrecoten levererades strax efter 17.00. Jag satt där genomblöt och lite kall och försökte torka medans jag åt. Christer kom och vi paddlade mellan Aspö och Arkö. Ett mellanrum mellan öarna där vassen röjts så att det går att åka båt där. Mindre båtar kan mötas. Vi tältade på en ö omedelbart därefter i skyddat läge. Slog upp tältet på en liten gräsplätt mellan träd och berghällar men fann att det inte fick plats. Lyfte upp det högst upp på berghällen och fick sova diagonalt i tältet för att det skulle fungera. Här fick tältet knappt plats och det gick inte att gå runt det utan att trilla ner någon meter.



Fr 19/8

Väntar i tältet på att regnet ska sluta. Försöker sprida ut kläderna så att de torkar så mycket som möjligt. När regnet nästan slutat lämnade vi ön. Christer sa att solen lyste men jag såg mer pessimistiskt på saken. Solen kom så småningom. Vi tog först en nordlig och sedan en nordvästlig väg till Stora Marö där vi rastade. Vi åt mycket medans allt torkade. Vattnet och vinden var stilla så vi gick rakt norrut mot Kolmården över Bråviken. Följde den bergiga stranden och hittade tältplats på Långholmen, just där kusten öppnar sig mot Oxelösund. Gick en promenad på ön. Upptäckte frekvent använda tältplatser, bättre än den vi valt.

Bild. Utsikt mot Oxelösund på kvällen.

Rökmolnet visar var Oxelösund ligger.



Lö 20/8

Tog oss till Oxelösunds kanotklubb som just höll på att organisera Seamasters. Surfskis låg på en kärra utanför kanothuset. Vi tittade på deras fina anläggning och hälsade på några bredaxlade och långa män. Fikade vid bryggan och paddlade ut igenom den smala kanalen till båthamnen och sedan förbi djuphamnen. Vid kajen med utsikt mot söder låg inget fartyg men 4 jättekranar gjorde att vi kände oss små. Tog sikte på en fyr på andra sidan farleden. Kunde komma upp på ön genom att paddla in i en liten bassäng. Fick upp det mesta av kajaken på en bergshylla just under vattnet. Kände att botten trycktes in då vattnet drogs undan i vågdalarna. Den tunga kajaken höll.

Vi fick nattläger vid en ö nära Kittelö. Såg andra kajaker i området. Den här ön har jag tittat på flera gånger på kartan och önskat få komma hit. Nu satt vi här och åt i kvällssolen.

Bild. Öar i havet. Ljus från Oxelösund i fjärran.

Sö 21/8

Bild. I dimman syns Christer på berget.

På väg från morgonbadet.

Överger den vackra ön vid Kittelö. Snirklade runt några öar söder om Rågön och passerade fjärden mot Kalklubbarna i lätt dimma. Hittade först inte öppningen mellan öarna. Åt lunch och kunde paddla passagen mellan de låga bergsryggarna. En kajak passerade och senare såg vi honom långt ute som svävande mellan det platta vattnet och dimman. Vi paddlade genom Stendörrens naturreservat. Gjorde en snabb paus och passerade sen farleden och vek in mellan Ringsö och Hartsö till Björkskärs fågelskyddsområde. Christer hittade en plats i skogen och jag valde just idag ett platt berg med utsikt över vattnet och öarna. Det blev inte så mycket med utsikt idag eftersom det börjat regna igen.

Bild. Christer paddlar i dimman. Bild. Vacker solnedgång. I förgrunden vass och öar.

Det slutade regna innan solnedgången.



Må 22/8

I första gryningsljuset är månen mest framträdande. Nästa gång jag tittar ut ur tältöppningen ser jag bara vassen och de närmaste träden. Sedan växer sikten långsamt kanske 400 meter bort till nästa ö. Allt är stilla. Ett svanpar hörs på långt avstånd. Ljudet av vingarna ökar och minskar och ökar igen. De passerar hastigt efter varandra. Vingarna slår bara centimeter över vattenytan.

Det var ett nära spegelblankt hav och vi tog oss med en svindlande känsla ut till Lackas sydspets. Gick iland i viken och beundrade naturens skönhet.

Vi tog oss norrut från ö till ö och gjorde en ny paus som med hänsyn till den växande vinden kunde varit kortare. Hjälptes åt att ta oss över till Käftudden. Paddlade den smala passagen söder om Hänö. Dröjde vid Trosa havsbad. En örn hälsade oss med majestätisk glidflykt framför kajakerna men försvann då vi blev omåkta av en motorbåt. Sedan gick vi i mål vid Stensunds camping. Ett gäng från Polen provade att paddla. I campingen hördes tyska. Vid folkhögskolan höll nya elever på att flytta in. En enorm canadensare lastades av en bil. Sedan hem för att få ordning på alla prylar.

Bild. Jag och Christer ser skäggiga och tuffa ut.

Jag och Christer tog en selfie på Lacka. Försökte se barska ut.

Karta över turen.

27/8

Jag hade bjudits in av Bronek för att testa den Triena Elefteria hans fru har. Det är ju intressant att testa kajaker.

Bild. Triena Elefteria.

Förhållandena då vi valde att testa var för besvärliga för mig med vindar mellan 7 och 14 m/s i Mälaren. Den Elefteria jag provade var mer än 5 år gammal och hade ett tillbakaflyttat skott, alltså inga pedaler som vanligt. Jag nådde skottet med stortårna och hade ingen riktig känsla med kajaken av den anledningen. Trots det flitiga användandet var den försiktigt använd och inte särskilt sliten. Det här exemplaret var gjort i kolfiber och epoxi och kändes inte tung. Kanten på sittbrunnens insida var inte heller vass så det kändes bra att bära den. På sittbrunnen passade mitt kapell av standardstorlek. Sittbrunnen är av nyckelhålsstil och båda mina smala knän fick precis plats bredvid varandra i öppningen. Testkajaken hade ett däck med metal-flake. Ljusblått och silverskimrande. Det finns reflexer fram och bak och däckslinorna har alla sjävlysande punkter, både linorna runt kajakens däck och linorna för att fästa saker. Ryggstöd och luckor är från Kajaksport så jag tror att sätet och skäddan kommer från samma fabrikant, vilket jag inte fått bekräftat. Kajaken har 4 luckor, rejält fästade vid linorna på däcket så att de inte tappas bort. Undantaget luckan omedelbart framför paddlaren. Där har luckan en ögla av rejäl lina för att den ska gå lätt att öppna. Det facket är rymligt men jag känner inte det då jag paddlar eller då jag sätter mig i kajaken. Skeddareglaget sitter på vänster sida, längre tillbaka än jag är van. Det märks därför inte alls i sittbrunnen. Byggkvalitén är av bästa sort. Inga skruvskallar känns på insidan utan de är överlaminerade. Jag studerade inte handtagen i för och akter. I vattnet så verkar det som den tar vågor rakt framifrån bättre än de flesta kajaker. Första intrycket är att den har liten initialstabilitet. Emellertid är den större hos Elefteria än hos Norkapp LV. Det faller mig naturligt att jämföra med mitt minne av den kajaken. Elefteria är 3 cm längre och en halv centimeter bredare. Det känns mer avslappnat att paddla Elefteria, som verkar också ha större sekundärstabilitet. Ingen av kajakerna har vad jag märkt någon säker kant i stabilitetskurvan att luta sig mot. Vid en test vid bryggkanten så verkar det gå att luta Elefteria mycket innan den vill gå runt. Då jag efteråt paddlar min egen North Shore Atlantic så märker jag att den svänger lättare men i jämförelse med Elefteria känns Atlantic som en gummibåt som åker runt på ytan. De har ju olika bärkraft. Elefteria kan enligt tillverkaren ta 110kg medans tillverkaren av Atlantic säger att paddlaren kan väga 110 kg. Elefteria är alltså till för mig på 80 kg och liten packning eller en lättare person med full packning.

30/8

Tisdagspaddling och många kajaker på ån. Anette och jag gjorde en extra vända upp mot Skjulsta. Vi hörde att tranorna är kvar. Alena paddlade sin nya Black Pearl LV. Jag provsatt den på gräset och kom ner i den utan problem.

Bild. Alena och Seabird Designs Black Pearl LV.

2-3/9

Med Mattias och Hasse som ledare tog Lennart och jag tog oss till Garkast för en övernattning. På tillbakavägen passerade vi området Björkskär och Tvären. Det var en fin och lärorik tur. Vi såg en simmande dovhjort, några rådjur och örnar. När vi var på väg över mot Hartsö tog vi lä en kort stund av ett litet skär. De andra gav sig ut aningen för mig. De låg närmare skäret och mötte en större våg just då de gick ut i sjön. Jag önskar jag haft kameran klar. De tre kajakerna efter varandra placerade halvvägs upp på vågen. Jag och Lennart tjatade om att vi ville ha mer platt vatten.

Bild. Stranden på Garkast. Vågorna slår upp.

Bilder från turen.

4/9

En dröm om kommande sommar resulterade i ett kajakköp. En Trapper Laxen 530. Av en slump kom den hem med aktern först.

Bild. På bilen utaför mitt hem. En trapper Laxen 530.

6/9

Tisdagspadling. Hasse och jag visade lite om kamraträddning och så lekte gänget vidare i vattnet. Några tittade på utan att bli våta. Det var lärorikt för alla.

8/9

Efter att jag småfixat lite med Doris, som Trapper Laxen kommer att heta, så tog jag en liten provtur bort till MestUtes brygga. Det var en positiv upplevelse. Efter det paddlade jag min andra Trapper i ån. Jag la den på en ledig plats i kanothuset i stället för att den ska samla damm i carporten. Den kan jag väl ha som å-kanot.

9/9

Eva och jag gjorde en första tur med Trapper Laxen, Doris. Efter halvön ut till ångbåtsbryggan. Vi är nöjda men det måste fixas lite mer.

12/9

Trixade med Doris. Röda räddningslinor och inget mer blir rent.

Paddlade sen runt Räfsgarn, Benklädet och Alholmen i Moster. I t-shirt och barhuvad. På hemvägen i medvind. Frihet.

Bild. Doris vid kanothuset i Mora.

Doris en Trapper Laxen 530.

13/9

Sista tisdagspaddlingen som kanotsällskapet organiserar. Ganska många kajaker i vattnet. Hasse föreslog att vi skulle lyfta upp kajakerna i Skjulsta och paddla till Rosenfors. Vi paddlade under bron fram till kraftverket. Ett par kajaker välte men inga sura miner. Vi kom att tala om mareldspaddling och började tänka på nästa sommar. Jag bökade med en soppåse någon okunnig person slängt i vattnet.

Månen steg över skogen och bävrar kom fram.

15/9

Fick tid över och det var fint väder med oväntat platt vatten. Paddlade runt i västra delen av Lillsjön och östra delarna av Blacken. Försökte se var det fanns plats att ta upp flera kajaker för rast. Inför lördagens paddling. Ett ställe som jag gått iland på tidigare hade fått sin strand upptryckt och det var för svårt att dra upp kajaker där nu. Det hände något med isen i våras.

I Tegelviken låg en stor samling canadagäss. De flyttade sig makligt simmande när jag närmade mig. De ser åt vilket håll jag ska och beräknar hastighet och hur de ska flytta sig. Änder gör inte på det sättet. De försöker bara komma undan och så kommer kajaken ifatt och de kommer i vägen för kajaken. Plötsligt kom svalor runt mig. De flyger snabbt och nära för att fånga insekter. Ute på Blacken hälsade jag på en kajakfarare från Västerås. På tillbakavägen paddlade jag nära halvön och stim av småfisk flydde undan kajaken och från en jagande rovfisk. De bubblade upp i ytan framför kajaken och på sidorna. I lugnt vatten och om jag paddlar på så går kajaken nästan lika fort som de motorbåtar som i långsam marschfart var på väg in i hamnen. Tvåtaktsoset låg som en allvarsam air över vattnet. Svallvågorna studsade mot bryggan.

17/9

En Lättsam paddling på Mälaren. Peter och jag var ledare och enda deltagaren var Bronek, som egentligen borde ha lett oss om man räknat att den mest erfarne är ledare. Snirklade oss ut till Högholmen där vi åt lunch och sen paddlade tillbaka raka spåret.

Bild. Peter och Bronek i Mälaren.

Bitvis många grund.

20/9

Fortsättning på tisdagspaddlingen. 6 kajaker på ån. Kalle och jag tog en extrasväng i skymningen. Det är vackrast då. Underbara färger. En bäver möter Kalle och kommer nära innan den märker något och slår så vattnet stänker högt.

Lars-Olof lagar kajaker. Bara 11 grader när jag åker hem.

22/9

Kalle och jag skulle paddla till Stora Sandskär men Ellen hade berättat att hon skulle till Norrskär så vi tog oss dit i stället. Träffade Ellens syster och 3 andra från Västerås kanotförening. Fick höra berättelser om Ellens paddling runt Sveriges kust. Peter fyllde i med sina erfarenheter. Återfärd på västra sidan av Ridön.

Med anledning av Botswanas 50-års firande berättade Kalle landets historia.

Jag har börjat med täta paddelbyxor, tjockare paddeljacka och neoprenstövlar. Idag på morgonen lite kallt men under dagen för varmt när solen kom fram. Kylde mitt huvud och händer med sjövatten. Hade inte solglasögon vilket var skönt att slippa men tröttsamt för ögonen. Mössan från Åbo kan man få svalare genom att vända den ut och in.

Bild. Kalle ska just paddla in i Ramsundsån.

På väg in i Ramsundsån.

23/9

Köpte en kajak tillsammans med Christer. Point 65 XP Classic.

Bild. Christer spänner fast kajaken på biltaket.

27/9

Efter en första rengöring flyttade jag nya kajaken till ån för en provtur. Så här omedelbart så känns det som en kajak som behöver roder men man kan säkert vänja sig vid att kanta den så mycket så man klarar sig utan. Jag trivdes underligt nog med det gammalmodiga pedalsystemet. Det kändes inte fel att använda både skädda och roder om man ska rakt fram. Det var inte heller fel att både kanta och styra med rodret. Säkert som med andra roderkajaker gick det bäst att runda ön vid Snopptorp utan roder.

Det känns som ett lågt men kontinuerligt motstånd när jag paddlar. Jag har inte motor nog att pressa upp den i maxfart. Christer kommer nog att paddla ifrån mig när han har den här kajaken.

Jag känner sätets sidor på var sida om ändan men sitter bra. Hade jag kajaken som min skulle jag nog sätta dit ett lite större ryggstöd och klä insidan över knäna med skumgummi. Jag gillar kajaken fast den verkar onödigt hög vid sittbrunnen. Det var roligt att paddla den.


Lite senare:

Tisdagspaddling. Christer paddlar Pointen. Funderar på om vi ska döpa vårt kajakkooperativ till Svanen eller Skärbrädan. Christer verkar också nöjd och vill testa kajaken i Mälaren.

Bild. Christer paddlar Point 65 XP Classic.

29/9

Tog Pointen till Sundbyholm av nyfikenhet. I Ramsundsån upptäckte jag att det gick lättare att styra med kantning än jag fått som uppfattning då jag paddlat i Eskilstunaån. Rodret fungerade inte så jag låg länge vid stranden av halvön i Tegelviken och försökte få det bra. Gav upp och tog mig utan fotstöd tillbaka till kanothuset. Där började det regna rejält. Jag drog in fören i kanothuset och fortsatte min ansträngning. Regnet upphörde då jag trodde att jag fått det bra. Då jag satte mig i kajaken så var pedalerna alldeles för nära så jag tog upp kajaken igen och la den på ställningen utanför huset. Så småningom blev det ganska bra och jag gav mig ut på Mälaren. Periodvis var det riktigt blåsigt och det verkade inte vara någon ordning på vindar och vågor. Mellan Alholmen och Räfsgarn kom vågor från två håll och på östsidan av Räfsgarn och Benklädet var det inga vågor. Jag försökte runda södersidan av Räfsgarn - ut i motvinden. Utan roder gick det inte. Jag backade tillbaka in i lä och fällde ner rodret. Kajakens platta sidor ledde till ett ovant uppförande i vissa vågor. Jag vande mig mer under tiden jag paddlade. En period fällde jag upp rodret och använde bara skäddan. I medsjö hade jag både skädda och roder, och paddel med som styrning då jag rundade Benklädets nordspets. Ett par stora fiskar slog i det lugna vattnet i lä av öarna. Underligt nog hade jag medvind en stor del tillbaka fast vindriktningen borde gett mig motvind. Vind och vågor formade sig runt öarna. Från öarnas vindsida hörde jag ett mörkt brus av vinden. I Tegelviken mötte jag stråk av frostig vattenyta då byarna träffade mig och jag sänkte spetsarna på paddeln för balansen. Tillbaka i Ramsundsån gjorde solens sneda strålar färgerna klarare. Löv föll från träden.

4/10

Tisdagspaddling i alltmer mörker för var vecka. Hasse paddlade före mig och passerade länsen nedströms Snopptorp. Jag följde efter och paddlade in under Ståforsbron. När jag vände var jag själv. Paddlade i mörkret mot kanotladan. En bäver korsade min väg utan att bry sig om mig. En kajak framtonade i mörkret. Det var Hasse som trodde jag var före honom men nu vänt. För dem hade jag försvunnit och de började tydligen bli oroliga.

5/10

På gräsmattan i Mora och på den del av bryggan dit solen ännu inte nått finns frost kvar. Många v-formationer med canadagäss passerar över mig på låg höjd för att mellanlanda i Tegelviken. Jag hade tänkt mig en riktig långtur men det blåste lite för mycket motvind på Blacken så jag sökte mig till Stengrundet där jag gick iland.

Bild. Stengrundet.

Gled sen långsamt förbi läsidorna på öarna mot norr. Paddlade till Lübecks sten i Lillsjön och åt en färdigrätt som inte var så bra för min kropp, kände jag. Tittade på märkningarna i stenen som visar vattennivån på 1600-talet. Jag paddlar tillbaka och möter enda båten som var ute idag. En äldre, delvis öppen liten motorbåt med en mast i fören där något hänger under ytan. I aktern en liten blågul båtflagga. Den ger inte intrycket av att vara ute på ett officiellt uppdrag. Den åker långsamt fram och tillbaka som för att söka av.

Länsstyrelsen förbättrade för större båtar att komma upp på Bjurholmen. Det blev då svårt för oss kajakfarare att ta upp kajakerna på det ställe där många tidigare valt att rasta. Nu tog jag mig in bakom vassen mitt emot och hittade nya rastplatser. Skogen var gles. Det fanns spår kvar av bebyggelse som måste ha funnits här för inte så länge sedan.

Mot båthamnen i Sundbyholm fick jag medsjö som någon gång räckte till en surf.

Såg tältplatser på alla ställen där jag var iland. Träffade en ny medlem vid kanothuset som paddlade Fixfax.

17/10

Paddlade Trapper Adventure i grått väder. Först ut i Granfjärden. Genom Lillsjön förbi Lübecks sten ut i Blacken och hem. Genom att använda torrdräkten blir muddarna uttänjda och den går bättre att använda. Min kropp kändes gammal för den här kajaken. Min North Shore Moster är på garantilagning hos SVIMA.

I Blacken anade jag solen.

Bild. Stenar och grund i Blacken.

När jag rundade yttersta båtbryggan i Tegelviken låg där alla canadagäss. Det verkade som de pratade med varandra vad de skulle göra. Men så bestämde de sig och lyfte allesamman på en gång.

18/10

Bara Kalle och jag dök upp till tisdagspaddlingen. Det blev snart ganska mörkt. I långsam takt tog vi oss runt ett åvarv. Det är en vacker skiftning också när det mörknar. Kalle hade redan paddlat något varv så han var nöjd men jag fortsatte själv uppåt i ån. Väntade på att min fru skulle ringa och ge mig lift hem. På åns mörkaste och tystaste ställe lyste telefonen upp med ett bländande sken samtidigt som en fruktansvärt hög och störande melodi bröt tystnaden. Jag kunde ha vält.

Igen fick jag en känsla av att det var svårt att sitta i kajaken. Har nog lyft för tungt i fel arbetsställning.

22/10

Bild. Oljiga träpaddlar.

Oljar in paddlarna med linfröolja.

30/10

Bronek Christer och Hasse följde med till Havskajakens dag. Den genomfördes för 29:de året. I år blev det genom Hammarbyslussen. Ett 30-tal kajaker deltog. Väldig blandning på kajaker. Pratade med en man som paddlade en egenbyggd baidarka. Växlade några ord med ägaren till en helröd Seabird Qanik. Plötsligt hade Ellen anslutit sig till oss. Hon arbetar som sjuksköterska i Stockholm och passade på att paddla lite med oss innan hon skulle gå på nästa arbetstur. På tillbakavägen rastade vi vid Tantolunden/Hornstulls strand. Många människor flanerade förbi och kom fram till oss för att prata. Jag följde sen med majoriteten som paddlade genom Karlbergskanalen. Bronek hade hela vägen en ros på däcket som han hittat helt nära SVIMA. Hans Friedel kom fram och sa några ord till Hasse som paddlade en Trapper Dolphin. Christer kände sedan tidigare någon som har en likadan kajak som han. Jag paddlade min Atlantic/Moster som garantilagats av Daniel på SVIMA.

Bild. Bronek. Bild. Hasse. Bild. Christer.

9/11

Det här kanske var sista gången det gick att paddla från Mora. När Kalle, Heikki och jag la i var Ramsundsån som gröt av all snö som fallit. Det gick att ta sig ut i sjön i alla fall. Vi tog omvägar till Lübecks sten. Paddlade genom vass och issörja. Rastplatsen var vacker men kall.

Bild. Heikki vid Lübecks sten.

Då lunchsmörgåsarna var uppätna satte vi oss igen i kajakerna. Jag hade fått poogisarna från Snap Dragon att täta mot pagajen så det hade varit skönt om händerna hela vägen hit men nu när de var fyllda med kall luft tog det en bra stund och flitigt paddlande innan värmen kom tillbaka. Vi kajakade ut ur Lillsjön och följde öarna mot söder tills vi kunde svänga tillbaka mot väster och Sundbyholm. Heikki hade förutspått att vinden skulle vända så att vi skulle få motvind på tillbakavägen. "Anledningen är att det alltid är så." Han fick rätt. Ett sträck eftersläntrande gäss flög över oss. Solen visade sig nästan. Vind och vågor försvann i Tegelviken. Vattnet blev tungt att paddla. Det var nära att frysa. Vi kunde bryta upp rännan vi gjort i Ramsundsån och kravla ur i snön vid kanothuset.

17/11

Egentligen hade jag kommit överens med Anders om en åpaddling i dag. Anders måste tyvärr avstå. Vi hade utlyst kajakandet på Facebook. Jag trodde jag skulle få paddla själv men Thomas, Lars och Kalle kom. Det var sol även om den nu vid 10-tiden stod lågt på himlen. Ett par plusgrader. Nästan ingen vind.

Vi bröt loss isen från bryggorna och gav oss av mot Skjulsta. Isen hindrade oss. Vi kom bara ett kort stycke förbi den gamla bäverhyddan, och då hade vi ändå brutit en ränna i isen. Åt andra hållet kom vi ett stycke nedströms gångbron vid Vilsta/bangolfen. Det var spännande att bryta is. Roligt att få paddla tillsammans och bra väder.

Då jag skulle sätta mig i kajaken på isen så behövde jag hjälp. Isen var så hal att jag var rädd att kajaken skulle glida undan innan jag fått ner baken i sittbrunnen. Min Trapper Adventure misshandlades rejält i isbrytningen. Jag känner botten i kajaken tryckas upp då jag går upp på isen. Kom på att det blir mindre påkänning på kajaken om jag lutar mig bakåt.

20/11

Innan solen kommit fram provade jag att paddla på ån. Det gick bra att runda ön vid Snopptorp men uppströms kom jag bara till åkröken vid kolonins bad. Det var 0-gradigt. Såg spår av bäver och en ny bäverhydda. Bryggan vid kanothuset har aldrig varit så hal. Jag hasade mig fram tills jag kunde få hjälp av stolpen som håller bryggan på plats.

21/11

Startade renoveringen av Point 65 XP i Christers garage. Den är mer välbyggd än vi trodde.

28/11

Morgonpaddling med Christer. Is över stora delar av ån men det gick att komma fram överallt. Kraset av kajakerna mot isen kontrasterade mot isfria partier med tystnad och där kajakerna gled fritt. Paddeln fick ibland inte fäste i isen. Ibland var det bäst att sätta i paddeln så nära kajakens sida som möjligt eftersom isen lättare bröts upp nära kajaken.

Jag riskerade inte min pagaj utan hade bytt till kolfiber, vilket också fungerade bättre. Poogisarna från Hiko har jag förbättrat med en sax. De gör ibland paddlarprylar för att de ska se bra ut. Resultatet blir onödiga spännen och krafs som ställer till det. De besvärligt långa poogisarna blev bra när de fick en mer oestetisk längd.

Bild. Christer bryter is.

2/12

Isen ligger fast på ån. Renoverar kajak hemma hos Christer. Stöter på olika oväntade problem. Låg struktur i arbetet. Väl tilltagna raster. Avslappnat.

25/12

Det är bara öppet vatten i ån just runt Vilsta. Däremot finns det ingen is i Ramsundsån och jag hade hört att Tegelviken var isfri. Bronek och Kalle gjorde mig sällskap och kanske Finn skulle ansluta sedan i Tegelviken. Men vid åns utlopp hindrade en remsa av fast is oss från att komma ut i Mälaren. Kalle gav sig upp på isen för att se om vi kunde dra oss över med hjälp av isdubbar. Jag tog fram mina dubbar och Bronek och jag kopplade ihop våra bogsersystem med tanken att jag kunde ta mig över isen med isdubbarna och så dra Bronek över genom att paddla på andra sidan isen. Kalle såg att vi innan vi kom ut i fritt vatten måste passera ett område med stora tjocka isflak. Han bedömde det som för riskabelt att ta sig fram där.

Vi siktade Finn i Tegelviken och ropade och visslade honom till oss. Han har inga problem att komma i Mälaren från sin tomt.

Vi vände tillbaka mot kanothuset men bestämde oss för att paddla åt andra hållet upp i ån. Det blev ett kajak-agility. Över stammar, under kvistar, runt vassbröten och undvik att trassla in paddeln i grenarna. När vi inte hade långt kvar till vägen som passerar Sundby kyrka var en elledning dragen över ån. Vi bestämde oss för att vända. Människor var ute och gick i det vårlika vintervädret. Hälsade på oss från kanterna av ån och från broarna nära Sigurdsristningen.

Bild. Bro vid Sigurdsristningen. Bild. Ramsundsån.

30/12

Väderomslaget till kallare väder dröjer. I går kväll rekognoserade jag vid kajakbryggorna i Vilsta. Ena bryggan var isfri så Christer och jag tog en tur på förmiddagen. På klart.se varnades det för häftiga vindbyar men jag lämnade trots det torrdräkten hemma. Nedström gick det att komma till Snopptorp men uppströms bara till ön vid Vilsta. Jag bröt 7 meter is fram till ett isfritt område. Åkte sen upp på isen och drog mig med isdubbarna ett långt stycke. Just här var det lä. Isen under kajaken smällde så att jag först trodde att någon jagade i skogen.

Sammanfattning av kajakandet 2016

Genom att gå med i Västerås Kanotförening kunde jag delta i hälften av deras bassängövningar. Så var jag med då Havspaddlarna tränade i badhus. EKS, Mattias hade ett par tillfällen i Kungsörs badhus med rollträning och så tränade jag roll själv vid något tillfälle. EKS hade räddningsövning i ån och Christer och jag hade ett eget övningstillfälle i Mälaren i ganska stora vågor. Det blev 13 träningstillfällen. Så deltog jag i en kurs med Horisontkajak inför blått paddelpass. Återresan i tät formation i stora vågor var kul tills min kajak fördes okontrollerat sidledes mot min paddelpolare av en våg. Jag bytte sida med honom så att det inte gjorde något om jag for iväg på nytt. Men då kom han farande. Hans trick att sno paddeln runt en prick var kul.

Vårens releasparty med MestUte var trevligt.

Norska Magasinet Padling försökte starta en svensk kajaktidning men det gick inte. I efterhand kompenserade de mig eftersom jag betalat en prenumeration som de inte kunde leverera. Det tycker jag var fint.

Efter att jag sålde min VKV 101 köpte jag en likadan som jag renoverade och sålde. VKV 101 är kul men rank så jag testade en Citius 55 utan att bli förtjust. Det vore kul med en VKV 105.

Efter en del vånda så sålde jag till slut min étain. Råkade krascha den lite då jag gick upp på isen med sån fart att främre skottet lossnade. Men det gick att fixa.

Jag tog mig också an att laga min trasiga torrdräkt eftersom inget proffs kunde eller ville hjälpa mig. Jobbet tog en del tankemöda och tid men verkar ha blivit bra.

Så köpte jag en Trapper Laxen 530. En K2 som fick röda däckslinor och döptes till Doris. Den ska jag paddla tillsammans med min fru.

En annan kajak som också fått namn är min Atlantic som döptes till Moster.

Mot slutet av året köpte jag och Christer en Point 65 som vi renoverade i hans källare under vintern.

Mest har jag paddlat med Kalle och Christer

Minnesvärd var turen i slutet av mars ut mot iskanten i Hjälmaren med Kalle som isbrytare.

Efter en paddling i mitten av april under regn och kyla med Heikki och Kalle måste jag vara försiktig och smörja in mina kindknotor.

Tillsammans med Heikki och Kalle paddlade jag en annan gång i snömos mellan öarna i Mälaren och det var riktigt kallt vid Lybecks sten.

Vårturen med Eskilstuna Kanotsällskap och Havspaddlarna i Västerås var trevlig och med skön natur.

Det var roligt att sitta bak i Christers K2:a när det gick en del vågor på Mälaren och vi sprintade vad vi kunde i medsjö.

Så har det varit ett par Lättsamma paddlingar på Mälaren och Havskajakens dag i Stockholm.

Långturen mellan Figeholm och Trosa. Försiktigt gick jag ganska nära kusten. Vädret blev bra efter att Christer hakade på i Arkösund. Då kunde vi också komma till fina platser.

Så var jag till Garkast, som man ju måste. I mitt minne har jag en bild när mina paddelkompisar Mattias, Hasse och Lennart efter varann går ut ur lä bakom en ö. Jag ligger kvar och ser dem efter varann i rad uppför den första våg de möter.

En bild från förra året.

Bild. Närmast Valley Nordkapp Jubilee H2O. Sen Trapper Adventure. Länst bort Valley Aquanaut MV.

Tre polkagrisar.