Mina kajaker i början av året och summering av året.


11/1

Ån har tinat upp. Försiktigt tog vi oss runt ön vid Skjulsta i det strömmande vattnet. Länsen är borta vid gångbron. Såg en bäver helt nära vid Snopptorp och fick in kajaken att vidga en spricka i isen vid Vilstabadet. Strömmen kan nu ta isen från badstranden.

Christer och jag behöver träna oss tillbaka till som vi var innan jul.

14/1

Johan E. ville paddla och jag hängde på. Mer vatten for igenom vid Skjulsta men strömmen var inte mer besvärande. Vi lekte lite med isen som var kvar bakom ön vid Skjulsta och jag testade sculling vid Vilstabadet. Jag skyller på kajaken och paddeln att det inte gick så bra. Det känns skönt att ha försökt i vart fall.

Mats var ute och paddlade, men i ett snabbare tempo. Vi såg mest hans rygg.

Bild. Jag i min kajak på isen.

17/1

Januariroll

Provade min större tuiliq tillsammans med klubbens Calypso. Hade torrdräkt under men fick inte på mig flytväst på något lämpligt sätt. Nå, det är nu nära till Vilstabadet. Där höll tre damer på att byta om för vinterbad. Dom tyckte det såg kallt ut när jag testade att sculla. Men jag hade gott om kläder. När jag provade roll så blev det ändå förskräckligt kallt om ansiktet vid andra rollen.

Kombinationen Calypso och stor tuiliq var inte så bra. Den öppnade sig i kanterna av min kropps rörelser under rollen.

Jag tog en liten sväng runt ön i Vilsta. Upp till Skjulsta ville jag inte utan flytväst. På tillbakavägen överraskade bron mig med låg frihöjd. Det var bara att luta sig lite bakåt och följa med strömmen.

Skönt att ha startat rollsäsongen. Kanske skulle man ha som kriterium på att göra ett Arne-år, att man rollar minst en gång var månad.

30/1

Det går att paddla på ån men jag försöker inte tränga mig under någon av broarna.

Jag har fått en handikappande tanke att kajaken Moster inte fungerar så bra för sculling och roll.

14/2

Vädret är fint. Jag drog ut på det så länge så när jag kom ut på ån blåste det motvind och solen hade försvunnit. Nollgradigt.

Vattnet har sjunkit undan. Så det gick att lägga i från bryggorna. Försiktigt passerade jag under bron mot strömmen vid Vilsta med en framåt bugning. Närmast herrgården är strömmen lugnast och bron hög.

Vid Skjulsta höll en svan och jag på så långt avstånd från varandra som möjligt. Strömmande vatten är inte min grej. Jag gick på sidan om strömfåran för att sedan leta mig igenom strömmen på de lugnaste ställena. Det hade nog gått men jag fegade ur och lät mig föras med strömmen för ett nytt försök. Den här gången paddlade jag mitt i strömmen men där vattnet träffar ön paddlade jag in mellan träden där det brukar vara land. Jag kunde paddla mellan träden och komma ut på andra sidan strömmen.

Förvånad såg jag att det enda stället där det fanns is var just där det brukar gå att paddla på våren när det ligger is över hela ån. Strömmen har flyttat sig och gjort att det som brukar vara vatten nu är is.

Gångbron vid badet passerade jag med en liten nick. En 10-årig flicka på bron var intresserad och blev glatt förlägen när jag vinkade.

Vid Snopptorp följde jag med strömmen på sidan mot Brunnsbacken. Det gick bra att svänga runt ön men här möttes jag av en överraskning. Strömfåror både från vänster och höger. Vatten skummar upp på förens styrbordssida och jag kompenserar rycket i kajaken med höften. Hade jag haft en lägre kajak hade det varit rejält besvärligt. Vattnet är kallt och jag var inte beredd.

Det får nog gå en tid till innan jag testar ån igen.

18/2

Februariroll

Idén om att rolla minst en gång var månad fanns i mitt huvud. Jag tog Ilaga på ett kort träningspass.

Solen lyste och det var 5 grader varmt. Lite is låg kvar i kanterna. Trots en fin lördag var det inte så många människor ute. I skidbaken syntes ingen men ridskolan hade tävling och många hästfordon var i rörelse. Hästarna i hagen vid kanotladan fick tydligen inte vara med utan fick nöja sig med att jaga kråkorna.

Jag var påpälsad och uppstoppad som en korv - allt på.

Det var lite besvärligt att få till draget tillräckligt nära ytan och jag fick justera och göra om. Kanske berodde det på att jag blev orörlig med alla kläder eller att jag halkade på paddeln, som jag var ovan vid. Vatten kom in i lite större mängd än vanligt runt ansiktet. Det var förskräckligt kallt men efter en vila och uppvärmning gick det att försöka på nytt. Nästa gång ska jag vara noga med att tuiliq går under hakan.

Jag åkte hem glad med ett leende på läpparna.

20/2

Ett åvarv med Christer. Såg en örn, ett svanpar och färska gnagspår av bäver.

Bild. Christer vid kajakladan.

6/3

På pagajkursen förra året gjorde jag ena halvan av en stormpaddel klar för att fundera ut hur jag skulle bära mig åt. Nu gjorde jag den färdig på gräsmattan. Den blev lerig i ändarna eftersom jag hade marken som mothåll. Finishen är bra med tanke på att den delvis är täljd med kniv.

En stormpaddel som kan vara för kort men som borde passa fördäcket på min kajak Moster. Den tvingar mig att lära mig glida med händerna över paddeln när jag paddlar. 160 cm lång är 20 cm kortare än normalt, 7 cm bred för att passa mig, 21 cm mellan där bladen börjar, 550 gram.

Bild. Stormpadel på snö.

11/3

EKS har hyrt Thomasbadets bassäng i Strängnäs. Vi är 6 som delar bassängen. Mattias ger snabbt bra instruktioner om kamraträddning och så är det fritt fram. Jag deltar inte så mycket i den aktiviteten utan ägnar mig åt rollträning. Jag får till stormroll åt båda håll innan någon frågar om något och jag kommer ur rytmen. Det är svårare med re entry and roll med flytväst märker jag men gör det åt båda håll. Vi hade gott om tid och jag tröttade ut mig fullkomligt.

Bild. Johan.

Johan tränar roll.

12/3

Johan och jag ses i bassäng idag igen. Nu i Kungsör. Vi har en gäst från KanotKlubben Kungsörnen Kungsör, Anders. Anders tränar på cowboyräddning och Johan på roll. För mig går det inte så bra. Någon gång känner jag mig som en geleklump upp och ner men kommer upp i alla fall.

14/3

Jag tog mig till Vilsta med en tanke om att det var väder för att rolla idag. Jag har ju en knasig tanke om att få till en roll utomhus varje månad.

Vid ladan mötte jag Lars och vi gjorde sällskap. Min tanke om roll var fel i förhållande till de saker jag hade med mig. Ingen näsklämma och en flottör av skum på bakdäcket. Den skulle bli hängande på sidan och hindra mig att komma runt. Den nivån på rollandet kommer jag aldrig till.

Vi kom inte runt överallt på ån. Det var för mycket is vid Skjulsta. Jag tyckte inte jag hade tid att följa med Lars ner mot stan men hann testa att paddla med stormpaddeln en kort bit. Det blev en klumpig och ryckig paddling. Om jag rundar kanterna på paddeln blir det kanske lättare att använda den.

Bild. Bäverhydda bakom vass och is.

Jag fick se en bäverhydda som på sommaren döljs av vass.


Bild. Lars är fast i isen.

Vi trodde att det skulle gå att komma fram genom isen men vi fick vända.


Bild. Jag i kajaken Moster, bryggorna och kanotladan i bakgrunden.

Jag provar väldigt kort paddel.


19/3

Christian och Martin var med mig till Kungsrs badhus. Vi hade med oss två av klubbens Valleykajaker i mjukplast. När jag frskte rolla så for kapellen av så jag skippade kapell. En vattenfylld Nordkapp vill gärna lägga sig på sidan. Jag hll inte på så länge men blev ändå trtt. Christian och Martin tränade mest flottruppgång, kamraträddning och roll.

20/3

Jag börjar studera Svenska Kanotförbundets tävlingstekniska regler Roll 2022-03-18. Inte för att jag tänker ställa upp i någon tävling men som ett redskap för träning.

21/3

Marsroll

Bra väder för en paddeltur idag. Fåglarna i och runt ån bekräftade våren. Jag undrar varför den ensamma svanen fortfarande är ensam svan i ån. Plötsligt stiger ett stort antal kajor upp från bakom vassen och från träden.

När jag börjar paddla tar det emot och axlarna gör ont. Så småningom början min teknik komma. Efter ett tag håller jag normal fart utan att ha problem.

Vid Vilstabadet byter jag mössa, tar på näsklämma och gör marsrollen. Det går tungt med Moster. North Shore Atlantic rollar kanske bättre lastad.

26/3

Kunsrs badhus som vanligt, nu med Mattias och Markus.

Jag testar att rolla med grepp på paddeln som hgt std. Det vet jag att jag skulle kunna men sculling bakåt med grepp som hgt std fungerar inte fr mig eftersom mina handleder inte kan bjas bakåt.

Fulroll är det som jag klarar och det går lika bra i min P&H Delphin eller Valley Nordkapp så varfr ska jag ha min Ilaga kvar? Jag har inte tålamod nog att komma längre med mina rollar.

Bild. Jag fulscullar.

Fulsculling.

31/3

Hushållet skaffade sig en ny kajak idag. Min fru delar den med mig. Tyvärr kunde ingen av oss passa i sittbrunnen i den mindre versionen.

Bild. Min röda kajakbil har en vit och röd kajak på: taket.

Norse Bylgja. Det föll sig naturligt att kalla den Bölja.

2/4

Jag tar med Böja till Badhuset i Kungsör. Det är sista gången i badhuset. Christer och Mattias är med mig.

Sculling med Böja går inte. Det känns underligt första rollarna som nästan inte går. Sedan går det bättre och kanske riktigt bra. Tills jag blir trött och det är dags att sluta.

Säljer Nordkapp idag till klubbkompisen Lena.

Erfarenheter så här långt med Norse Bylgia:

Materialet känns tunnt. Den är inte tung och verkar väldigt välgjord. Tillverkningssättet ska ge hårda och hållbara kajaker. Den är förstärkt vid kölen och längs slagen. Min Seabird kajak hade samma tillverkningssätt och när man körde den på takräcket pendlade fören i sidled vid högre hastigheter. Det är inte så påtagligt med den här kajaken. De hårda slagen tillsammans med Thule-vingar ger lätt svarta märken längs slagen när man skjuter fram och tillbaka för att passa in den rätt på takräcket. Jag ska prova skumkuddar på takräcket för den här kajaken och för Ilaga.

Fotstöden överraskar med den enklaste och bästa lösning jag sett för att ändra avståndet.

Sittbrunnen är för lång för mig. Jag är 176 cm lång och lite stel och når inte längst ner i luckan framför sittbrunnen.

Skeddareglaget sitter på fel sida. Jag tycker man ska försöka hålla sig till den mest vanliga funktionen och placeringen. Det blir som att komma in i en gammal Citron där körrikningsreglaget sitter på andra sidan av ratten.

I bassängen kände jag att kajaken har en fin stabilitetskurva. Väldigt säker, svårt att beskriva men en trygg och fin känsla.

Kajaken vill inte ligga på sida för sculling men kan läggas ner väldigt mycket för en inåt-sväng. Lårstöden kanske är lite i minsta laget för att rolla.

Det kapell vi köpte med är Hiko Trek_PU Bungee. Det läcker inte in särskilt mycket vatten trots att det inte är gjort för roll. En överraskande fördel med det är att det är väldigt lätt att sätta på. Det sitter sen säkert och man får provdra några gånger för att känna att det kan lossna.

8/4

Jag hade sett att det skulle bli fint väder idag så jag frågade ett par kajakare om de ville följa med på en tur men jag fick paddla själv. När jag kollade isläget igår var det isfritt längst ut på halvön vid Sundbyholm. Jag fick en satellitbild från Peter över Mälaren som visade isläget för några dagar sedan. Istället för att följa iskanterna närmast Sunbyholm blev målet nu Lybecks sten.

Direkt jag satte mig i Bölja överraskade hon med en mindre primärstabilitet. Det hade varit en kall natt så jag fick ta mig ut genom nyis nästan hela vägen till Sundbyholmsöns västra udde. Sen blev isen mer sporadisk men det fanns tjockare stora isflak. Det var ingen vind så den tunna isen låg kvar. Den nya kajaken verkar vara gjord för last. Går rakt fram utan mycket korrigering. Jag paddlade snällt mot kroppen. Utan att lägga mycket kraft i paddeltagen men det såg ut att gå ganska fort ändå.

Efter Stenskär var isen borta. När jag svängde in mot Lillsjön fick jag anpassa vägen. Is tvingade mig väster om den lilla ön före Lybecks sten. Sen hade jag tur, En spricka i isen, lagom bred för en kajak ledde till stenen. Jag provade inte att gå iland där utan drog mig fram över isen till vanliga landningsplatsen med paddel, händer och isdubbar. Det blev en smal spricka i isen efter mig.

Efter the och ett par smörgåsar satt jag en stund och lyssnade. Tussilago växte på stranden, en nässelfjäril kom förbi. Ett intensivt ljud fick mig att titta ut över vattnet. Borta vid den lilla ön lättade några sjöfåglar. Här finns vigg, som i ån. Jag hörde tranor vid någon ö på tillbakaresan och ljudet av någon större sjöfågel.

Tillbaka vid yttrsta spetsen av Sundbyholmsön drog jag upp kajaken, satte på hjulen och gick mot parkeringen. Nu var det överraskande många människor här. Jag försökte koncentrera mig på att göra min grej.

Bild. Trapper Laxen 530. Bild. Trapper Laxen 530.

I solen vid Lybeck sten.

9/4

Tog ett åvarv med Christer. Strömmen är så stark nu att vi undvek de värsta partierna.

13/4

Aprilroll

10 grader i luften och blek sol. Det är skönare att ta ullunderställ under våtdräkten än att ha torrdräkt. Tuiliq förstås. Två snabba rollar. En åt varje håll.

Funderar igen på om jag ska sälja Ilaga men kanske det vore bra att gå tillbaka och lära mig rolla som man ska. Den ska få tillbaka sin sits när jag tycker att jag har tid.

26/4

Ilaga har fått sitsen tillbaka, efter ganska mycket funderande. När jag tillverkat verktyg i trä gick det förvånansvärt lätt. Idag testar jag hur den känns med sits. Med torrdräkt sitter jag ordentligt fast. Jag går ut och i vid bryggan och testar olika avstånd till fotstöden. Det uppfällbara ryggstödet som hör till Rebel Ilaga måste jag sätta tillbaka, men det vill jag ha hjälp med att få på plats.

Lite paddling blev det. En trevlig kajak om man inte är för ovig.

2/5

Nordostlig vind rakt in mot Sundbyholm. Christer fick några surfar i Sundbyholmsviken. Jag fick känna lite på nya kajaken. Vi fick MOTVIND. Trevlig paddling och senare nästan helt platt vatten. Drev runt och pratade bort tiden. Ett rådjur skuttade framför oss en stund bredvid Ramsundsån.

8/5

Fint väder. Paddlade runt Sundbyholmsön. De fåglar som jag passserade verkade mindre skygga i dag. Olika svartvita andfåglar, doppingar, många skränande grågäss några nervösa gräsänder och en vacker havsörn på ganska nära håll. En liten snok i Ramsundsån. Vitsipporna är som vackrast. Vassen har inte vuxit upp och löven är bara små gröna spetsar. En vit tuss som dun från en fågel svävar en halvmeter över vattenytan.

Paddlade in mot sandstranden vid Sundbyholmsbadet. Stoppade undan glasögon och Nöt-Creme och gjorde en okoncentrerad roll åt ena hållet. Extrapaddeln lossnar och pumpen. Vattenflaskan har jag inte ens försökt få på plats på Böljas däck. Sen tyckte jag det fick vara nog. Tidigare månadsrollar har varit en åt vart håll. Så det här var väl knappast godkänt. Ytvatten kommer in i badviken och det kndes inte kallt. Det går lätt att luta sig framät men inte bakåt, som jag har ryggastödet i varje fall.

På land micklar jag dit öglor av tunn lina så att kompassen inte drar åt däckslinorna. Ett av glasen i mina glasögon är borta

Det måste gå att ordna med linor på däck så att jag känner mig trygg med kajaken. Det behövs en fast anordning för flottöruppgång i stället för paddelfästet bakom sittbrunnen. Ännu har jag inte tänkt ut hur jag ska få fast en flottör av skum på bakdäcket. En extra lina på fördäcket måste till för att få fast vattenflaskan. Jag har sytt en söm tvärs över prylfacket framför sitsen så att jag når ner till botten. Tidigare var påsen för lång och det jag la ner där fick jag inte upp igen. Ryggstödet kanske ska lite bakåt.

Bild. En insekt har slagit sig ner på paddeln. Den ser ut som ett bi

13/5

Bild. Anette på våg mot Mora.

På Facebook skrev Christer: Aggaröturen idag kan jämföras med en högsommardag. Igår funderade vi på om vi skulle ta torrdräkt, idag saknade vi badkläder.

Hälsar Christer, Alena, Anette och Arne


Vi rastar på Aggarön och på landtungan mellan Måholmen och Nysslingen. Christer berättar historier och historia om platser vi är på och i närheten. Vitsippor och gullvivor.

Bilden är från Ramsundsån. Sista vägen tillbaka till kanothuset.

14/5

Majroll

Min tuiliq passar perfekt på klubbens Tahe Greenland. Jag sitter mer fast i Ilagas trängre sits. Och det är skönt att ha klätt in däckets insida så det passar låren som jag gjort på min Ilaga.

Canadensarflytvästen från Baltic är bra att ha under tuiliq.


På eftermiddagen är jag medpaddlare på en företagspaddling. Doften av blommande hgg ligger ver vattnet.

Bild. Detagarna är uppradade i sina kajaker för gruppfoto. Bild. Moster i fint ljus vid kajakbryggan.

20/5

Jag tar en annan väg genom stan. Springpride på gång i Eskilstuna centrum. Skulle jag ta fel väg genom stan kunde jag kanske vara passande klädd i åtsmitande våtdräktsbyxor och en lite för stor paddlartröja. Jag hälsade på Bölja och paddlade ett litet stycke bort till där mina föräldrar och vi pojkar tältade när jag var liten. Vassen har försvunnit till stor del på 65 år. Men då fanns inga möbler i skogen och inget plastskräp i vattnet. Jag vet fortfarande var grundet är i badviken.

Min huvudsakliga anledning till att besöka Bölja var för att mäta linornas grovlek. Jag ska köpa däckslina och vattenslang för att göra kajaken säkrare.

En liten mink försökte undgå min uppmärksamhet när den passerade kanothuset. Men det plaskade och jag såg bubblor på ytan var den simmade under vattnet.

Speakern vid travbanan hörs ut över Mälaren. Salutkanonen vid slottet smäller så jag rycker till.

Ståupp-paddlare undersökte Ramsundsån.

Badsäsongen har börjat för några såg jag. Själv tyckte jag att jag borde haft en paddlarjacka också. När jag kom hem såg jag att vattentemperaturen i havet utanför Stockholm är 10 - 12 grader.

24/5

Bild. Jag paddlar på en spegelblank Mälaren.

Efter att vi lagt i och monterat några sektioner av Christers brygga, luncht, fikat och pratat och pratat lite till så paddlade vi mot Sundbyholm. Det var till en början en spegelblank vattenyta med mycket pollen närmast stranden. Vi rundade Räfsgarn och tittade på hur väl bävern skött om sitt hus. Vid Alholmen möttes vi av en vindby på 10 meter per sekund. Vinden vred mot väster och vi sökte oss till lä närmast fastlandet.

Innan vi kom iväg tappade jag Moster med dunder och brak bland strandstenarna. Inget krossmärke! Den som gjort min Atlantic på North Shore har inte slarvat. Vore det klubbens senaste Tahe som utsatts för samma behandling skulle vi ha behövt plocka bitar av gelcoat från stranden.

26/5

Det skulle blåsa i Sundbyholmsviken men gjorde det inte. Lars dök upp och paddlade vkv48 i Ramsundsån. En tradition han har. Vi fikade och pratade. Badanklan blev avdammad och fick en justerad skädda. Jag tänkte byta linor och fixa med Bölja men tiden räcker inte.

30/5

Peter hjälpte mig att få dit ryggstödet i Ilaga. Det fungerar bättre med sits. Nu behövs en mer markerad masik.

Jag ligger ungefär på samma nivå som i höstas. Vattnet i ån är klart.

5/6

Rolltrning och juniroll

Paddlade ett halvt åvarv. Det fungerar med sits. Undvek att träna vid Vilstabadet. Det var för många människor där.

Det blir inte någon bättre masik i Ilaga. I så fall kommer jag inte i kajaken.

7/6

Min son vill ha växten andmat till en liten vattensamling på tomten. Jag letar i ån men hittar ingen andmat. Fint väder för ett åvarv med Moster.

En fotboll hamnar i ån men jag räddar den åt några pojkar som har friluftsdag i väntan på att det ska bli sommarlov.

En barnfamilj skräpar ner vid kanothuset och jag börjar fundera över ett engelskt eller amerikanskt uttryck; "Grumpy old men". Tänker på filmen En man som heter Ove.

10/6

Klubbmästerskap.

Det annonserades ut lite sent och konkurrerade med skolavaslutningar och studentexamen.

Marianne och Peter S, Lars och Johan S blev mina paddelkompisar. Vi paddlade i lugn samlad ordning. Lars och Johan gjorde en avstickare för att titta på blommor. Det betydde att jag var först tillbaka till Mora tillsammans med Marianne och Peter i K2 och kan idag känna mig som segrare i K1.

Bild. Peter och Marianne.

Ett mycket lugnt tävlingstempo.

Bild. Vi måste passera under ett nedfallet träd.

Ett nedfallet träd över Ramsundsån.

13/6

Hjälmare kanal.

Chrster och jag la i vid badet i Kvarnsjön då morgonens första badare kom upp ur vattnet. Paddlade mot Hjälmaren tills vi var nöjda. Lunchade och vände åter. Vi var inne i Kroksjön och hann passera Värhulta bron.

De vita näckrosorna har just slagit ut. Många trollsländor.

Bild. Christer i kajaken. Ormbunkar på stranden. Motljus.

19/6

Bölja har varit hemma i carporten och fått en enkel konstruktion för självräddning med flottör och ett snöre i skäddan. Jag avstod från att borra hål i skotten. Tidigare har hon fått en extra lina på däcket så en vattenflaska får plats. Genom att sy en söm genom påsen i prylluckan framför sittbrunnen har jag minskat volymen så att jag kan nå det som finns på botten där. Nu tror jag jag avstår från ytterligare förändringar.

När jag ändå körde ut henne till Sundbyholm så passade jag på att paddla lite. Det vore bra att se hur hon klarar sjö fån aktern men vattnet var ganska platt. Jag tänkte runda Grävlingen men när jag kom dit så behövde jag gå i land. Tänkte på hur jag en gång sovit i min VKV Kåre här på stranden. Gjorde mitt första bad för säsongen och tog en rak sydvästerlig kurs tillbaka mot halvön vid slottet.

Lätt motion, frisk luft och en känsla av tillhörighet med naturen.

Bild. Bölja ligger På Grävlingens strand.

20/6

Årets sista Prova-på-paddling.

Jag paddlade i lugnt tempo och lyssnade ett tag på ett par där mannen tjatade på kvinnan hur hon skulle paddla. Mötte sedan en kvinna som redan rundat ön vid Skjulsta och ensam i hög fart var på väg tillbaka. Jag bestämde mig för att haka på. Jag hade min aleutiska-liknande paddel och vände den till stort bett sidan och pressade upp Moster i en fart så aktern började gräva ner sig. Ett personligt hastighetsrekord med kajaken. Jag knappade långsamt in och efter Vilsta herrgård var jag i kapp. Vi rundade sedan ön nedströms vid Snopptorp. Där blev jag efter eftersom jag valde att plocka upp ett flytblock som låg i ån. När jag mötte resten av paddlarna så såg jag flera block och sedan ett gäng grabbar som stulit en flytbrygga och lekte med den i vattnet.

Noterade att den snabbpaddlande kvinnan med svårighet kom ur kajaken vid bryggan. Ny typ av träningsvärk väntar henne i morgon.

Trevligt eftersnack med gamla och nyblivna klubbkamrater.

27/6

Ilaga har fått ett nytt lårstöd. dubbla liggunderlag formade som att påminna om en masik. Testade idag i Näshultasjön. Det blev för svårt att komma i, och ur. Inga människor i närheten som såg mig i mina försök. Gjorde några rollar utan entusiasm vid badet.

Bild. Två kajaker upp och ner på gräsmattan.

Ilaga fär nytt lårstöd och lina till en ny lucka. Moster får nya dekalen från Sjöräddningssällskapet och lina till skåddan.

30/6 - 2/7

Läckö kajakträff

På grund av problem med bilar och arbete kom Eva och jag sent till Läckö och missade ett par föredrag. Jag var föranmäld till bara 2 turer eftersom turerna och annat fort tog slut då möjligheten öppnades för anmälan.

Bild. Soluppgång över tälten. Slottet i bakgrunden.

Tidig lördagsmorgon.

Naven-Naven turen verkade spännande då beskrivningen antydde äventyrlig paddling. Så blev det inte eftersom ledarna tog det försiktigt och höll gruppen i skydd för vågor. Vinden hade vi i alla fall. Så här efteråt tänker jag att det varit trevligt att i vart fall gå ut lite för att åtminstone titta på vågorna. Det var intressant och trevligt att prata med andra med samma stora intresse.

En entusiastisk och skicklig rolluppvisning med Rolltokarna var inspirerande.

Vid middagen tryckte alla ihop sig under tak på grund av regnet. Den maten passade inte mig. När jag skulle sova hade mitt gamla liggunderlag punktering. Det blev en hård natt.

På söndagen avanmälde jag mig från eftermiddagsturen som skulle varit en lättare tur bland öarna i Ekens skärgård. Vi hörde sen att turen inställdes. Vind i kulingstyrka gjorde det omöjligt att paddla med grupp.

Eva har noterat Böljas lite obevkäma primärstabilitet, så som jag gjorde första gågen jag paddlade henne.

4/7

Juliroll och Tisdagspaddling

Jag har modifierat Ilagas masik av liggunderlag så att jag både kan komma i och ur. Det behövs en liten förändring så blir det bra och som Peter föreslog.

Vi var bara tre personer som Tisdagspaddlade och vi förstod inte varför vi var så få tills vi gick i kajakerna. Då kom REGNET.

Jag fick snart på tuiliq och tog mig till badet och tränade. De enda badgästerna var 20 grågäss som flyttade på sig och försvann när jag kom. Inspirerad av Rolltokarna hade jag med ett papper med de första manöverna i en rolltävling. Igen blev jag påmind om att mina handleder gör det omöjligt för mig att göra allt på rätt sätt. Men det var roligt att träna på sånt som jag har kunnat men glömt bort.

Mina medpaddlare kom och vi följdes åt en tur mot stan.

9/7

Rollträning.

Det blev en kort träning. Det känns motigt. Det frestar på mitt tålamod. Jag blir aldrig bättre. Det var kul att hålla på tillsammans med Örnsbergs Kanotsällskap. Det blir för långt att åka tycker jag. Kanske att jag säljer Ilaga nästa år eller nu, om jag får ett infall.

11/7

Jag hade sagt att jag skulle tisdagspaddla om jag fick tid. I sista stund tack vare insats från min fru kom jag till kanotladan. Där var bara Peter men vi hade en trevlig paddling. Molnen skingrades och solen lyste över oss. Vi kom mycket nära en bäver som lugnt dök ett par meter från kajakerna. Vi var nära forsen vid Tunafors. Damluckorna var öppna och det kändes bra att hålla ett stort avstånd. En påtänd, välklädd yngling förklarade högröstat att han skulle bli medlem i kanotklubben. En häger syntes nära och några vitkindade gäss visade sig. Stå-upp-paddlare utan bra teknik pustade sig fram knäsittande.

Jag svängde så hårt jag kunde med Moster men utan att aktern lättade från vattnet. Sparade en ansenlig summa pengar i dag på att inte köpa en kajak som jag hört skulle vara för liten för mig. Den skulle vara så nedtyngd av min vikt att aktern inte skulle lätta från vattnet vid kantning. Men så är det ju nu med en olastad Moster som kan klara en veckopaddling med 20 liter vatten. Konstaterar att det finns saker jag inte förstår men det känns skönt att köpsuget gick över. Jag borde inte ha svårt att förlika mig med de kajaker jag har. Fast var är gräset grönast?

15/7

Tur på Båven med EKS. Christer ledde och jag hade lite uppsikt. Idealiskt väder och badväder. Havsörn och vasstrubbel. Klart vatten. Fler kajaker än motorbåtar. Jag hade en trevlig tur.

Bild. Trapper Laxen 530.

17/7

Åpaddling med min son Martin, hans fru Maria och barnbarn Emma och Edvin. I regn, vind och sol. Åns strörsta spindel kom fram p kajakbryggan.

Bild. Kajaker å ån.

23/7

EKS skulle ha ordnat en tur för inte så vana paddlare från Stendörren men den blev inställd på grund av för tufft väder. Det blev en tur i Mälaren nära Torshälla. Där var prognosen att det skulle åska så jag avanmälde mig.

I morse hade prognosen ändrat sig och åskan var borta. Efter en stund bestämde jag mig för att paddla en egen tur. Jag hade tänkt lunch i Västerås och så tillbaka till Sundbyholm men jag bestämde mig för sent och när magen sa lunch hade jag bara kommit till Ridöns västra strand där jag hittade en fin strand vid ett gammalt äppelträd. Det blev en tur runt Ridön i stället. Jag tog på mig Reeds blåa särk och åt en god snabbrätt medans det regnade. Sen var det ömsom sol och regn och svårt att vara i fas med kläderna. Jag klarade inte att fylla på med vätska så som det behövdes så när jag kommit hem drack jag nog en och en halv liter the.

En plötslig sten strax under ytan undvek jag med en höftvickning och lite paddeltrix. Bölja och jag räddade situationen. På norra sidan av Ridön hade jag medvind och paddlade i en mycket god fart. Bara man har full skädda så fungerar det bra. En kort stund var det 40 cm vågor snett akterifrån som kom tätt tillsammans och med medvind. Då hade jag svårt att kontrollera ekipaget. Bölja verkar inte gilla kraftig medsjö. Kajaken Bölja känns hög och på gränsen till en stor kajak.

Jag blev överraskad av pipande ljud från skogen jag närmade mig. Rovfågelsljud. Havsörnen kom ängligt upp bakom träden. Ett bo. Jag svängde ut och höll fågelskyddsavstånd till stranden en stund. Mindes att här fanns fiskgjuse tidigare. En annan sak som ändrat sig är stora områden med näckrosor där det tidigare gått att komma fram utan hinder. Från och till såg jag ett par kajaker. Gissar att de ochså rundade Ridön fast från Västerås. Ett lastfartyg lurade mig att försöka mig på en kort och lite läskig surf.

Det går att sitta i Bölja 2 gånger 2 timmar.

30/7

En rollträning tar inte lång tid. Men sen kom åskan. Jag gick upp ur vattnet och väntade. Sen kom regnet och verkade inte avta. När jag lyfte in kajaken i kanothuset kom några åskknallar som bekräftelse på det riktiga i mitt val att avsluta.

8/8

Jag saknade Nordkappen som jag sålde bara för att jag har för många kajaker. Nu är bristen åtgärdad.

återstår att fixa upp den till Arnestandard med däcklinor. Luckorna behöver slipas till för att passa riktigt väl och skäddreglaget justeras så det inte fastnar i uppdraget läge. Kanske en däckväska som på den förra.

Bild. Rö:d Nordkapp på r&246;d Volvo.

14/8

Paddla med Per hoppas jag kommer att bli ett stående inslag i Kanotsällskapets aktiviteter. Idag var det premiär. Vi paddlade från Mora och tog en försiktig tur i omgivningen. Kände på lite vågor utanför Alholmen. Fikade och pratade på Sundbyholmsöns hällar innan regnmolnen började visa sig i omgivningen. En stor fästing bet genom mina byxor och på väg hem brände huden på mitt knä. Vi kom tillbaka till kanothuset innan det blivit mörkt.

Jag satt för första gången i min nygamla Nordkapp. Smörjde skäddawiren förskiktigt med nåra droppar möbelpolish. Testade olika sätt att få luckorna täta. Det är en felgjutning från fabriken som jag sett på en annan röd Nordkapp. Plasten runt lucksargen sitter för nära luckan och hindrar den att "ta i botten". Luckan till fikaskottet lyckades jag bra med. Slipade bort några millimeter runt om. Den främre ovala luckan provade jag att försöka passa genom att skära bort en tjock remsa med gummi. Resultatet återstår att testa men det känns som luckan sitter för löst. Den ovala luckan bak åtgärdade jag genom att slipa en fas i kanten på luckan. Ett alternativ kanske kan vara att använda kajaksports luckor.

Gummilinorna på däcket är för slappa. Nordkappen kommer inte med till Stocken.

Bild. Christer och jag p klippan. Solen står lågt över horisonten.

17-20/8

Stockenträffen. 25-års jubileum.


Torsdag

Min målsättning att slå upp tältet bredvid Ralf blev inte möjlig. När jag kom fanns det ett par platser fortfarande kvar närmast lekplatsen. Bert som var ledare på turen i morgon bodde nära. Björn som skulle leda rollkursen jag anmält mig till hade sitt tält bredvid min matplats.

Efter en bilresa på 40 mil utan ac så var det skönt med ett bad. Jonas tränade roll i badviken. Satt där en god stund i solen. Husen på ön där borta måste vara Käringön.


Fredag

Det var länge sen jag paddlade Badankan i havet. Efter en stund kom jag in i att behärska den lättsvängda kajaken i vinden. I lågt tempo snirklade jag runt öarna söder om badplatsen med ett leende på läpparna.


Jag följde med på den förbeställda eftermiddagspaddlingen. När vi skulle gå ur för fika så regnade det och jag hade just laddat med en Nötcreme. Kent fortsatte tillbaka utan att gå ur kajaken och jag följde med honom. Han berättade att han köpt sin Icefloe på Svima -91. På första Stockenträffen var han med och regnet gjorde att han kunde lägga i sin kajak på gräsmattan och paddla.

Bild. Kent i hans Icefloe.

Kent


Lördag

Augustiroll

Rollkurs. Björn gav en excellent beskrivning av hur man rollar då vi samlades på gräset. Jag förstod och kunde göra ett par rollar direkt så som man ska göra en riktig grönlandsroll. Sen började jag omedvetet göra mina vanliga fulrollar. När jag märkte det blev det kortslutning i huvudet. Jag slutade med att inte kunna rolla. När jag kommer hem ska jag så fort som möjligt praktisera fulroll så jag känner att jag behärskar den, Så ska jag försöka mig på några riktiga rollar igen.

Efter rollkursen var min plan att gå runt och kika på utställarna. Eftersom det verkar som jag har börjat slita ut min torrdräkt tummade jag på en nästan likvärdig. Det är en investering som en ny gammal kajak. Petrus har tagit över kartorna i Tyvek. Jag provade den minsta Frej i termoplast. Det höjda däcket var ingen höjdare för mej och det kändes som fotstöden fjädrade vid belastning. Skäddan kärvade. Termoplast är annars ett bra material. Jag testade en Hurricane Tracer för mer än 10 år sedan och jag har haft en tysk kajak som kan ha hetat Quest för mycket länge sen. Båda gjorda i ABS/termoplast. Båda kajakerna kändes gedigna. Jag minns en historia då man skulle demonstrera vad ABS klarade och slog med en slägga på kajaken. Kanske man slog för många gånger på samma ställe för under en demonstration blev det ett stort hål i plasten.

Bild. Håkan med hans Lettman Biskaya.

Håkan med hans Lettman Biskaya. Kanske träffens dyraste kajak.


Söndag

Det här var anledningen till att jag åkte till Stocken. Surf och rockhopping. Men jag var för trött efter att det våldsamma regnet hållit mig vaken. Jag avstod och tog sovmorgon. Regnet hade skapat sjöar på campingen. Ett par bilar måste snabbt flyttas och några fick alla saker våta eftersom vattnet kom in i tälten. Jag var fortfarande trött och gav mig av hemåt. Det kändes bäst, trots att solen sken upp när jag gjorde ett lunchstopp i Henån.


På kvällarna gick jag till restaurangen och träffade nya vänner. På fredagkväll var det bubbel och mingel på berget bredvid lekparken. Lördagen avslutades med filmvisning och föredrag, Jonas berättade på ett trevlig sätt om en paddling med ett par kompisar.


Om det hade funnits någon "Hänt i veckan" för kajakfolk så hade de fått nog att fylla ett nummer om de varit med på Stockenträffen.


Bild. Jag kliver i kajaken inför rollkursen.

22/8

Rollträning vid Vilstabadet som vanligt. Åns vatten går långt upp på gräsmattan. Vårflod i augusti. Genast jag kom till vattenbrynet överfölls jag av myggor. Snabbt på med tuiliq. Paddlade ut mellan bryggorna där man annars går torrskodd. Det gick bra att fulrolla. Standardroll åt båda hållen, Det gick också att göra en stormroll åt ena hållet utan att lägga paddeln på däcket. Jag får väl kalla det en fulroll också. Det kändes hursomhelst bra trots ett misslyckat försök att göra en riktig grönlandsroll.

25/8

Jag skulle ta bort linorna på Nordkapp och tänkte paddla lite innan regnet skulle komma. När jag kom till Sundbyholm så visade det sig att Klart.se hade en riktig prognos. Det regnade. Kajakade planlöst hit och dit runt Räfsgarn. Jag blev klämd av sitsen och det här exemplaret av Nordkapp PE verkar mer uppsvullet än den gula jag hade innan.

Ett bäverhus har fått blommor på taket. Hoppas bävern är glad åt det. En liten gädda hoppar upp ur vattnet när jag passerar. Hägern vid åmynningen blev överraskad av mig och skällde sedan ut mig då jag körde bort den för andra gången från de gamla bryggpålarna vid halvön. Nu gick det inte för någon att vara vid åmynningen eftersom kommunen röjer bort småträd med öronbedövande motorljud.

Jag lät kajakens linor sitta kvar men mätte längd på linorna med extrapaddeln och pumpen.

Jag går ut i boden och rotar när jag kommer hem. Till min förvåning hittar jag en oval gummilucka från Kajaksport. Den borde väl passa i stället för den Valleylucka som jag tycker jag tog bort väl mycket gummi på i mina försök att få luckorna att täta. Det finns ingen bra lina. Det måste jag köpa. Men hur många mm är är linorna? Jag tittar på bilder från den gula Nordkappens sittbrunn och ser hur jag kan få den här lika bra.

---

Klubben har ju en kajak av samma sort i kajakladan nära mej. Den lucka jag har passar inte. Det finns olika storlek också på ovala luckor. Linorna är 5 och 4 mm.

27/8

Hjälmaresund till Hjälmare kanal.

Bild. Gubbarna och Johan i sina kajaker.

Christer och jag hade planerat en tur med ledorden Upptäcka nytt och Vågor. Det var länge sedan jag paddlade här. Vi paddlade i fina områden. Vinden blev mindre än prognosen. Det var lika bra. Hjälmaren har öppna vatten är grund och stenig.

Jag tog fel på vägvalet och kom långt ifrån gruppen. Bad om ursäkt för det och sa att det nog inte var sista gången.

29/8

Rollträning

Jag hade en idé om att bli mästare i fulroll men en mer sansad tanke är att det är en bra gubbmotion.

Översvämningen är mindre men myggen ändå fler. Myggorna överfaller genast jag går ur bilen och är på mig till och med medans jag rollar. När jag kör hem har jag rutorna nerhissade för att så många myggor som möligt ska blåsa ut.

31/8

Senast jag kajakade Nordkapp så tog jag några bilder för att se hur linorna dragits och hur knästöden monterats. När jag ser bilderna börjar jag misstänka att sitsen sitter snett på det här exemplaret av Nordkapp också. Det måste jag kolla när jag fixar med kajaken nästa gång.

Linor och en ny lucka kom från Kajaksidan i går.

6/9

Nordkapp fick nya linor. Jag passade in en ny främre lucka. Kollade att sitsen var rak. Flyttade fram knästöden och sågade av det som inte behövs. När jag började med att knyta öglor för en bläckfiskkompass så blev myggen för mycket. Varför ska jag ha kompass för egentligen. I Mälaren borde det räcka med den lilla handkompassen som följer med flytvästen. Kajakens flina linjer störs inte heller.

7/9

Septemberroll

Körde ut Nordkapp till Sundbyholm. Rundade Grävlingen och gjorde 2 dåliga rollar nedanför slottet.

En front drog upp lite vågor. Det plaskade om kajaken när jag paddlade tillbaka mot kanothuset. Spänt kollar jag skotten. Främre skottet var torrt. Lite bättre än jag väntat mig. Fikaskottet var fuktigt. Sämre än väntat men aktre skotte var torrt vilket förvånade mig. Plasket kom från sittbrunnen.

Det finns ett par runda luckor i boden. Nästa gång ska jag prova om någon passar fikaluckan.

Det börjar flyta löv i Ramsundsån. Hägern lättar som vanligt vid mynningen. Gäss samlas i Tegelviken. Några runda tanter badar.

Det här kan vara den sista kajak jag skaffar. Drför gjorde jag en Sammanställning över kajaker jag haft och har.


Bild. Kajakbilen, Nordkapp och kanothuset.

14/9

Rollträning i Näshultasjön.

Solen lyser. Vindstilla. Inga mygg. Högt vattenstånd.

Jag tänker att jag inte vill dra in vatten i Ilaga. Det går att lägga i vid första bryggan. Jag gjorde det vanliga vid badet. När jag skulle gå ur så grep Näshultanäcken tag i kajaken när jag satt på däcket och skulle gå ur vid den lite höga bryggan. Han drog in kajaken under bryggan och jag fick simma till rampen för snurrebåtar.

18/9

Mer meck med Nordkapp.

Nu har jag flyttat fram lårdsöden längst fram, ett hack mer än på min förra Nordkapp. Man får tydligen acceptera att det är olika kajaker.

Samtidigt funderar jag på om sitsen ska längre fram och den skulle kunna flyttas fram 1 cm eller mer för att få en bättre sittställning och få ett längre avstånd till sargkanten bak men samtidigt förändras ju viktfördelningen. Tidigare erfarenhet är att den behöver lastas något mer bak för att fungera optimalt.

Jag köpte Bouncy Balls i leksaksaffären för att lättare få under en paddel.

Bild. Nordkapps fö med bollar på linorna.

Ingen av mina luckor som jag hittat i boden fungerar bättre än den lucka jag har för fikaskottet. Den skulle behöva vara lite mindre i diametern på flänsen längst ner. Jag har ju fasat av luckan tidigare och vill inte ta bort för mycket gummi. Jag smorde in den och hoppas att det räcker.

20/9

Surf i Harge.

Claes från Norrköping mötte upp. Lugnt väder i ena änden. För våldsamt i den andra. Ibland kraftigt regn och sedan sol och lugnare vind.

Det är fint att få vara ute och vackert väder oavsett hur det är.

Jag blev för trött och bröt upp efter 3 timmar. Överraskades av hur utpumpad jag var när jag var på väg tillbaka till bilen.

Jag slog personbästa med snabbaste surfen och mest kajak i luften. Exerimenterade med olika sätt att få kajaken att gå dit jag vill. Badade efter att en våg bröt efter en surf. Skulle antagligen ha lutat mig bakåt eller så hann jag inte få ut paddeln som stöd.

Min torrdräkt fungerar igen efter lagningen.

22/9

Körde ut Nordkapp till Sundbyholm igen. Kommer det att bli mera meck med den i carporten?

På långt håll såg jag hägern lätta. Det såg ut som vingbredden täckte hela åmynningen.

Flockar av gäss låg som alla höstar i Tegelviken.

Min plan att paddla trånga passager i Sundbyholmsarkipelagen gav jag upp på grund av mygg. Jag kände heller ingen längtan efter vågorna runt Grävlingen. Redan utanför halvön tryckte någon våg in vatten in i sittbrunnen Det är ett fint kapell men skulle stänga ute vattnet bättre på en glasfibersarg. Till en början mycket långsamt paddlade jag runt öarna närmast Sundbyholm.

En fiskgjuse lättade från Alholmen och flög mellan mig och ön.

I det dämpade eftermiddagsljuset lyste kajakens röda färg och de blå däckslinorna.

I Alholmens vik hoppade jag till när ett stim med mört kom upp i och över ytan bara någon meter från kajaken.

Skymningen kommer snabbt. Regnmolnet som jag trodde skulle göra mej våt delar på sig och jag paddlar in mellan molnen.

Hägern lättar från åmynningen igen. Den säger något och jag svarar och jag får ett höge ljud tillbaka. I skogen flyger vingliga hägerungar kors och tvärs.

Mygg gör att jag snabbar mig in i bilen. Stannar sen på fälten på väg hem och byter om.

Nordkapp går bra i vattnet. Om jag inte visste hur bra man kan sitta i en kajak skulle sittställningen vara väldigt bra.

27/9

Jag tog bort all vaddering på Nordkapps sits och ersatte den med en tunn sittdyna jag hittade i boden. Tyvrr ser det förskräckligt ut. Ingen paddling i dag.

29/9 - 1/10

Sankt Anna

Linda ville paddla från Stendörren men jag föreslog att vi skulle ta en tur från Mon. Peter var med i planeringen.


Fredag

Vi följde öarna mot nordost. Sol och mild vind. Det dök upp en stenhäll i ytan och Linda och Peter pratade om att den var som en startramp. Någonstans på vägen såg vi en havsörn. Det känns som något man måste pricka av. Vid farleden funderade vi på om vi skulle fortsätta upp till Aspö och öarna däromkring men valde en försiktigare väg rakt mot horisonten. Om vi hade gått längre norrut och campat där hade vi antagligen inte genast kunna komma därifrån. Vi visste att vinden skulle bli hårdare. Morgondagens prognos sa 10 till 14 meter per sekund från väster.

När vi tyckte att vi såg tillräckligt med horisont mellan de yttersta skären vände vi tillbaka runt en större ö. Där såg vi en säl inte så långt bort.

Vi vände tillbaka till en fin campingplats vi hittat när vi passerade tidigare. På kvällen beundrar vi fullmånen.


Lördag

Vi lämnade ön. En rund sten just under ytan gjorde att jag var nära att välta och när vi kort efter följde stranden mot öster hade vi ett långt vatten bakom oss och vågorna grundade upp just här. Jag fick en våg som sköljde över aktern och sittbrunnen, berättade Linda efteråt. Jag behövde inte ta något stödtag men tänkte att om det ska vara såhär så får vi ändra färdvägen.

Efter farleden följde vi öarnas norrsida mot öster. Till en början små vågor växte ju längre vi kom och det blev en rolig sjö. Med full fart rundade vi den sista ön innan de små skären tog vid.

Lånsamt och fundersamt tog vi oss i små passager. Det hårda vinden tilltog och vi beredde oss på att backa tillbaka då vi skulle runda nästa ö. I stället åt vi lunch och väntade på att vinden skulle komma till sans. I cirka 10 meter per sekund motvind korsade vi lånsamt farleden. Jag hade pratat om Häradskär och Peter föreslog att vi skulle ta oss dit. Vi såg ut en lämplig tältplats och paddlade sen runt ön.

Bild. Peter och Linda i småfiskviken.

Det blev en omväxlande paddling från stilla flytande för att titta på mört och aborrar till kraftig spegelsjö. Efter att vi etablerat oss på hällarna kommer ett sällskap med 6 kajaker flytande. Villrådigt paddlar de åt olika håll som flyttfåglar som inte riktigt bestämt riktning. Vi går en sväng på ön och jag känner igen äppelträdet, gräsplatsen vid enen och min morgonbadplats.


Söndag

Det blir just bara en paddling tillbaka även om spåret kanske inte alltid är snörrätt. Tyvärr hade jag för långt avstånd till mina paddelkompisar då tranorna steg mot himlen. Det hade jag önskat att jag fått se. Sista sträckan till Mon är som sista sträckan runt Sundbyholmsön - lite för lång.

Vi blev en trevlig grupp som kompletterade varann bra. Allt gick bra.

5/10

Oktoberroll

Ån rinner förbi så som den brukar. SMHI har slutat varna för höga flöden. Stranden har också hamnat på sitt vanliga ställe men det är fortfarande lerigt sista biten till bryggorna. Tranor trumpetar intensivt.

Jag gör ett par rollar vid badplatsen i Vilsta. Nästa gång ska jag ta på mig handskar. Vinden kyler mina våta händer.

11/10

Surf vid Harge.

Christer, Roger och jag. Vind mellan 11 och 20 m/sek enligt SMHI. Vid en rast när jag höll på att gå till min kajak hörde jag ett dunder bakom mig. Christers kajak rullar av blåsten iväg 25 meter från stranden innan jag får stopp på den.

Bild. Roger böjd över kajaken med padeln i händerna.

Roger med hans nya egentillverkade Cape Falcon Kayak LPB,

Jag klarar låga stöd och att styra med akterroder och nu börjar jag lära mig att växla från att styra till att stötta när kajaken svänger mot vågen. Jag har ännu ingen koll på att styra med att kanta.

14/10

En tur på ån. Det är fortfarande lerigt vid bryggorna. Paddlade Bölja, som är övertalig i kajakflottan. Den stora sittbrunnen kan vara bra om jag får problem att komma i en kajak. Hon är vacker och det är delvis min frus kajak så vi får behålla den.

När jag la i kajaken slutade solen skina och det kom ett milt regn. Stark byvind som blev mer ihållande. Solen kom tillbaka i perioder. Jag var klar innan ovädret kom med ännu hårdare vind, åska och hagel.

17/10

En kompistur på Mälaren. Peter S bestämde vägen och Christer, Peter E, Roger och jag fljde med. Fikade på Bjurholmen/Sundbyholmsn.

Det var ett liv på rovfåglarna. Ett par havsrnar cirklade runt, som om de lekte. Kanske de frskte kra bort fiskgjusar?

Det känns som jag kan använda Nordkapp nu utan att ändra på något mer. Jag mätte kajakens bredd till 51 cm. En test i Norska Padling anger bredden till 53!

24/10

Jag hade tänkt besöka ön som jag döpt till Min ö, Lybecks sten och Grävlingen. Det blev en kortare paddling.

Provade mitt gamla lagade kapell från Reed och det passade men när jag kom till Min ö så var det för mycket vatten i sittbrunnen och på sitsen. Stranden har blivit brantare och tunga träd har blåst iland och hindrade mig från att gå upp som jag var van vid.

Bild. Grova grenar på stranden framför kajaken.

Jag bytte kapell och när jag kom tillbaka till kanothuset var det inte mer vatten i sittbrunnen än vanligt. Kapellet sitter för hårt och en däckslina har lossnat.

När jag närmar mig slottet från vattnet ser det ut som byggkranar i bakgrunden. När jag kommer närmare är det vindsnurror.

Halvöns strand vid Tegelviken har blivit brantare. Några pålar till gamla bryggan har flyttat sig. Ett träd har fallit ut i vattnet.

29/10

En improviserad paddling på Havskajakens dag.

Jag tänkte ta en tur med Bölja från Mora i samband med att jag tog hem Nordkapp för att laga den och för att låta kapellet sitta på över vintern. Vid kanothuset i Vilsta träffar jag Lars som snabbt ändrar sina planer och följer med.

Det blir en lagom kort paddling med ett fikastopp på Ekholmen. Det börjar bli kallt.

Bild. Lars förbereder sig för att gå i kajaken vid Ekholmen.

5/11

November-roll

8 grader varmt och vindstilla. Det gick väldigt bra. Kom ihåg att tömma tuiliq innan jag gick ur kajaken så mina byxor blev torra denna gång. Det behövs lite tjockare handskar om jag ska kunna fortsätta paddla den vanliga turen i ån efter att ha rollat.

7/11

Moster och Ilaga fick en upputsning hos Christer. Ilaga får lätt skador på kanterna runt skäddan. Nu lagade jag med en färg för segelbåtar.

20/11

Det var ett mildare väder idag med temperatur runt noll. Det var ett tag sedan jag paddlade och jag undrade hur jag skulle klä mig. Jag borde ha gjort noteringar över vilka kläder som är lämpliga i olika förhållanden. Det fick bli en runda i ån. Jag drog Nordkapp i ett snöre över det frostiga gräset. Det gamla kapellet från Reed fungerade ju inte på Mälaren men det skulle väl räcka på ån. När jag kom tillbaka till kanotladan stod det klart att kapellet är skrot.

Jag startade i solnedgången. Det var länge sedan jag paddlade på ån medans det mörknar. En väldigt fin upplevelse. En halv måne kom fram genom molnen så det blev aldrig riktigt svart. Jag hade sett på SMHI:s Hydrologiskt nuläge att vattenflödet i ån är 50 kubikmeter per sekund. Det kan jag ha som riktvärde. I mörkret vid Skjulsta där strömmen från dammluckorna trycker mot ön kändes det ändå tryggt att långsamt och eftertänksamt ta sig fram.

I dunklet, när jag tittade mot tranornas vik såg det ut som en dimma eller ett ljus som vilade över platsen. När jag kom närmare visade det sig vara snö på ett tunt islager.

Mannen som stod och rotade i en papperskorg vid Vilstabadet visade sig vara en frälsarkrans på en stolpe.

Jag störde många änder som tjattrande och plaskande lättade från sina sovplatser. Hägern skrek ut sitt missnöje när den spred ut sina stora vingar ovanför trädens silhuett.

25/11

Med Mattias och Thomas i Kungsörs badhus. Tonvikt på roll. Det gick ganska bra för mej. Thomas visade en roll jag aldrig sett tidigare. Tyvärr gick övningarna lite för hårt åt Mattias kajak. En spricka i lårstödet.

30/11

Funderar på vilka handskar jag ska använda i morgon till december-rollen. Jag använder bara typ neoprenvantar, där alla andra fingrar utom tummen är tillsammans och värmer varann. Vid november-rollen hade jag ett par av märket Level 6. Dom har bra friktion och känslighet men för roll i minusgrader så är dom lite tunna. De behöver sys ihop i sömmarna ibland. Ett steg upp i värmande förmåga är Kokatat Mittens. De vantarna går fort sönder när man paddlar med inuit-paddel. Jag har lagat dom med klister men det fungerar inget bra. Mudlim skulle nog fungera bättre. Känsligheten är ok. Ännu ett steg mot mer värmande handskar från min handsksamling är Palm Clav. Starka, varma, svårast att ta på men för hala mot paddeln så jag använder dom inte för en rollövning.

1/12

Meningen var att jag skulle göra decemberrollen och om det var fint på ån paddla ett varv. Låset på ladan närmast kajaken var fruset men jag kom in genom stora dörren på kortsidan och kunde ta ut Nordkapp genom att låsa upp från insidan. Drog kajaken på snön till vattnet. Isen vid bryggan bar kajaken och mig. Jag hasade ut 10 meter tills jag gled i vattnet. Is hindrade mig att komma fram både mot stan och något längre stycke mot Skjulsta. Innan kolonin låg isen fast. Jag hittade inget ställe där det kändes säkert att rolla så jag avstod. Däcket var rensat från allt som kunde vara i vägen vid en roll som till exempel isdubbar. Vattnet var trögt och bildade grå virvlar och fasta ytor som drev med strömmen. Skogaholms bageri fyllde luften med pepparkakslukt.

Lars kom fram på land vid bryggorna och berättade att Ramsundsån är öppen men att det antagligen är is vid mynningen, som det brukar vara.

3/12

Jag var i Kungsörs badhus med Henrik, Christer och Roger. Efter att Christer fick lite hjälp av Roger rollar han nu upp utan att behöva gå ur. Jag testade att rolla Henriks Dagger Stratos.

Bild. Roger rollar.

Roger rollar Christers Frej.

Christer sa att remmarna börjat frysa när han tog av sin kajak. Därför bestämde jag mig för att åka direkt till Vilsta för att ta kajaken från biltaket. När jag fick av remmarna så hade kajaken frusit fast vid skumblocken. En stund stod jag frågande men lyfte sen kajakens ena ände med kraft rakt upp och kajaken lossnade med en smäll.

18/12

Decemberroll försök 2. Min enda mission med att åka till ån med Nordkapp var att avverka decemberrollen och så åka hem. Då jag kommer till Vilstaladan så är Lars på väg mot vattnet. Jag vet inte hur kallt det blir för mig så det kanske inte blir mycket till paddling. Lars ger sig av mot Skjulsta och jag tänker att jag kommer efter när jag rollat om jag känner för att paddla.

Det har blivit mycket mer öppet vatten sedan jag var här senast. Det är god fart på vattnet. Temperaturen på några plusgrader och strömmens fart har gjort att ån är farbar nästan överallt. Jag väljer en plats där det bara är en liten iskant så det blir lättare att gå iland om rollen misslyckas. Det krävs en vilja att välta och det gör att jag inte så mycket tänkt på hur jag ska göra andra delen av rollen. Det kommer som en överraskning hur det känns att vara upp och ner med alla kläder. Liksom orörlig och kajaken vill inte riktigt komma runt på rätt sätt utan har en tendens att lägga sig på sidan. Jag viftar med paddeln men det känns som paddeln går för lågt i vattnet. Sådär håller jag på ett tag innan jag går ur. Simmar med kajaken till land. Simmar upp över isen och drar kajaken med mig.

Det blir inget nytt försök utan jag paddlar efter Lars. Vi hittar varann vid ön vid Vilsta och tar oss mot stan. Nordkappens provisoriska sittdyna har blivit murken och jag tog bort den innan jag åkte hemmifrån. Det blir kallt om baken och jag nöjer mej med ett halvt varv.

Bild. Jag hasar mot vassen för att rädda min hjälm.

Hämtar min hjälm som jag lagt på isen och som blåst iväg in mot vassen.

2023 Året som gått.

Det blev mycket rollande, utan att jag blir så mycket skickligare. Vid ett tillfälle i Strängnäs badhus gick det i vart fall riktigt bra, sen var det svårt att upprepa det. Jag får börja tänka på det som ett sätt att få motion, eller en hobby. Ett ovanligt varmt väder i januari startade min id om att rolla minst en gång var månad utomhus, åt båda hållen. Sedan rollade jag var månad men december blev kallare än jag räknat med och jag misslyckades med årets sista roll.

När jag paddlat för att komma någonstans i längsled så har det lika mycket blivit på Mälaren som på ån. Vårturen bland isflak och i råkar i sol till Lybecks sten var särskilt fin.

Ett par gånger har jag paddlat med kompisar på Hjälmaren. En gång i ett blåsigt Sankt Anna och en gång på Båven.

Oväntade infall har gjort att jag varit på kajakträffar både på Läckö och Stocken. Människorna gör träffarna.

Två gånger har det passat så att jag kunnat surfa i Harge. Minns hur vackert det var med solen och molnen första gången. Minns också när Christers kajak blåste iväg.

Ilaga har fått tillbaka sin sits så nu kan jag använda den till mer än bara som rollkajak. Efter att ha funderat och diskuterat hit och dit med Peter fick den en väldigt bra och behaglig masik.

Jag sålde min Nordkapp men ångrade det och mindre än ett halvår senare hade jag fått tag på en, till synes, likadan Nordkapp RM. Det visade sig att de var ganska olika men ändå Nordkapp. Den nya Nordkapp är liksom uppsvullen, fast smalare. Det blir en kajak som jag får hålla på en del med innan jag blir nöjd.

Planer för framtiden? - Svårt att svara på ett intelligent sätt.

Mina 5 kajaker i början av året.

Bild. Kajak nästan helt skymd av vass.

North Shore Atlantic, Moster


Bild. Tvåmannskajak vid liten å.

Trapper Laxen 530, Doris som jag har tillsammans med min fru.


Bild. Grönlandskajak på bassängkanten.

Rebel Ilaga, Ilaga


Bild. På sandstranden.

P&H Delphin 150, Badankan


Bild. Gul plastkajak.

Valley Nordkapp PE


Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.