Till senaste händelsen.

11/2 2013

Bild. Icefloe på biltaket.

Stolt ägare.

17/2

Med en täljkniv pillade jag bort skadade dekaler. Det blev bara 2 P&H-dekaler kvar. Under en dekal med Union Jack fanns ett område med sprucken gelcote. Där kommer jag att fylla sprickorna med polyester och sedan innan det är helt torkat så tvättar man bort överflödig polyester med aceton. Såg att det fanns en märkning i sittbrunnen med datum när kajaken gjordes. Den 10:de januari 1992. Jag fortsatte med att skrapa bort oxiderad polyester som kletats på kajakens sidor. Jag hann bara förens ena sida. Kölen har slitits så hårt att dagsljuset lyser igenom på något håll.

En keelstrip av glasfiberväv måste bli en del av renoveringen. Mycket av de tidigare lagningarna måste bort. Kanske är botten så repig att den behöver målas. Eller så blir den fin bara den blir ren. En lagning av däcket med mörk gelcote ser inte så rolig ut.

Bild. PH hänger i carporten.

24/2

Fortsatte att pilla bort löst sittande lagningar med en kniv. Båten måste heta något. Kan PH vara ett bra namn?

28/2

Polyester är målat utanpå gelcoat. Går att skrapa bort med täljkniv.

Fotstödet är av en ålderdomlig konstruktion. Jag ska prova om det går att använda. Vad jag ser saknas säkerhetsspärren som hindrar att man fastnar med fötterna om man går runt. Jag har inte provsuttit eller tittat noga än så kanske jag har fel.

Man får skrapa sig fram centimeter för centimeter.

27-28/4

Fram med stora sliprondellen och bort med lagningar i för och akter.

Bild. Hål i botten bå min Icefloe.

Försökte återskapa den ursprungliga bottenformen. Då gick det såhär.

Hur ska jag göra med botten? Efter att hastigt ha tvättat med aceton så är det klart. Här är det repigt!! Slipa och helt ny gelcote? Nej det är ett för stort jobb. Slipa och måla? Nej jag tycker inte om att måla på gelcote. Det får bli ett grovt utseende. Kanske mycket bra. En ny repa spelar ingen roll. Passar mig utmärkt.

Bild. Jag sitter i min Icefloe.

Provsatt för första gången. Oj, jag sitter bra. Och det primitiva fotstödet verkar fungera också. Ett ryggstöd passar i den här kajaken känner jag. Lätt fixat.

Här känner jag mig liten. Kajak upp över midjan nästan. En låg paddelföring med ovinklad paddel verkar intuitivt det bästa.

2/5

Läste på nätet om spiderkracks. Såna finns på två ställen på däcket. Råden på nätet var att låta det vara men att förstärka på insidan om materialet flexar mycket vid tryck eller om den smäll båten fått gjort att laminatet skadats. Jag ska ändå testa med att göra som jag tänkt, stryka på polyester och sedan tvätta lagom mycket med aceton innan det härdat. Måste kolla om laminatet under är skadat.

19/5

Försökte göra ren botten med ett undermedel från Biltema. Det blev tyvärr inte så stror skillnad.

Den remsa jag köpt för kölförstärkning är 10cm bred. La tre lager glasfiberväv över hålet i aktern.

26/5

Det blev 2 remsor glasfiber som kölförstärkning. Mot slutet av processen sjönk temperaturen men jag tror jag kompenserade med mer härdare i lagom mängd.

Bild. Blå maskeringstejp i två linjer längs botten.

31/5

Jämnade till kanterna på glasfiberremsorna som blir kölförstärkning. Slipade bort polyester som spillts på kajaken. Ruggade upp ytan för att gelcoat ska fästa bättre.

1/6

La ett tjockt lager topcoat över kölförstärkningen.

Upptäckte att skäddan var underligt lagad. Snart får jag en ny wire från SVIMA. Jag planerar att sätta dit den nya wiren med den gamla skäddan även om det blir så att skäddan inte kan fällas ut helt. Det kanske inte behövs på den här båten.

Bild. En fungerande men ovanlig fastsättning av skäddawiren.

2/6

Bild. Våtslipning.

Slipmaskinen från Röda Korsets loppis fungerar fint. Våtslipar ner de allra värsta upphöjningarna.

Bild. P&H Icefloe på gräsmattan.

Den är vackrare på bild än i verkligheten. Skäddan är kvar att göra i ordning.

Bild. Sittbrunnen med ryggstöd.

Billiga och enkla lösningar är bäst om de fungerar sen i praktiken. Här har jag använt sådant som jag hittat i boden.

Flera kapell passar, tyvärr inte det jag köpt till Nordkappen.

8/6

Första turen med Icefloe. Det är en tung kajak. Det märks mest när den ska upp på biltaket. Att bära kajaken går bättre än väntat eftersom det inte finns några vassa kanter som skär in i händerna.

Bild. En rundstav hålls fast mellan takräcksbågarna med kardborrband.

En riktigt tung kajak kan man lasta själv. En rundstav hålls fast mellan takräcksbågarna med kardborrband.

Bild. Kajakens akter är på gräsmattan fören pekar mot himlen botten vilar på rundstaven.

Fören lyfts upp först. Sedan aktern.

Det blåste på Blacken så det pep om min hatt. Vågor som mest en halvmeter höga, en del med skum på toppen. Skäddan har inte blivit lagad så den fick jag klara mig utan. Sittbrunnen är rymlig i så stor utsträckning att den känns luftig. Man sitter ganska långt ner. Det behövs skumgummi för knäna. Idag hade jag kortbyxor och knäna skavde mot glasfibern. Sitsen är perfekt trots att den bara är av plast. Ryggstödet är väl primitivt men fyllde sin funktion mycket bra. Tyvärr kommer ryggstödet så långt fram att det är svårt att ta in benen efter att ha satt sig. Det fasta ryggstödet omöljliggör en roll. Fotstödet fungerade hyfsat trots sitt primitiva utseende. Det är svårt att dra åt skruvarna som håller fast det. Man riskerar att en vingmutter gängar upp sig. Det blir ibland väl gott om utrymme för fötter och ben. Utrymmet bakom sätet går att använda för saker som är bra att ha snabbt. Nackdelen är att de ligger i det vatten som tar sig in i springan mellan kapellet och sargen. Däcklinorna långt fram på däcket går väl inte att använda till så mycket mer än till att hålla fast en extrapaddel. De är inte lämpade för att tillfälligtvis hålla fast paddeln. Linorna bakom sätet är placerade så att jag överraskande nog kan använda min skumfyllda flottör. Det går bra att paddla med min korta paddel. Ibland slår den i däcket men träffar då oftast däckslinorna. I motvind är det här den bästa kajaken att möta vågor. Vindfånget verkar stort och saktar ned framfarten. I medvind blir det tvärt om, det går fort. Med vågorna upptäckte jag inget att anmärka på. Det fanns ju ingen skädda så vad kan man begära. Jag avstod från att försöka surfa. Vind från sidan gör att jag ibland paddlar på ena sidan enbart eller att jag vinklar kajaken. Ett par gånger så mycket att jag fick använda stödtag. I lä bakom öar går det förvånansvärt lätt och fort. Fast det var en liten sträcka där det inte var någon vind.

Regnet hänger över Västerås och börjar förfölja mig över sjön. Jag kolliderade nästan med en andfågel med minismå: ungar. Jag styrde ut från land och ungarna samlade sig hos mamman.

Bild. Jag i min Icefloe.

Följd av regn. Syns fenan?

Om skäddan kommer att fungera bra har jag fått en fungerande kvalitetskajak.

Bild. P&H Icefloe.

16/6

Jag hade en kort stund över för att se hur skäddan var ihopsatt. Det är första gången jag gör något åt en skädda. Till en början såg jag att plast hade kommit in i boxen. Det gick att få bort med en fil. Jag kan sätta ihop två olika skäddareglage till ett och på det sättet få ett som bättre passar mig än det som är orginal. Orginalet är en klump som sitter på wiren och som man ska dra hit och dit. Risken är att man drar det utåt och kröker wiren. Jag ska sätta ett handtag på klumpen.

17/6

Sköljde ur wirekanalen. Tillverkade ett bättre handtag av kända delar.

Bild. Reglaget till skäddan.

Wirens låsskruv ska sitta på undersidan.

19/6

Länk till användbar sida från Ukseakyakguidebook

En annan länk som jag hänvisat till på annan plats

21/6

Limmade fast bitar av liggunderlag under däcket så det blir skönare för mina knän. Nitade fast wiren vid skäddan. Måste tyvärr konstatera att det här är ett arbete som jag inte kan göra. Förmodligen kommer det att hålla mycket lång tid. Men det är inte vackert. När det började se ut som att arbetet snart skulle vara klart upptäckte jag att gängorna till stoppskruven på handtaget till wiren var utslitna. Så min handtagskonstruktion måste göras om.

22/7

Det gick inte att få till en opimal lösning av handtaget till skäddan för låsskruven började snurra runt utan att låsa fast wiren. Hoppas att en droppe lim på var sida om handtaget ordnar upp saken. Wiren löper i alla fall lätt, smord med möbelpolish. För att kapa wiren utan att den fläktes upp smörjde jag in den med plastic padding och lindade den med silvertejp. Sen gick det bra att såga av den med en bågfil.

Bild. Reglaget till skäddan.

2014 29/3

Handtaget till skäddan lossnade och jag kom ihåg att jag sett en sådan här lösning på nätet tidigare. Reservdel fanns inte att få från P&H när jag frågade senast. Provpaddlade lite och det verkar fungera.

Bild. Reglaget till skäddan är nu en sockerbit för elmontage.

2014 6/8

Såld på grund av att jag har för många liknande kajaker.