Till senaste paddlingen - längst ner på sidan.

27/1 2010

Nu är jag anmäld till Orust runt. Kunde inte hålla mig längre utan måste anmäla mig. Hoppas det funkar för mig att genomföra tävlingen.

Kajak på vildmarksmässan.

13/3

I väntan på att isen ska gå upp. Besök på vildmarksmässan.

Kajak av Olle Lodén

Isflak på Eskilstunaån.

20/3

Isen delvis borta på Eskilstunaån. Tyvärr har snön gjort så att dörren till kanothuset inte går att öppna.

4/4

Premiärtur på Eskilstunaån. Lägger i vid Bibybron och paddlar ut till iskanten i Hjälmaren. Så många olika fågelarter. Synd att jag inte känner igen mer än de vanligaste. En liten rovfågel flög runt mig, som det verkade, bara för att den ville se vad jag var för en. Ett par stora rovfåglar lekte med varann i flykten. Lite fram på förmiddagen dök det upp motorbåtar på ån.

1 mil och helt slut.

12/4

La i Eskilstunaån vid kanotklubben och paddlade mot stan. Det var ganska strömt. Särskilt när jag rundade ön vid Snopptorp. Ibland fick inte paddeln riktigt fäste i vattnet. Sen gick det bra att paddla motströms. Fast jag fick vända då jag tog bredaste delen av ån vid Vilsta. Jag kom inte under bron på grund av vattenståndet. På andra sidan ön gick det fast det var trångt under bron.

Kände att jag började hitta en helt ny paddelteknik. Längre paddeltag. Det var ett skönt och naturligt sätt att paddla. Får försöka så igen senare. Rundade ön försiktigt vid Skjulsta på grund av närheten till forsen. Det började skymma. Såg en bäver för första gången i mitt liv. Den var mindre än jag föreställt mig. Den slog med svansen och försvann. Jag gled förbi bäverplasket. Men den var bara borta. Avslutade vid kanotklubben.

Det blev bara ett varv på 6 km men det var en fin upplevelse.

19/4

Gjorde en repris på turen 4/4 fast nu kunde jag paddla längre eftersom isen inte hindrade mej. Det blev lite längre den här gången och det gick snabbare. Börjar känna båten. Den är gjord för att gå rakt och det var ju därför jag köpte den. Nackdelen är att det tar en stund att svänga. Så är den gjord för last. Det känns ibland som kajaken går uppe på vattnet. Jag har inte lastat den med så mycket mer än med mina 80 kilo. När jag satte mig i kajaken i dag så knöglade jag till mitt hemgjorda ryggstöd. Jag struntade i att ändra det så efter en timma ångrade jag min slöhet. Jag tyckte det gick långsamt men när jag efteråt räknar på hastigheten så verkar det ha gått ganska fort.

Bibybron.

Avslutad tur vid Bibybron. Förföljd av regnväder.

Det blev 12 km. Och jag är helt slut bara en liten stund.

20/4

Medlemspaddling på ån. Trevligt. Bra flyt. Tydligen mycket bäver. Tur jag inte har stripkajak.

25/4

Såg det som en träning för Orust runt. Från Sundbyholm paddlade jag runt Ridön.

23 km.

Rast halvvägs.
Blåsippor.

Rast halvvägs. Broklösen.

Vår vid kanothuset.

13/5

Blacken runt. Det var lite för länge sedan jag paddlade senast. Det tog emot en del på slutet. Efter Orust Runt så blir det nog bara fikapaddling.

30 km.

Vår vid kanothuset. Ett par krickor bor i ån.

26/5

Runt Sundbyholmsön. När jag kom ut i viken med båtbryggorna blåste det rent för mycket. Ett sjöräddningsfartyg gav sig av mot öster och jag följde efter. Gick ut från bryggorna så jag inte skulle få studsande sjö. Jag tyckte vågorna kom från två håll, mest från norr, från Blacken. Men också från nordost. Gick ut mot närmaste ö och färjade mig i lä. Paddlade upp i hög fart i medsjö och kände hur stabiliteten försvann. Plötsligt var det som att sitta i en tävlingskajak. Fick lä av Sundbyholmsön och kom in i smala passager där jag fick vind men inga vågor. När jag gick genom Stenskärssundet var jag beredd på att få vända. Eftersom om det var sån sjö inne i Tegelviken så skulle det vara omöjligt på Blacken. Men vinden mojnade plötsligt och bara vågorna var kvar. Utan vinden var det ingen konst att ta vågorna på olika sätt. När jag närmade mig Broudden mötte jag flera båtar som nu i bättre väder ville ta sig ut. Jag måste ge Gösta beröm. Han klarade det galant.

29/5

Startade vid kanothuset i Mora klockan 9. I gråmulet väder paddlade jag öster om Sundbyholmsön. Det var för varmt att ha tröja mellan understället och jackan när solen kom fram. Jag funderade över om det var någon risk med det kalla vattnet om jag skulle gå runt, men lufttemperaturen är i alla fall lägre än ytvattnet som är 12 grader. Det var hur som helst omöjligt att ha tröjan så den fick åka av. När jag skulle över Ridöfjärden till Fröholmen började det blåsa upp från väster. Ett regnväder närmade sig och vågorna växte i storlek. Jag fann det tryggast att gå snett mot vågorna ut mot en lämplig ö för att få lä, dricka och sedan ta en kort tur ut snett mot vågorna för att vända och med vågor och vind snett bakifrån smita in i lä bakom Björnöarna. Här var det vindstilla och solen lyste. Paddlade genom flera grunda områden där vassen växer upp senare i sommar. Ett Vampireplan passerade på väg att landa på flygfältet. Trodde inte det fanns något sådant i flygfärdigt skick idag. Det lät som en hårfön. Sedan startade ett tvåmotorigt propellerplan när jag var just i förlängningen av startbanan. Det måste vara flygdag i Västerås. När jag paddlat under bron till Björnön låg Västerås rakt förut med sina karakteristiska byggnader. Kyrkan, skrapan, ABB, värmeverket. Jag paddlade in till kanotklubben när regnet kom. Köttbullar macka och te i ösregn och så iväg. Provade om det gick att kanota på västra sidan om Björnö, och det gick. Vågorna var borta i stort sett. Jag hade inte någon klar bild om vilken väg jag skulle ta hemåt. Siktade på Almö-Lindö. Ett fraktfartyg gick i den andra farleden. Bogvågen skummade och likadant vid aktern. Hade sett en passagerarbåt ett par gånger tidigare och på Almö-Lindö stod människor på bryggan och väntade för att åka in till Västerås. Nu kommer svallet från fraktbåten. Långa runda och höga vågor. Jag vill ta en bensträckare och siktar på närmaste ö utan hus. När jag kommer nära ser jag hur vitfågel börjar röra på sig. Några flyger upp. Jag tar sikte på nästa ö. Vid kanotklubben var fåglarna vana vid kanotister och jag paddlade bara 5 meter från fågel på ägg, som låg kvar. Nu närmar sig en mörk vägg från väster. Jag sätter upp farten. Vid Stora Sandskär stiger en fiskgjuse upp från sitt bo. Jag tar andra änden av ön och går i land vid fyren. Ett häftigt regn slår ner och jag hör dunder av åska. Rätt snart har ovädret passerat och jag tar sikte mot Ridön för att ta snabbaste vägen hem. Vinden ökar men jag ser inget mer oväder som kommer. Vinden ökar mer och vågorna blir riktigt stora. Här vill jag inte paddla. Jag surfar in i lä ibland öarna i Sundbyhomsarkipelagen. Våghöjden är cirka en meter och jag säger för mig själv "Titta inte bakåt". Sedan är det paddling i lä. Vid ett tillfälle var jag tvungen att ta ut kompasskurs för att se vart jag skulle. Halv sju var jag tillbaka i Sundbyholm.

Vad är en Vampire?

Turen på Eniro

2/6

Smultronblom.

Onsdagspaddling med Havspaddlarna.

13/6

Idag passerade mycket vatten under kajaken. Det är möjligt att paddla 5 mil på en dag. Då är det möjligt att paddla 10 mil på 2 dagar, som Orust Runt. Min fru brukar fråga mig, då jag kommer hem, om jag sett några djur. Jag såg en snok som simmade och en fisk på 25 cm som hoppade rakt upp framför kajaken. Undrar vad det var för fisk, det var ingen gädda.

Det verkar som att människor sätter ut nät på de platser de vill skydda. Nära den egna tomten eller vid en sandstrand. Något av näten hade tydligt den funktionen för det var fullt av alger. Det ligger många hus efter stranden men de flesta verkar tomma. Min barndoms badplats har förvandlats från en levande natur till en sandstrand med några utemöbler.

När jag paddlar infinner sig ibland känslan av att vara underdog. Där Torshälla ån rinner ut körde några måsar iväg mig. Ändå passerar så många båtar här. I farleden från Västerås känner jag mig också som underdog. Tvärtom blir det när jag hittar ett fint ställe som man bara kan komma till med kanot.

20/6

Idén idag var paddla fort och hitta rätt. Det tog emot att paddla fort. Undrar om jag skulle bli snabbare med en längre båt? Såg en vacker rovfågel som stod nästan stilla över vassen och iakttog ett byte. Ibland öarna norr om Sundbyholmsön missade jag en kompasskurs så att jag hamnade i en vik istället för att komma ut mellan öarna. Kom fel med 500 meter och visste ett tag inte var jag var. Det är vackert när solen börjar gå ner och färgerna blir mer intensiva.

28/6

Testade en Trapper Royal. Jag vill ju ha en snabb och stabil kajak och jag har problem med att det känns som att kramp i vadorna är nära när jag pumpar på med benen. Tyvärr var det likadant i den här kajaken, fast den är bättre på flera sätt. Mycket högre kvalitet. Mer lättdriven. Formen slankare så att paddeln inte slår i sidan så ofta. Nu känner jag ju min kajak så den känns i alla fall tryggare och så är den vackrare. Efter provturen så förlängde jag paddeln. Kanske det kan göra att jag inte slår i skrovet så ofta. Problemet med krampen kanske jag kan hitta en lösning på. Jag funderar på att göra ett hälstöd.

3/7

Motionspaddling. Med värmen kommer båtarna, och algblomningen. Fortfarande finns det plats för alla.

7/7

Det finns platser i Mälaren där man är själv, i alla fall vissa dagar. Grunt så jag gjorde vita streck på stenarna strax under ytan. Inte bara en gång utan x x x och så en riktig smäll så fören hoppar upp en decimeter. Stenar överallt. Svårnavigerat. Efter att ha gått från ö till ö och följt med i sjökortet så tappar jag helt väderstreck och måste ta ut en kompasskurs. Märker att jag inte kan paddla med effektiv teknik. Har också tid att sitta på en klipphäll och bara glo. Synd att kameran inte ville gå igång.

8/7

Paddlade en FixFax i Eskilstunaån. Två bävrar låg nos mot nos och gav ett lågt ljud ifrån sig. Så reste de sig ur vattnet mot varandra. Det upprepade sig flera gånger till dess den ena gav sig. Den vinnande bävern tittade på mig och jag paddlade fort därifrån, med en kontrollerande blick över axeln om jag var förföljd. Dom är stora när man sitter i en kajak. Det här hände mitt i stadsbebyggelsen.

12/7

Åpaddling i en VKV-Anita. Över 25 grader på kvällen. Människor överallt och simmar mitt i ån så jag måste hålla åt sidan. Minst 3 bollar i vassen som blåst iväg från Vilstabadet. Plockar upp en urdrucken colaflaska som driver i min väg. Flera av klubbens medlemmar ute på ån.

14/7

Kortade längden på paddeln till 213cm och ökade vinkeln från 45 till 60 grader och nu börjar det stämma. Anledningen till förändringen är att jag lånat en halvtrasig träpaddel från för länge sedan av kanotklubben när jag paddlat på ån. Och den var bättre än min superduperpaddel som kostat en förmögenhet. Ändå får jag nog minska vinkeln 5 grader på grund av att jag får ont i handleden. Reumatism ställer till det.

Provade också ett nytt kapell i andas-material. Ok, det var behagligare än neopren men det blir ändå regnväder under kapellet då varm fuktig luft kondenseras mot insidan av sittbrunnen och faller som regn på mina ben. Kapellet verkade sitta åt lagom hårt men vatten slog in så jag fick riktiga duschar. Jag ska testa att dra åt kapellet mer runt sargen.

Näckros

Jag ville ta en vacker bild. Nu koncentrerade jag mig på paddlingen, så det får räcka med en näckros.

När jag färdas genom näckrosor gnisslar de mot skrovet. Stjälkarna håller ibland fast paddeln.

Jag har varit sugen på en snabbare kajak och kommit fram till Kayakpro Marlin. Min kajak är långsam men går bra i sjön. Undrar om Marlin är lika säker. Kanske blir det en tur till Stavanger en dag för att prova.

18/7

Blåste mer än vanligt. Hade tänkt ta en långtur men jag ändrade mig. Det blev en tur till Grävlingen. Det är inte särskilt långt men då vinden ligger på från väster blir det stora vågor som blir större över ett grunt område söder om Grävlingen. Nu låg vinden från nordväst. I en tidigare period i livet paddlade jag en Kåre och brukade göra samma tur i samma väder. Funderade på om jag varit ute i sådana vågor med Kåren. Efter att vatten slagit över kapellkanten och vätt ner mina kläder så tänkte jag att det här var nog större sjö. På vägen tillbaka från Grävlingen med åtdraget kapell så var vågorna mer besvärliga närmare Benklädet. Vid ett tillfälle förlorade jag kontrollen och låg snett tillbakalutad åt höger mot vågen med paddeln bara i vänster hand. Vatten upp till axeln kändes det som. Tack till den unga man i motorbåt som tog sig åt mitt håll för att se hur det skulle gå.

21/7

Klubbens Vkv Anita och en å-tur. Kände mig lite starkare än tidigare. Nästa gång på ån måste jag paddla längre.

Jag har läst på Björn Thomassons och andra sidor på nätet och tydligen åker min kajak väldigt hastigt i sidled om en våg bryter och kajaken är parallellt med vågen. Ett annat förhållande är att min kajak känns väldigt ostabil när den kommer upp i fart i vågriktningen. Det känns tryggast att låta bli att surfa. Trots detta så har jag slutat fundera på andra kajaker tills vidare. Gösta passar nog mej väldigt bra.

27-28/7

Tycker det går bra att paddla trots lite kvardröjande ryggskott. Provade att packa kajaken och vad ska med? Tältet är bra och sovsäcken jättebra. Vet inte om det kommer att fungera att paddla Orust runt. Vore bra om det gick i alla fall halva sträckan. Fick en riktigt härlig sommarsemestermorgon i alla fall.

Kajak på ö.

Sommarsemestermorgon.

7/8 - 8/8

Orust Runt

Med kajakens för bunden till bogseröglan på bilen så fungerade det bra att transportera Gösta på taket.

Paddlade till starten i tidigt morgondis från Ulvön där jag och min fru hade rum på vandrarhemmet. Efter att starten gått och den entusiastiska täten gett sig av med ett skrik så startade jag i ett lugnt och försiktigt tempo. Målsättningen var att i första hand komma runt. I andra hand att inte komma sist och i tredje hand att komma i mål före kl 17.00 dag 2.

Efter en stund i kajaken kändes ryggen fortfarande bra och jag ökade tempot för att slippa ligga sist.

Det gick ett tag sen sa ryggen "AJ", så fick det bli ett eget tempo.

Stannade på Högholmen efter Nötesund och åt fläsk. Det var lång tid sen frukost så det fick bli en andra frukost. Någon hade lämnat ett tält och en grill kvar på ön.

Broarna är överraskande höga. Stora båtar ska väl kunna komma under förstås.

Vid Kalvön insåg jag att jag måste justera sittställningen och gick iland på ett jättefint ställe. Såg och pratade med andra eftersläntrare. Fick till en bra sittställning.

Blev sugen på att ta nordsidan av Hjältön men blev osäker på om det var möjligt att komma fram där så jag följde farleden.

Tog mig in mot Bassholmen och la på en rem för att inte komma i vägen för linfärjan. Tog vägen norr om Gassholmen. Där var jag snudd på ensam. På andra sidan öarna trängdes båtarna i farleden. Gick iland på Bassholmen och gjorde paus i en fårhage med lång sandstrand.

Gösta på Bassholmen.

Sen en paddling i farleden till Björkholmen som jag gick på "fel sida" om. Där var grunt så jag kunde vadat längst hela ön. Mötte andra kajaker och en paddlare fick mig att stanna upp för att lyssna på tystnaden.

I Ellösfjorden tog jag ut riktning med siktkompass och paddlade på. Nu blev ryggen stött igen. Blev ikappaddlad och fick förslaget att hänga med och kika på Gullholmen. Men min rygg ville snabbast möjligt iland för att räta på sig. Det blev norra delen av Lavön. Såg en vik och utsåg den till min. Där var en man just i färd med att ge sig av efter att ha lagat sitt roder. Han hjälpte mig ur kajaken. Efter en kort paus gav jag mig av men var snart tvungen att ta land i en vik på Stora Härmanö. Det finns gott om platser att lätt gå iland.

Tog sen en kompasskurs mot södra delen av Vallerö fast stranden dit jag skulle låg på norra delen. Såg kajaker och tält till slut och la om kursen. Kom som sista tävlande till ön. Hittade en tältplats efter att ha sparkat undan en torkad komocka. Pratade lite med folk och var uppe och tittade på utsikten. En vacker ö. När mörkret föll lyste det från samhället på Kärringön. Min sovsäck är jätteskön.

Nästa dag vaknade jag tidigt. Vinden var idealisk. Medvind över en lugn fjord. Fjärd skulle jag som sörmlänning säga.

Morgon på Vallerö.

Kom iväg strax efter 7. Paddlade ganska själv. Ett sälhuvud sticker upp ur havet och tittar på mig. Jag slutar paddla och glider förbi sälen på 4 meters avstånd. Den tittar storögt på mig och fnyser med stora näsborrar.

När jag passerar Mollösund är min kajakstil på grund av ryggen ansträngt tillbakalutad. Jag får "Jag tycker synd om dig applåder" från stranden. En stund senare får jag leta igenom främre skottet på en passerande kajak efter smärtstillande.

Fin rastplats på Björnholmen för vila. Så över Stigfjorden. På en ö stannade jag och tejpade en handduk som hjälp för ryggstödet. Pillren jag fått hjälpte mig också. Jag går söder om farleden så jag behöver inte hålla reda på var jag är. När farleden böjer mot min kurs är jag snart i Skåpesund. Här var det besvärande många båtar. Tänkte att jag skulle vila i en vik på Stora Arkerö men den såg ut att vara upptagen av hus och båtar. För att inte tränga mig på bytte jag kartblad i kajaken mellan vågorna från fraktbåtar och en bogserbåt. Tog iland på Stora Farholmen. Morgonens gråhet hade efterträtts av sol från Mollösund men nu var gråheten tillbaka och en del regn. Jag trodde klockan var mycket mer än den i själva verket var och började se ut en bra tältplats. Uppmärksammade sen att klockan inte var så mycket trots att det var så mörkt så jag paddlade vidare.

Sträckan fram till mål fick bli i ett sträck. Blev förvånad av de fina sandstränderna och formationerna i berget som skivat sig nästan metertjockt ibland lossnat och glidit på den underliggande skivan ner mot vattnet.

Kom sist och trodde att det inte skulle vara någon kvar på målstranden. Övervägde därför att skippa sista biten och paddla direkt till vandrarhemmet på Ulvön och kvällsmaten. Men tyckte att jag nog för min egen skull ändå skulle sätta ena foten iland i Ljungskile och gå i mål och lämna in en tid. Förvånande var det människor kvar och väntade. Jag fick en glädjande applåd som siste man. Och så kunde jag paddla hem med många minnesbilder, en gungande känsla i kroppen och några rejäla blåsor i händerna.

Nu får ryggen vila sig från kajaken.

28/8

3 medlemmar i kanotsällskapet provade olika aktiviteter i ån. Själv testade jag att ta mig upp i kajaken efter att ha fallit ur. Använde pontonerna. Fungerar inte. I första hand ska jag försöka få tag i en stav som gör att pontonen kommer längre ut från kajaken. I andra hand får jag se till att det fungerar med paddelflottör. I så fall får jag nog byta ut några linor eller montera några remmar bakom sittbrunnen så att det blir tillräckligt stabilt.

Upptäckte att det gick förvånansvärt bra att paddla med många liter vatten i sittbrunnen. Skulle jag vilja fiska från kajaken kan jag slänga i abborrarna direkt där, och ha sittbrunnen som fiskesump.

3/9

En liten sväng i Tegelviken, Mälaren. Vid räddningsövningen den 28/8 skadade jag ett revben. Den som ska räddas ska gå upp på akterdäck inte över sittbrunnen för då kan man slå i revbenen i sargen.

I Tegelviken kommer vågorna från flera håll. Jag har upplevt det förut också. Dessutom studsar vågorna vid båtbryggorna. Inte så mysigt. Funderade på hur långt jag skulle behöva simma om jag gick runt. Och framluckan läcker. Alla luckor läcker förmodligen. Det kom efter att jag målat luckorna med silicon. Kanske lagom med silicon är bäst. Så har jag spänt roderlinorna. Rodret rör sig tyst nu, det knirkade tidigare.

Funderar på en annan kajak igen. Nu Point 65 xp.

12/9

Flyttfågesträck, 40-tal gäss eller svanar. Löven börjar falla.

Löv i vattnet.

Ån till kanothuset.

19/9

Genom Sundbyholmsarkipelagen och runt Ridön. Verkar finnas älg på en del öar. Ett rådjur skuttade före mig vid åkanten när jag paddlade mot kanothuset.

Klicka på bilden och se bakgrundsbild.

10/10

Ut på Blacken. Tänkte först runda Stora Jungfrun men det blev Blackhällarna i stället. Gick mot vågorna som ibland kom ända fram på kapellet. Luckorna är tätare nu. De blev otäta efter att jag målat över dem med silicon. Nu har det torkat en del. Det låter underligt. Kan de ha blivit tätare för att det är kallare nu och de krympt av kylan?

Drömkajaken för dagen är en VKV Seagull Elite i kolfiber.

7/11

Väderprognosen sa 5 sekundmeter på Mälaren. När jag åkte över fälten till kanothuset var det vindstilla så mina planer att försöka mig på att komma till Stora Jungfrun verkade fungera. Tyvärr så var väderprognosen riktig och jag ville inte sitta mitt ute på fjärden i sjö och 0-gradigt vatten så det blev en tur runt Alholmen. Jag hittade ett ställe i lä att gå i land. Det är vackert på öarna.

Skog på Alholmen

Efter en fika tog jag utan att titta på kartan sikte på Stenskärssundet och paddlade hem den vägen. Det var lite på gränsen kallt. Kanske det här var säsongens sista tur.

24/11

När nu isen lägger sig mer och mer så kom idén att skaffa en lätt motionskajak för Eskilstunaån. Där är ju öppet vatten längre och tänk att på sommaren bara ta cykeln till ån och dra en repa.

Köpet muntligt idag. Kajaken ska hämtas av mig på lördag, om inte vädret säger stopp. Snön har ställt till det för trafiken nu i veckan. Och så måste det ordnas en kajakplats.

Lördag: Isen har lagt sig på ån. Fick hem kajaken i ett paket och så en vingpaddel så nu får jag lära mig hur den ska användas, först teoretiskt.

5/12 Andra advent

Lill-Gösta Citius 51

Så kom han fram ur plasten till sist - LillGösta en Citius 51.

Jag är anmäld.

Min klubb.

Verkar vara en trevlig förening.