Till årets slut - längst ner på sidan.
9/1
Alena och jag försöker oss på att paddla runt Sundbyholmsön. Det är lite ström i Ramsundsån. Såpass att det tar emot lite när jag försöker få aktern upp mot strömmen för att kunna kliva i. I mynningen ut mot Mälaren finns ingen is. Det finns ingen som helst vind. Tegelviken täcks av ett tunnt islager. Inne mot Lillsjön blir isen tjockare. En örn svänger runt framför oss. Kajaken rister av kontakten med isen. Ibland halkar paddeln på isen. Vi gör en paus halvvägs. Nöt-cremen har blivit hård av kylan.
Solen stiger upp och vi gör några stopp för att fotografera is och vass. Ute på Blacken kommer vi in i områden utan is Ljudet av isen mot kajakerna slutar och det blir en komisk effekt när det plötsligt blir tyst. På halvön vid Sundbyholm är grillarna igång. Isen börjar nu lägga sig där ån börjar. Hägern lättar från sin vanliga fiskeplats. Vid kanotklubbens brygga paddlar jag rakt mot solen och ett soldis stiger upp från vattnet.
Min paddel av furu klarar sig bättre än förväntat men behöver en omgång med sandpapper. Spetsarna blev rundare.
25/1
Jag har ganska begränsad tid men det går att paddla i ån. Paddlar uppströms. Utanför iskanterna ligger ett område som är på gränsen till att frysa eller just har varit fryst. Den snö som faller på kajaken tinar över sittbrunnen och en skarp kant blir till där skottväggen går. Det går att komma runt ön vid Skjulsta men på tillbakavägen hindras jag av is. Jag bryter mig fram på olika sätt. Till sist drar jag mig fram med isdubbarna över en seg is som sjunker runt kajaken utan att gå sönder. Då jag har 10 meter kvar ger jag upp. Snöfallet tilltar. Jag möter en kajak i ån. Naturligtvis är det Lars. Han ska försöka fortsätta att bryta de metrar jag inte klarade. Själv måste jag till kanothuset. Tiden går. Det blir fler och fler tussar av snö som flyter runt i vattnet. Jag tar bort så mycket snö som möjligt från kajaken när jag drar in den i kanotladan.
Snömos samlar sig i vattnet.
28/2
Jag hade koll på hur isen smälte undan för undan. I dag, söndag talade jag om på Facebook att jag ville ha sällskap på ån. Anette, Alena, Christer och Katja kom. Samtidigt gjorde ett yngre gäng sig redo för att ge sig av från Vilsta. Vi såg dom inte mer. Antagligen tog dom sig ner mot centrum.
Det hade varit en lite kall natt men isen på bilen hade smält när jag gav mig av hemifrån. Solen lyste och vinden märktes inte. En mycket svag ström. Den is som fanns var särskilt vid kanotklubben tjock och hård och gick inte att bryta med kajaken. Vid Skjulsta märktes strömmen men ingen av oss gav sig av in i virvlarna. Det gick att komma runt ön genom att göra en omväg runt isen. Men vid passagen mot bron närmast herrgården i Vilsta fanns is som hindrade. Vi satsade mot isen och gjorde flera spår rakt igenom. Söndagspromenerande människor stannade till för att se på isbrytningen. Nere vid länsen hade ett isflak ställt sig på högkant.
Anette
Skönt att vara igång med paddlingen igen.
Eva i röda jackan var också där men tog en promenad medans vi paddlade. På bilden syns Christer och Alena i fárgrunden. Anette går iväg med en ikeapåse i bakgrunden. Katja blev inte med på bilden.
3/3
Jag har tätat däcket på Arnes Acuta bara genom att måla över springor och skador. Mycket simpelt använde jag bättringsfärg för bilar.
Det har blivit kallt om benen i den här kajaken eftersom underbenen ligger mot botten så jag hade tagit med ett liggunderlag för att skära till en bit som isolering. Tidigare idag hade jag talat med Christer på telefon och han ville följa med. Eva var också med men tog en promenad i omgivningarna medans vi paddlade på ån.
Jag provade först med att sätta mig i kajaken. Neoprenöverdragen på stövlarna gjorde så att jag inte kom i kajaken. När jag satt på gräset bredvid kajaken och slet med att få loss dem kom en fasantupp mot mig. Den gick där på gräsmattan ett par meter från mig. Efter att stövlarna blivit mindre kom jag i kajaken men det var väldigt trångt med vinterkläder och torrdräkt. Temperaturen var någon grad plus. Molnigt och lite vind. Väderprognosen hade varit bättre.
Efter ett halvt varv måste jag ur kajaken. Med alla kläderna blev det lite inklämt och mina ben vill krampa och somna. Jag satt fast och Christer håller i kajaken medans jag kommer loss. Efter en liten vila kunde vi göra hela åvarvet. Nu ökade jag farten lite och pumpade på med benen. Det kändes bättre. Kajaken verkar ha blivit tät. Den är kul att paddla och lättdriven tyckte jag idag.
Det ser uttänkt ut, färgmatchat med nya kajakbilen.
Pustar ut.
12/3
Tog en tur på ån för motionens skull. Blev nedslagen. Plastskräp i ån. Bollar från förra sommaren ligger i vassarna tillsammans med diverse annat. Kommunen har tagit ner buskar efter vattnet. Någon har gått på den stora bäverhyddan och trampat ner taket. När jag skulle hem startade inte bilen förrän efter 10 försök.
Jag paddlade Badankan och det är en trevlig kajak. Efter en sväng ner mot Snopptorp där jag förresten höll på att välta över en trädstam i vattnet så började jag paddla mer stilrent och energisparande. Det blåste någon stund en kulingvind mot mig men det var ändå 6 grader varmt. Det finns fortfarande ättlingar till den vita anden. En hona har en ljusare färg. Isen vid Skjulsta hade växt sedan jag paddlade här senast. Plockade upp en metkrok och tog den till min skräpsamling som jag har i kanothuset. Morgonens snö hade smält när jag gick från ån till kanotladan. Jag gjorde rent kanotvagnen men blev i stället själv full med lera. Till och med på hatten.
Bävrarna har gnagt på träd som växer ut över ån.
16/3
En lyckad åtur. Dagens uppgift var att plocka skräp. Jag hade råkat skriva något på Facebook om det och blev nu tvungen att fullfölja.
På en timma gjorde jag 500 meter strand. Besvärligast var en soffdyna. Ett annat skrymmande skräp var en soppskyffel med långt skaft. Annars plastpåsar och godis- och läskförpackningar.
Tog hem Badankan för att försöka byta lina till skäddan. Den var för lång och linan kapad just vid knuten. Jag hade löst det genom att ta ut skäddan och snurra den. Den blå linan sliter på plaströret den löper i, särskilt när den är snodd, förstår jag. Ersätter den med gul lina.
19/3
En traditionell vårtur till iskanten i Hjälmaren. Vårdagjämningen är i morgon.
Hasse ordnade turen som en tur i Kanotsällskapets regi. Hasses syster Eva kom från Nyköping. Alena, Christer och jag kom från klubben.
Vi kom iväg från kanotladen när min bil till slut startade. Det var lite för kallt på morgonen och lite is låg vid iläggsplatsen där Bibybron funnits. Solen lyste och värmde något. Tacksamt noterade jag att prognosen på hårda vindbyar inte stämde. Vi stötte snart på stora partier av is som bildats de senaste kalla nätterna. Någon tvekade att komma vidare men vi attackerade isen och det gick att komma igenom. Iskanten i Hjälmaren fanns där vi brukar hitta den. Vid isen låg ett några meter brett område med grövre sönderbruten is som slog mot varandra. I den låga vinden vågade jag paddla in i isen. Det gick att komma ut på öppet vatten genom att använda hela grönlandspaddelns längd. Vi lunchade nära ängen där Kalle och jag lunchat för några år sedan. Eva och Hasse deklamerade vårdikter. Solen värmde nu mer.
Vi paddlade tillbaka. Fyra svanar passerade på nära håll. En svan ropar högt från vassen. Annars såg vi flera hägrar. Lövräden har inte fått sina skott än. De tecknar sig gråvita eller i mörbrun-rött. Det är vackert på ån. Snurrebåtarna har inte kommit, kanske eftersom det finns så mycket is.
Eva läser vårdikter.
26/3
Tänkte ta en motionstur på ån och valde Ilaga. Kanske för att jag längtar efter rollsäsongen eller kanske för att den är vackrare.
Det är rogivande vid kanothuset. Solen lyste lite och vinden var svag. Fasanerna ropar och skogsduvan hoar.
Jag har ju anpassat sittbrunnen så den blivit lite lägre. Det blev svårt att komma i och jag var tvungen att ta av mig stövlarna. Sen är jag ju nu lite ovan vid att den är så smal och att sittbrunnen är liten. För att kunna rolla bra hade jag flyttat fram fotstöden så jag inte nådde dom. Ryggstöd har jag aldrig haft och sätet är urplockat. Det blev jobbigt. Efter ett halvt varv landade jag vid bryggan.
Thomas kom och peppade mig att hänga med honom ett halvt varv till. Han påpekade att det ju finns ett pensionärsdike bakom lilla bryggan, så det blir lättare att komma ur.
Efter att ha ställt in fotstöden och genom att sitta med ryggen mot sargkanten tog jag mig runt den andra halvan. Där gick jag i depå medans Thomas fortsatte hans vanliga sträcka på ett och ett halvt varv.
Jag tar inte fram den här kajaken igen förrän vattnet blir 10 grader och rollsäsongen börjar.
28/3
En väldigt tillfredsställande tur. Jag drog ut på det tills solen var på väg ner men gav mig till slut iväg på en åtur. Valde Arnes Acuta och använde tuiliq.
Kajaken känns och går väldigt bra. Tuiliq ger en känsla av frihet. Lite blåst från söder och lite regn. Många svanar. Tranorna varnade för mig när jag närmade mig deras åkrök. En stor fullmåne började komma upp över skogen men löste sen upp sig i konturerna. Det måste ha varit solen som lyste på höga moln. Det blev mörkt så att ljusen från stränderna gjorde att jag såg sämre. Tog ut stort avstånd när jag rundade ön vid Snopptorp eftersom det ibland hänger fiskedrag från träden.
Tillbaka på bryggan höll jag på att förlora balansen. Sitsen trycker fortfarande på något ställe så att mina ben nästan somnar.
5/4
Årets sista snö låg i ett tjockt lager på bilen. Jag hade en del att testa idag: Ett par nya paddlarskor som jag köpt mest för att kunna ha dom utanpå torrdräktssockorna. Den bräda som jag fick när jag fyllde 70 har nu blivit en paddel. Så har jag varit framme med raspen och tagit bort mer av sitsen i Arnes Acuta.
Skorna är NRS Vetshoe köpta på webben från Nynäs kajak. Jag valde samma storlek som jag har på mina neoprenstövlar - ett par storlekar över min vanliga. De går att ha utanpå torrdräkten. Och de går att använda med dubbla strumpor. Idag hade jag bara ett par tunna strumpor. Det blev tillräckligt varmt. Mina höga vrister gör att det är svårt att ta på skorna. Jag kommer att försöka töja ut dem genom att förvara dom med 1,5 liters pet-flaskor nedstoppade i skaften.
Min nyaste paddel har jag gjort med litet avstånd mellan händernas placering. Tanken är att paddeln ska tvinga mig att paddla med bra teknik. Annars är paddelns profil ganska platt vilket har gjort att vikten nu ligger runt 900 gram. Skaftet är för tjockt och kändes ovant till en början. Jag vande mig så småningom. Paddelspetsarna är för fyrkantiga än så länge. Jag kommer att fortsätta att ta bort material tills paddeln blir optimal.
Nu ska jag inte ta bort mer av kajakens sits. Ändå finns upplevelsen av att benen domnar. Kanske för att däcket är så optimalt lågt.
Vid kanothuset hoppar hungriga koltrastar runt i snön och verkar leta efter något att äta. När jag senare på dan åker förbi lägger jag ut ett par äppelbitar.
11/4
Jag gav mig av på en snabb åtur. Lars var vid Vilsta och hade samma plan. Senare såg vi Ovidiu som var ute på en engagerad motionsrunda. Thomas dök också upp. Jag slutade efter ett varv. Den nya och ännu för tjocka paddeln gav mig en rejäl blåsa på tummen.
Stadsbävrar.
14/4
Kajakfixardag i Christers garage. Bytte kompass på Moster eftersom den börjat uppföra sig underligt. Den är ibland inte horisontell utan i en vinkel som gör det svårt eller omöjligt att avläsa kompassriktningen. Lagade också en minimal gelcoatskada.
Christer arbetade med att anpassa ryggstödet i hans Frej, och så fick den en vaxning.
Bytte lina till skeddan i Badankan. Efter att ha prövat att göra som bruksanvisningen anger så testade vi att ta hjälp av dammsugare för att få igenom linan. Till slut lyckades det att trä den bakifrån en kort bit i taget genom att skjuta på med en peang. Det var tålamodskrävande att knyta fast skeddan så att den hamnade rätt. När jag la in kajaken i kanothuset så var skeddan trots allt inte helt indragen. Jag ska använda min gamla metod att snurra skeddan ett par varv så linan kortas. Den nya gula linan är nära nog omöjlig att skära av med kniv. Mycket stark, mjuk och lite grövre.
18/4
Christer och jag paddlar på ån. Christers nya kloss till ryggstöd verkar bra men han kommer kanske att fortsätta att experimentera. Jag snurrade runt skeddan 5 varv på min P&H Delphin, Badankan. Det blev perfekt. Med den nya linan tror jag det går att göra såhär. Min paddel har för höga axlar. Man måste tänka på hur bred handflatan är.
Nu kommer värmen, men fortfarande fungerar det med tunn fleecetröja och ullunderställ under torrdräkten, i vart fall i motvind. Ett par grågäss landade alldeles framför våra kajaker.
Ett par dagar senare visar Peter på Facebook att de första ungarna kläckts. Kanske ville föräldrarna avleda oss.
21/4
Provpaddlade Arnes Acuta på ån med tuilik. Är jag spökplumpen? Efter att ha tagit bort sitsen och ersatt den med ett lager tjockare sittunderlag så går det att paddla ett åvarv. Peter hade sagt att det nu är 10 grader i vattnet så rollsäsongen har börjat. Jag testade sculling åt båda hållen och en osnygg roll. Det kom in ganska mycket vatten efter bara de här övningarna. Det läcker mellan tuilik och sarg.
Gässen har ulliga gröngula ungar. Ändernas ungar är bara ett par centimeter stora.
24/4
När jag bar ner kajaken till bryggorna kom några hagel. Testar med Ilaga i ån. Även med den här grönlandskajaken blir jag fort trött. Det är sittställningen. Med Ilaga blir det en liten vinkel på knäna som känns skönt. Efter ett halvt varv går jag upp och ställer in fotstöden. Efter att ha gjort den processen några gånger blir jag ändå tröttare. Jag glömde näsklämman så det blir inga med avancerade övningar idag.
Funderar på hur en foam med bra lårstöd skulle gå att få till.
27/4
Var och hämtade en Tahe Zegul 550 hos en privatperson på Ingarö. Det är en båt till klubben. Jag la in den bland mina platser i Vilstaladan. Vi får titta mer på den senare.
Jag tog ut Ilaga, som är bästa rollkajaken. Jag lät tuilik finna sin egen plats runt ansiktet. Undre kanten går alldeles under munnen. Drog inte åt den något. Efter att ha satt dit den runt sargen drog jag tyget uppåt så corden som tätar kommer in under sargen. Inte en droppe kom in. Super. Det blir fort för kallt för huvudet. Men jag har kvar en vanlig roll i mitt rörelseschema. Min tilltagande ålder gör det tufft för mig att paddla kajaken med sitsen borttagen men jag har andra kajaker.
Tuilik till Arnes Acuta har mått så den borde passa på Moster. Försökte en lång stund få den att passa men Noth Shore Atlantic har för rund sittbrunn. Någon halv centimeter fel. Jag får kolla om den tuilik passar på någon annan kajak.
28/4
Paddlade med Christer på ån och tog klubbens nya kajak.
TAHE ZEGUL 550
Den här kajaken är från 2013. Modellen görs inte längre. När jag tog ner kajaken från ställningen så tappade jag balansen på kajaken som tog emot kajakplatsen över och slet sönder dekalen på däcket fram. Det skulle inte ha hänt med en kajak som haft en mer normal vikt. Tahe har inte sparat på plasten. Så är ju kajaken den största storleken också 550x54cm.
Störst bredd bakom sittbrunnen. Rak köllinje. Skarpa slag på mitten. Stor sittbrunn fast riktigt storväxta gubbar kan få problem att få in låren mellan lårstöden. Annars sitter jag lite luftigt men med kontakt i sittbrunnen. Christer pratade om att en större bak hade fått plats den också. Sittställningen är bra men inte superbra. Däcket ser ut som det brukar på Johan Virséns kajaker. Många linor och låsfästen bakom sitsen. Däcket har en form som passar grönlandspaddel med låg paddelföring. Jag slog inte i kajaken någon gång med paddeln. Kajaken inbjuder till att sätta fart och jag tyckte mig känna kajakens maxfart. Det började bli uppförsbacke. Jag kollade inte med Christer hur fort han tyckte det gick men han urskuldade sig med att han surfade på min bogvåg. Hur den här skulle vara på tur med packning vet jag inte men jag hade inte blivit missnöjd om jag köpt kajaken själv för turer. Intrycket på den här korta paddlingen är att den är snabbare än hur det känns.
Stabiliteten är inte så stor när kajaken ligger plant, fast den känns ändå trygg. Utan last känns det att kajaken ligger högt. Sekundärstabiliteten är stor och det går att kanta den mycket. Det är så man får kajaken att svänga om man inte använder rodret. Att ändra riktning med paddeltag lönar sig inte mycket. Rodret fungerar annars bra. Skeddan går att få ut och in men idag behövdes den inte. På andra kajaker kan det vara användbart att ta ut skeddan en liten bit. Det behövs inte här. Jag tycker den här kajaken gott kan få ha både skedda och roder. Jag märkte ingen stor bromsande kraft av skeddan och ingen alls av rodret.
Som sagt så skulle jag tyckt jag gjort ett bra köp för 10000:-. Den nya Rebel Jara ser liknande ut och känns mer tillfredsställande men kanske utan lite av charmen. Plus 2,5 gånger priset.
Efter provturen testade jag min tuilik för stor sittbrunn på Rebel Husky men det fungerade inte. Det känns avgjort mer levande att paddla Huskyn.
29/4
I ett års tid har jag tittat och funderat på plankan jag fick i födelsedagspresent. Lite då och då har den ändrats och nu är den klar, tror jag. Jag gav den lite linolja, mest för att hjälpa tiden att göra den vackrare. Det verkar ha blivit en rollpaddel. Jag struntar i om det syns märken efter verktygen. Huvudsaken är att den fungerar. Hellre en lite sträv yta än en som gör att jag tappar greppet. Vid närmare besiktning så är den inte helt liksidig men det kommer inte att betyda något.
Av en händelse fick jag se en ny kajak från Rebel, Illka. Det känns som jag måste prova den.
1/5
Jag är tidigt vid Vilstaladan. Solen lyser. Ryttare vid ridklubben. Några ringduvor struttar runt på gräsmattan mot ån. Jag tänker att det kan vara ättlingar till den duva som sökte hjälp hos mig för många år sedan och som jag räddade livet på genom att ta bort tuggummit runt näbben och ge den en lugn plats, mat och vatten på balkongen.
Rollträning. Vattnet är fullt av frömjöl men jag ser botten på djupaste stället vid bryggorna. Gör ett par acceptabelt långsamma standardrollar och faktiskt ett par stormrollar som jag tror var ok. Misslyckades någon gång men kom upp ändå med standardroll. Gjorde en ordentlig sidescull åt ena hållet men avslutade sen. Paddeln är min nya, nyoljade paddel och jag började halka på den.
De första kajakarna kom när jag samlade ihop mina saker för att åka hem. Lars verkar vara där varje dag och ta med sin kajak till olika sjöar. Idag skulle det bli en Mälartur.
4/5
Rollträning. Träffar Anders som rehabiliteringspaddlar väldigt frekvent i sitt eget tempo. Det är 11 grader i vattnet nu så det blir några fler rollar.
9/5
Rollträning. När jag kommer till kanothuset möts jag av en kall vind. Temperaturen i vattnet och på land har gått ner några grader. Jag tänker en kort stund att det skulle gå alldeles utmärkt att bara åka hem till värmen igen.
Rollar några gånger och försöker få till snygga rollar och komma upp framåt. Snyggt är det inte.
Det blir kallt och jag paddlar mot stan och rundar ön vid Snopptorp. En man utför en kata på gräsmattan vid eldplatsen. Det är många grågäss och nästan alla har många ungar. Det skulle behövas några rävar eller annat rovdjur för att minska antalet. Nu får jag upp värmen och trots motvinden blir jag varm och gör en roll. Blir trött och gör sculling vid Vilstabadet. Avslutar med några rollar vid bryggan. Tre snabba i en följd och jag blir yr i huvudet. Det går att balansera kroppens värme och kyla. Jag tänker att jag är lite för fet och orörlig men jag orkar lite mer nu. Glad att jag valde att paddla i stället för att vända hem. När jag är uppvärmd av paddlingen känns det inte kallt att sticka ner handen i vattnet och ta vatten i svampen för att skölja av kajaken. Dagens paddling ger mig en bra känsla.
12/5
9 grader vattentemperatur. 19 grader i luften och sol. Vind mellan 5 och 12 sekundmeter. Vi kunde inte använda torrdräkt. Det hade blivit för varmt. Vi hade lite olämpliga fritidskläder. Jag gjorde vad jag kunde för att täta till runt vader, handleder, midja och hals. Vinden över vattnet var inte kall så som det brukar vara på våren. Det blåste runt öarna så det var ömsom medvind och ömsom motvind. Vi letade ut en ö för att förbereda oss för redovisning av säkerhetsgruppens arbete till styrelsen. Korna råmade och tranorna skriade. Vi åt ärtsoppa och valde sen en annan hemväg för omväxling. Vi visste att vi skulle få motvind på slutet. Byvinden var inte korta byar utan längre ihållande perioder med hård vind.
Sista sträckan mot Sundbyholm höll vi oss tätt ihop. Vi mötte en snok mitt ute på öppet vatten. Dröjde oss kvar med fika på kanotklubben. Området förändras. Det växer upp villor och de gamla sommarstugorna har sett sina bästa dagar. Det fälls många träd. Människor ser väl träd som något som är i vägen.
Efter paddlingen. Våren har kommit igen.
13/5
Rollträning. Jag har tagit bort ett lager kläder. Några barn, kanhända blivande reumatiker, badar i Vilstabadet. Jag tränar tråkigt/tålmodigt på att snyggt komma upp framåt. Börjar komma på mitt sätt att träna det här. Trots stigande vattentemperatur slutar jag för att det blir kallt om huvudet.
15/5
Rollträning. 10 grader i luften men mer kläder gör att jag slutar för att jag börjar bli trött den här gången. Någon bra roll som avslutas framåt blev det men det sitter inte alls i kroppen. Det börjar bli dags att ta med en påminnelselapp om vad jag mer kan träna på. Pratade med Mats och hans paddelkompis. Det var snabbpaddling som gällde för dem. Jag höll mig mest i området runt bryggorna.
19/5
Nyckelön runt med Eskilstuna Kanotsällskap.
Tomas, Lars-Olov. Nisse står bakom LO sen Hasse, Peter och Christer. Uffe kom paddlande när vi fikade och hängde på sen en stund.
21/5
Rollträning. Jag struntar i allt och låter rollträningen gå före. Häggen doftar och kabbelekan lyser gul. Vattenståndet är högt. Jag får lägga i högt upp på gräsmattan och stakar mig ut tills jag kan paddla förbi bryggorna ut på ån. Det är mycket frömjöl i vattnet och strömmen för med sig en del pinnar och skräp. Strömfåran går längre ut och lämnar bryggorna i bakvatten. Jag hamnar så småningom med träningen vid hundbadet.
Det är ingen jättebra träningsdag. Min kropp har svårare än vanligt att böja sig åt höger. Framåt-roll med självrespekt lyckas en gång. En bidragande anledning till den korta träningstiden är förutom kylan min rädsla att få in kallvatten i öronen. Jag har öronproppar men drar mig för att använda dom. Jag avslutar med att paddla upp så långt att jag kan kliva ur utan att bli våt om fötterna
Min rollpaddel är på service. Det har blivit en springa mellan de limmade delarna. Jag har använt Cascamite. Nu är springorna fyllda med samma lim och paddeln torkar.
24/5
Det verkar som det höga vattenståndet och farten på vattnet avskräcker några paddlare men ån var farbar överallt. Det gick att komma under broarna vid Vilsta närmast herrgården. Testade min nya paddeljacka från Lomo. Av det billigare slaget men ändå isolerande och funktionell. Huvan är inte den bästa men det går att använda den.
Tog sen en lite provtur med Reeds Rip Stop Coverall cag som jag köpte inför kursen i Danmark förra året. Den kan vara ett bra regnplagg och reservkapell. Det gick att få den över Badankans stora sittbrunn.
25/5
Rollträning. Det var ett kargt väder. Jag hade klippt mig för att inte få in så mycket vatten men håret isolerar ju. Det kändes kallare än vanligt. Några regndroppar kom och en kall vind låg på från nordost. Det blev inte mycket till träning. Jag paddlade motströms upp i ån en sväng. Kom till Vilsta men rundade inte ön. Strömmen idag är starkare än senast. Gjorde en skaplig framåt roll. Måste tänka på att huvudet ska upp sist.
30/5
Rollträning. Vatten täcker halva vägen ner till ån. Betongfundamentet vid Vilstabadet är nätt och jämnt över vattenytan. Marken vid stranden håller på att blötas upp. Jag har sett på Dubsides film från 2008 hur mästerrollare gör och försökte ta efter men idag fungerar inget. Jag kommer upp var gång i alla fall och slutar torr. Tappade paddeln med ena handen under vattnet och missade standardroll en gång.
3/6
Det är vackert på ån och lugnt vid kanothuset, fast när jag var klar med paddlingen tävlade en häst och en fasantupp att skrika högst.
Vattnet är så högt att jag försiktigt tog mig under gång/cykelbron vid Vilsta. Tog det försiktigt runt ön men det gick inte försöka att komma under broarna mot Skjulsta. Jag bedömde det som för lågt för mig nu. Jag vill ligga framåtlutad. Det var lite besvärligt att försöka komma fram till bron närmast kolonin. Var tvungen att väta buffen i åvattnet för att svalka mig samtidigt som min tjocka våtdräkt passar vattentemperaturen.
Jag kunde paddla Arnes Acuta utan större besvär. Jag gläds åt att ha en vacker kajak.
8/6
Rollträning. Jag har lyssnat på Dubsides Dubcast och funderat på uttrycket "Water is your friend". Senast talade Helen Wilson om kroppens rörelse som det viktiga. Så ser jag många utföranden av stormroll på Eiichi Itos Facebook och på hans hemsida STORM ON. "Practice never betrays you!"
Vid kanotklubbens lada vid ån rådde ett meditativt lugn nu på kvällen. Sven dök upp och pratade lite. Förutsättningarna var goda och jag lyckades med det väsentliga. Några klart godkända stomrollar. Utan förlängd paddel. Det som jag fokuserade på fungerade. Väldigt tillfredsställande.
Sven filmade min första ok stormroll.
12/6
Rollträning. Jag skulle inte ha väntat så länge efter förra gångens träning då allt flöt så bra. Då hade jag stormrollen i kroppen. Nu måste jag tänka på vad jag ska göra. Egentligen går det ändå ganska ok. Nästa roll att träna på får bli reverse sweep roll, kingumut naatillugu.
Ett par nya paddlare ger sig ut på en tur när jag är klar. Jag hoppas de är försiktiga. Det är mer fart på vattnet nu än tidigare, vad jag kan se. Efter en koll på SMHI Hydrologtiskt nuläge visar det sig att jag har fel.
15/6
Räddningsövningar med Kanotsällskapet i ån, Det var besvärligt mycket mygg vid de översvämmade bryggorna. Hasse ledde. Christer, Nisse och Maria deltog också. Maria som paddlat väldigt lite visade sig duktig. Hon fick kanske en för svår kajak av mig med tanke på den här blåsten.
Jag gick in i rollen som lärare men fick också själv ett par kallsupar. Rollade Moster-kajaken och gjorde en reentry and roll. Efter det här träningspasset funderar jag på hur jag ska använda flottör. Det kanske underlättar att rolla upp en fullastad kajak med flottör på paddeln. Med mindre last så är det bättre för mig om jag låter flottören vara kvar på däcket.
17/9
Rollträning. Inga framsteg.
Normalt vattenstånd i ån gör att det är 10 meter lera innan jag kommer till bryggorna. Jag höll mig vid badet. En trollslända kom och tittade närgånget på mig. Jag tittade tillbaka.
19/6
Beslutade mig för att paddla på ån på kvällen. Solen gick i moln. Temperaturen hade sjunkit till 27 grader och det kändes att det kunde bli åska. Jag tog på mig flytväst och kapell vid kanotladan och skyndade mig att komma i vattnet så fort som möjligt. Det blåste men mygg följde mig ut i halva åns bredd. Åskan kom men jag bedömde att den går förbi på sidan. Jag slog i paddeln i en sten när jag rundade ön vid Snopptorp. En bäver plaskar. Det finns gott om plats under broarna. Ett regnväder verkar komma mot mig och jag vänder.
Jag paddlar Arnes Acuta och blir våt på byxorna - trots min lagning med silvertejp. Det är svårt att få kajaken upp på sin på plats. Det blir för högt att lyfta. Kanske skulle jag kunna lägga fören på min Badanka som ligger på andra sidan. Och lyfta upp halva kajaken åt gången?
21/6
Rollträning. Efter att ha tänkt till lite gör jag en vanlig standardroll som det ska se ut om det ska vara helt rätt. Provar lite olika saker och en det fungerar någon gång. Det blir några ok stormrollar.
Ån flyter långsammare nu. Det är snart dags att flytta träningen till bättre vatten. Min tuiliq skyddar mot svärmen av myggor som aktiveras av min närvaro vid bryggorna.
27/6
Rollträning med Mattias. Det gick bra med butterfly roll. Annars var det mest samma försök och misslyckanden som vanligt. Det gick en gång bra att komma upp från framåt sculling. Mattias såg jag komma runt med en norsaq men handrollen hade han inte praktiserat på ett tag. Jag blev inspirerad till att leta fram och klämma dit en norsaq under linorna på kajaken nästa gång.
-----
På kvällen, efter att jag inbjudit till ett prat om havskajak i vågor och vind paddlar jag med Peter en halv årunda. Jag i klubbens Pilgrim och med klubbens grönladspaddel och flytväst. Det är en trevlig kajak som jag är lite för tung för. Den skulle upp ur vattnet lite för att bli mer lättsvängd. Klubbens grönlandspaddel av en sort som EastPolePaddles inte gör längre är överraskande bra men flytvästen sitter alldeles under min haka.
29/6
För några år sedan övertygade en paddlarkompis mig att jag skulle köpa en norsaq på Vildmarksmässan. Jag har ju ett par egentillverkade och Rebels norsaq passade inte min hand. Så får jag en idé. Innan jag ger bort den så raspar jag fram en kontur som passar mig, sandpapprar och oljar den. Känns som en tanke "outside the box". Man kan ge sig på något med raspen som kändes färdigt men inte passade.
30/6
Rollträning. Peter testar att lära sig rolla med flottör. Vädret har svängt till 15 grader i luften och lite vind. Efter några försök har han inte trillat ur kajaken och har kommit igång såpass att det bara är att träla vidare mot 35 eller fler rollar.
Vi tittar på Arnes Acuta och Peter har lösningar och villighet att hjälpa till så jag ska kunna använda den på riktigt. Bara jag inte förstör kajakens tanke, idé, själ. Den måste få vara en grönlandskajak.
2/7
Eskilstuna Kanotsällskap gör en utflykt till Lübeck sten. 12 personer paddlade i varmt,vackert och soligt väder till Ridön för att bada, grilla och umgås. Bronêk presenterade tillställningen såhär.
Bronêk finns ju inte själv med på presentationen men såhär ser han ut.
Roligt att se att det lilla huset har byggts upp igen.
5/7
Rollträning - var det tänkt. Jag tog Badankan och en minneslista över olika rollar som inte verkar alltför svåra. Jag hade till och med en norsaq med mig.
Min vanliga näsklämma sitter på min tuiliq. Jag plockade fram en reserv och fäste den vid min lilla flytväst.
Jag hade paddeln för surf och provade olika grepp på den innan jag gick till de första och enklaste sakerna på listan. Jag försvann snart oplanerat under ytan och hade oväntat svårt att komma upp. Näsklämman åker av och jag har ett för smalt kapell. Vatten strömmar in i sittbrunnen.
I stället blir det nu en åpaddling. Fåglarna är nu mer vana vid kajaker. Jag kommer, utan att planera det, så nära som 2 meter från svalungar som sitter på ett vasstrå. En förälder far förbi och matar en unge i flykten. Det har kommit ett större område med vita näckrosor. Åskan börjar mullra och jag vänder, kanske onödigt försiktigt.
12/7
Paddling på Båven med EKS.
Christer håller i paddlingen.
Natån, Peter och Pia. Det fanns en påtaglig ström i ån. Mängder av skräddare.
Lennart och Maria.
Henrik
Thomas, Pia, Peter. Båvens vatten går att dricka direkt. Jag drack en halvliter.
Klart vatten också vid badstranden. Maria, Pia, Christer och Eva sätter sig i kajakerna efter bad, mat, prat och vila.
Maria, Leif, Alena, Eva och Christer.
När vi kom tillbaka till badplatsen i Stjärnhov, där vi lagt i kajakerna så var där mycket aktivitet med badande, kajaker som skulle iväg och hästar som stod på gräset. Någon satt på en stol inlindad i handdukar och bara tittade på allt.
16-18/7
Runt Kållandsö i Vänern. Havsörn, fiskgjuse och vita näckrosor.
En EKS-paddling. Hasse leder. Hasses syster Eva, Johan, Nisse, Peter, Roger, Tomas och jag följer med.
Lidköpings båtsällskap har sin hamn en bit öster om bron till Kållandsö på fastlandssidan. Båtklubbens lilla kök trollade fram hamburgare och räksmörgåsar ur sitt minikök. Solen sken och det var många lunchgäster. Vi krånglade i våra kajaker vid iläggningsrampen utan problem och gav oss av västerut. Jag paddlade avslappnat med bara utan att ha egen karta. Tror att vi övernattade på Kvinnäs. När det började lida mot kväll räknade vi ut en vinkel mot Hindens rev så att vi kunde paddla fram och tillbaka medans det var någotsånär ljust. Det blev en mil fram och tillbaka. När vi närmade oss revet styrde vi mot en sandstrand. Peter och jag stannade vid kajakerna medans Hasse, Roger och Johan gick till revets andra sida. Sen tog vi en omvänd kompasskurs tillbaka. Efter en stund passerade vi ett område där djupet låg runt halvmetern. Solen gick ner. Såg först platt ut, sen som en muffins och sen som en glödlampa. När jag skulle fotografera den sista solremsan försvann den på några sekunder. Roger paddlade i förväg och sedan Johan. När skymningen började signalerade någon från tälten. Jag svarade genom att tända min lanterna ett tag men det var ännu inte så mörkt att den behövdes egentligen.
----------
17/7
Vi följde öns västra sida mot norr. Roger visade oss hur vi kunde träna oss i att bli bättre framåtpaddlare. Något tog vi åt oss men en del gamla hundar har svårt att lära sig sitta. Det var lördag och människor överallt. Vi paddlade en kort stund i farleden men sökte oss snabbt därifrån. Jag döpte farleden till Kielkanalen. Vi lunchade längst in mellan fina klippor omgivna av många vita plastbåtar. Sen sökte vi nattläger längre och längre norrut, sen västerut och jag tror vi till och med började komma söderut. De som låg vid klipporna med sina båtar väntade så länge som möjligt på att åka hem. Hasse visade på en extremt lång och smal kanal genom vassen mellan Lill-Eken och Stor-Eken där bara kajaker kan ta sig fram. Med hög paddelföring och med vass som vek av framför ansiktet tog jag täten. Paddeln kände botten mellan varven. När vi kom ut på andra sidan började det blåsa och vi gjorde nattlägen vid ett vindskydd alldeles bredvid ett fågelskyddsområde. Spikens fiskeläge låg på andra sidan vattnet och musik hördes ibland därifrån. Jag fick en plats för tältet med mjukt gräs men det var svårt att få ner tältpinnar så jag letade upp några stenar så jag var säker på att tältet inte skulle blåsa iväg. Roger sov direkt i vindskyddet.
----------
18/7
Mot Läckö. Vi paddlade mot Kinnekulle. Den kullen stack upp över skogen på vägen från Hindens rev. Nu var den på andra sidan vattnet. Kinnekulle 306 meter. Det kommer jag ihåg.
Hasse hade blivit orolig över sin syn eftersom han börjat se dåligt på ena ögat. På kajakbryggan längst in i viken vid Läckö slott började han skratta. Ett glas saknades i hans glasögon.
Vi fikade vid slottet och paddlade sen vidare tillbaka till bilarna och ett nytt besök vid båtklubbens minirestaurang.
25/7
Provtur med Rebel Greenland T i ån. Det var egentligen inte kajaken jag testade utan mig själv mer. Jag kom ifatt en stand-up-paddlare och hälsade med en uppmaning att fortsätta hålla blicken mot horisonten. Min tidigare skeptiska uppfattning om stand-up har svängt till neutral/nyfiken. Så mötte jag en familj i kajaker. Den minsta hade några år kvar till skolålder. Sen kom den el-drivna roddbåten med kvinnan som filmar allt av intresse. Nu blev jag intressant. Därefter flöt en man på rygg på en rosa plasthaj förbi. Det var dags att gå iland.
Greenland-liknande kajaker är inte så vänliga mot min gamla kropp men jag tycker att det gick bättre nu än när jag paddlade Greenland T när klubben just köpt in den, 2015.
----------
Lite senare. Rollträning. Med kapell och vanliga kortbyxor. Hade en tröja att byta om med. Det kom ganska snart in lite för mycket vatten och min balans började bli dålig. Annars var det ok. Det kan bli tuiliq nästa gång, och öronproppar. Lite fram mot kvällen borde det gå med tuiliq. Eller en mulen dag.
27/7
Borgåsund - Strömsholms slott, eller så långt det gick att komma med Doris. Eva och jag paddlar.
På tillbakavägen kom åskan närmare och vi sökte nödhamn vid Borgåsundsfiskarn.
29/7
En åtur med Maria, Martin, Emma och Edvin. När alla hade fått kajak, kapell, paddel och flytväst gav vi oss iväg på en blåsig å. Det kan vara svårt att svänga upp kajaken mot vinden om bara paddlat ett par gånger. Efter att har rundat ön vid Skjulsta hade regnmolnet kommit närmare och ett par avlägsna åskmuller hördes. Medvind kan också bli bekymmersamt. Det började regna lite och just i sista kröken innan vi var tillbaka vid bryggorna friskade det i riktigt mycket. Alla hade sina kajaker fortfarande på rätt köl. Regnet tilltog och när vi fått upp kajakerna till kanothuset var vi ganska genomvåta.
2-6/8
Fjällbacka
Hasse leder den Fjällbacktur som vi planerat 3 gånger tidigare men varit tvungna att ställa in för hårda vindar.
Paddlargänget: Nisse, Tomas, Christer, Hasse och Johan.
Vi startar efter en pizza i Fjällbacka som några av oss ångrar. Första lägerplatsen är en av flera fina platser på Porsholmen. Hasse ansvarade för kvällens kulturinslag som ger mig en bild från Taubes diktning. Öarna som vågor som rullar in mot stranden.
Nisse och i bakgrunden en av måsarna som var lite väl närgångna.
Dag 2
Lunchade på Trinisla.
En barnfamilj la till i närheten. Jag hoppas de lekte vidare med sandslottet när vi åkt vidare.
Vi letade oss vidare hit och dit bland öarna på jakt efter en plats bara för oss och hittade Kyrkogårdsö. När vi senare undersökte platsen fann vi att flera tält låg på den gamla begravningsplatsen. Det var lång tid sedan någon begravts här så vi låg kvar.
Dag 3
Lunch och vila på Dannholmen nära det hus som Ingrid Bergman bott i. Här finns blåblommande ljung.
Vi fikade på en paradisö för paddlare och mötte ett stort gäng från Nederländerna. Som kom från Väderöarna. Vi insåg att det var en gynnsam paddling dit idag men föredrog ändå att paddla på andra ställen. Jag hade sett mig om över axeln och såg pärlbandet med båtar som var på väg ditåt.
Lägerplats på Stora Måkholmen bredvid en av trolleborgarna. Den här gången sover vi förmodligen på en hednisk kultplats. Ön är som gjord för det.
Bohuslän Bohuslän Bohulsän
En massa öar utan trän
Vart ska min kajak fara hän
Väderöarna är för långt
Vedholmen är för trångt
Vi guppar till Gluppö
Bohuslän Bohuslän Bohuslän
Vi kan Bo utan Hus i Bohuslän
Dag 4
Paddlade lite åt Grebbestad till och såg in i viken till tätorten. Sniklade oss tillbaka ibland över för grunda vatten där flera av oss fick gå. En gång fångad av en fiskelina. Lunch på ett fint ställe som vanligt. Vi hamnade på allmän önskan till slut på Porsholmen i viken bredvid där vi låg första natten. Träffade en av grundarna till HAV, Havspaddlarna i Västerås.
Sitter på berget och ser när solen går neråt. Naturen här är vacker. De andra klättrar uppåt på ön men jag avstår på grund av ålder och foppatofflor. På vägen ner ser jag ett klippblock som är helt annorlunda mot de övriga. Alldeles poröst och med halvcirkelformade mönster.
Dag 5
När vi lämnar Porsholmen ser jag tillbaka på viken där vi tältat och där någon en gång haft sitt hus. Här finns husgrund och fruktträd.
När vi fått upp ordning på kajaker, bilar och alla prylar summerar vi. Det är ett trevligt gäng. Vi såg regnmoln men fick inget regn på oss. Naturen är fin och människor trevliga. Vattnet klart och vi ser nästan inget skräp
Så sjunger vi för Hasse som fyller år och åker sen hem var bil i sitt eget färdspår och med sin egen takt.
17/8
Klubbkväll med temat "snabbpaddling". Jonas visade teknik med vingpaddel och eftersom diskussionen tog den vägen kom ett par snabba kajaker fram utanför klubbhuset. Det kom fler än 10 deltagare.
Jag tog mig dit tidigare, så snart det slutade regna. Rollade lite med Arnes Acuta. Den tar in mycket vatten, även när den paddlas rakt fram. Jag har tagit bort sitsen och sitter på botten så jag sitter i en vattenpöl full med gräsklipp som mina skor dragit in. Lars-Olof tipsade om hur jag kunde försöka göra den tät.
Den större bredden och den platta formen gör att det är lätt att dra runt kajaken med låren och saker som sculling. Det är en träning i flexibilitet att sitta i kajaken. Jag blev mer rörlig efterhand som jag paddlade ett och ett halvt varv.
Innan Jonas startade förevisningen paddlade jag ett halvt varv tillsammans med Peter. Någon hade släppt i en ål i ån. Nu låg den död ibland näckrosorna.
Vi avslutade, några av oss, med att tävla mellan vilstabron och fundamentet för hopptornet. Sen gemensam fika. Jag hade trevligt.
20220217 Kommentar: Det har varit artiklar i Eskilstuna-Kuriren för några dagar sedan om att ålar inte kan vandra upp längre i ån utan dör vid Skogstorp.
19/8
Rollträning med Ilaga. Det jag kan befäster jag. Något nytt har kommit till, som butterfly. Jag försöker några saker som jag kunnat någon gång som krokig arm men utan att lyckas. Att försöka rolla bakifrån och sluta framlänges är omöjligt. Jag kan inte vrida mig tillräckligt och vet inte var jag är när jag kommer upp och ner. Jag slutar innan det blir för ansträngande. Jag fick det alldeles tätt runt sargen och ganska tätt runt ansiktet.
Det är nyttigt att rolla med kajaker med olika karakteristik märker jag.
Jag skulle behöva en smalare paddel till rollar så jag kan hålla om den på alla sätt trots mina skadade händer.
21/8
Var funktionär på triathlon, Eskilstuna Triaton. Paddlade bredvid de som simmade. Efter en stund blev det så att jag följde Ida till delmålet.
Peter och jag paddlade en liten åtur innan vi gick upp till start och mål för cykel och löpning och fick fika.
25/8
Rollträning med Arnes Acuta. Nu på kvällen bara 11 grader och en otrevlig vind blåser regnstänk från norr. Vattnet känns varmt. Det kommer in vatten och jag avbryter. Problemet kan vara strukturen under sargkanten och på tuiliks nedre kant.
Jag blir sur.
31/8
Rollträning och demonstration av hur man själv kan lära sig rolla. Det är klubbens tisdagspaddling. Johan är med och tränar med flottör på ett mycket övertygande sätt. Han är snabbt nära att klara att rolla.
Jag missar butterfly men känner mig inte helt bortkommen i reverse sweep. Framåt sculling är ganska ok.
2/9
Testade om Arnes Acuta blivit torr efter att jag slipat undersidan av sargkanten. Det kunde ha dragit in vatten där med kapilläreffekt hade jag fått tips om. Men jag känner att vatten kommer in om jag kantar över den röda linjen på sidan. När jag trycker ner kajakens sida vid bryggan så ser jag hur vatten kommer in i sittbrunnen. Det verkar som om det är i skarven mellan däck och skrov som vatten kommer in. Jag drar bort listerna på sidorna men kajaken är hel och listen är bara för skydd. Det är ett mysterium varifrån vattnet kan komma in.
4/9
Med EKS på Marvikarna. Christer samordnade och hade också fixat ved och grillkol till en after-paddle. Hans fru Eva var med och Eva Mälberg, Bronêk, Peter och Thomas.
Bergssidor rakt ner i vattnet. Slingrande grunda vasspartier. Transport på land. Ett par ilandstigningsvurpor. Solen sken men temperaturen blev lägre än prognosen och nordanvinden kylde i perioder. Paddlingen blev kortare än beräknat och alla grillplatser var upptagna så after-paddle blev inställt.
7/9
Jag kommer inte att kalla mitt sätt att rolla standardroll för fulroll mer. Läser Eastern Arctic Kayaks av John D Heath och E. Arima. Sidan 26:
"A variation on the method described above (Standard Greenland Roll) is to capsize whith the paddle held almost as in the starting position above, except that it is laid flat in the water along the gunwale. The paddle is gripped with the palms facing downward. There is a risk that the paddle will be swept out of position during capsize, but this position has the advantage of not requiring the kayaker to flip his or her hands to change the blade angle before recovery. The paddle merely has to be swung outward for the 90-degree sweep because the paddle and hands are already in the correct position. Many experienced kayakers prefer this variation and it should be easier for most beginners to learn."
----------
Tisdagspaddling. Jag initierade träning på några basala saker som att kanta, bromsa, backa, vända och flytta kajaken i sidled. Anki, Pia och Christer deltog. Övriga paddlade som vanligt. Hasse bjöd på sin äppelmust och pepparkakor.
8/9
Rollträning. Ilaga är ju hög i sittbrunnen och jag har sett olika sätt att sänka däcket med motsvarande masik. Jag har gjort en kloss cirka 3 cm av liggunderlag som sitter i mitten och limmat ett liggunderlag över det som täcker den del av däcket som mina knän kommer åt. I botten ligger ett liggunderlag i stället för sits. Om jag vill sitta mer fast så går det att lägga i en bit med ett par liggunderlag som jag hade som sits i Arnes Acuta. Nu på förmiddagen är min flexibilitet begränsad så att det är nog bättre om jag sitter lite löst. Men glädjande är det i alla fall hur det går att ordna en bättre sittställning. Jag skulle behöva undersöka det här mer tänker jag när jag skriver om det.
Min tanke är att koncentrera mig på sculling framåt och rollar som slutar framåt. Det blir lite si och så med det. Det är roligare att göra flera olika saker. Jag märker att det går att växla mellan sculling framåt och sculling bakåt utan att gå upp i sittande. Butterfly fungerar om jag koncentrerar mig. Ut med paddeln vid ytan. Platt med ryggen mot ytan och så något som sitter i ryggmärgen. Jag lyckas hålla mig nästan torr. En hund som kommer med sin husse på stranden blir mycket intresserad och vill leka när jag förklarar vad jag håller på med. Jag håller undan pagajen.
9/9
Jag fick hysa in Arnes Acuta hos Peter för att den skulle få torka ut innan vintern kommer. Som den problemlösare han är ville han genast undersöka var vatten kan tänkas komma in.
12/9
Rollträning. Funderade vidare och provade lite på land med att höja "sitsen" på Ilaga. Bestämde mig för att fortsätta med bara en bit liggunderlag som sits. Tränar vid Vilstabadet för att jag har blivit orolig för nylonlinor i vattnet. Jag tror risken är mindre där och jag tror botten är mer sand och lera så att det inte finns så många bottennapp. Tog upp ett flöte med sänke.
Tränar på att växla mellan bakåt och framåt sculling. Det ska gå om man har en fattning som för lågt stöd. Växlar också mellan standardroll och bakåt sculling, vilket är enklare. Det fungerar inte riktigt att komma upp från framåt sculling men stormroll går. Butterfly fungerar ganska bra och jag har en norsaq på däcket men det känns för tidigt att testa med den.
Efter rollandet paddlade jag en sväng runt ön vid Vilsta. Utanför herrgården kände jag en påtaglig diesellukt och såg sen en tunn oljehinna på ytan. När jag kommit iland ringde jag och kom så småningom rätt till räddningstjänsten som snart kom med två jättestora bilar. Vid kanotklubben fanns det ingen olja men vid bron vid Vilsta var ytan täkt av olja. Räddningstjänsten fortsatte med att undersöka varifrån föroreningen kom medans jag åkte hem till katterna.
14/9
Tisdagspaddling. Trots bra väder kom bara Berit och Lars-Olov och Christer. Daniel avslutade just ett motionspass när vi kom. Började med en lång fika och sen blev det en paddling runt ån i god fart för det mesta. Med skymningen kom bävrarna. En bäverunge simmade några meter framför våra kajaker innan den försvann med ett plask med sin lilla svans.
Jag såg en strimma av föroreningen som jag märkt av senast. Ån luktar illa utanför kolonin. Antagligen på grund av att en massa smådjur har dött. Fiskar slår mot ytan i alla fall. Vattenståndet är sänkt ett par decimeter.
21/9
Tisdagspaddling. Efter regnet. Runt 10 grader. Anette och Christer är med. Jag får för första gången testa min nya paddeljacka som jag haft ganska länge men som inte förrän nu behövts. En storlek större hade varit bra.
Det är alltid klockan 6. Det blir mer och mer mörkt.
27/9
Det var länge sedan jag paddlade på Mälaren. Jag ville se om jag kunde göra en längre tur såhär i slutet av säsongen.
Jag var lite ambivalent till den här turen. Det gjorde att jag inte kom iväg förrän halv tio. Jag startade från Mora med målsättningen att komma till kanotklubben i Västerås. Prognosen var sydöstlig vind mellan 4 och 11 sekundmeter.
Jag dröjde lite i Ramsundsån vid Mora. Fotograferade svampar och rönnbärdbuskar. Paddlade sedan på bara. Stannade till och tittade på ett pilträd på Ridön innan jag fortsatte norrut efter öns västra sida. Vid Flaten höll en grävmaskin på att lägga upp stenblock runt fyren. Bredvid och på sandstranden. En förstärkning kanske med tanke på att det ska gå större fartyg i Mälaren. Jag såg en pråm liknande den som låg vid Flaten ett par gånger. Det muddras också. Strax efter Flaten blev jag omkörd av en bogserbåt på väg mot Västerås. Jag dröjde för att svallet kanske skulle bryta nära Lilla Sandskär. Tog sedan östra sidan av Havspaddlarnas klubbholme, Stora Sandskär. Det är en vacker ö som jag skulle kunna paddla långsamt runt.
Vinden tilltog långsamt. Jag följde efter ett par segelbåtar i farleden efter Björnön och vek in mot kanotklubben. Medvinden hade gjort att jag inte behövde korta av min tur trots min sena start. Lunchade på bryggan vid containarna men min kropp ville bara ha frukt och the. Ordföranden Peter kom paddlande och vi pratade en stund.
De bygger om bron till Björnön men jag nonchalerade förbudskyltana och passerade avspärrningen österut. Enmotoriga sportplan startade var femte minut och verkade flyga för långsamt. Vinden påverkade väl dem likväl som mig. Nu blåste det kraftigt rakt mot mig. Jag antog att den östra stranden skulle ge mindre vind så jag paddlade på mellan grönbruna, slemmiga näckrosblad. Sen ut i vågor av en storlek som kräver en del uppmärksamhet. Jag gick ut lite extra vid vågbrytarna som gav spegelsjö. Jag hade tänkt gå mot Norrskär vid fyren men strax innan gick vinden ner och vinkeln mot vågorna var bra så jag paddlade ut mot farleden med skärpt uppmätksamhet mot öster. Det är ju inte så många större fartyg och inget kom, Sen kämpade jag mig neråt och in i Lillsjön så småningom. Sista biten mot Sundbyholm verkar alltid lååång. Jag skulle söka vindskydd efter fasta land men i farleden fick jag medvind så jag höll mig där. Normalt går bara fritidsbåtar där och ingen kom. Flockar av gäss skrämdes upp av mig. När den största lättade hördes ett högt ljud av vingar som slog mot vattnet. Tre coola gäss låg kvar.
Det var en uttröttande tur som kanske var en förberedelse inför nästa år.
28/9
Tisdagspaddling med fika och mycket kajaksnack i ladan.
5/10
Många kom till tisdagspaddling/bäverspaning trots duggregn. Jag paddlade Björns VKV Seagull Ocean. Den är av äldre modell med släproder och det jag kallar svingelstyrning. Frågan är om det är något för klubben. Rodret skulle bli utsatt för misshandel när man drar kajaken över bryggkanten och att flytta fotstödet hit och dit verkar vara ett alltför stort besvär. Bättre kajak kanske inte finns för att åka Sveriges kust, sägs det, men klubben har ett par stora kajaker med roder redan.
Det är en stor kajak på alla sätt. Rodret fungerade bättre än jag trodde men för att kunna vända på ett bra sätt i ån behövde jag ge fullt roder och bara paddla på ena sidan. Sitsen är av nyare typ men jag börjar känna att den inte passar mig efter ett åvarv. Att ryggstöd saknades tycker jag inte har någon betydelse.
7/10
Rollträning med Badankan och en bredare pagaj för surf (7,7 cm). Jag var inte med riktigt med att trycka upp kajaken med låren och började fundera över paddelns bredd. Det resulterade i att jag vid ett tillfälle rollade upp med bara en hand på pagajen. Det var ju tjusigt. Mindre tjusigt var att jag fick ligga och simma i ån vid två tillfällen. Nästa gång blir det rollpagajen. En och en halv centimeter smalare men lika bred över hela bladets bredd.
Det är tydligen svårt att få vantar att hålla om man har träpagaj. Mina vantar från Level Six har hållit länge men nu har det blivit ett hål i den ena. Det verkar som torrdräkten inte är så torr längre. Jag blev inte våt men fuktig. Måste kolla sömmarna.
Badankan har fått skäddareglaget övertejpat med silvertejp så jag inte kan komma åt det och skicka ut skäddan. Det här är alltsamman förberedelse för en likadan surfkurs som jag var på förra året. Jag har ju inte kommit iväg för att surfa vid Harge någon gång. När vädret varit bra har jag haft annat att göra och jag vill inte hålla på där själv.
8/10
Allt ordnat inför surfkursen. Måste länka till filmen från 2019 ColdHawaiiSeaKayakSurfCamp.
12/10
Tisdagspaddling. Peter och jag startade en halvtimma innan solen gick ner. Sen kom Christer och Kalle. Nu börjar det bli så mörkt att man får akta sig för att krocka med grenar som växer ut från stranden.
14/10
Åkte till Harge med Christer. Vi spanade efter löv som rörde sig på resan utan att se något men i Harge blåste det. Vi började med att paddla långt ut men efter ett tag höll vi till längst in. Fick en riktigt rolig sned surf och fick också bada. Christer klarade sig med att stötta sig med paddeln i botten. Det var ansträngande att paddla ut genom vågorna och att hålla kurs på väg in. Efter några timmar var vi trötta och glada. En trevlig utflykt. God mat på Jako Sushi i Askersund.
19/10
Christer och jag tisdagspaddlade. Regnet hade slutat och fullmånen bakom molnen gjorde att det inte blev mörkt. Vi konstaterade att det nog var dags för en ny pagajcirkel.
29-31/10
Cold Hawaii surfkurs med Nautopp. Løkken.
Vi körde ner bilarna på stranden. En kut låg vid vattnet första morgonen. Sista dagen låg där en krabba med benen i vädret. Jan vände den rätt. Jan och jag hjälpte varann att komma ut på vattnet och höll koll på varandra.
Det var sol alla dagar och vågor som räckte, tycker jag.
Min uppfattning av min förmåga överträffade verkligheten direkt. Jag fick göra långa simturer för att ta mig in. Att jag kan rolla var inget som kom för mig. Senare på kursen blev det naturligt att rolla upp men man får ta i mer än med min grönlandskajak. Torbjörn tyckte att jag borde träna på låga stöd så jag paddlade fram och tillbaka efter stranden en lång stund. Sen blev det några surfar.
En för omogen satsning nära land gjorde att investeringen i en kajakhjälm började löna sig. Ofta gick det bra att surfa in sidledes men andra gånger lutade jag till en början för lite mot vågen och fick in vatten i näsan så mycket att det droppade och droppade ut till och med på kudden när jag vände mig i sömnen.
Det är som i en dröm. Allt går så fort. Jag tänker vad jag ska göra men ibland tar mina reflexer över. Plötsligt tappar jag paddeln med ena handen. Den fastnar i ett spjärnande grepp mot vattnet och mitt bröst. Jag håller fast så och märker att paddeln stabiliserar kajaken. Sen en reflexmässig rörelse som i slutet av en roll och jag fortsätter en stund på rätt köl. - Jag hamnar på tvärs med skumvågen som går fortare än normalt. Kajaken är helt på sidan. Jag måste vara på sidan i vattnet med paddeln som förlängning av min kropp ut och i vågen. Vågens kraft upphör och jag drar upp knät mot vågen och drar ner och in paddeln över däcket. Känner att jag får extra hjälp av att paddeln åker över sandbotten. Jag är på rätt köl. Allt går fort. Hände det verkligen? Jag märker att jag har nytta av rollträningen på plattvatten. Reflexer och vana har jag nytta av i den här miljön oavsett om jag går runt eller inte.
Flera som var med var duktigare och jag såg flera baklänges-surfar.
Det var något med maten på vägen till Danmark som påverkade min mage. Sista dagen orkade jag bara med ett par korta rundor. Att surfa såhär i två och en halv dag är ju också ansträngande för många.
Min torrdräkt visar tecken på ålder. Först läckte blixtlåset men blev tätt efter att jag smörjt det med rikligt med Tizip. Jag undrar om det är bra att kladda på tyget? Sen hann dräkten inte torka ordentligt till nästa dag så det kändes som det fuktade igenom. Slutligen började en söm spricka i neoprenet som sluter åt i halsen. Det fungerade inte att försöka laga det med silvertejp.
Jag använde hela tiden den första grönlandspaddel jag gjort. Avståndet mellan händerna är såpass stort att jag orkar ta i mer. Det går också att greppa hela paddelbladet med handen. Flera deltagare avstod att paddla på kursen med den grönlandspaddel de vanligen använder för att de har föreställningen att det inte går att accelerera lika fort med en grönlandspaddel. Om man lutar sig framåt och tar snabba, korta paddeltag så accelererar man snabbare med grönlandspaddel. En annan föreställning är att det inte går att få tillräckligt stöd i vattnet med ett så smalt blad som inte kommer ner tillräckligt. Kanske det är sant. Jag kommer att studera Kayak Experience på YouTube. Badankan P&H Delphin känns trygg men svänger kanske väl snabbt för någon så ovan som jag. Byter inte bort den. Jag kanske kan bli bättre.
Jan på väg ut.
Det var ett trevligt och uppmuntrande gäng. Kanske jag kommer tillbaka till Cold Hawaii men då i Eskilstuna Kanotsällskaps regi. Så att jag inte åker hela vägen själv i en bil.
15/11
Fem kajakare på ån. Peter i hans nyförvärv, en Trapper Barraquda, nära 10 kilo lättare än Melker. Sen en snabb fika i ladan. Åtta grader i vatten och luft. Vi paddlade när solen gick ner bakaom molnen.
17/11
Bassängträning i Munktellbadet. Det hade blivit lite knas med bokningen så tiden blev kort och utrymmet i bassängen till en början begränsat. Personalen ställde upp så det gick att genomföra i alla fall.
Hasse och jag ledde tillställningen. Vi hade ett program som vi tänkt genomföra. Det blev improviserat och lite rörigt. Jag borde betona att det vi visar är saker att träna på och antagligen inte möjligt att lyckas med på en gång. Jag vill inte att det ska bli en uppvisning utan att deltagarna ska vara delaktiga.
Vi var nog alla ändå överens om att det är kul med bassängplask.
21/11
I soluppgången kom jag till kanotladan i Vilsta. Såg just Karl-Erik ge sig av ut på ån.
Lite is låg i viken vid bryggorna. När jag blev klar med ett varv och flutit runt lite så smälte frosten från taket på ladan.
24/11
Bassängträning i Munktellbadet. Sex deltagare delade på en halv bassäng och det var alldeles lagom. Hasse höll i logistiken och jag höll viss struktur och gav tips i bassängen. Det var roligt. Jag fick lite egen tid och märkte att jag inte kunde komma runt framåtlutad åt båda hållen.
Tomas vinkar glatt från bassängkanten.
28/11
Alena, Christer och jag paddlade på ån. Isen gjorde det inte möjligt att paddla rakaste vägen men det gick att komma runt överallt.
Strömmen gjorde så att små isflak stack upp ibland över ytan som fiskfenor. Solen värmde men isen höll på att lägga sig.
När jag kom hem var mina byxor våta. Varje paddeltag drar upp tre droppar, som rinner bakåt och samlar sig i en liten pöl bakom min rygg. Ett en millimeter stort hål i kapellet droppar ner en mycket liten droppe och en till.... Min torrdräkt är på service så åvattnet söker sig in bland lagren i mina kläder. Vattnet når sin lägsta punkt just där jag sitter.
7/12
Uppstartsträff med några av deltagarna i studiecirkel för tillverkning av grönlandspaddlar. Flera spännande paddlar kan det bli om allt går som vi vill.
8/12
Hemma i Christers garage diagnostiserade vi läckan i Arnes Acuta. Den kommer av att jag gjort en för provisorisk tätning av hålen där sitsen satt.
9/12
Eftersom det är svårt nu att få tag i asp på byggvaruhuset så blev det en byggregel i furu 4200x70x34. Köpte den på känn men konstaterar när jag kommer hem att det finns plats för en paddel i regeln.
15/12
Kajakreparation i Christers garage. Arnes Acuta är hel och fungerande. Jag kan snygga till den ytterligare så småningom.
16/12
Slutfinish på Arnes Acuta. Kajaken ligger kvar i garaget någon dag till för att torka ordentligt.
18/12
Christer ville paddla på ån. Johan och jag hakade på. Den is som ligger kvar är tjock och går inte att bryta med kajak. Det kom några regnstänk och sen sol. Strömmen drog in mig under bron vid Tunafors när jag var upptagen av att mixtra med kameran.
Jag testade kort ett sätt att paddla snabbare med grönlandspaddel. Till en början kändes det naturligt att låta paddeln följa kajakens sida. Efter en stund blir det tyngre. Andra muskler får arbeta.
Nu har jag gjort ett Harry-år. Paddlat varje månad.
Johan och Christer.
30/11
Ett paket kom från Reed Chillcheater. 29/11 beställde och betalade jag ett Aquaterm Spray Deck whith Adjustable waist and map loops. Ett kapell till min kajak Moster. 13/12 hade Reed tillverkat kapellet och skickade iväg det. Kapellet kostade £58.83 Royal Mail tog £24.25. Efter Paypals växelkursomräkning blev summan 1071,71 SEK. Importmoms 179 kr och tulldeklarationsavgift 50 kr plus moms 25 kr och det landade på 1326 kr.
Färgen blev inte den som jag beställde. Det gör inte så mycket och det kostar en slant att skicka tillbaka kapellet förutom den tid det tar att få ett nytt. Det hade varit svårt att hitta ett passande kapell på annat sätt nu och priset är väl ändå rätt ok om det sitter som en smäck.
Nu skriver Reed på sin hemsida att de har hög belastning och en leveranstid på upp till en månad.
Kajakåret 2021
Nu har jag inget behov av att testa nya kajaker för att finna den bästa. Min North Shore Atlantic är toppklass.
P&H Delphin 150 är tillräckligt bra för mig. Jag vet ingen bättre för det den är bra på. Den har fått nya funktionella däcklinor och handtag fram och bak och så har den fått en ny lina till skäddan vilket gör framtida ägares tillvaro mer problemfri. Vid surf så tejpar jag för skeddareglaget med silvertejp så slipper jag problem med en skädda som hoppar ut oavsiktligt.
Rebel Ilaga - ja det skulle vara att jag byggde en SOF rollkajak.
Arnes Acuta är bättre att någon annan får ta över. Mina insatser för att förbättra kajaken har haft tvivelaktig nytta. Det var nog bra att sitsen försvann men att det samtidigt blev otätt ställde till det. Nu är den antagligen tät.
Vackraste bilden finns i mitt huvud och jag lyckades också fånga den med kameran. Den lågt stående solen lyser upp Alena och hennes kajak när vi kommer ut på Blacken. Himlen i bakgrunden är mörkt, tungt blå.
Utflykter jag minns är vårturen till iskanten i Hjälmaren. Båvens klara och rena vatten. Turer med EKS i Vänern och Fjällbacka men också minitur med min fru och dubbelkajak i Kolbäcksån.
Jag är ganska mätt på turpaddling. Jag har också sett hur Östersjön blivit alltmer sliten och trött. Borta är orördheten och det klara vattnet.
Rollträningen. Där har jag focuserat på standard roll, stormroll och håller på med reverse sweep. Jag skulle ha kunnat få till framåt-till-bakåt rollar lättare. Så det blir inget genombrott. Bara långsam förbättring.
Det finns saker som jag vill lära ut mer. Hur kajaken fungerar i väder och vind. Hur man lär sig rolla. Hur kajaken fungerar är svårare. Har man paddlat ett tag och det går bra så tror man inte att det finns något att lära och varför skulle man det? Det fungerar ju. Så ambitionen att lära ut det får jag lägga ner. Det är ju tydligare med rollträning. Där syns det att jag kan något. Jag börjar ana ett sätt att lära ut så som jag tror att man lärde ut på Grönland förr.
Jag har kommit på att en bra surfpaddel har längre mellan händerna och tillräckligt smala blad så att man kan använda hela paddelns längd vid roll. Det avser grönlandspaddel förstås. Efter 6 års paddling med grönlandspaddel så ska jag jag nu bara använda min europapaddel i kolfiber i K2:an av estetiska skäl. Europapaddeln känns klumpig och jag blir handikappad med den. Min paddel i furu klarar is mycket bra har jag upptäckt.
Yoga har börjat bli ett komplement till mitt hemmagympande. När jag yogar regelbundet blir det lättare att rolla.
Jag vill surfa mer med Badankan och så blir det mer rollträning med Ilaga. Kajakutflykt? - Det får bli som det blir.
Mina kajaker i början av året.
North Shore Atlantic, Moster
Trapper Laxen 530, Doris
Rebel Ilaga, Ilaga
P&H Delphin 150, Badankan
Bygge av Thomas Haraldsson, Arnes Acuta
Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.