Till årets sammanfattning - längst ner på sidan.

8/1

Bassängträning i Köping. Jag använder deras polokajak men har min egen pagaj. Den kombinationen är bra. Blir fort trött och ryggen fick sig en riktig omgång. Trevligt.

Börjar komma tillbaka till en bra standardroll. Titta på paddeln. Tänk på höften och huvudet. Det är nyttigt att leka på, prova andra rollar och trix.

11/1

I går var det ett underbart väder för att paddla men jag kom inte iväg så jag skrev på Facebook att jag skulle paddla från Mora idag kl 10.00. På det sättet skulle det bli av att komma ut och paddla. Jag har bestämt mig för att inte paddla om det är minusgrader. Det blir så kallt om händerna att dona med allt innan jag kommer iväg och ibland måste jag vara barhänt.

Idag kl 10 gick det över till plusgrader. Vinden skulle inte ta fart förrän vid midagstid. Ingen annan var tillräckligt paddelsugen för att hänga på. Ån vid kanothuset har stillat sig och vattnet har sjunkit till nästan det normala. En häger lättar som vanligt nära åmynningen. Jag ser varför den uppehåller sig där. Ett stim av småfisk gör ringar på ytan.

Jag hade inte räknat med att det skulle vara is i Tegelviken. Det hade inte fallit mig in att det kunde finnas is på det här sättet och mina isdubbar låg hemma. Jag bröt is 15 meter innan jag gav upp. Det gick inte att se om det fanns öppet vatten någonstans. I stället vände jag och paddlade uppströms i ån. Ett par halfrusna vassbrötar passerade jag men till slut hade någon ogästvänlig människa stjälpt en stock över ån. Jag fick frisk luft i alla fall. Kajaken blev full av vassbitar och småbitar av träd och gräs.

Bild. Kajaken Moster uppkörd på en vassbröt.

16/1

På pagajkursen förra året mätte jag upp en barnpaddel skalenligt på en bra planka. När jag sen sågade ut ämnet så blev det snett. Sen har den stått i förrådet med tanke att det ju var en bit trä i alla fall och kanske bra till något så småningom. Sen fick plankstumpen komma in och stå till sig bland de färdiga paddlarna. Jag ritade upp lite nya linjer på paddelämnet och idag slipade jag fram en stormpaddel utan finess och slutfinish. Tycker den ligger bättre i handen än min tidigare stormpaddel. Det oborstade och oliksidiga utseendet är charmigt. Det är inget som kommer att märkas när den används.

19/1

Eftersom jag är lite pjoskig eller förnuftig paddlar jag inte med förkylning. Jag städade i paddelhörnet och fick en ingivelse att ta ut paddlarna i solen för en bild.

Bild. Paddlar i solen.

De tre översta paddlarna är av asp. Lätt att bearbeta med slipmaskin.


Överst min nya stormpaddel. Ännu opaddlad. Kanske för lätt med en vikt under halvkilot. Skön att hålla i.


Sen en paddel med så breda blad som möjligt. Tänkte slita på den i isen men den kanske får en ändrad form på bladen.


Trea ovanfrån. Min första egentillverkade paddel. Snott lite i designen från Rebel. Ett tag hade den uttag för mina händer långt ut på bladet men nu har hela bladet blivit smalare. Det gamla uttaget för händerna finns fortfarande kvar som en mjukare rundning på bladkanten. Det finns spår av Tec7 som jag klistrade ihop bladspetsarna med eftersom de ville spricka. Den går bra till allt men jag använder den nu för rollträning.


I mitten en stormpaddel från EastPolePaddles som jag gjort skuldror på. Den har mest legat på fördäck.


Trea nerifrån är en paddel från EastPolePaddles. Märkt med ALT.ZERO. Köpt lite billigare på mässa och tillfilad för att passa mina händer. Jag har haft den som reservpaddel till kajaker med långt fördäck som Ilaga


Tvåa nerifrån. En Rebel. Lätt och snabb. Den första paddeln jag tänker på till klubbmästerskapen.


Längst ner en paddel med ideala mått från pagajkursen. Den sög åt sig för mycket olja och blev i tyngsta laget men fungerar ändå bra till allt. Det finns fortfarande trä att ta bort utan att den blir för vek. Min enda paddel i furu. Den klarar smällar och kontakt med is bättre än andra träslag.

20/1

Idag struntade jag i andra saker och provade att paddla på ån. Lars skrev för någon dag sedan på Facebook att det gick att komma under broarna. SMHI:s Hydrologiskt nuläge berättar hela tiden om minskade mängder vatten genom Eskilstunaån.

Observerade att möss och råttor verkar äta och bajsa i Rockpoolkajaken, som ligger på marken.

Det tog lång tid att komma iväg. Trångt kapell. Har jag fått igen blixtlåsen? Var ska jag ha nycklarna? Osv.

Trots flera plusgrader så var det en tunn osynlig isskorpa på gräsmattan. När jag trampat genom den fastnade foten under isen. Den stora mängden vatten i ån gjorde att strömfåran ändrat sig. Det var helt oproblematiskt att runda ön vid Snopptorp. Men jag fick böja mig vid alla broar för att komma under.

Tog det väldigt försiktigt och rundade inte ön vid Skjulsta. Det var besvärligt att vända kajaken här så jag gjorde som vattnet sa och lät kajaken snurra runt åt andra hållet. Innan jag gick iland provade jag min nya stormpaddel. Den var inte mycket att paddla med och för vek. Den ska inte följa med ut på vattnet igen.

Bild. Kajakens för passerar in mellan bryggorna vid kanothuset.

Tillbaka till klubbladan kändes det som att åka mellan vågbrytarna in till hamnen.

21/1

Paddlade på Näshultasjön med Crister, Peter och Lars. Eld i bestick-korg på lunchen. Peter eldar upp restbitar från sitt kajakbygge. Vinden gav sig inte förrän vi paddlat färdigt.

23/1

Bassängträning i Köping. Fick till några bra standardrollar.

29/1

Bassängträning i Köping. Övar mest på att komma upp framåt. Fick lite hjälp att undersöka en handroll men hade tränat så mycket på att komma upp framåt så jag försökte med att handrolla och komma upp framåt. Synd att det inte finns linor på poolokajaker. Hade kunnat ha en paddel med mig i reserv för att kunna träna på det utan hjälp.

Håller ett tag på att tappa intresset för hela saken men något ska man ju hålla på med. Kanske resultatet av aktiviteten inte behöver vara meningen. Varför kan inte aktiviteten vara det som betyder betyder något och som motiverar till fortsättning. Jag borde skita i om jag blir bra utan bara hålla på.

2/2

Kanotsällskapets Facebooksida:

Sven: Dax att börja paddla igen 2020.

Peter: Ja, det ska ju bli sol imorron!

Jag: Men hurdags är det paddling då?

Vi paddlar 2 varv på ån - i sol. För hård vind idag på Mälaren.

Vackra isrosor på bilrutorna på förmiddagen. Bryggorna har aldrig varit så hala.

9/2

Alena och Anette, Christer och jag paddlade en åtur. Eva och Sven kom till ladan men stannade på land. När jag plockar fram kajaken Älderman så är det fullt med musbajs i sittbrunnen och under en handduk finns ett skafferi med frön. Jag lägger fröna där kajaken legat och försöker borsta bort musbajsen så långt möjligt. Den kajaken får hänga i carporten när den blivit dammsugen. Jag hade planer på att sätta dit en lös skädda eller att såga av aktern men det får vara. Den slingrighet man kan uppleva i den här kajaken får jag vänja mig vid. Däremot har jag nog en kompass som jag kan motera fast på däcket. Det blir när det blivit varmare.

Efteråt satt vi i ladans kontor och fikade. När vi sitter där ser jag ett fotografi högst upp på en bokhylla. Det är en bild på kanothuset i Sundbyholm. Framför huset är en gräsmatta. Så ser det inte ut idag. Nu rinner ån just framför huset. Man kan undra vad som händer med huset om 30 år?

Bild. 4 kajaker på Eskilstunaån.

12/2

Bassängträning. Jag ställde upp på uppvärmningen som blev en övning i hur man hanterar polokajaken och paddeln. Sen blev det en kvart kvar av träningstiden för att träna roll. Jag åker bil till närmaste busshållplats utan p-avgift. Sen tar jag bussen till Köping. Anette har ett liknande upplägg så vi ses på bussen.

Jag hade nytta av instruktioner jag fått av Karin då jag var med Örnsberg förra vintern.

14/2

Jag ville paddla i Mälaren. Det var sol och ingen vind idag men det hade varit några minusgrader i natt. Jag visste inte hur det var runt Sundbyholm där jag helst ville paddla. Jag skrev en färdplan som jag satte på kylskåpet. Tog kajaken Moster och åkte till Sandviken-badet. Det var is så långt jag kunde se men när jag satte foten på den så var det bara några millimeter. Vårfåglar kvittrade. Temperaturen kröp just mot plusgrader och solen värmde. Efter några meter genom tunn is kom jag ut i isfritt vatten och följde det stråket mot väster. Sen var jag tvungen att börja bryta is. Jag siktade på där isen såg tunnast ut och kom så småningom ut i en stor sammanhängande öppning i isen men där jag kunde se mot Sundbyholm fanns inget öppet vatten framför mig. Det var isfritt upp mot Lillsjön men jag förstod att där var fruset så jag bröt mig inte åt det hållet utan tog mig långsamt tillbaka i samma fåra. Det blev varmt i torrdräkten. Vid badet verkade det som isen minskat när jag var tillbaka.

Bild. Is runt kajaken Moster.

19/2

Bassäng. Blir långsamt bättre. Undrar hur lång tid det ska ta tills jag blir lika bra som förra året?

20/2

Jag tog min gula badanka P&H och gjorde några planerade svängar i forsen vid Skjulsta. Efter det mötte jag Lars och vi paddlade ett åvarv. Det har blåst för det mesta men vi ser fram mot en fin mälardag. Den kommer. Vi håller utkik.

En häger satt på kanotbryggan när jag kom. Svan och gås i luften.

22/2

Åkte till kanothuset för att justera skäddan på Badankan. Jag ser att en kvinna efterlyst en sån här kajak på nätet och jag funderar på att sälja den men vill testa den lite först. Wiren som drar iväg till handtaget är just någon halv centimeter för lång. Det verkade jobbigt att knyta om den lilla stumpen som håller fast i skäddan. Det finns just ingen marginal eftersom linan är kapad just efter att knuten har gjorts. Jag löste det genom att snurra/tvinna skäddan och linan för att på så sätt göra linan kortare. Det blev perfekt.

Det är inte ofta det blåser kuling i Eskilstuna. Brottades med dörren som ville blåsa igen. Letade efter en hasp när jag kom hem och hittade flera i en "bra att ha" låda.

23/2

Nu fick jag paddla badankan med helt indragen skädda. Den funkar fint. Det passerar lite mer vatten idag genom ån och därför tror jag det gick att få loss varningskonen som legat i vasskanten och retat oss. Jag kunde bogsera den mycket långsamt till kanotladan. Hade tänkt rolla ett par varv men lät bli. Det kom också en fiskare och pratade. Han var glad åt sitt fiske. Det är de stora gäddorna som gäller. De som det lönar sig att mäta i cm och gram.

Och jag lyckades få dit haspen.

-----

Samma kväll.

Roger och jag fick förmånen att disponera badhuset själva. Jag kommer inte ner med ryggen så långt bakåt. Undrar hur pass mycket lättare det är i Ilaga. Tyvärr blir det bara en träning med Ilaga för mig i bassäng i år. Det är bara Västerås kanotförening som bjuder på en gång. Om jag vill kan jag ta med Ilaga till Köpings badhus men vi får se.

28/2

Utlyste en åtur på Facebook men fick paddla själv. Solvärmen hade smält snön vid kajakhusets gavel. Jag höll mig där i solen och förberedde mig. För första gången i år hade jag rep med mig så jag kunde dra Badankan till bryggan. Det fanns lite is kvar från i natt vid ön vid Skjulsta. Närmare mot stan paddlade jag nära stranden. Den här kajaken svänger lättare än den Trapper Adventure jag hade förut men trappern är lättare att kontrollera för mig. Tur var det. Jag behärskade inte en sväng och körde på grenar som låg i vattnet. Såg sen nylonlinan som jag annars fått runt mig och i slutet av linan sitter antagligen ett drag.

Så märker jag något som faller i vattnet några meter framför kajaken. Jag tittar upp mot trädet ovanför. Det finns inget som liknar det som föll i vattnet. Så kommer en kungsfiskare ut från stranden och flyger som en metalliclackad boll mot stan. Jag ser den en lång stund.

När jag drar upp kajaken på land fastnar snö där den är fuktig. All snö har inte hunnit smälta så det går fortfarande att dra kajaken tillbaka till kanotladan.

Bild. Badankan P&H Delphin 150 vid kanotbryggan i snö.

8/3

Tränade med VKF i Kristiansborgsbadet. Hade Ilaga. Det går lättare med allt och jag känner mig duktig. Det är många människor i bassängen och man får ta det försiktigt. Det kändes som vi inte utnyttjade våra 2 timmar till 100 procent. Alla blev trötta. Jag hade med mig ett papper med det jag skulle träna på men tittade inte ordentligt på det. Tipsade Per att träna på roll med flottör. Han fick fart på sina gamla kunskaper och rollade någon gång utan annat än paddeln.

Bild. Roger och hans SOF.

Roger och hans SOF.

9/3

"Du kan inte bara prata om det. Du måste göra det också." Min frus påpekande gjorde att jag paddlade rakt över ån och skar ner fiskelinan. Det var högt vattenstånd. Jag tog mig upp och rundade vid Skjulsta. Paddlade in och tittade på den gamla bäverhyddan. Jag paddlade nära stranden och kunde ta mig mellan buskar och träd och hämta ut rester av en gammal simdyna. Det hade börjat växa något slags gräs på den.

Bild. Kajaken Badankans för. En stor bäverhydda. Vatten runt om

11/3

Bad i Köping. Nöter på. Lite tråkigt kanske men känns bra efteråt.

30/3

Eftersom jag inte kan paddla i dessa coronatider köpte jag en roll-instruktion. Jag har kollat den lite. Den här är fundamental, omfattande och lite rolig.

Bild. Framför dataskärmen står cd:n This is the Roll med Cheri Perry och Turner Wilson.

10/4

Jag gör rollen med mina händer åt fel håll och slutar med handflatorna mot vattnet. Jag så att säga rollar med ett lågt stöd. Det går eftersom mina axlar hålls parallellt mot ytan just innan jag kommer upp på däcket. Sculling blir enklare med den fattningen. Jag vill träna på att göra som de säger i videon och som jag sett från andra som kan rolla. Jag har blivit lärd såhär och jag har sett kompisar rolla på mitt sätt. Ingen har kommenterat det, mer än kanske Jan som inte begrep hur jag rollade, men vi kom överens om att det spelade ingen roll! Eftersom jag kom upp. När jag nu tittar på filmer från youtube där jag lär mig rolla ser det väldigt bakvänt ut. Alltså; Jag har varit en rollidiot som fulrollat.

19/4

På Facebook hade jag läst att Peter skulle sjösätta sin nybyggda kajak idag. För att inte smitta ner någon så var jag på plats i min kajak i god tid innan.

Jag paddlar några varv i ån och ser en jättekull av minismå gräsandungar. Annars som vanligt i ån. Det där med att känna igen alla fåglar är jag inte så bra på. Några änder gjorde långa dykningar. En kom upp just bakom kajaken och jag hörde vingarna sätta igång direkt då den kom upp.

Jag har fått intryck av rollvideon jag tittat på och någon film jag sett på Youtube. Funderar på hur man ska sitta i en kajak. Den vanliga föreställningen är att man ska sitta tight men då sitter man ju också fast. Höften låser sig i kajaken. Min Ilaga uppfyller den nya tanken när jag flyttat fram fotstöden. Nu vet jag hur knästöden ska vara. Man ska inte rolla med knäna utan med låren. Min Rockpool kanske får tillbaka sin gamla sits. Och hur gör jag med min nya P&H och med min bästa kajak Moster?

Peter kom inte. Såg att han undrar hur han ska få in sina vinterskor i den nya kajaken.

22/4

Idag var det sjösättning. Solen sken över oss och motionspaddlarna hade kommit ut. En liten folksamling flockade sig runt Peters bygge. Vi paddlade en liten tur i ån och jag testade Nanoq lite utanför bryggorna vid Kanotsällskapet. Kände igen hur kajaken är när jag läser min minitest av Jans Qanik 2015. Det är lite lättare att komma i och ur Nanoq. Peter har gjort en fin sits i kolfiber och kajaken är väldigt blank. Den skulle platsa på Thomassons webbsida. Jag var ute på bryggorna och slog ner några uppstickande spikar innan han kom dit.

Bild. Peter bredvid hans nya kajak. Bild. Peter paddlar sin Nanoq.

Peters premiärtur i hans egenbyggda Nanoq.

23/4

Planen var att förse Ilaga med bättre lårstöd. När jag undersökte kajaken så tänkte jag först att jag skulle flytta fram sitsen kanske 10 cm. Jag såg att det skulle gå att få fram den 7 cm genom att använda befintliga borrhål. Sitsen är ju inte högre än max 1 cm så jag testar att ta bort den helt och limmade en fyrkant tjockt liggunderlag mot botten. På det sättet kan jag välja hur långt fram eller tillbaka jag vill sitta. Långt fram för att få bättre lårstöd och lättare kunna lägga mig bakåt. Sitter jag längre tillbaka balanserar kajaken som det är tänkt i vattnet. Det lilla kapellet från Reeds tillåter en viss förflyttning i längsled. Om jag sitter så långt fram det går så blir lårstödet bättre men borde vara lägre. Jag sitter med helt raka ben. Min kropp är inte grönlandsanpassad och jag förstår att man valt att göra en sits och ett högre fördäck. Nästa steg för mig vore väl en måttanpassad kajak typ SOF.

Jag skulle tjäna på att gå ner i vikt och träna rörlighet.

24/4

Social Distance Club, Christer, Peter och jag, tog ett varv i lugnt tempo i ån. Ser att gässen också fått ungar. Och vi ser tranorna i tranornas åkrök. De verkar vara tillbaka.

Valleysitsen på Moster går att plocka isär utan att göra någon åverkan. Det går att få bara ett plastsäte utan ryggstöd och höftstoppning om man vill. Ska kolla på det och samtidigt tvätta bort allt frömjöl som nu fastnat på kajaken.

25/4

Hade Moster framme. Tog bort sitsens dyna och höftkuddar. Lämnade ryggstödet. Där bäkom brukar en svamp och trasportkapellet ligga. Med ryggstödet kvar hålls de på plats.

10/5

Lek och plask med barn och barnbarn i Kungsör.

Och jag smygtestade att rolla med Badankan. Den flyter bäst när man har huvudet nedåt.

Bild. Martin leker med kajaken Badankan. Bild. Leksaker, simglasögon och pagaj.

15/5

Hade någon glömt låsa ålderdomshemmet? Helt plötsligt var det 7 eller 8 gubbar ute och paddlade på ån. Den ena måste ha ringt nästa osv. I sakta mak flöt vi nedströms och måste paddla för att inte helt plötsligt komma med aktern först. Trots det beskedliga tempot hade jag i alla fall träningsvärk efteråt.

17/5

Jag ville testa Badankan, P&H Delphin i vind och vågor. I dag var sista dagen på ett tag med någon vind på Mälaren. Det blev så att jag fick paddla själv. Havspaddlarnas gemensamma vårtur med Eskilstuna Kanotsällskap hade just blivit inställd på grund av vindarna vilket kanske avskräckte folk från att följa med. Väderprognosen angav milda vindar men hård vind i byarna.

På vägen till kanothuset vid Mälaren stannade jag till vid Sigurdsristningen och tog några bilder. Hällristningen från vikingatid är i behov av renovering. Mitten av ristningen har blivit svår att se. Det gick att få ett par bilder i alla fall.

Bild. Hällristning. Man med avhugget huvud och smed som suger på tummen.

Jag planerade att paddla i viken in till Stenskärssundet. Jag räknade med att det skulle vara största vågorna där. När jag kom ut i Tegelviken såg jag många regnmoln. Inget närmade sig just nu. Vågorna var väl till en början lagom för en test men ganska snart ville jag ha mer vågor. Vinden räckte till i alla fall. Måste dra åt hakbandet på hatten och visselpipan for ur fickan på flytvästen.

Badankan svarar direkt. Om jag lutar mig framåt så går den upp mot vinden. Den slår inte särskilt mycket i motsjö. Möjligen hade jag lite surf vid ett tillfälle. Vad jag minns så var det lättare att surfa med VKV Kåre. Den passade Mälarens små branta vågor. Det blev till slut tröttsamt i blåsten och jag lät vind och vågor föra mig tillbaka in i Tegelviken.

Bild. Kajakens för. vågor som slår över stenar. Regnmoln.

20/5

Motion och myspaddling med Peter och Thomas på ån efter att ha satt tillbaka sittkudden i Mosters valleysists. Med den borttagen stämde inte förhållandet till lårstöden. Men höftkuddarna satte jag inte tillbaka.

Bild. Peter i sin kajak framför kraftstationen vid Tunafors.

22/5

Nu är det mer än 10 grader i vattnet. Rollträning är möjlig. Jag hade tänkt ut vad jag skulle göra men det blev lite som vanligt att jag fegade lite. Nåväl, efter några rollar blev jag kall om huvudet. Då är det lika bra att sluta.

Att sitsen är borta påverkar en del. Det går bättre att rolla. Eftersom jag kommer längre ner kräver det mer av min kropp. Jag kan inte böja mig så långt fram. Kajaken, tror jag, kan balanseras bättre så den går aningen lättare framåt när jag sitter längre tillbaka än sisten ursprungligen var. Lite vatten kommer alltid in och jag sitter i pölen. Sätet skyddade från det vatten som alltid finns där. Nu blir byxorna våta.

26/5

Kort rollträning. Blir fort trött. Beror kanhända på ett fästingbett som jag just träffade en läkare för. Det ger i alla fall lite om än det bara är en kort träning. Satt länge på bryggan och vegeterade.

29/5

Märker att min kropp återhämtat sig lite och kan paddla ett halvt åvarv. Solen lyser inte och det kommer in lite vatten runt huvudet som kyler. Ligger vid badbryggan i Vilsta och kollar om balance brace skulle fungera nu när sitsen är borta och - ja, det tror jag.

1/6

Jag åkte till Mora för att se hur jag skulle orka paddla runt Sundbyholmsön. När jag kom till kanotklubben satt Thomas där och han ville paddla samma sträcka så vi gjorde sällskap.

Bild. Thomas paddlar i Ramsundsån.

Det var lite underliga förhållanden med högsommartemperatur i luften och vårtemperatur i vattnet. Lite vind över vattnet kylde skönt ibland. Jag hade fått pedalerna på olika avstånd. Till slut lyckades jag ordna det från kajaken genom att köra upp på en vassholme för att få stabilitet. Vi tittade från vattnet på restaureringen av husen på Stråholmen. Beundrade bäverhyddans tillväxt och kikade in i viken vid det rasade båthuset. "Här har jag paddlat i 30 år utan att se det här", sa Thomas. Spanade efter tranor där de funnits tidigare år men utan resultat.

2/6

Klubbpaddling på ån. Nybörjare och gamlingar. Såg Valle och hans fru i vimlet men var upptagen med att hjälpa till så det blev inte tillfälle att prata. Det gick bra för mig att paddla. Precis som i Mälaren är det mycket frömjöl på vattnet.

4/6

Rollträning. Det har blivit varmare i vattnet så jag kunde hålla på längre. Blev tillräckligt säker för att försöka göra saker som får mig att tappa orienteringen. Fulrollar och är nöjd med det.

Följde med Sven ett stycke när han paddlade men jag hade för mycket kläder för paddling och bitvis var det mycket frömjöl på ytan som inte är så trevligt att bada i. Hängde en stund med gubbarna vid kanotladan innan det blev dags att åka hem och äta.

7/6

Klubbmästerskap. Jag var lite orolig på väg till Sundbyholm på grund av låg vattentemperatur och kraftiga vindbyar men bestämde mig för att ha en trevlig paddling. Kalle och jag slog följe och hade bitvis sällskap med Christer och Peter, som tog tillfället i akt att prova nya kajaken i lite knasig sjö.

Vi såg tranan ungefär där jag tittade efter den då Thomas och jag paddlade här för en vecka sedan. Den hade en grå halvstor unge med sig.

Vandringpriset FinaFisken gick till Mats för årets come-back.

Bild. Mats, Peter, Christer och Kalle sitter på gräset bakom Peters kajak.

After paddle. Mats, Peter, Christer, Kalle.

10/6

Håller på och gör ett fäste för en kompass på Älderman. Jag var väldigt noga, tyckte jag, med att se till så det blev rakt. Ser på bilderna i efterhand att jag från första början missade och så blev det snett. Kanske går det att få till i alla fall. Annars får jag göra om.

11/6

Tråkigt att fästet för kompassen måste göras om. En rollträning lättade upp men känns onormalt ansträngande.

13/6

Bild. Andra kajaker, I bildens focus Alena i grönlandskajak. I bakgrunden berg.

I Marvikarna med Eskilstuna kanotsällskap. Eva, Christer, Alena, Simone, Kalle, Peter, Sven, Naseer paddlade med mig.

Bild. Nasser och Peter i näbild. I bakgrunden träd och kajaker.

Naseer och Peter.

15/6

Idag blev kompassfästet klart. Inte supervackert. Snabbade på med lackningen för att grannarna på andra sidan planket skulle just äta. Men bra tror jag det blev.

Bild. Kajaken Älderman ligger på gräset.

17/6

Hasse hade annonserat en anspråkslös paddling från Stendörren. Tomas och Nisse var med. Peter och jag kom och Kalle, som lotsade oss mellan de platser vi helst ville besöka. Jag kom till den tunna remsa land jag tittat på flera gånger på kartan. Hasse fick titta på kullerstensstranden. Så skulle vi till Kalklubbarna men vinden började ta i så vi tog en paddling i skyddade vatten tillbaka. Kompassen fungerade bra.

Bild. F%#246;ren på min kajak. Fem kajaker på rad. Mörka moln på himlen

Lugnt och fint,

18/6

Rollträning med Anette och Mattias. Vi flyttade oss till Skjulsta på grund av vattenkvaliteten och trängdes med några badande. Jag arbetar på att komma upp framåt.

21/6

Rollträning. Gick ganska bra. Börjar fungera att komma upp framåt. Börjar träna på ett omvänt drag med paddeln, bakifrån och framåt. Balance brace fungerade på ena sidan, fast jag kom inte upp på kajaken igen.

Bild. Botten på min kajak i ån.

Anette meckade med sin kajak vid kanothuset. Satt på bryggan och tittade på när jag tränade. Och tog bilden.

23-25/6 Sankta Anna


Tisdag

Startar från Mon. Många kajaker i vattnet från uthyrningen. Det pågår också något slags sommarläger för ungdomar, verkar det som.

Min tanke är att förhoppningsvis komma till Lunda vid Arkö i dag och sedan en eller två dagar för att paddla tillbaka förbi Aspöja.

Nu vill jag rakt norrut och funderar på att gå mellan öarna nära Mon men ser att det är fiskare på yttersta ön. De verkar ha gått dit och då kommer jag inte mellan öarna utan måste gå runt.

Väderprognosen är samma för flera dagar. Sol och vind från söder oftast svag men någon gång upp till 9 sekundmeter. Min kompass pekar mot norr och vinden hjälper mig framåt. Jag praktiserar kaosorientering. När det blir glest mellan öarna och jag stöter på större öar nära varandra ska jag mot öster en stund. Sen känner jag igen mig.

Efter en stund gör jag matpaus på några öar som kom i vägen. Jag ser faktiskt på kartan var jag är. Hit kommer inte många människor. Det är grunt och ingen bra tältplats i närheten men en väldigt fin rastplats.

Bild. Lila kajak på öns strand. Blommor. Andra öar och vatten.

Lite senare ute på fritt vatten kommer finsk tango i mitt huvud. Jag har lyssnat på Darya och Månskensorkestern och börjar vissla och naturen lyssnar.

Jag är nära Lunda. Trött men vill inte övernatta på öar med hus. Efter att ha tittat på viken i naturskyddsområdet försöker jag gå iland just utanför naturskyddsområdets gräns. Det kan finnas tältningsförbud. Det är svårt att manövrera kajaken så jag kan komma ur men klarar till slut att gå ur utan någon olycka.

Det finns en toalett och soptunnor innanför reservatsgränsen. Jag badar. Det finns inga människor. Någon gång kommer en båt mellan öarna. Alens blad är grönare än jag någonsin sett. Myror äter smulorna jag tappar. Tältet står plant där skogen börjar.

Bild. Kajaken på en klippa just vid vattnet. Skymning. Solnedgången färgar himlen.

Onsdag

Det är varmt. Jag hittar ett bättre badställe, men det blir ett kort dopp. Hittar den blomma som sprider sin doft långt över havet. Jag kände lukten igår någonstans ute på vattnet. När jag fotograferar blomman närmar sig en gul kajak och jag greppar handduken. Hon bor i närheten och har paddlat runt Lunda, som jag ska göra.

Innan jag ger mig iväg går jag upp på höjden men får ingen utsikt mot havet. Två båtar har lagt sig i viken. Tack Länsstyrelsen i Östergötland som ställt dit soptunnor och en toalett. Det är mystiskt att göra ett naturreservat och avsätta det till det rörliga friluftslivet. Människor är ju överallt så det behövs väl inte ett reservat för dem men jag blir ändå glad åt servicen. Som en parentes måste jag säga att människorna i båtarna sitter mest still så tillhör de verkligen det rörliga friluftslivet?

Så rundar jag ön och hittar en trevlig och mer lättillgänglig plats för kajakare. På öns östra sida ser jag en stor havsörn som antastas av vitfågel. De flyger just så nära att örnen inte får tag i dom. Min kajak börjar driva mot fåglarna och örnen lättar. Den vita stjärten utbredd.

När jag ska in i en vik längre fram sitter örnen på en klippa tillsamman med en mindre, brun örn. Jag styr ut. När jag vill in i andra vikar är de fulla av fåglar. Jag undviker fåglarnas ställen. Efter Lunda är det en lång väg mot vinden till öarna söder om Arkösund. Jag går iland där för en snabb lunch. Värmen stiger och jag blöter hatten innan jag börjar paddla söderut mot Aspöja. En mås får mig att ändra kurs. På ön den kommer från ser jag flera grå ungar. Efter det avviker jag från min kurs igen. Det blir för grunt mellan öarna och jag måste ta en omväg. Mina omvägar och min kaosorientering får mig att komma på östra sidan av Långsjö/Marö. Jag tänker på en tur Jan och jag gjorde här för nu ganska länge sedan. Det blir en impulsstyrd rast på södra delen av Marö. När jag ska ge mig av kommer jag att tänka på att stämma av min position med Google maps. Efter en massa inställningar och nedladdningar så får jag reda på att jag är där jag trodde att jag var. Paddlar in i den stora "viken" på Aspöja och försöker komma ut mot väster men det är vass ivägen mellan öarna. Jag ser flera fina tältplatser efter att jag kunnat komma västerut. Det är för tidigt för att slå läger så jag fortsätter som jag tänkt mot Styrsö. Den ser fin ut på kartan. Jag hittar en plats för tältet och kan ha kajaken alldeles bredvid. Naturen är inte lika skimrande här som på Lunda. Tre gökar hoar ikapp. Som en blockflöjtskanon. När jag gick iland ville jag fortsätta paddla flera dagar. Men jag är trött och kanske vill jag hem. Det var ingen brådska att komma iväg i morse och jag ska ta det ändå lugnare i morgon.


Torsdag

Vaknar och tittar ut. Ljust. Stilla. En fågel går vid stranden.

Vaknar flera gånger och går till slut upp. Idag finner jag platsen där jag är tilltalande. En vänlig plats. Tärnor jagar fisk. En gång med en avancerad manöver med magen mot himlen som ger en extra skjuts ner i vattnet med hög fart. Småfiskar simmar hit och dit efter stranden och håller ihop. Tusenbröder kallade min pappa dom. Trollsländor leker. Gråsuggor rultar runt och känner på vad som kommer i vägen med sina tentakler. En spindel flyr då jag rör på mig.

När jag så småningom fått allt i kajaken kommer ett par i en båt. Han landsätter kvinnan som rättar in sin vilstol mot solen. Han och båten försvinner in i en liten vik.

Jag tar mig på lite slingrande kurs tillbaka mot Mon. Det går inte att paddla runt Långholmen för vassen. En av gökarna sitter på ön. Ett par tärnor flyger framför mig. De börjar låta och sen dyker de mot mig. Jag ändrar kurs tillfälligt. Senare paddlar jag nära stranden. Ett sött men ouppmärksamt djur ger sig ut från stranden just när jag kommer. Jag tvingas bromsa. Djuret tittar på mig hastigt. Dyker och är borta. Efter lunch på en oispirerande plats tillämpar jag kaosorientering igen. Tittar förvånat på en ö som kommer i vägen och tycker mig inte se något liknande på den väg jag ska fara. När jag sen kan vända mot det håll jag vill runt en udde ser jag Mon exakt i den riktning som stämmer med min färdplan.

På kajakuthyrningen pratar jag kajak en stund med en man som arbetar på kajakuthyrningen.

Bild. Närbild på blomma formad som en boll. Vit och rosa/lila.

Blomman som sprider sin doft över vattnet.

28/6

Peter och jag skulle träna på lite av varje som föll oss in. Alena, Berit, Hasse och Sven kom och gjorde oss sällskap. Vattnet var underbart svalkande. För mig blev det mest rollträning med Badankan. Lite flottöruppgång och kamraträddning. Peter och jag paddlade efteråt till Skjulsta och jag hade lite rollträning med Ilaga.

30/6

Christer och jag rekognoserade vid Lübeck sten inför födelsedagsfesten på lördag. Eva och Peter följde med.

Delvis ganska mycket vatten från himlen. Bra inpregnerade jackor efterlystes. Vi tryckte i vindskyddet. Såg tranor, havsörn och en vuxen snok.

4/7

Vi firade 70-årsdagar tillsammans på Lübeck sten. Christer, Lars-Olof och jag. Vi var 10 personer från EKS som gav oss av från Mora. Väderprognosen var lite dyster. Småduggande flera timmar framåt. Ingen sol och kallare än vanligt. Det blev inget regn. Medans vi var kvar på land ändrade sig temperaturen påtagligt ett par gånger. Sen blev det periodvis sol och varmare.

Framme vid Lübeck sten tog matlagningen genast fart. Christer är en utmärkt kock. När vi ätit och var mätta hade det blivit kväll och det var dags att ge oss av. Tog vägen ut på spegelblankt Blacken. Solen gick ner och i det sista lysande solnedgångsljuset paddlade vi in i dunklet mellan träden i Ramsundsån.

Bild. Människor och kajaker vid kanotladan i Mora.

Innan avfärd.

7/7

Det är ju tisdag och klubbpaddling, vilket många antagligen missat. Väderprognosen pekar på häftigt regnväder. Jag tvekar om jag ska ge mig av men rollträning fungerar ju bra i regnväder. När jag är framme vid kanotladan hör jag åskmuller men ser att regnmolnet kommer ätt gå en annan väg. Några droppar faller men mer blir det inte. Jag kommer innan utsatt tid och tränar min roll.

Så byter jag kanot och paddlar med Kalle och en stund med Berit och Lars-Olof. Klockan går och en bäver simmar lugnt strax framför oss. Ljuset ändras. Kalle pratar om ett oändligt antal gröna färger.

9/7

Åkte till Hälgö Kajak för att hämta en Tahe Reval HV till klubben. Christer följde med och styrde upp det hela med fika. Klas hade inte så mycket tid med oss. Han var upptagen med kajakuthyrningens kunder. Efter att ha ögnat över kajaken lastade vi den på taket och körde hem. Transportkapellet som går att töja ut över de flesta sittbrunnar var lite för litet. Vi körde till slut ifrån regnmolnen.

Hemma vid bryggan i Eskilstuna tog vi varsin snabb testtur. Det är lätt att kliva i. Mina knän glappar mellan lårstöden. 80 kg är på gränsen för lätt för kajaken. Gissar att det går att packa den volymmässigt också. SmartTreck-rodret som Klas fått fabriken att montera styrde bra men det kändes som att avståndet mellan fotstöd och styrpedal var fel. Foten lutade på styrpedalen mest hela tiden. Kanhända det går att ställa in. 〈Kommentar 20200716. Det ska vara enkelt fixat genom att vrida på ett par reglage. Tydligen finns det SmartTrack-pedaler med den funktionen men inte på vår båt.〉 Skäddan fungerar exakt och det är väl inte fel att ha den som komplement till rodret? På tur med last i havet fungerar den här kajaken gissar vi.

Det är vad som en provtur på 500 meter kan ge. I huvudet ställer jag den mot min Rockpool GT. Jag trivs bättre med min Älderman. Inte solklart att den är bättre.

Bild. Kajakbilen med en röd och vit kajak på taket. I förgrunden emballageplast.

Tahe Reval HV. Big is beautiful.

12/7

Rollträning. Söndag förmiddag. Sol. Inga människor i badet eller på kanotklubben. En koltrast hoppar före mig på vägen mot bryggorna. Så småningom kommer ett par män till badet och sen ett gäng som köpt en sup och paddlar kajak. Sven kommer och pratar en stund.

14/7

Rollträning och klubbpaddling. Många människor och många nybörjare. Hasse och jag tränar roll och jag paddlar en stund med Kalle. Tar ner en metrev som hänger över ån. Drar reven åt mig och när den inte vill lossna ur trädet biter jag av den.

Rollandet går inget vidare. Jag behöver studera Perry/Wilson mer hur jag ska göra.

16/7

Rollträning. Björktrastarna flyger framför mig på väg till bryggorna. Trollsländan sitter på samma plats som förra gången. Lugn och glädje. Klart vatten och sol. Jag är noggrann med tuiliken. Inget vatten kommer in runt sittbrunnen. Det går bra att träna men jag blir trött och känner av gammal träningsvärk.

Pratar en stund med Hasse.

23/7

Rollträning. Ser inga människor någonstans. Känner att jag vill ha publik. Jag har inte gjort läxan och kommer inte upp på ett bra sätt framåt.

Paddlar upp till Skjulsta men det står flera människor med kastspön i badet. Jag paddlar vidare. Misslyckas nästan med en vanlig standardroll. Om jag söker publik går det inte bra. Möter Kalle och pratar en stund, fast jag har svårt att höra genom tuiliqen. Avbryter övningen när snöret lossnar på näsklämman.

Känner mig vig som ett kassaskåp.

24/7

Eva och jag ville ta Doris på en tur i Näshultasjön. Låset hade bäckat ihop så jag måste ta av låswiren.

Entusiastiskt gav vi oss av mot Svalboviken. Lunchade på sandstranden i kohagen. Eva städade runt en eldstad och jag plockade skräp. Vi fortsatte en liten stund nedanför där sjön smalnar av innan vi vände efter att ha pratat lite med en skock kor. En stor grupp canadagäss simmade här men de tyckte vi blev för närgångna.

Bild. Kajaken Doris och Eva på sandstranden.

Vi paddlade som vanligt utan kapell och jag fick en våg med en och en halv liter vatten på mina byxor. I hög fart med vågorna förlorade vi styrförmågan.

25/7

Letade efter sjögull i Eskilstunaån.

Det Kalle och jag sett flyta förbi är antagligen en annan växt. Blommorna på den som finns i ån är vita medans sjögull är gula.

Badankan är lätt att svänga runt med och följa strandens minsta krök.

Bild. En växt med näckrosliknande blad ligger på kajakens kapell.

30/7

Min idé var först att ta badankan och kolla om det gick några bra vågor i Stenskärssundet. Efter att ha tittat på väderleksrapporten så blev det så att jag tänkte mig en längre utflykt i stället och packade Moster, min North Shore Atlantic. Jag förstod att det skulle bli vågor på Blacken men tänkte mig ändå norrut. Vid Sundbyholmsöns västligaste udde tog jag en paus. Sjön såg ganska stor ut och vinden var väl kraftig. Ett stort regnmoln i närheten drog upp vind. Jag såg ett annat längre ut. De var på en annan kurs och jag fortsatte långsamt runt nästa udde men därefter tog jag mig från vågorna in i en lugn grund vik. Funderade lite på mitt läge och fortsatte sedan långsamt men nu med tanken att runda Sundbyholmsön. Vågorna var som mest i axelhöjd. Jag satt behagligt med huvet upp. La ut paddeln som stöd någon gång. Fick vid ett tillfälle en våg över fördäcket och det riste till i kajaken. Vände och försökte paddla tillbaka när jag kom till inloppet mellan öarna och mer skyddat vatten in till Lillsjön. Det var alltför tungt att paddla mot vinden. Helt plötsligt såg jag botten 20 centimeter ner mellan vågorna i en vågdal.

En blixt syntes i det regnmoln som låg längst bort. Mullret som kom sen dröjde så länge så jag förstod att det måste vara på Västmanlandssidan.

När jag rundat Sundbyholmsön gick vinden ner för att sen komma tillbaka tillsammans med regn i Tegelviken. Jag hade sett ett litet regnmoln närma sig. När jag fått upp kajaken på land kom det verkliga regnet. I skydd under ett tak vid kanotklubben såg jag hur träden piskades om. Regnet slog i taket på kanothuset och bildade en dimma. Vatten sprutade ut från taket jag stod under.

Såg flera hägrar, en brukar hålla till vid inloppet till Ramsundsån. Några doppingar dök upp här och där.

8/8

Väldigt varmt i luften, sol och varmt i vattnet. Tränar roll utanför flytbryggan vid badet i Näshultasjön. Det går ganska bra trots publik. Eva badar och jag skjutsar henne en liten bit på fören.

10/8

Paddlade med Ellinor på Näshultasjön. I kanalen mot Bälgviken plaskar det till bakom oss. Ellinor tycker sig se vingar. Antagligen en fiskgjuse. Vid hundbadet simmar 100 pyttesmå fiskar.

Bild. Ellinor paddlar bland näckrosor.

11/8

Tisdagspaddling. Bland andra så kom Anette och Lennart. Fredrik hade hört av sig och ville ha råd om kajaker så han följde med som provapåpaddlare. Andra människor kom spontant och ville paddla men jag hänvisade till hemsidan där det står att provapåpaddling är inställd.

Fredrik var orädd och testade kantning och sidoförflyttning.

13/8

For runt med Roger på Granfjärden. Min ö, Tallgås och Gimpelstenarna. Hatten och sedan en sväng in bakom närmaste ön i Ridöarkipelagen.

Gässen börjar samla sig. En stor flock lyfte när vi kom för nära.

Bild. Roger i sin kajak. Fördäcket på min kajak. Öar föröver.

Gimpelstenarna förföver.

14/8

Som födelsedagspresent blev jag bjuden på kajaktur med mat och kaffe. Eva och Christer ledsagade mig till Stjärnhov.

Från badet tog vi oss till den slingrande Natån. Vi kommer in i något som påminner om djungel. Man kan föreställa sig en tapir som kommer fram för att dricka. En upptrampad gyttjepöl i åkanten vittnar om att det finns andra djur i närheten. Vattnet är annars klart och jag ser abborrar och annan småfisk simma under kajaken.

Vi tog oss ett fint matställe fast det blev besvärligt att mecka upp kajakerna och komma iland. Både militärminnen och gamla arbetskamrater avhandlas.

Vid Klevaberget letade jag efter den grotta som jag besökte för 40 år sedan. Mycket händer på 40 år och jag misstänker att grottan dolts av buskar och träd.

Vid fikadags hittade vi en långgrund sandstrand och en fin klippa i solen. Solen torkar mina paddlarbyxor efter badet.

Åter vid Stjärnhov trängs badande med kajaker som ska tas upp och motorbåtar som ska tas upp och läggas i. Allt i god samvaro.


Natån:

Bild. Trapper Laxen 530. Bild. Trapper Laxen 530. Bild. Trapper Laxen 530.

16/8

Provapå-paddling och kajaksnack med Anja och Markus. Anja ville testa en Greenland och vi hade också framme en P&H Delphin som de turades om att paddla. Jämförde pagajer och jag fick löfte om handfast handledning i slöjdandet.

21/8

Jag hade beställt ett transportkapell men såg inte upp med vad de skickade. Jag fick ett kapell till Badankan gult och vackert och med mitt magmått. Och det sitter så helrätt så det kan jag inte skicka tillbaka. Får ha mitt gamla kapell som transportkapell.

Paddlade i ån med en trevlig man som jag tyvärr glömmer namnet på. Mats paddlade förbi och skämtade att det är naturligt att lyfta på hatten för innehavaren av klubbens vandringspris.

22-26/8

Lördag

Det skulle egentligen blivit Fjällbacka men för 3:dje året blåste det för mycket där.

Christer, Hasse, Johan, Nisse, Tomas och jag paddlade från Mon i Sankta Anna. Vi följde vinden och letade bra övernattningsplats. Efter en stund tyckte vi att vi hittat vår tältplats, Ett annat paddelgäng bodde en liten bit bort. Jag satte upp tältet en bit in i skogen. Badade på andra sidan ön, inte långt från tältet. Grunt och en besvärlig lerbotten. Jag flöt på ryggen bland tången.


Söndag

Jag vaknade innan de andra och gick upp på berget med min frukost för att inte störa. En stor fågel passerar över mig. Jag hör vingslagen men hinner inte se den.

Tomas tar ett halvt dopp innan vi ska iväg. Det är en besvärlig plats att komma i kajaken, Vi följer vinden idag också. Sista biten föreslår jag en väg nära öar. Det är inte långt och beslutet blir att gå rakt mot nästa ö. Det blir en ganska tung medsjö. Jag hör ett regelbundet forsande från Christers Frej. Vattnet lägger sig över bakdäcket och sen forsar det av när aktern lyfts av vågen. Vid ett tillfälle är en del av hans botten i luften. Kajaken hänger mellan två vågtoppar. Vi kommer till Stuntö. Vi har sett en fin vik på kartan och den är underbar i verkligheten. Här går kor och får, som får oss att tveka var vi ska ha tälten. Kort därifrån finner vi en trevlig plats. Några tält hamnar tätt och bildar en liten by där vi samlas och äter. Christer har en liten en i sin absid. Hemtrevligt. Vi tar en promenad och lokaliserar toaletten. Sen drar vi oss mot öns högsta punkt och Vi ser fyrplatsen Hävringe i fjärran.

På natten vaknar jag och måste gå ut. Har finns inga konstgjorda ljus. Stjärnorna får mig instinktivt uttrycka mig på det kraftfullaste sätt.

Bild. Aktern p&229; min kajak. De andra följer efter. Öar runt omkring. Bild. Jag paddlar Älderman. Horisonten i bakgrunden.

Måndag

Nu måste vi ta en motvindsdag. Vi paddlar genom Olsundet och till den perfekta tältplatsen Christer och jag såg för några år sedan. Vi går en promenad och hamnar på den plats vi tältade på då. Jag hade aldrig trott jag skulle se den platsen igen. Vår nuvarande tältplats är rymlig och plan. Innan vi går var och en till sitt ropar Hasse till mig. Jupiter lyser så kraftigt att den speglar sig i vattnet. Månen är ny.


Tisdag

Ett morgondopp och några extra turer till skogen gör att alla får vänta på mig. Jag leder oss ut mot Kupan. Slingrar mellan öarna. Vi går upp på toppen. Sen rundar vi Hamna. Den jungfruliga ö som jag paddlade till på 80-talet när fågelskyddet släppt. Då fanns inga spår av några människor. Jag har sett en gradvis förslumning. Någon gång på senare tid ölringar och avföringsstank. Jag måste gå iland. Manövrerade mig till platsen vid hällen. Min pagaj drar upp ett kilo sjögräs och vattnet i viken är stillastående. Det går inte att se botten. Det är sista gången jag är här. Kanske sista gången jag paddlar i Östersjön.

Vi tar oss till lagunen på Äspskär. En ö med toalett. Stora stenhällar lämpliga för tält. Det här är människors ö. Vi tar som vanligt en promenad på ön, som är större än man vid första synen får intryck av. Vi har spritt våra tält över ett stort område. Jag såg snabbt en möjlig landningsplats för kajaken och har mitt tält närmast lagunens öppning. På höjden finns ett bord med fasta bänkar.

Kvällspromenad efter maten. Himlen är så rosa åt alla håll så berget framför våra fötter återkastar himlens rosa sken. Flygplan passerar gång efter gång. Det verkar som de gör någon mätning.

Hemma går något sönder var dag jag inte är hemma. En bil, en TV och brorsan på sjukhus.


Onsdag

Vaknar tidigt och går ner till kajaken för att tvätta mig. Tvekar. Vattnet ser för dåligt ut. En liten bit ut i vattnet får jag anse att det är acceptabelt. Sen ligger jag i tältet och slumrar och väntar på att höra röster från de andra tälten så jag kan börja skramla med Trangian.

Jag orienterar oss tillbaka mot Mon men lämnar efter en stund över till Christer. Sista biten mot Mon är tråkig vilken väg man än tar. Iland försökte jag sälja Älderman till en Rockpool-beundrare. Jag har en ny kajak på lut och kan inte ha för många kajaker.


Ett vanligt sätt att se på medvind och motvind är att man först paddlar mot vinden så får man medvind tillbaka. Vi skapade en ny filosofi. Man paddlar med vinden först så har man i alla fall fått medvind någon stund. Det visade sig vara en bra filosofi. Vi fick för det mesta medvind.

28/8

Hämtar ett hembygge hos Thomas Haraldsson i Onsala. En Anas Acuta-inspirerad kajak Mått nära Valleykajaken men lägre. Jag ska kalla den Arnes Acuta.

Bild.Tomas Hraldsson står framför kajaken lastad på min bil.

30/8

Provpaddling. Det är för dåligt vatten i ån så jag far till Näshultasjön. Det är vindstilla och molnigt. 16 grader när jag sitter i kajaken och kyrkklockorna ringer till högmässa.

Jag drar med mig vatten in i kajaken med mina byxor och skor. Mina höfter är på gränsen att komma i kajaken men sitsen är bred och har en markerad mitt så jag kommer rakt i kajaken. Mina ben ligger på kajakens botten och men jag kan röra mig på olika sätt. När jag sitter så långt tillbaka i sitsen som möjligt får jag inga problem med domningar. Eventuellt behöver jag bygga upp fotplattan så jag får bättre kontakt med fötterna. En stor sittbrunn är fint. Det finns spelrum för benen på ett smart sätt så att jag kan komma i på vilket sätt jag vill. Låren ligger an mot däcket men det blir trots det bekvämt. Skeddan går lätt och reglaget sitter smart placerat till höger lite upp på däcket. Kajaken svänger direkt på kommando. Tomas sa att den läcker bak. Märkte inte av det. Utseendemässigt stämmer det att den har en läcker bak. Den uppsvängda aktern är vacker. Den spetsiga fören likaså. Grå med röda sömmar och kölförstärkning tilltalar mig.

Mina rörelser hämmas av kajaken men de få rollar och trix jag behärskar klarar vi av utan problem. Flytvästen får inte plats under den tuiliq som följde med och jag ville nu inte sätta på en flytväst utanpå så jag rollade försiktigt strax utanför badplatsen.

Mitt ute på sjön flaxar en sjöfågel stor som en skarv fram med väldig fart efter ytan utan att lyfta. En stund senare tar den fart igen åt ett annat håll. När jag närmar mig med kajaken så är den borta.

1/9

En tisdagspaddling, Stolt visade jag upp min Arnes Acuta. Den har fått en skada på däcket och en av däckslinorna är nästan av. Det ger en möjlighet till mer opraktisk, likt grönländsk, dragning av linorna. Har biltema grå gelcoat? Jag blir våt och tänker att jag ska prova med andra kapell. Sitsen är för hög i framkant. Det finns gott om material att ta bort. Jag behöver en lina längst fram att stoppa in paddeln i. En dekal ska jag värma bort. Det finns en plastbit som lossnat längst fram.

Jag säljer Rockpoolkajaken för ett billigt pris, jag kan ju inte börja samla kajaker på gräsmattan.

3/9

Den sålda kajaken och den nyligen köpta.

Bild. Kajakerna ligger bredvid varandra på gräsmattan.

Roclpool GT, Thomas H Arnes Acuta

---

Kanotsällskapet hade en vårdcentral på besök. Jag hjälpte till hela eftermiddagen. Tur att jag fick en ingivelse och stoppade in klubbens bogsersystem i kajaken.

5/9

En födelsedagspaddling med sonsonen Edvin och min son Martin. Edvin är lite för lätt för många kajaker men klarade på ett mycket bra sätt att paddla min nyrenoverade Arnes Acuta.

Vi klarade av hela åsvängen utan att få regn på oss. Martin bärgade en jättestor uppblåsbar napp som drivit in i vassen.

Det blåste ganska mycket så Edvin fick lära sig en del om hur man klarar en kajak i vind. Vi tyckte alla att det var kul.

6/9

Jag var nyfiken på hur det skulle fungera med Arnes Acuta och ett standardkapell som jag haft till några olika kajaker. Så ville jag känna hur sitsen är nu när jag ändrat den lite.

Paddlade innan solen gick ner på ån. Regnet startade med en knall och ett dunder sen blev det ingen mer åska. Men regnet blev intensivt. Jag paddlade på för att hålla värmen. Det 17-gradiga vattnet kändes varmt. Solen lyste genom regnet. Två stumpar av regnbågar stod upp från bakom skogen. Dimma började stiga från vattnet när solen gick ner. När jag paddlat ett varv slutade regnet. Bärgade en grov tamp av plast men glömde den kvar på bryggan. Mitt standardkapell sitter lite löst men skyddade från vatten tills jag kantade för mycket. Sitsen kändes bra men mot slutet av turen började det kännas konstigt i mina ben och när jag ställde mig på bryggan höll jag på att falla omkull. Benen bar inte.

Kajaken känns lättdriven. Lite mer fart så börjar den gå som i uppförsbacke. Den är lättmanövrerad till och med med skäddan halvt ute men den svänger ungefär som P&H Delphin. Med ett mer åtsittande kapell kan jag kanta mer.

10/9

Tog en liten sväng på ån trots att min förkylning inte riktigt klingat av. Meningen var att kolla om kapellet är tätt. Paddlade runt i försiktigt tempo utan att kanta kajaken. Var ganska genomsur när jag kom tillbaka. Ser fram mot det nya kapell som jag genast beställde från Reeds.

Sittställningen är: Låren an mot däcket och underbenen vilande mot botten. Det är svårt för mig att inte spänna mig i onödan. Också den här gången hade jag svårt att stå på benen direkt efter att jag kommit ur kajaken. Jag avvaktar med att ta bort mer från sitsen. Det är för tidigt att tänka på att sälja Ilaga.

Bild. Arnes Acuta ligger på gräsmattan framför kanothuset.

Måste bara ta en bild av Arnes Acuta när jag ändå fotograferade sittbrunnen för att beställa ett kapell.

12/9

Med vemod såg jag Älderman lämna mig för transport mot Piteå och ett annat liv.

15/9

Christer inbjöd till en tur runt Nyckelön. Vi paddlade med Eva, Lars, Lennart och Peter.

Trevligt sällskap men trist att vattnet är så dåligt, att sjögullen brer ut sig och att det grävs rännor till tomterna, byggs överdimensionerade bryggor. Att det byggs utan att följa bygglov och att det sätts upp skyltar med privat där det är tomträttsföreningens bad och långt till hus.

Bild. Jag paddlar kajaken Moster.

Jag är glad ändå

18/9

Testade om grejorna passade med varann. Paddlade på ån och fick sällskap med Gabriella.

Den lilla flytväst jag fick av Jan passar utmärkt med tuiliqen till Arnes Acuta. Mina paddlarstövlar är för stora. Anpassningen av sitsen gjorde att jag inte riskerade att falla omkull efter paddlingen. Det känns som att jag skulle kunna ta bort lite mer på vänster sida. Jag får akta mig så jag inte tar bort det som ska vara kvar på sitsen bara.

Jag var inte tillräckligt noggrann när jag satte tuiliqen över sargkanten så det läckte in mycket vatten. Lösningen är antagligen att dra tyget uppåt runt hela sargen efter jag satt dit det.

22/9

Testade Arnes Acuta igen efter att försiktigt ha tagit bort lite plast från sitsen. Tuiliqen tätar lite dåligt så när jag gör en roll skvimpar vattnet runt i sittbrunnen och gör mig för våt. Hade också den nygjorda paddeln som jag hållit på lite till och från med sedan i maj. Kort och stabil. Focus på hållbarhet. Avståndet mellan händerna är kortare än vanligt och gör att jag får en bättre paddelteknik. De alltför fyrkantigt avhuggna bladen vill plaska men jag tänker att det kan jag justera så småningom. Just nu är handtagen viktigast och där tar jag bort en del medans mina byxor torkar och jag pratar med Lars som sitter i solen vid kanotladan.

---

Åtta paddlare kom till tisdagspaddlingen. Mina stövlar fick plats i badankan. Min nya paddel var lite för kort för den här kajaken men det gick att hålla bra fart. Nya blåsor i händerna från paddeln som inte blivit riktigt anpassad än. Kakor med grädde och kajaksnack i kanotladan efteråt.

23/9

Fick reda på att min före detta kajak Älderman nu genomgått en könskorrigering och har bytt namn till tant Gredelin.

24/9

Paddlade i ån för motionens skull och fick sällskap med Håkan. Det blev bara ett varv och i samtalstempo. Pratade om hur vi upplevt Östersjön och Mälaren som barn.

26/9

Med Maria, Martin, Emma och Edvin på Eskilstunaån.

Bild. Maria, Edvin och Martin paddlar. Vilsta herrgård i bakgrunden. Bild. Emma och Maria paddlar i ån.

28/9

I kategorin udda verksamheter som ger glädje utförde jag idag rollträning i Näshultasjön. När de arbetande åkte hem för att äta och vad de nu mer kan tänkas göra på kvällen så åkte jag för att rolla. Ilaga fick komma till användning igen. Den är som den är men funktionell. Jag sitter torrt tills jag ska ur. Många lager kläder kändes ombonat med 15 grader i luft och vatten. Nya neoprenvantar från Level six fick godkänt så här långt.

Första rollen hade jag glömt näsklämman. Kom att tveka i upp och ner läge. Kom upp frustande och spottande.

Låga moln gjorde sikten diffus neråt sjön. Inga människor vid sjön utom en man som uppförde sig som han tänkte stjäla utombordare men han försvann när han såg mig. Jag paddlade lite och den nya paddeln som av misstag blivit lite kort passar grönlandskajaker på ett bra sätt. Tidigare idag slipade jag av lite överflödigt trä och det finns fortfarande sådant som ska bort. Det är ändå en tjock och kraftig paddel fast vikten nu går ner mot 750 gram. Låg vikt är inget självändamål för mig men paddeln bör väga mindre än ett kilo.

29/9

Tisdagspaddling. Lite tveksamt väder och det är tveksamt ljust. Anette och jag paddlar. Jag med Arnes Acuta som är en väldigt trevlig kajak och jag börjar vänja mig. Men jag blir våt om ändan. Min nya paddel behöver fortfarande bli av med lite trä. Vattenkvaliteten är nu av den beskaffenheten att det inte behövs någon inoljning av paddeln. Det räcker att stoppa paddeln i åvattnet.

Anette har varit och surfat vid Cold Hawaii i Danmark och fått några gelcoatskador på kajaken. Hon har ingen lokal för jobbet. Man kanske kunde värma kajaken med en kupévärmare.

Det är vackert på ån. Dimma på gränsen till regn. Stillhet och början till höstfärger. När mörkret fallit så det är svårt att se vad som simmar i vattnet kommer bävrarna fram.

1/10

Igår fick jag kapellet. Ett specialgjort till Arnes Acuta. Tidigare gjorde jag en mall som jag överförde till ett tyg som jag skickade till Reeds. Kapellet sitter superbra.

Bild. En bit kartong klipps till i samma storlek och form som sittbrunnen.

Men jag blir fortfarande våt om baken så jag granskade kajaken lite närmare. Det har blivit olika gelcoatskador på botten. Jag såg också en möjlig orsak till att det kommer in vatten i sittbrunnen. Jag har inget ont att säga om tillverkaren. Kajaken var hel under när jag fick den av Thomas och han sa att den läckte. Jag är glad att jag fick köpa den av honom och till ett mycket förmånligt pris.

Det blev kallt om underbenen eftersom de ligger an mot botten. Det behövs tjockare byxor. - Och nya paddeln är fortfarande för grov.

5/10

Av en slump fick jag se att det plötsligt dök upp en kurs i kajaksurf på Cold Hawaii i Danmark. Jag anmälde mig. Nu är jag lite orolig att en lätt förkylning ska sätta hinder i vägen. Så jag paddlar inte innan kursen. Men i dag var jag och provade om det går för mig att sitta i Badankan med alla de kläder jag tror att jag behöver. Det känns riktigt bra.

Surfkurs med havskajak i Nørre Vorupør, Danmark anordnad av Nautopp Kajakcenter.


15/10

Det är eftersommar här men höst hemma. Området runt byns pir har en särskild plats i mitt hjärta. Tittade ofta på webbkameran, så länge den var hel, som panorerade över piren och stranden omkring. Underbart att få komma just hit.

Träffade de andra deltagarna och kursledningen. Lite information och sedan kajaksnack med Staffan över en pizza. Jag bor hos Lene och Niels med en egen lägenhet eftersom jag är deras enda gäst just nu.

Bild av havet mot piren. Vågor rullar in. Sjöfågel i luften.

-----

16/10

Staffan och jag turas om att vara ute i vågorna och vi hjälper varandra från stranden. Kursdeltagarna har delats upp i par. Till en början var vågorna inte stora. Vi tränade på att trilla ur kajaken och att komma in till stranden på ett säkert sätt. Sen fick vi lära oss låga stöd. Vi har ju alla praktiserat det men vi fick lära oss hur det egentligen ska se ut och hur man använder det.

Efter middagen var vågorna större och jag lät Staffan vara ute mer. Hans leende sa vad han tyckte.

När jag vid ett tillfälle var ganska nära stranden var jag så upptagen med mig själv att jag inte såg mig för. En våg träffar mig snett bakifrån. Jag känner den i ryggen och vattenstänk är i luften på min högra sida. Jag ser samtidigt att kursledaren Torbjörn är bara 7 meter framför mig. Om jag går runt kanske jag kör på honom. Tack vare det jag hittills lärt mig klarar jag att hålla mig upprätt. Jag ser att Torbjörn reder upp situationen. Då visste jag inte att det här inte var något problem för honom.

Jag välte lite senare och försökte rolla upp men var nog inte tillräckligt koncentrerad. När jag var nästan uppe kom en ny våg och sänkte mig. I virrvarret upptäckte jag att jag inte behövde dra i öglan för att komma ur kapellet. Jag bara åkte ur. Det gick en liten stund då jag var upp och ner och jag fick in ganska mycket vatten i bihålorna, som senare droppade ur näsan någon timme efter att vi slutat för dagen. Staffan var mer aktiv och fick bada en hel del.

Bild Porträtt av mig i full utstyrsel på stranden.

-----

17/10

Mer av samma sak. Jag fick en ren och fin surf på förmiddagen. Vid ett tillfälle låg jag perfekt positionerad på en våg som var högre än de andra. I mitt huvud föreställde jag mig vilken fart det skulle bli och jag avstod surfen.

Så ändras förhållandena. En fin surfvåg som man satsar på förändras plötsligt till platt vatten.

Sedan ökar vågorna och börjar bryta längre ut. Vi som nybörjare får nu ett mindre område att hålla oss i, närmare land. Jag har svårt att få kajaken att styra dit jag vill i surf. Ett par gånger gick jag in innanför där vågorna bryter. Vi turas om att surfa in en och en. Kajaken framför mig går omkull ganska långt ut. Vi som väntar på vår tur ligger kvar och väntar på att det ska reda upp sig framför oss. Jag hörde en annan deltagare säga åt mig att köra. Men jag valde att vänta. Kajaken framför låg fortfarande upp och ner men nu ganska långt in. Ledaren Torbjörn gav tecken med paddeln att vi skulle samlas hos honom. Trots att vi just fått instruktioner om tecken med paddeln och att jag själv är van vid vad en uppsträckt paddel betyder så blev jag bara liggande kvar en lång stund. Anledningen till samlingen var att brädsurfare var i vattnet. Något jag själv inte sett. Håll bättre koll alltså.

Det låga stödet sitter nu hos alla i gruppen. Jag iakttog Staffan som nu verkligen hade tagit till sig det vi lärt oss.

Sen går jag omkull ganska långt in, Kanske tittade jag för mycket på människor som fotograferade. Kajaken passerar över mig innan jag sticker upp huvudet. jag är så nära land att jag kunde ställt mig upp men blev liggande flytande.Efter det stod jag på land och såg sjön bli mer och mer besvärlig.

Det här ar nya förhållanden för mig. Och det är delvis ett nytt sätt att paddla.

-----

18/10

Natten till idag fladdrade ventilerna i lägenheten och taket skakade. På campingen knäcktes någon tältbåge och tältpinnar lossnade.

Vi åkte till vårt vanliga område och tittade och fick lite kunskap om vågor och vatten. Sen åkte vi till Hanstholm.

Där markerade kursledningen ett begränsat område som vi skulle hålla oss inom och nu var det bara två på vattnet åt gången plus en ledare. Det var väl hög sjö och jag väntade på att sjön skulle lägga sig men fick höra att den kanske skulle tillta i stället. Till slut bestämde jag mig för att ta en kort tur och avsluta med att välta. Jag hade sett en av de kvinnliga deltagarna försiktigt paddla runt utan att välta. Jag tog några varv men glömde träna styrtag. Avslutade genom att åka in på tvären på en våg. Slutade men en knyck när kajaken tog emot botten. Jag fick beröm för hur jag tog mig in. Själv var jag inte medveten om att det hade sett snyggt ut. Så är det att vara nybörjare.


Texten återger hur jag upplevde det stund för stund. När jag skriver på webben ser jag att jag ibland tänkt fel. Jag är helt klart nybörjarnas nybörjare. Tobjörn och Jalle visar stort tålamod med sina kusdeltagare. Det var en lärorik och rolig kurs.

Bild mot piren i Nørre Vorupør.

26/10

Fick möjligheten att provsitta en Qaanaaq 512 från Water Field Kayaks. Överraskades av den låga vikten och det fina och genomtänkta detaljarbetet.

Jag sitter bra i kajaken, i vart fall så länge den är på land.

Bild. Qaanaag 512.

Bild från kajak.nu.

29/10

I makligt tempo paddlar jag runt Aggarön i Mälaren. Med Christer, Lars och Peter. Lunch i norra vindskyddet.

Bild. Utsikt från Aggarön västerut. Kajak, strand, solbelyst vass, fjärd, öar i bakgrunden.

7/11

Rastlöshet tvingade mig ut på ån strax efter att solen gått ner. Paddlade mot stan medan mörkret tilltog. Änderna förasvann mer och mer. Det är för mycket artificiellt ljus överallt men i skydd av ön vid Skjulsta kom stjärnorna fram. Låga moln dök upp och skymde himlen. Det blev svårt att se stranden innan den var väldigt nära och jag fick grenar i ansiktet. Vid kanotbryggorna trasslade linor och en kvarlämnad fiskelina lindar sig runt mina händer. På väg upp mot kanotladan passerar ett par rådjur som silhuetter över vägen.

Bild. Kajaken Moster ligger i skymningen vid bryggorna i Vilsta.

10/11

Christer och jag gör en tur från Näshulta kyrka ner till badet vid Svalboviken.

Jag har en fundering hur det skulle vara att rolla i denna låga temperatur med balaclava och hjälm.

11/11

Badankan får nya handtag fram och bak. 〈När min fru inte är hemma.〉

Bild. Badankan P&H Delphin står på bockar i vardagsrummet.

23/11

Idag har förkylningen gett sig av och min plan att prova att rolla i kallt vatten gick att genomföra. Fast nu har temperaturen på åvattnet gått ner till 6 grader. Balaclava i neopren med fleecefoder och surfhjälmen uppepå. P&H Delphin - Badankan och bredaste paddeln och neorenvantar.

Testade först att lägga mig med ryggen i vattnet och stötta med paddeln. Fungerar sådär bara. Sedan en roll åt det håll där jag känner mig säkrast, Fungerar men inte så bra. Sedan åt andra hållet och det går alldeles galant, så är det alltid. Nu kommer vattnet åt skallen och mitt nervsystem säger åt mig att sluta genast.

-----

Efter lunchen paddlar jag med Johan, Peter och Lars. En åtur i sol och vindstilla. Träd och vass syns i två versioner en rättvänd och så spegelbilden i vattnet. Paddlingsplaner diskuterades. Kajaken North Shore Atlantic - Moster. Kompassen måste jag byta. Den fastnar i konstiga lägen.

Bild. Fören på Peters kajak. I ovankant undersidan av bron vid Skjulsta. I utsikten från under bron syns vi som ligger och flyter längre bort på ån.

Peter fotograferar från under bron vid Skjulsta.

27/11

Minusgrader. Första isen i ån. Hasse bjuder in till månskenspaddling. I Mälaren. L-O och Berit dyker också upp.

Räfsgarn - Alholmen - Benklädet - Räfsgarn. Några bråtar av grenar paddlar vi genom innan vi kommer ut i Mälaren. I Tegelviken flyger 3 gäss helt nära. De syns väldigt stora när de dyker upp och snabbt försvinner igen i diffust mörker. Inga båtar är ute och vi behöver inte använda lanternorna. Håller ihop. Lite problem med rodren på föreningens kajaker. Paddlar in i viken på Alholmen. Innan vi kommer in ser man inte att här är en vik. Samtidigt är månskenet bländande och när vi är nära varandra ser vi tydligt detaljer på varandras kajaker. Stjärnor på himlen försvinner plötsligt. I vart fall en är ett flygplan. Tillbaka utefter Benklädet och Räfsgarn mot månen. Åter i Mora after paddle med varm äppeljuice och kanelbulle.

Bild. Måne, Ö i förgrunden. Avlägsna ljus.

10/12

Kanotsällskapet har en luciapaddling på webben i år. Christer och jag deltog idag. Lars kom paddlande när vi lade i. Sven kom och pratade.

Bild. En mörk bild. Christer i silhuett. Julgransbelysning på kajaken. Ån i bakgrunden.

13/12

Ett plötsligt infall fick mig att paddla på ån. Eftersom P&H Delphin, Badankan, var pimpad så tog jag den. Dagen till ära.

Johan kom överraskande emot mig bakom en åkrök. Så gjorde vi sällskap ett halvt varv.

Bild. Kajakens för är smyckad. Dis över ån. Tunaforsbron och Fors kyrka i bakgrunden.

26/12

Om jag paddlar lite försiktigt på ån skulle jag förhoppningsvis slippa att förkylningen kom tillbaka, Det var någon minusgrad så jag räknade med att det kunde finnas is. Isen var ganska tjock och mötte mig just efter gångbron. Åt andra hållet gick det nätt och jämnt att runda ön vid Vilsta. Jag sysselsatte mig med att plocka upp ett par soffkuddar, ett målartråg och en trist plastpåse. En liten blåmes sitter och äter frön från ett vasstrå som hänger ut över vattnet. Jag glider förbi på en meters avstånd. Bröt bort isen vid kanotbryggorna innan jag åkte hem.

Det finns galoscher för ridstövlar av neopren. Jag testade ett par på mina paddlarstövlar idag och de verkade värma mina fötter som jag hoppats.

30/12

Christer och jag paddlar på ån medans skymningen sänker sig. Det är nollgradigt och snöar lätt. Upp mot Skjulsta samlar sig snön som ett lager vid ytan. Ytan skrynklar sig av kajakerna och det blir en kort passage lite tyngre att ta sig fram. Det finns stråk på ån där snön bara smälter och inget märks. När vi åker tillbaka ser vi spår efter kajakerna i snövattnet. Snö samlar sig på Christers hatt.

Bild. I skymning mot mörker på: ån.

Mina kajaker i början av året.

Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.

Kajakåret 2020

I mitten av februari är jag ute på Mälaren och bryter is långa sträckor mellan öppna vatten.

Rollträningen ställs in när coronapandemin kommer och jag blir sjuk i 4 ½ veckor. Tittar på webben och drömmer om att få komma till Cold Hawaii i Danmark.


Bild. En drĀmbild från stranden vid Nørre Vorupùr.

Jag iakttar Peters Nanokbygge intresserat. Kanske skulle han gjort sittbrunnen större?

En paddel blev till men jag behärskar inte elverktygen så den blev kortare än jag planerat.

P&H Badankan visade sig kompetent i hårt väder på Mälaren Senare på året var jag ute med Moster i ändå värre väder.

Vid klubbmästerskapen hade jag aviserat att jag skulle göra sällskap med den långsammaste kajaken. Jag tyckte inte jag skulle pressa mig i någon tävling.

Fortsatte att mecka med Älderman som fick ett fäste för kompassen.

Vi jobbade i klubben med en säkerhetsgrupp och hade tänkt till en del runt prova-på-paddling men sen ställdes allt in på grund av pandemin.

Det var en trevlig klubbpaddling i området runt Stendörren. Jag paddlade sen i juni själv i S:t Anna och hittade nya fina områden.

Christer glänste som kock när han, Lars-Olof och jag firade våra 70-årsdagar vid Lübeck sten.

Andra födelsedagspaddlingen bjöd Eva och Christer på i en badvarm Båven.

Sen köpte jag Thomas Haraldssons egenbyggda kajak i glasfiber. Men kunde inte hämta den direkt för vi skulle gjort en västkustpaddling i klubben men det blev inte heller i år av utan vi paddlade i S:t Anna. I områden som bitvis var slitna av människor och där vattnet var sunkigt. Vi hade ändå fina tältplatser och det blev några magiska upplevelser mest av stjärnor och planeter under klara nätter.

När nya kajaken kom hem måste jag göra mig av med en och det fick bli Älderman. Med tiden uppskattade jag den kajaken mer och kom att överse med dess oprecisa uppträdande i liten medsjö. När andra kajaker började få problem på grund av bökig sjö så gick Rockpoolkajaken bara bättre.

Fick börja med att undersöka var den nya kajaken släpper in vatten och den ska lagas innan den får bli våt igen.

Kom så iväg till Cold Hawaii i en period då pandemin tillfälligt lugnade ner sig. Njöt av Mogens Pølser vid pølsevognen i Fredrikshamn. Körde sedan tills framhjulen slog i en sanddyn i Nørre Vorupør. Platsen jag fantiserat om att få komma till. Bodde i övervåningen hos Lene och Niels.

Kursen började med för små vågor som växte till lite för stora då kursen slutade. Jag skulle inte varit så försiktig samtidigt som det kanske var bra. Fick en liten knäck på ryggen sista dan. Fisksmörgåsarna på lunchen kan jag sakna än. Tullen höll mig kvar en ganska lång stund i Göteborg men jag hann checka in på normaltid på vandrarhemmet. Jag hade tur med trafiken i Göteborg åt båda hållen.

I slutet av november var delar av kanotklubben ute på Mälaren och navigerade i ljuset från fullmånen. Luciapaddlingen blev i små grupper vilket var lite sorgligt. Christer hade bäst pimpad kajak men förlorade förstaplatsen till självaste Lucia/Alena. Min illuminerade kajak och julgransprydnaden på tomteluvan klarade inte konkurrensen.

Och så har jag börjat på en ny paddel.