Till årets slut - längst ner på sidan.


3/1

Paddlar på ån med Peter och Lars. Lars som paddlar mest var dag har huggit ut en kajakränna vid bryggan.

Bild. Jag sitter i kajaken Moster vid bryggan och trixar på kapellet.

Sätter på nya kapellet från Reed och det sitter som en smäck.

11/1

Pagajcirkel. Peter arbetar med delbara paddlar. Johan börjar med sin förstling. Christer gör en ny och mer hållbar version av sin alldeles egenpåhittade och supersnabba paddel. Kalle fortsätter med tålamod att göra en aleutpaddel. Trots min oerfarenhet vid träslöjd och trots att jag saknar anlag för det har jag ett eget påhitt inspirerat av Eastern Arctic Kayaks, Heath och Arima. Kalle påpekade att idén liknar den paddel han gör. Jag missar lite med bandsågen och får anpassa mig efter det.

Bild. Slöjdsalen och tre gubbar som arbetar.

18/1

Pagajcirkel. Sju deltagare denna gång. Jag funderar på hur min asymmetriska paddel ska göras medan jag gör den. Efter att ha sågat ut andra planet i bandsågen så gick resten av tiden åt att dra linjer och sudda. Peter bistår med tekniska tips.

24/1

EKS ordnar bassängträning i Kungsörs badhus. Lösningen på att få in kajaker i badhuset är lite ovanlig.

Känns som jag idag gav ringrostig ett ansikte. Jag har ändå tillförsikt om att det går att komma vidare.

Bild. Jag sticker ut huvudet från ett fönster på andra våningen tillsammans med fören på Christers kajak.

25/1

Pagajcirkel. Jag tränar med en spånhyvel på mitt ämne till stormpaddel. Blir det fel spelar det inte så stor roll. När jag gjort ena halvan kan jag börja på min "riktiga" paddel.

31/1

Idag verkade det som att sculling stod på agendan för oss.

Bild. Anette scullar.

Anette

Bild. Christer tränar. Jag och Anette i bakgrunden.

Det finns plats för två kajaker åt gången. Christer i förgrunden.

1/2

Pagajcirkel. Undrar hur jag tänkt när jag drog linjerna på paddeln. Men nu är det bara att hyvla på. Arbetar efter mina egna anvisningar/linjer. Ett par ojämnheter i ådringen gör att trät spjälks upp. Om jag har tur spelar det till slut ingen roll. I annat fall får jag ersätta snedträ och kvistar med fint trä. Christer visade mig hur han gjort. Vi skulle kunna placera in deltagarna i ett diagram med två axlar. Entusiastisk på ena axeln och kunnig paddelbyggare på den andra. Själv skulle jag hamna ganska högt på entusiasm men antagligen under mitten på kunnighet.

8/2

Bassäträning. Christer och jag var själva i Kungsör. Något genombrott i vår utveckling kunde inte skönjas men vi var lite duktigare när vi slutade. Jag tyckte det var roligt.

Bild. Vå:ra kajaker i bassängen.

8/2

Pagajcirkel. Jag vet inte riktigt vart mitt paddelexperiment är på väg men det är roligt att utforma den allt eftersom den blir till. Kalles alutiska paddel är klar och likaså Johan S första paddel.

9/2

Lars kom paddlande till bryggorna i ån och bjöd med mig på ett halv åvarv neråt stan. Tålmodigt väntade han medans jag fick ordning på allt. Han skulle på födelsedagskalas, sitt eget, så han hade inte tid att följa med uppåt Skjulsta sen.

Jag hade trott att det skulle gå att runda ön men det var is i vägen. När jag kom närmare iskanten såg jag en kajakbred ränna som ledde in i isen. Den doldes av rötter och växtdelar men det fick att paddla genom växtproppen. Jag förstod att Lars brutit rännan. Jag kom längre och längre in i isen. Efter 50 meter var det stopp. Nästan lika långt till fritt vatten rakt fram, Jag bröt mig fram till en öppning i isen och kunde vända kajaken trots att vinden pressade mig mot iskanten. Mina ganska nya skor håller värmen.

Bild. Kajakens för omgiven av is.

Har just vänt kajaken. Plötsligt börjar det regna.

15/2

Pagajcirkel. Kommunen klarar inte att stänga av larmet som går varje gång vi är där. Men väktaren som jobbar är trevlig.

Jag har nu lagt bort spånhyveln och gått över till en rasp. Det är 100 gram kvar tills jag kommer under kilot. Peter börjar bli klar med sin delbara paddel och kommer nästa gång att börja med delbar nr 2.

Bild. Kalle sanpapprar sin aleutiska paddel.

Kalle

18/2

Det är vååår, ropar kvinnan i morgonrock från bryggan vid kolonin. Hon har just badat och att hon lider lite i blåsten avslöjas av den röda färgen på hennes ben.

Jag hade struntat i dammsugaren och njöt av solen över ån. Snören på paddeln leder bort vatten och håller mitt kapell torrt. Äntligen efter så många år av paddlande fick jag dit kapellet ganska på en gång. Kajaken drog iväg i strömmen medans jag tog på mig kraghandskarna. Jag började paddla mot stan, tvärt om vad som är vanligt. Vid gångbron var jag tvungen att paddla i en slalomkrok genom isen. Strax därpå bröt kajaken en tunn isskorpa. När jag paddlade tillbaka fanns det en fri passage och vid bron hade is stort som en en-rummare smält bort. Isen var våt och svår att se. När jag kantade för att hålla kursen slog botten mot is jag inte såg.

På Facebook hade det stått om fri passage överallt men det hade väl varit en kall natt och inte så mycket ström. Fast jag hade just sett ett isflak resa sig upp på högkant när det mötte en iskant. Vid Vilsta var gammal-isen täckt av snö.

Jag paddlade dit där det smälter först vid stranden. Nyisen var tjockare här och tyngre att bryta. När jag kommit ganska långt in blev det utrymme att vända kajaken. Jag såg bara is framför mig så jag vände. Rundade ön och kom från andra hållet. Hittade den gamla rännan och här gick det lätt att komma fram. Där rännan tog slut var det bara 15 meter fram till där jag nyss brutit från andra hållet. Jag tog mig igenom. Kameran fanns inte i flytvästen men en kniv i stället för isdubbar.

Så var det ett ganska långt område med is innan jag kunde komma in under bron närmast herrgården. Nu hade jag kommit igång och tog mig fram genom att slå hål i isen med paddeln ibland gick det inte, ibland gick ett stort stycke is sönder, ibland gick paddelns spets just genom isen och jag fick dra paddeln åt mig så som den satt i isen utan att bryta sönder den.

Solen började sjunka men jag tog en vända till mot Skjulsta.

20/2

Jag har fnyst åt varuhuskajaker men idag omprövade jag det. En kinesbyggd Boréal Design Baffin P2 med skädda. 522 cm och 29,5 kg. Priset var under det man får betala för en begagnad användbar kajak. På resan till kanotladan har kajaken gjort ett uppehåll hos centrallagret i Montréal, 2 kvarter från IKEA:s lager. Jag handlar kajaken på XXL i Västerås ganska nära IKEA. I morgon är den 5000 kronor dyrare.

Röd och vacker men jag såg genast en skruv som behövde dras åt. Plasten är hal och kräver ett kapell som sitter ordentligt hårt. Sitsen och ryggstödet kändes bra. Mycket lång sittbrunn. Sitsen är långt fram i skrovet och kajakens undersida ganska rund med skarpa slag högre upp. Sittställningen gör att jag kan böja mig långt framåt. Fören ser ut som en Nordkapp. Akterdäcket är långt och lågt. Aktern är utformad som lång köllinje med avslut som på en grönlandskajak. Är det möjligt?

Varför? Där jag hoppas få paddla i sommar vill jag inte ha min Moster. Jag riskerar att landa hårt bland stenar. Ska bli kul att se hur den här kajaken fungerar. Det blir ett helt nytt sätt att packa för långtur.

Bild. Min nya kajak på snö framför kanotladan.

Boréal Design Baffin P2

24/2

Det är svårt att hitta ett kapell som passar Baffin. Jag har letat bland mina egna kapell och bland klubbens. Någon sorts neoprenkapell måste det bli. Andra kapell glider bara av. I nödfall kan jag använda ett bättre kapell från Kanuk, som jag brukar ha som reserv. Omkretsen på det kapellet kan justeras.

Jag e-postar återförsäljare men får ofta vänta på svaret. Jag är otålig och vill få det här ordnat genast. NIMIS på Åland gav mig snabbt ett mycket bra svar. Tyvärr blev svaret att det blev omotiverat dyrt om de skulle skicka mig kapellet jag ville ha på grund av tullregler. Jag har sett en norsk firma som har ett kapell som jag tror jag skulle bli lycklig över men det alternativet får bli i sista hand på grund av kostnaden.

När jag ser kajakens färg känns det som jag vill döpa kajaken till Mehukatti.

25/2

Kapellet är på väg från Bear & Water. Tack för hjälpen. Efteråt ser jag på Seals hemsida att just det kapell jag köpt bara är avsett att användas på rotationgjutna kajaker. Det visste nog varken försäljaren eller jag när köpet blev av.

28/2

Jag bara måste få Baffin/Saftkatten i vattnet. När jag körde över broarna i Vilsta såg jag is över hela ån uppströms, men det fanns en passage så det gick att komma runt ön. Min bedömning var att det skulle vara isfritt eller finnas ett tunt islager vid bryggan. Hejsan. När jag satte mig i kajaken på isen så sjönk isen långsamt. Det visade sig vara en centimeter tjock is. Jag hade inte alls tänkt att jag skulle bryta is med den här kajaken. Det trodde jag inte plasten skulle tåla. Men jag tog mig fram bit för bit. Kajaken åkte fram och tillbaka mellan isflaken och jag drog mig fram med isdubbarna ett stycke. Till slut kunde jag svänga kajaken mot iskanten och satt fast där en stund medans jag la undan isdubbarna. Kajaken sjönk långsamt och jag såg och hörde hur sprickor bildades i isen under mig. Jag bröt mig till slut ut på ån med kraftiga paddeltag där det gick att få ner paddeln i vattnet.

Nedströms, även där det såg ut att vara öppet vatten fanns tunn is strax under ytan. Jag fördes av vinden genom isen. Paddlade då jag såg en bättre väg. Innan gångbron tyckte jag att det fick vara nog. Det blev en ny väg ut genom isen. Vid kanotklubben var det öppet vatten. Jag mixtrade med skäddans annorlunda reglage. Utan skedda påverkas kajaken kraftigt av vinden. Den verkar lättsvängd och samtidigt trygg.

Bild. Gå inte att komma längre. Is. Motljus.

Ovanför Vilsta paddlade jag upp så långt det gick att komma utan att bryta is. Låg still en stund och drack av vattenflaskan.

Jag fann min ränna in mot bryggan. Försökte få stora isbitar att lägga sig ovanpå eller under isen. Ovigt tog jag mig upp på fasta land och såg till min glädje att kajaken stod emot kampen mot isen utan att plasten ruggades upp.

Jag har bestämt mig för att göra en kontinueril utvärdering av kajaken. Boréal Design Baffin P2 Test.

1/3

Pagajcirkel. Kalle är klar och undrar vad han ska göra efter att ha fått en fin finish på sin aleutpaddel. Jag har en för tung paddel men har gått över till fil och finare rasp. Dammet sätter sig i näsan men det går att ordna utsug vid arbetsplatsen. Det börjar gå mot slut på kursen Tre gånger kvar.

4/3

Jag trodde inte det skulle vara så mycket is. Christer och jag hade kommit överens om att paddla idag. Det gick att komma fram på samma ställen som förra gången jag var ute. Vi låg och flöt och mediterade och kollade på Baffin/Saftkatten. Rysslands anfallskrig på demokratin Ukraina var också på tal. När vi tog upp gick ett par yngre män i kajakerna. Klädda i mysbyxor och fritidsjackor. Jag antydde försiktigt att de inte fick välta.

6/3

Jag fick möjlighet att träna i Krisiansborgsbadet med Västerås Kanotförening. Vi var bara 5 kajaker i bassängen så det kändes lyxigt. Jag har bestämt mig för att jag kan göra stormroll sen får det se ut hursomhelst. Min ambition är att tå till reverse sweep.

Det var trevligt och jag fick se ett nytt sätt att komma upp i kajak efter att ha vält. Något som en kvinna i föreningen kommit på och lärt ut till sina klubbkompisar. Jag bidrog med erfarenhet av att träna standardroll.

8/3

Pagajcirkel. Jag har fått till en acceptabel form men när jag kommer hem och väger paddeln så är den för tung. Jag måste göra paddeln mer symmetrisk för att kunna bli av med mer vikt.

12/3

En å-paddling. Jag kände att jag behövde ett långsamt tempo så jag hade inte berättat för någon att jag skulle paddla. Lars hade brutit en ränna i isen så det gick att komma ner och runda ön vid Snopptorp. Åt andra hållet blev det stopp utanför kolonin. Isen var för tjock för att det skulle gå att bryta 300 meter till nästa öppna vatten. Jag låg still och lät mig föras med en svag ström.

Solen lyste och människor vinkade från stranden. En kråka hade ropat till mig med grov röst när jag passerade hundbadet. Trodde först att det var en korp. Det är gäss överallt.

När jag skulle gå upp så var Lars vid bryggan på väg att lägga i. Vi paddlade tillsammans tillbaka till kolonin. Isen hade rört på sig sen jag var här för en stund sen. Vi hade båda föresatt oss att inte bryta is men tillsammans kunde vi inte låta bli. Stora isflak kom loss och gav sig iväg.

Bild. En kråka sitter högst i trädet. Två gäss nedanför. Bild. Jag och kajaken Saftkatten i is.

13/3

Staffan var ledare för den här veckans bassängträning också. Kristiansborgsbadet som förra söndagen. Idag lärde han sig att rolla åt båda hållen och kunde göra tre rollar på 10 sekunder. Han är vig och jag såg att han kan sticka upp huvudet på sidan av kajaken för att andas när den ligger upp och ner.

Per ville kunna rolla lugnare och mer behärskat.

Själv gjorde jag några continous roll och överraskades av känslan och säkerheten när paddeln tog stöd mot däcket. Genom att sätta mig långt fram och vrida mig så mycket jag kunde fick jag till några balance brace. Jag rollade mest åt vänster och får inte vänja mig vid att det är enda sättet.

15/3

Pagajcirkel. Nu har jag kommit ner till en acceptabel vikt som är under kilot. Men jag skulle vilja ner mer och får då ändå göra mer avkall på asymmetrin. Det blir då en nästan en helt vanlig paddel.

Christer limmar förstärkningar och lagar en favoritpaddel som gått av. Peter vill inte ta bort mer trä utan provpaddla först så han börjar fokusera på fika. Kalle mixtrar med en lasyr och Johan S. hyvlar så golvet fylls av spån.

16/3

Hasse och jag hade en minikurs i Munktellbadet. Vält med kajaken. Kamraträddning. Självräddning. Kanta. Luta inåt i svängen. Sidoförflyttning. Sculling nosade vi på sen var tiden slut. Några rollar blev det också. Tyvärr har jag blivit fokuserad på att jag inte kan rolla åt höger, fast det är mitt bästa håll. Jag måste ha lite egen tid för det vid tillfälle.

19/3

En åtur. Peter la ut på Facebook och jag hann komma i tid. Av en slump kom Mats förbi och gav sig av på egen hand i en Citius 55 i snabbare tempo. Peter och jag paddlade ihop en mil på ån.

Bild. Peter bryter is.

Peter kan inte heller motstå frestelsen att ge sig i kast med isen. Nyrenoverad Trapper Barracuda.

22/3

Sista dagen på pagajcirkeln. Jag ska olja min asymmetriska men tunga paddel och sedan se hur den är att paddla. Det går att göra den mer symmetrisk och lättare om jag inte blir nöjd.

Johan S hyvlade och sandpapprade på ett par paddlar. Peter börjar finjustera det andra paret delbara paddlar.

Brandlarmet börjar ljuda men vi kan ju inte utrymma. Vi har paddlar att göra och det är sista gången. Vi tar på oss hörselskydd och fortsätter arbeta. Peter har sett utrymningsvägen ett par meter från arbetsplatserna. Ingen eld kom.

Bild. Några av deltagarna i pagajcirkeln uppställda med sina paddlar.

Några av deltagarna. Kalle, jag, Christer, Peter och Johan S.

23/3

Det skulle ha varit en mini kajakkurs i Munktellbadet, men de som kom ville träna på egen hand så då fick jag göra det också.

Bild. Kajaker ligger utanför badhuset.

2/4

Kajaklagarsnack vid Vilstaladan. Christer, Peter, Lars-Olov och jag la ut texten och svarade på frågor om kajaklagning. Intressant och lite oväntat många personer kom denna soliga men kalla aprildag.

9/4

Jag beslutade mig för att jag var frisk från covid-light. En åpadling i lugnt tempo. Samtidigt en test av Den asymmetriska pagajen.

Jag drog badankan över snön till ån. Det var första gången den här vintern. Snöslask trycktes in i skäddaboxen och låste skäddan tills kajaken var tillbaka i kanothuset. En ishinna låg på kajakens botten. Vatten från badhuset.

Paddeln passar mina händer och får en vinkel som gör att bladen går ner i vattnet utan plums. Inga bubblor följer med ner i vattnet, De olika sidorna gör att paddeln har en sida som mer fäster i vattnet och en som är tvärt om. En stund använde jag lågväxeln mot strömmen och vinden. Det är lättare att trivas med högväxeln. Jag tror nu att en aleutisk paddel ska paddlas med den platta sidan vänd från kajakaren.

Såg en bäverväg genom vassen ut i ån. Många vitfåglar utanför Vilstabadet. Snön smälte och föll från träden. Vinden stillade sig och solen lyste ibland på den gula kajaknosen framför mig. Var det tranor jag såg vid tranornas ställe? Många hägrar var i luften. Jag lugnade ett par gäss med ett gåshärmande läte. Kanske kan jag komma ihåg det.

16/4

En åpaddling när solen går ner. Försökte använda neoprenkapellet på Saftkatten/Baffin. Det gick inte att sätta på som vanligt. Jag försöker sen sätta på det först i framkant och sedan luta mig bakåt och försöka få det över sargkanen men det lyckas inte. Nästa sätt är att sätta på kapellet och sen krypa ner i kajaken genom hålet i kapellet och det lyckas efter lite ansträngning.

Någon skjuter med något som låter som ett gevär bortåt Skjulsta. En polisbil kommer sakta på gångvägen. Någon skjuter fyrverkerier vid Vilsta. Skidbacken är upplyst och vit av snö. Det är barmark annars. Ån börjar stiga och det strömmar mera nu. Några myggor jagar vid bryggorna vid kajakladan. Vårfåglar spelar. När de tystnat kommer bävrarna fram. En hare springer i skymningen vid Kanothuset.

18/4

Efter att ha letat efter mina nycklar, druckit kaffe, kollat datorn, tittat på ett avsnitt av Borgen så kom jag så småningom till kanothuset i Mora. Jag hade glömt mössa och handskar men temperaturen var högre än prognosen och jag såg folk i kortbyxor på vägen ut. Efter att ha hämtat kajaken vände jag hem en extra tur för att byta torrdräkt mot jacka och byxor.

Väl på vattnet satte jag min Buff på huvudet, mest som skydd mot solen. Handskar behövdes inte. Min nya paddel drar inte upp mycket vatten.

Det gick fint att paddla. Räfsgarn, Alholmen, Benklädet och Runt Sundbyholmsön. Kanske skulle jag ha tagit mig genom öppningen mellan Nysslingen och Hummelholmen men det började dyka upp en känsla av blåsor i händerna så jag avstod omvägen. Jag brukar ha handledskydd som skyddar händerna men dom var hemma eftersom jag skulle haft handskar. Paddeln ligger bra i händerna så jag klarade mig från blåsor.

Bild. Min kajaks för pekar mot Benklädet.

Inga vågor, ingen vind, sol.

Det är ingen örn uppe när jag passerar där lilla tomtehuset brukar stå. I nästa böj vid Sundbyholmsön ser jag flera doppingar. En stor fisk eller något annat slår framför kajaken och det känns som paddeln skjuter en levande kropp framför sig i paddeltaget.

I ån mot kanothuset stannar jag och spelar in en film för Facebook bara för att folk ska få höra fåglarnas vårläten.

24/4

Christer och jag hade en klubbtur till Norrskär. Anette följde med. Vi lade i vid badplatsen i Sandviken. Där slog sjön mot stranden. Jag testade Saftkatten. Mitt kapell går ju trögt att få på så innan jag fick det på plats blev jag översköljd av vatten med små vassbitar. Vi paddlade en stor del genom Lillsjön och där var det ett långt stycke lä. Sen var det i alla fall möjligt att paddla utan för stor ansträngning trots motvinden. På Norrskär satte vi oss i skydd för vinden bakom en sten och fixade mat. När vi åkte från ön såg vi brevlådan och skrev våra namn i loggboken. Det gick snabbare tillbaka trots några stopp där vi mixtrade med skäddor och kläder. Sjöräddningen passerade oss vid Måholmen. När vi skulle upp på stranden var det samma vågor fast nu valde jag en plats där all vass sköljdes bort.

Bild. Jag på Norrskär.

25/4

Jag hoppas få Saftkatten såld och var till kanothuset och tog bort en del vass som fanns kvar sen senaste turen på Mälaren. Sitsen och kompassen tog jag också bort. Sen provade jag klubbens Nordkapp i trelagersplast. Den verkar ha mindre initialstabilitet än den Nordkapp Jubilee i glasfiber jag själv haft. Den här är lite mer som en ursprunglig Nordkapp. Roligare. Sekundärstabilitet är hur stor som helst när jag känner efter med ena handen på bryggan. När det väl välter så händer det antagligen snabbt. Neoprenkapellet fick jag på den här kajaken också, med samma svårighet som med Baffin. Men oj vad tung Nordkapp RM är.

28/4

Sålde Saftkatten/Baffin till Bengt. Länk till hans blogg kanotisten.com. Vi kollade in funktionen av skeddan och konstaterade tillsammans att den inte borde passerat leveranskontrollen. Som den nu var hopsatt gick den inte ut som den skulle. Jag vill gärna veta hur kajaken fungerar efter att skeddan lagats.

1/5

Paddlade på ån tidig förmiddag med klubbens Nordkapp i plast. Klubben har haft den 12 år eller mer. Den läcker en hel del vid skäddan där skäddan är skruvad i plasten sen rinner vattnet ända in i fikaskottet. Lårstöden glappar lite. Den behöver omsorg, Tec7 och en skruvmejsel. Den känns som en Volvo V70 som är lika gammal. Gör vad den ska. Har varit fin. Kan fortfarande morra.

Jag trodde jag skulle slippa bli våt om fingrarna med min senaste pagaj. Min takt idag var för långsam så vatten droppade hela tiden från mina tummar. Jag ska sätta snöre på paddeln för att leda bort vattnet och göra handtaget mera runt.

Det var lugnt på ån så här tidigt. En skarv var oväntat orädd och jag passerade på fem meter. Några grågäss med ungar var lika orädda. Vid badet i Vilsta räknade jag till trettio gäss.

3/5

Emelie och Lars-Olov ledde första prova-på-paddlingen. En deltagare paddlar som hon hållit på i 10 år medans en annan upptäcker att det här var inte hens grej och inte kommer iväg från bryggan. Det var trevligt att vara med.

4/5

Johan på Escape hjälpte mig med att förmedla mitt köp av en behagfullt åldrad Valley Nordkapp PE. Han hade också godheten att leverera den till kanotladan.

Bild. En gul Valley Nordkapp ligger i gräset med Vilsta herrgård i bakgrunden.

Var ute och letade i boden efter grejor som jag kan använda till Nordkapp. Oj, jag har visst allt. Hittade ett ryggstöd, som jag inte behöver, plastslang och olika linor. En liten däckväska vore fint och det finns hos Horisontkajak.

10/5

Dammade av Ilaga. Första rollträningen. Varmare i vattnet än jag väntade mig. Det gick bra med tanke på att det var första gången på säsongen.

11/5

Jag har tvättat Nordkapp så att den blir överexponerad på alla bilder. Den har fått nya däckslinor och lite småfix. Nu var det dags för Mälaren. Prognosen sa byar upp till 14 sekundmeter. Det var i kanten på regnmolnen, på mig lyste solen. Kände ändå hur Nordkapp fungerade. Det är havskajaken 1:a, fast i mjukplast så då blir det väl 1:b. Inga läckage. Saknar bara en mojäng på linan fram så jag kan få under paddeln.

På sidan av Ramsundsån flyttade ett rådjur på sig när jag kom. Mistlar på Räfsgarn framträder innan vårgrönskan tar över. Jag tycker ett par fiskgjusar var onödigt känsliga. Mina axlar har fått arbeta med min nya paddel, en tyngre kajak och motvind. Jag var ut till Grävlingen innan jag paddlade i besvärlig medsjö mot Stenskärssundet. Sedan vände jag ut i Blacken och tillbaka.

Bild. Kajaken på taket. Vägen genom bokskogen

Vägen till kanothuset vid Mälaren går genom en bokskog.

15/5

En näktergal sjunger vid kanotladan. Gässens ungar har växt. Dom makar sig när vi kommer med kajakerna. Peter och jag paddlar på ån. Peter testar vingpaddel för första gången. Micklar med längd och vinkel. Senare paddlar han med en delbar grönlandspaddel. Den orädda skarven sitter på samma ställe som förra gången jag paddlade genom Skjulsta. Nu är jag provocerande nära. Jag tycker den ser sjuk ut. Kanske den bara är mätt.

Vi möter Johan och fortsätter tillsammans. Häggen blommar. Grenarna hänger ut över vattnet. Några män sitter vid gamla hopptornet i Vilsta. Vi passerar nära. Den ene låter ett radband glida genom fingrarna. Något stort plaskar i ytan. Nya kajaken fungerar bra på plattvatten också. Går rakt men svänger lätt. Med rätt teknik får jag in paddeln under knuten jag gjort på främsta linan. När vi slutar sitter skarven på klubbens brygga.

16/5

Tänkte rolla vid Vilstabadet men det pågår en teknisk mässa och en kabel är dragen över ån. Den går inte att ta sig över med kajak. Jag tog mig till kolonins bad och börjar kunna göra forward sculling. Gjorde några rollar i ån på tillbakavägen. Men min kropp klarar inte att jag paddlar grönlandskajak.

17/5

En prova-på-paddling i sol och vindstilla. 15 kajaker på ån.

North Shore Atlantic har sitt centrum ganska långt fram vilket gör att det ibland blir naturligt att luta sig framåt för att svänga.

Bild. Tränar pä kantning.

En deltagare tränar kantning.

19/5

En traditionell vårtur runt Nyckelön. Nio kajaker. Trevligt sällskap.

Bild. Min kajaks för och några paddelkompisar.

21/5

Havspaddlarna i Västerås finns kvar men nu som Facebookgrupp. Traditionsenligt i maj paddlar Havspaddlare från Västerås och medlemmar från Eskilstuna Kanotsällskap. Vi möttes vid Nysslingens nordvästra sida i Ridöarkipelagen. En tur neråt i Lillsjön, sen ut i Blacken till Lybecks sten. Så promenerade vi lite på Långholmen. Staffan berättade om blommor, örter och halvgräs. Från Västerås paddlade Staffan, Ann, Tina, och Per. Från Sundbyholm Anette och jag.

Bils. Jag och Per.

Jag och Per.


Bild. Ann i sin kajak.

Ann.


Bild. Anette paddlar in i Ramsundsän.

Anette paddlar in i Ramsundsän.

24/5

Jag var med på prova på paddling som bredvid paddlare.

Bild. Emelie. I bakgrunden kajaker i kajakladan.

Emelie basar med mjuk hand över evenemanget.

28/5

Christer och jag skulle haft en paddling på Mälaren i dag men på grund av vädret och mig blev det en paddling på ån i stället. I sista stund rafsade jag ihop några paddelprylar och följde med.

Anders med första gången i sin nygamla VKV Lisa och Peter med sin strippbygda Nanoq, Christer i sin gamla Point 65 och jag i min plast-Nordkapp som fått en däckväska men blivit av med kompassen eftersom den blev skymd av däckväskan.

Stora fiskar slår och stim av småfisk hoppar högt för att komma undan. Den ensamma skarven finns fortfarande kvar. Solen som fanns när jag åkte hemmifrån byttes långsamt mot regn.

31/5

Prova på paddling. Vädret var inte så bra och prognosen ännu sämre. Det kom bara tre paddlare som var och en paddlade i sin takt.

Jag tog hem Nordkapp som ska få en annan kompass, remmarna kortade till däckväskan, ett borrat hål i främre skottet och höftkuddarna borttagna från sitsen.

3/6

Testade att rolla med Nordkapp. Jag vet inte om det är något fel på mig men jag tycker det går utmärkt att göra det jag klarar av i Ilaga. Nu är jag lite rostig och har inte i huvudet allt vad jag tidigare har kunnat.

Men de två bakre skotten behöver tätas. Jag kommer att lägga en sträng Tec7 i nederkant och så långt upp som jag kommer åt. Den tidigare skrotade Silvakompassen klarade rollandet.

Jag rollar vid Vilstabadet eftersom jag inte behöver vara orolig för nylonlinor där och skulle jag misslyckas är det bara att simma några meter. Små barn plaskar i strandkanten. En entusiastisk kvinna ropar och applåderar mina enkla rollar. Jag får kallt vatten i öronen och tappar balansen en kort stund.

5/6

Enligt Kanotsällskapets tradition skulle det ha varit en tävling runt Sundbyholmsön idag. I stället blev det en kompispaddling tillsammans med Eva, Christer och Peter. Till en början höll vi bra fart men när vi kom ut i Blacken blev det ett annat tempo. Vi började snirkla efter stranden och låg stilla och drev långa stunder.

Ångslupen Gerda låg i gästhamnen och gav sig iväg för att ta upp passagerare när vi passerade mot kanotbryggan längst in i viken. Gerda signalerar för att backa ut. En mås blir arg på tutandet och gör ett utfall mot huvudet på den man som står längst bak på båten.

När vi hade kommit tillbaka i gästhamnen, fikat och pratat och bara jag var kvar på gräsmattan med bilen och höll på att surra fast kajaken så kommer ett gäng från Kanotsällskapet för att besöka slottet.

Bild. Ångslupen Gerda.

---------------

När jag kom tillbaka till Vilstaladan bytte jag kajak och rolltränade utanför bryggorna. Det kändes bra men jag behöver programmera mig för stormroll åt båda hållen. Bara ena sidan fungerar.

7/6

Jag hängde med på en prova-på. Det regnade lite smått ibland men alla verkade trivas och flera personer ville veta olika saker och drog sig inte för att fråga, vilket är trevligt.

Vid bryggorna såg jag en samling grodyngel. Och i tranornas vik hörde jag tranorna. Två roliga upplevelser. Jag har inte märkt av tranorna tidigare och trodde att de inte häckade där längre.

Bild. Kanske så många som 45 grodyngel i strandkanten.

8/6

Personal från Mälarsjukhuset fick paddla i ån med Kanotsällskapets kajaker och tillsammans med några pensionärsgubbar. Det brukar vara trevligt så jag hängde på.

Limmet på min Nordkapp hade stelnat så jag testade den. En riktig trögmåns jämfört med Badankan Delphin som jag paddlade senast. Var kajak har sin fördel och nackdel.

11/6

Arnes Acuta får åka på taket till ån. En sista rollsession och kort paddling. Även om tuiliq inte läcker så mycket så känns en halv deciliter som mycket. Och jag sitter lösare i Ilaga vilket kan vara bra vid vissa rollar, kanske alla. Arnes Acuta är vacker men används inte mycket så nu får jag leta efter en köpare.

Annons finns på Facebook/Kajak och tillbehör säljes/bytes.

Bild. Arnes Acuta ligger i gräset och solen spelar genom lövverket. Bild. Arnes Acuta ligger i gräset och solen spelar genom lövverket.

13/6

Rollträning med Ilaga. Jag har hållit på och tränat roll länge, länge. Vad har jag lärt mig egentligen? Men jag får väl se det här som motion.

14/6

Prova på paddling för sista gången. Regnet föll runt omkring men inte på oss. Ingen har vurpat på hela våren.

15/6

Eftersom någon frågade om Arnes Acuta, som är till salu, läcker så tyckte jag att jag skulle kolla det. Jag upptäcker att jag är ambivalent till försäljningen. Kan jag sitta i kajaken? Det fanns inte tid till en provpaddling på Mälaren så det fick bli i ån, som vanligt. Det är väl dumt att sälja något så speciellt. Fast jag har koll på en gammal Nordkapp som jag skulle kunna försöka köpa. Jag kan sitta i kajaken. Det kommer in vatten. Tror det är vattnet som droppar på kapellet som sen tar sig in i hörnen bakom mig. Testet skulle vara att paddla utan kapell för att utesluta det.

Jag hade nog beslutat mig för att behålla kajaken redan innan jag la i den vid bryggan.

19/6

Snirklade runt på Mälaren med Peter. Lite mer väder än väderprognosen sagt. Åkte genom vassen norr om Grässkär 3 gångerr och landade på Lybeck sten. Mitt på dan börjar fritisdsbåtar dyka upp. En barnfamilj tar över grillplatsen efter oss. En liten fågel sitter vid ingången till Ramsundsån på ett vasstrå och piper. Ån till kanothuset är fin som vanligt. Jag gillrar upp kameran på däcket och filmar när jag åker in. Sen är filmen borta. Tryckte väl bort den. Mörkt blåskimrande insekter leker runt bryggorna.

Bild. Peter i hans kajak med svensk flagga i aktern.

26/6

Jag träffade Anna utanför kanothuset. Vi gjorde sällskap på ån. Jag paddlade Arnes Acuta utan kapell och med en paddel som inte drar in vatten i kajaken. Den läcker inte. Vattnet som kom in måste ha tagit en väg över kapellet och in genom väck i kapellet någonstans vid höften.

Nu är det varm sommar. Tidigare på dagen var det väl varmt för att paddla. Nu på kvällen skönt utan kapell. En del gässlingar är lika stora som föräldrarna men uppför sig fortfarande som barn. Simmar tätt bakom föräldrarna i en rad vid fara.

Arnes Acuta kan vara till salu om någon hör av sig.

28/6

Försök att göra Arnes Acuta vattentät. Efter att jag köpt en PVC-slang på Biltema så klippte jag den i lagom längd och så skar jag upp den på längden så att den gick att trä över sargkanten. Fyllde den delade slangen med Tec7 och kladdade dit den. Nu har jag en tjockare och jämn sargkant men grå limrester lite här och där.

30/6

Rolltränade i Näshultasjön. Nästa gång ska jag ha kortbyxor. Mina bomullsbyxor blev självklart våta när jag klev i och det lilla vattnet rullade runt och gjorde mig våt överallt. Vädret var perfekt. Varmt i vattnet och i luften. Inte mycket vind. Inga människor vid badet och jag höll mig mellan bryggan och badflotten. Kom på ett eget sätt att göra framåt sculling. Måste prova det mer. Det gick ganska bra trots att jag inte tränat yoga eller styrka. Jag slutade när jag började få dimsyn.

1/7

Utflykt med EKS till Lybecks sten.

Bild. Vid fikastället p&229; Lybecks sten. Bild. Hasse i SKUK Pilgrim.

Hasse

Bild. Kajak i motljus. Solnedgång. Flera kajaker i bakgrunden.

Jag i Nordkapp.

Bild. 3 kajaker i solnedgången.

Hanan, Johan och Lars-Olov. Väntar en stund med att paddla sista biten till kanotklubben.

7/7

Rollträning. Jag behöver mer yoga. En liten pojke fiskar upp ett roder till kajak mellan bryggorna.

8/7

Arnes Acuta i ån. Är den tät? Men nej! När jag paddlat en stund rakt fram och sedan kantar ner högra sidan så öppnas en osynlig vattenkran och tappar ner en halv deciliter. Samlas vatten i slangen till skäddan? Det syns inget hål.

11/7

Med min fru och kajaken Doris färdas vi på ån från Bibybron mellan öarna till badet vid Gillberga och en liten sväng mot Hjälmaren innan vi tröttnar.

Orörd natur läns sträderna trots att det är så nära stan. Gula och vita näckrosor. Hägrar och tranor. En bäver med estetiskt sinne har skaffat sig en vacker strandtomt. Vattnet från Hjälmaren är grönt av alger. Vid badet är sikten i vattnet bättre men badtemperaturen lägre än förväntat.

Bild. Eva ser ett båthus som håller på att falla i vattnet.

12/7

Jag häller vatten i skäddareglaget på Arnes Acuta men det droppar bara ut från skäddan. Vänder kajaken och fyller skäddaboxen med vatten. Det blir ett konstigt ljud och några myror flyr upp från boxen. Jag sitter under den upp och nervända kajaken med huvudet i sittbrunnen och tittar. Vattnet rinner ut där det ska.

Det kan finnas en minimal springa mellan kajakens ovansida och undersida.

Jag överväger att slumpa bort kajaken som ett objekt för renovering. Det skulle också vara möjligt att slipa bort färgen på sidan. Plasta dit en glasfiberremsa över skarven och måla lagningen på något fantasifullt sätt.

När jag tittar igenom mina anteckningar från att ha paddlat kajaken så har den varit tät en kortare period. Mitt försök att göra kajaken tät genom att limma en plastslang över sargkanten kanske är funktionellt men ser fult ut.

13/7

Rollträning i Näshultasjön. Nästa gång ska jag bara kasta mig bakåt och se om jag kan fixa att komma upp framåt.


----------


När jag lastade av Ilaga vid kanothuset passade jag på att sätta dit en bit cellplast på Nordkapps sist. Använde Walleys egen lösning med knapparna. Det kändes som jag behövde testa en kort paddling i ån. Underbart väder. Frihetskänsla av att paddla i t-shirt. Jag har tunnat ur runt där händerna fattar på min asymmetriska paddel. Märker att jag behöver ta bort lite där min högra tumme har sin plats. Vitsen med en paddel i trä är att det går att göra den just till mej.

18/7

Christer och jag var ute och letade efter en annorlunda iläggsplats i Båven. Vi skulle ju paddla där sen så kajakerna fick ligga kvar på biltaket. På hemvägen lunchade vi på en trevlig plats i skogen och upptäckte lämningar från scoutrörelsens första år.

Inspirerat brast vi ut i brottstycken av käcka scoutsånger.


Jag vet inte vad som ska hända Arnes Acuta. Jag letade efter en skarv mellan kajakhalvorna som kunde tänkas läcka men utan att hitta någon. Ett stort område med bar glasfiber blottades. Nu har jag hängt upp kajaken i carporten i väntan på att bättre tider kommer för den.

20/7

Christer ledde en paddling på Båven. Alena, Peter, Marianne och Peter. Vi la i vid bron till Hyltingeö och paddlade vid öarna runt Fiön. Tittade på grottan vid Klubben. Nu från vattnet. Jag var här för 38 år sedan och då klättrade jag in i grottan. För min inre syn såg jag den orange Kåren som låg upptryckt mot strandstenarna.

Bild. Vattenväxter blommar vid kajakens sida.

Vattenpilört

22/7

Jag skulle vilja provpacka Nordkapp inför helgen och kommande paddlingar. Min mjukplastversion är mindre än Jubilee som jag haft tidigare. Det viktigast är hur jag får plats med min jättestora sovsäck och en vattensäck på 10 liter.

Det visar sig att det går att få in 10 liter vatten bakom sitsen och utrymmet framför fötterna är stort nog att till exempel rymma 10 liter till. Min sovsäck går inte in som den brukar på tvären i aktre skottet. Min idé är att lägga den i en IKEA-påse och trycka in den någonstans i främre skottet. Kanske väskan med kläder måste gå in bak eller också får den bytas mot en påse. Jag fick ett mindre Trangiakök från brorsan och kanske måste jag använda det. Några onödiga kläder kan jag ta bort.

23-24/7

Bild. Skogsvioler.

Kanotsällskapet gör en övernattningstur för vem som vill följa med passande för de som inte paddlat så mycket.

Jag undrar hur jag kan packa min Nordkapp och står på stranden vid Stendörren och testar olika sätt. Det fungerar med min jättelika sovsäck, mitt tvåmans tält och skulle gå att få med 20 liter vatten i vattensäckar. Jag vill inte ha någon packning på däcket. En annan test var Reeds Rip Stop Cag. Fungerar bra som värmande regnskydd. Som reservkapell fungerar det men det trycks naturligtvis ner mellan benen där en vattenpöl bildas. Försöken att laga mitt gamla reservkapell från Kanuk lyckas inte. Det verkar som väven släpper igenom vatten. Ett kapell från Reeds skulle kosta 1600 kronor uppskattar jag. En burk sprayimpregnering kostar 190.

Paddlingen sker i ett lagom stillsamt tempo. Ett milt duggregn på lördag kväll ersätts med ok vind och sol på söndag. Tältplatsen är stor med fina hällar och mjuk mark för den som vill. Länsstyrelsen har räddat ön med en toalett. Min avskilda nakenbadstrand var kanske inte optimal men fungerade. Lördagskvällen blev en trevlig fest med trevliga människor. Min effektiva asymmetriska paddel bör jag byta ut mot något som är mildare mot kroppen.

Snokar, kantareller och hjortron.

Bild. Tomas, Eva, Hanan i grön kajak, Hasse, Pia och Peter mellan Kalklubbarna.

Tomas, Eva, Hanan i grön kajak, Hasse, Pia och Peter mellan Kalklubbarna.

28/7

Tog hand om några saker från stugan i Näshulta. Passade på att rollträna lite. Sjön är fin. Det gick bra för mig att paddla en liten runda. Testar reverse sweep men förlorar känslan för var jag är och går över till att testa en bit i taget av rollen. Vinkeln på paddeln blir tvärt om - natrurligtvis.


Ett kapell från Palm till Nordkapp kommer snabbt levererat till dörren från Holland. Varför ska kapellen vara så små i början? Jag fick dit det själv i vart fall. Det får sitta ett par veckor så får jag se om det blir någon skillnad. Om kapellet passat hade det blivit en lite åpaddling i dag också.

29/7

Jag kände mig tvungen att testa Nordkapp + palmkapellet redan idag. Det fungerar!! Testade samtidigt en mer normal paddel. Till en början kändes det som att jag inte fick fäste i vattnet. Efterhand anpassade sig kroppen och det gick riktigt bra, men den kan ibland låta lite. Jag ska testa att paddla med fel sida på den asymmetriska paddeln. På det sättet får jag två växlar, tänker jag. När jag behöver kan jag använda kraftsidan.

Ån är alltid fin att paddla men nu blommar vattnet. Stannade till vid en strandväxt som blommar nu men kameran var hemma. En fisklina hänger från träden vid herrgården. Nästa gång hoppas jag ha en kniv med mig. Det var en uppblåsbar kajak ute och flera stå upp paddlare.

Att skaffa först min Baffin och nu min Nordkapp beror på att jag tänker paddla runt Fårö och att en mjukplastkajak är bättre lämpad. Expedition Fårö har haft goda resurser när det gäller anskaffning och utrustande av lämplig farkost. Expeditionens svaga punkt kan vara personella. Blir det storm ligger jag på camping en vecka.

31/7

För första gången något annat än en stund i kajaken.

Dagens boktips: The only kayak av Kim Heacox. För språket, tanken, medvetenheten. Jag läser långsamt och har snart kommit till mitten. Fast påverkad av hans text: Det har ingen betydelse.

2/8

Berit och Lars-Olov bjöd in till en traditionell paddling till Stora Sundby. Berits syster Iris och en kompis till Berit, Karin som jag paddlat med utanför Åland, följde med. Berit känner alla som det verkar när vi la i och när vi besökte fiket.

Bild. Berit utanför Stora Sundby.

Berit utanför Stora Sundby.

9/8

Säsongens första klubbpaddling på ån. Vackert och trevligt. Känns lagom.

Vi diskuterar planer och projekt. Hasse bjuder på saft och bullar till eftersnacket.

10/8

Paddlar med Mälarsjukhusets fritidsklubb. EKS är värd. Lugnt och fint.

13/8

Jag deltog som paddlande funktionär. Överraskades efteråt av en present på kanotladans övervåning.

Triaton på YouTube

.

Vi diskuterade linolja innan tävlingen. Rå linolja tränger in i trä på ett annat sätt än kokt linolja som bildar ett skikt på ytan, som fernissa. Rå linolja är miljövänligare. Jag har ju använt rå linfröolja. En furupaddel har jag strukit så många gånger utan att låta oljan torka mellan gångerna så att paddeln blev påtagligt tyngre. En paddel i asp har med många strykningar över tid fått ett fint lager på ytan. En av klubbens paddlar, som jag använde idag var från början struken med tungolja men har sedan behandlats vart år med rå linfröolja. Idag har den ett skyddande hölje som känns nästan som plast.

16/8

Vi skulle ha räddningsövningar som tema för tisdagspaddlingen men vi kände oss lata och ingen av de som kom var intresserade. Vi snackade bogsering och så paddlade vi ett vanligt åvarv.

Det var länge sedan jag paddlade Moster - North Shore Atlantic. Den kajaken känns bra på alla vis.

18/8

Jag ville försäkra mig om hur det är att rolla med min Nordkapp. Åvattnet vid klubben såg inte så roligt ut så jag åkte till Näshultasjön. Där var det ganska folktomt. Skolorna har ju börjat. Det låg en kvinna och solade på flotten där jag brukar träna. När jag kom närmare såg det ut som hon inte hade några kläder. Jag ville förvarna henne om min tysta ankomst och öppnade med den såhär i efterhand något tveksamma repliken "Hallo, är du naken?"

Rollandet gick hyfsat på platt vatten. Framåt roll går bara åt ena hållet.

19/8

Jag har en rip stop cag från Reeds. Om jag använder den som kapell samlas en massa vatten mellan mina ben. Jag tänkte att jag kunde rulla upp överflödigt tyg med karborrkand. Jag satte mig i kajaken och ritade streck på tyget där jag ska limma dit karborrbanden, När jag ändå var vid kajakladan tog jag en tur med Badankan Överraskas vid vart byte mellan kajakerna hur olika de är.

När jag började paddla verkade det som jag avbröt en narkotikaaffär och när jag avslutade paddlingen körde jag ofrivilligt bort en ukrainsk pappa och hans son från bryggorna.

24/8

Mälarsjukhusets fritidsklubb kom och paddlade med oss. Eftersom några kajaker var ute på äventyr så lånade jag ut Badankan. Själv fick jag paddla en Rebel Husky utan kapell. Jag har paddlat den tidigare och behövde rädda mig ett par gånger med att reflexmässigt dra in kajaken under mig. Nu såg jag fördelarna, snabb och riktningsstabil men samtidigt lättsvängd. Dessutom snygg. Om jag skulle köpa en första kajak idag kunde det vara den här kajaken.

Det blev en händelserik dag med årets enda plurr. Jag stöttade med tips en man som råkat få en kajak där skeddan fastnat. Peter kunde få loss den till slut.

26/8

Planeringen för resan till Fårö har ändrats. Jag har tänkt de senaste dagarna att det viktigaste med resan är en övernattning på nordöstra delen. Ursprungsplanen var att starta från campingen vid Nordresand. Det gick inte på något lätt sätt att kommunicera med dem och de stänger campingen medans jag paddlar så det fick bli Sudersand. Jag planerade att starta söderut men vindprognosen gör att jag ändrar mig. Det får bli ett varv åt andra hållet.

Det visar sig att den Nordkapp jag köpt för paddlingen inte så bra bär mig och min last så det blir ingen landning på stenstrand. Jag byter kajak till Moster, North Shore Atlantic.

28/8

Söndag Fårö

Väderleksprognosen säger bra väder idag och sedan kraftiga vindar, en våghöjd på 2,4 meter och mycket regn.

Min bokning på campingen måste ändras och campingen får bli min bas.

Efter att ha ordnat ombokningen hade morgonen blivit förmiddag. Den plats jag mest sett fram emot är Norsta Auren. Fårös nordöstra del.

Jag packade för en dagsutflykt. Passerade Hajmariv, återigen ett fint klingande namn. Såg en gammal väderkvarn men kartan rättade mig sedan. Det har varit en kalkugn.

Bild. Min kajak på bred sandstrand.

Fårö fyr dök upp. Här har jag gått på strandstenarna och längtat efter en kajak. Nu i kajaken verkar det finnas mer att se på land.

Långa sandstränder. Små vågor. Varmt. När kusten svänger mot väster gick jag iland för lunch. Det var människor på stranden. Några roade nickningar när en våg landade i sittbrunnen vid landstigningen. En naken man viftade glatt. En kvinna väckte uppmärksamhet genom att inte ha pli på sin hund som glatt dök upp med sin nos vid mitt öra när jag åt. Ett par i 80-årsåldern, rejält påpälsade, med vandringsstavar och ryggsäckar skakade ogillande på huvudena åt den ouppfostrade hunden. När jag började paddla igen såg jag två män. En med kamera på stativ och den andre naken i olika poser. Jag tror att jag och kajaken blev med på en bild.

Jag var tvungen att vända. Av de 2 liter vatten jag haft med mig återstod nu 2 deciliter.

Det kom en stank över stranden. Kanske från samma fartyg som kastat lysröret över bord. Det låg nu i min kajak. Sen var det bara tillbaka. Det blev inget badstopp. Där jag lunchade var vattnet fruktansvärt kallt och Skalasandsvik avstod jag på grund av vattenbristen. Där har Länsstyrelsen påbjudit tältningsförbud. Men jag såg flera husbilar och en frälsarkrans fanns på plats. Den plats på Fårö med lägst mobiltäckning har ändå många människor på sommaren.


--------

Måndag

För första gången skriver jag om något annat än paddling. En kortfattad dagbok från Fårö.

Besökte Bergmancenter + raggmunk med fläsk. Tittade på tavlorna i Fårökyrka som visade tacksamhet över de säljägare som räddats till livet till synes mot alla odds. Åkte sen till Aursviken och Langhammar och tittade på havet i blåsten. Min noga åtdragna jacka fladdrar och det är bitvis tungt att andas. Bilderna jag tog kan bli suddiga. Det var svårt att hålla kameran still i blåsten.

Bild. Två mörka båtar. I bakgrunden skummande hav.

--------

Tisdag

Tänkte uppleva Norsta Auren till fots. Det blåser fortfarande nästan som igår. Det är svårt att andas och jag bestämmer mig för att vända efter någon kilometer. Stannar ett slag för att fotografera vågor och sanden som flyttar sig. När jag börjar gå långsamt tillbaka rullar en fisk framför mina fötter driven av blåsten. Jag sätter hastigt handen framför den 4 centimeter långa fisken och lyfter upp den tillsammans med en handfull sand. Med hastiga steg går jag mot en vattensamling på stranden 100 meter bort. Nu har jag ingen tanke på hur besvärligt det är i blåsten. Jag sänker ner fisken i vattnet. Tycker den sprattlar till. Efter någon minut ser jag att den andas. Den vänder och simmar mot mig. En stund tittar vi på varandra.

Bild. Stand med vattensamling. Hav.

Vid fyren senare hittar jag en liten rauk som passar som stol. Det är nästan lä men vågorna rullar in och vatten kastas upp när det träffar stenar under ytan. Sjöfåglar försöker stå still i luften och dyker ibland för att fånga fisk som jag tror likt min fisk förts med vågorna mot land.

Bild. Vågor slår upp bakom stenar.

--------

Onsdag

Tänkte paddla till Fårö samhälle vid kyrkan. Redan strax efter att sandstranden vid campingen passerats ser jag vid nästa udde hur ganska stora vågor bryter långt från land. Jag undersöker om det kan gå att komma fram innanför brottsjöarna men det bryter också längre in. I stället paddlar jag in i hamnen vid det lilla fiskeläget för att fotografera. Vände sedan för att se hur havet är på andra sidan viken. Stranden är mer än 3 km raka vägen till udden, Hajmariv. Vinden skiftar hela tiden i styrka. Jag justerar ibland med skeddan. Det blir en krokig färd. Strax efter Hajamriv vänder jag av samma anledning, brytande vågor. Tillbaka har jag mjuk drygt halvmeter dyning som skjuter på. Farten ökar och det blir en lugn surf ett par gånger. Sedan styr jag nära stranden, ofta alldeles utanför där vågorna bryter. När jag sitter och tänker på ingenting kom jag mitt över vågen strax innan den bryter. En reflex räddade mig. Något som liknade ett högt stöd. Som jag aldrig tränat och fått berättat att det är onödigt att kunna. Jag måste ha gener från inuiter eller en inuitande som vakar över mig.

Jag är på grunt vatten och i solljuset lyser sanden från under båten. En intensivt lila färg kommer från just där hav och strand möts.


--------

Torsdag

Ville komma till nordöstligaste udden, där Bergman filmade vraket. När jag passerade vägen till Fårö fyr kom jag att tänka på FISKEN. Jag vände. Går på stranden. Vågorna är mindre nu och mer som vågor brukar vara. Inte som tidigare aggressivt uppkastande.

Jag ser inte vattensamlingen jag släppte fisken i men det finns tecken på att den runnit ut och förenats med havet. Jag vänder. Då ligger fisken på stranden framför mina fötter! Fiskögat som är uppåt tittar på mig. "Du, igen!?" Jag kastar ut fisken i havet och stannar en stund. Den sköljs inte upp på stranden.

6/9

Tisdagspaddling. Daniel beskriver effektiv paddelteknik såpass inspirerande att jag, som tänkt slöpaddla nu snabbpaddlar och iakttar min egen teknik. Efteråt klämmer jag på motionskajakerna. Men ingen tilltalar mig riktigt. Jag har paddlat dem tidigare.

10/9

Daniel berättade om snabbpaddling senaste tisdagspaddlingen. Jag bestämde mig för att prova. Citius 55 och en vingpaddel med liten vinkel mellan bladen. Det blev mer seriöst nu. Jag har ju paddlat motionskajak och vingpaddel, men det var många år sedan.

Efter att ha fått till ett ganska bra avstånd mellan sits och fotstöd så kunde jag långsamt försöka hitta tekniken. Måste glömma bort att svänga med kantning. Den här vingpaddeln fungerade inte som jag var van. Jag var van vid att paddeln sökte sin egen väg genom vattnet. Så var det inte med den här. Och jag måste tänka på att få upp den snabbt ur vattnet. Jag försökte inte paddla med hög frekvens utan koncentrerade mig på att hitta en teknik som fungerar. Hann inte vänja mig vid rodret som behövde passas för mycket tyckte jag.

Efter ett halvt åvarv blev det stopp. Gångbron vid Vilsta lagas och det låg något, kanske en kabel, från ena stranden till den andra. Det var kul att testa och jag förstår grejen med att koncentrera sig på att hitta och förbättra sin teknik. Det har jag inte fattat tidigare.

13/9

Tisdagspaddling. Mattias visar och vi tränar på olika styrtag. Det finns något sätt att styra som jag glömt bort. Ett sätt att fatta paddeln som mina handleder inte klarar av. Det böjar bli mörkt när vi är klara.

14/9

Sålde Arnes Acuta till Hasse. Den blir kvar i klubben. En Tuiliq blev över. Den passar lite mindre sittbrunnar av en storlek som inte används så mycket längre. Den passar klubbens North Shore Fuego. Besvärlig sittbrunn att krångla sig i och ur. Ett skönt paddelplagg men det tätar bara "sådär" vid sargen. Slutade efter några rollar. Noterade att North Shores gamla glasfiberluckor som tätar mot en gummilist håller tätt så det blir godkänt. Runda luckan alldeles torr. I den bakre fyrkantiga hade fanns det bara ett par centiliter.

17/9

Tydligen ska hela Sverige plocka skräp idag. Hasse hade lagt ut det på klubbens Facebook och jag kom. Vi plockade skräp från Vilsta till länsen vid Snopptorp. Det blev ganska mycket. Plaspåsar som legat ett tag i vattnet blir ganska snuskiga. Burkar och flaskor, skyltar och trasiga plastbitar. En fin boll. En oöppnad Pina Colada, får väl se vad jag gör med den. En flaskpost från en skolklass var kul att få.

Bild. En kajak vid bryggan och några påsar skräp.

Ett av fyra lass.

20/9

Tisdagspaddling, Jag testade North Shore Calypso med tuiliq. Ett par rollar blev det men vattnet är 14 grader och en molnfri himmel gjorde att vi började känna en kyla flera av oss var ovana med. Calypso svänger på ett skönt sett. Den är ovanligt bred så jag slog i däcket några gånger med tummarna i början. Det finns ochså mer utrymme än jag behöver för knäna men att den är större än Fuego gör att det är lättare att komma i och ur, fortfarande trångt. Jag kommer nog inte att leta efter en kajak som passar den här tuiliq.

Mattias uppmanade till att träna kantning.

21/9

Bild. Christer kliver ur vid den lilla ön.

Paddling med Christer på ett blankt Mälarvatten. Startade vid Mälarbaden. Den kalla morgonen byttes mot sol och varmt. Flera lager kläder byttes mot underställströja.

Vi lunchade på en mycket liten ö och fick sällskap av en orädd mink.

24/9

Paddlar långsamt efter stranden på Räfsgarn. Ser en bäverstig som går över ön. Det finns en bäverhydda på andra sidan ön. När jag vänder på huvudet så finns det en bäverhydda här också. Det är mycket småfisk. Några män åker runt i sina båtar och försöker fånga de sista gäddorna. Den här obalansen i sjön, tänker jag, kan vara orsaken till att Mälaren blommar året runt, både tidigt på våren och som nu på hösten. I viken vid Stenskärssundet paddlar jag runt en stund. Sedan bestämmer jag mig för att vända hem. Lika bra eftersom ett regnväder kommer åt mitt håll.

Som barn rodde jag några gånger förbi Räfsgarn. Tänker på den tiden, för 60 år sen.

Testar Reeds Rip Stop Cag. Använder det som kapell. Jag har satt karborrband på framsidan så jag kan rulla upp tyget så det inte blir en vattenpöl i sittbrunnen. Det fungerar ganska bra eller ganska dåligt hur man nu vill se det.

Bild. En ö med trolska träd.

27/9

En tisdagspaddling. Regnet kommer mot oss men når oss inte. Peter, Christer och jag. Det är trevligt med sällskap fast jag inte alltid säger så mycket. Ser på vassen, himlen, vattnet som en stund i motvind och motljus blir som räfflat bly. Färger intensifieras av det låga ljuset som byts till skymning då bara min gula kajak fortsätter att lysa. Sen blir det svårt att se männen som fiskar från stränderna och deras nylonlinor.

30/9

Jag läser sällan någon bok. Och nästan aldrig någon bok på engelska. Nu har jag läst THE ONLY KAYAK av Kim Heacox. Den har berört mig och påverkat mej. Läs den.

Idag flyttar jag Nordkapp till kanothuset vid Mälaren. När jag paddlar ut på sjön är det ett par båtar på avstånd. Sen är jag själv och ingen båt i närheten. Jag är the only kayak. Söker efter öppningen i vassen norr om Grässkär. Det är kompakt vass och jag ser ingen öppning framåt. Nästa gång ska jag försöka från andra hållet men nu går tiden och jag behöver ta mig hem.

Gässen samlar sig inför flytten. När jag kom till kanothuset kom hundra fåglar i olika sträck. När jag kommer tillbaka in i ån mot kanothuset lättar en häger några meter från mig och skriker ett argt varningsrop. Med en pagaj kommer jag ljudsöst genom den smala öppningen i vassen.

Tvättar av kajaken och lägger in den på sin plats tillsammans med kapell och paddlar så jag kan ta en lätt packning med mig. Jag vill kunna åka buss i fortsättningen.

2/10

11 grader i luften. Mulet och lätt regn. Tänkte att det här är sista möjligheten att träna roll i ån. Vattnet håller bra kvalitet. Några bakåt och framåt/nästan framåt rollar. Det behöver inte vara sista gången. Vattnet är ännu inte så kallt. Inget vatten kommer in.

4/10

Tisdagspaddling. Säljer pogisar till Simone. Pratar med L-O och Johan under ett stillsamt andravarv runt ön vid Skjulsta. Blir frånpaddlad av Berit och får tillbaka en tvättad och rengjord tuiliq från Mattias.

5/10

Vinden kunde vara gynnsam för surf vid Harge. Christer och Hasse följde med. Det var lagom vågor när vi kom. Vind och vågor ökade och det passade oss också. Hur mycket blåste det? Ja så att en del the blåste på sidan om koppen. Två timmar kändes lagom för oss.

När vi började undrade jag hur jag kunde utsätta mig för något sådant. När vi slutade ville jag göra om det.

Som förra gången Bento-låda på Jako Sushi i Askersund.

Bild. Christer och jag  på stranden. Bild. Hasse och Christer. Christer tömmer sin kajak.

10/10

Väderprognosen hade visat bra väder för Harge och surf men ändrade sig. Vad skulle jag göra? Jag la upp en snirklig bana ut och in mellan öarna i Lillsjön. Det blåste från och till runt 10 sekundmeter. Jag tog mig nu genom vassen mellan Grässkär och Smörskallen, där jag inte kommit fram tidigare. När jag vände kajaken runt efter att ha kommit igenom så såg jag inte varifrån jag kommit. Däremot var det en prydlig båtränna genom vassen mellan Nysslingen och Hummelholmen.

Det visar sig att busstiderna och busskostnaden gör att jag i alla fall tar bilen till Sundbyholm. Om Miljöpartiet fått igenom sitt förslag om gratis buss så hade det varit lättare att ta bussen.

Senaste gångerna jag paddlat i Mälaren har jag sett småfiskar hoppa och stora fiskar slå så min tanke att alla stora fiskar var borta verkar inte stämma.

Jag såg ett sträck med fler än 40 tranor som trumpetande försökte hålla formationen i blåsten. I Tegelviken ligger gässen och väntar på att det ska bli dags att flyga söderut.

Bild. Bild tagen över axeln. Kajakens bakdäk Vattenytan är täkt av löv.

Löv har samlat sig på ytan där Ramsundsån går ut i Mälaren.

11/10

Peter tog upp sin kajak när jag kom. Pia var där för att boka en kajak till den "Avancerad workshop i havspaddling" hon skulle delta i. Mats kom förbi utan att veta att vi skulle tisdagspaddla. Han for iväg i en Citius 51 men paddlade sen med Christer och mej när ljuset började försvinna.

Kylan gjorde att vi inte var så tända på att fortsätta tisdagspaddlingarna. Vi hade båda trott att vi skulle klara oss utan handskar. När dimman började stiga från vattnet hade jag blivit ganska varm av paddlingen och tänker fortsätta på tisdagar kl 17. Det är vackert på ån.


En besvärande tanke har dykt upp. Jag märkte att jag satt snett när jag paddlade Nordkapp i går. När jag slutade efter att ha suttit några timmar i kajaken undrade jag om den var sned. Tänkte att om den skulle vara lite krokig gör det faktiskt inget. Den fungerar fint i alla fall. Idag med min Moster/North Shore Atlantic känner jag lite samma sak. Jag sitter snett. Har jag anpassat mitt sätt att paddla efter en krokig kajak eller har något hänt med min kropp så att jag sätter mig snett.?

Jag får dra ett snöre från för till akter på Nordkapp och se hur det är. Om den hängt år efter år på sidan så kan den bli rak om den får hänga med andra sidan ner.

12/10

Jag kände mig tvungen att kolla om Nordkapp är rak. Den är rak men sitsen är felaktigt gjord så att sitsens centrum inte sitter över kajakens centrum.

En ny sits vore ju enklast men jag går ut och tittar i boden. Hittar en bit foam som används till kajaker. Det finns en bra sits som jag haft till den röda kajaken Saftkatten. En kombination av de båda kunde bli super tänker jag. Om jag väntar lite kanske jag kommer på något ännu bättre. En bit liggunderlag under dynan skulle göra sitsen platt så att jag inte behövde sitta mitt på sitsen. Tråkigt att det blivit så kallt och jag har inget uppvärmt utrymme.

18/10

Åpaddling, tisdag. Sex kajaker på ån. Till slut bara Johan och jag som paddlar. Det är vackrast just innan man inte längre kan urskilja detaljer.

Bild. Ett träd speglas i vattnet. Nattljus.

19/10

Sned sits:

Jag kollar först om sitsen verkligen är sned och den är lite förskjuten i sidled. Sitsen gick att avlägsna med lite milt våld. Så dyker en idé upp. Jag har ju haft ett par kajaker där sitsen ersatts med bara liggunderlag. Ett par ganska tjocka liggunderlag gör att jag kommer i rätt höjd för lårstöden. När jag ser hur lårstöden är konstruerade så är det bara den del av stöden som sitter innanför sargkanten som har funktion för mig. Det som sticker ut i sittbrunnen är bara i vägen när jag ska ur och i. De har ingen praktisk funktion. Jag sågar bort dem.

Bild. Kajakens sittbrunn bakifrån.

Jag behöver någon slags ryggstöd i den här kajaken. Det enklaste stödet är en kloss skum alldeles i mitten på ryggen. Jag har inte tyckt om den lösningen då jag testat kajaker som haft ett sånt ryggstöd men jag bestämmer mig för att testa.

Det blir inget stöd på sidan om höfterna utom att liggunderlagen är uppdragna ända upp till sargkanten. Jag är inte så orolig för det. Att sitta löst i sidled är en fördel för mig som slarvat med yogan. Det underlättar att rolla. Jag sätter mig i alla fall naturligt i mitten märker jag så jag behöver inte styras att sätta mig centrerat.


20/10

Det gick inte så bra att arbeta. Blev störd av katten Lillis som blivit sjuk. Det känns bra att sitta i kajaken på hallgolvet i alla fall. Ryggstödet blev oväntat bra. Klossen hoppskarvad av två delar skum. När jag fått till formen på ett ungefär slöt jag ihop cellerna med varmluftpistol.

Bild. Kajakens sittbrunn efter förändringen.

21/10

Körde ut Nordkapp till Sundbyholm och när jag var där passade jag på att paddla en liten tur. Det blev inte som jag tänkt. Jag paddlade en liten stund i ån mot Mälaren, vände och anpassade sittbrunnen. Samma sak om och om igen. Det var besvärligt med fotstöden som inte ville låsa sig på det läge jag ställt in. Kanske skulle lite olja hjälpa.

När jag fått till en sittställning som fungerade paddlade jag ut en liten sväng till utanför halvön vid Sundbyholm. Vid inloppet till Ramsundsån samlas grenar och saker som människor slängt. Åns vatten går mot Mälaren och Mälarens vatten driver mot åmynningen. Jag flyttade ett större träd så att det kanske kommer att fastna i vassen i stället för att hindra kajaker att komma ut i Mälaren.

Jag skulle behöva känna hur en längre tur känns med den här lösningen på ryggstöd.

25/10

Bild. I mökret på ån, Christer.

Tisdagspaddling. I kväll i lite vind och regn, bara Christer och jag som njuter i kajakerna.

27/10

Mat på Jako Sushi i Askersund och sen till Hargebaden. Det var små vågor så jag funderade om det skulle bli någon surf. Hoppade i kajaken i alla fall och vinden ökade. När jag bestämde mig för att sluta minskade vinden. Fick en lång och snäll surf, en adrenalinkick och lite träning. Det var roligt och fint. Solen sken och jag hade en dag på stranden - fast själv, om man inte räknar kajaken Badankan.

Bild. Badankan på sandstranden..

2/11

Tisdagspaddling som nu startar efter att solen gått ner. Christer och Johan E är med.

3/11

Testar ryggstödet i Nordkapp. Fungerar det inte borde det gå att använda orginalsitsen om jag sågar bort fästena och limmar sitsen mot botten. Av någon anledning så kommer nog sitsen längre bakåt i kajaken för att passa lårstöden. Då blir tyngdfördelningen bättre men kajaken blir svårare att rolla för sargen kommer att hindra mig att ligga bakåt. Såhär tänker jag nu i alla fall.

Jag kom ganska långt innan min rygg och sedan min bak började protestera. Det blev en paddling bara runt Hummelholmen och Sundbyholmsön. Sista sträckan kom jag att sitta bättre så den här lösningen av sits skulle kanske fungera efter en tillvänjning och vana hur man ska sitta. Jag vill nog ha ett säte där man sitter bra direkt. Den kloss jag använt till ryggstöd kan jag använda som ett mothåll. För att säkra sitsen i längdled. Mindre klossar kan säkra sitsen i sidled.

Det fanns andfåglar spridda i vassarna. Norr om Sundbyholmsön lättade kanske 5 fåglar när jag närmade mig. Då jag var på det ställe där fåglarna funnits alldeles nyss kom ett par fåglar upp ur vattnet framför och på sidan av kajaken.

Hägern vid utloppet av Ramsundsån i Mälaren skällde surt på mig när jag passerade för andra gången.

6/11

Paddlade på Mälaren med Christer och Johan. Lunch på Lybeck sten. Det gick inte att komma mellan Koholmen och Grässkär utifrån Blacken trots ett engagerat försök.

Bild. Ett rejält knippe vass sitter fast på Christers kajak.

8/11

Vi lediga pensionärer tog en tidig tisdagspaddling. Innan regnet på eftermiddagen. Peter paddlade snabbt ut i strömfåran vid Skjulsta och vattnet drog runt kajaken. Efter några simtag tömde han kajaken och fortsatte paddla. Jag letade efter hans vattenflaska men hittade ölburkar och tomflaskor. Vår paddelutflykt blev till skräpsamlande i stället. Plaståsar, fisklinor men också en pralin och en klase bananer.

Bild. Peter i kajaken med en pralin och en klase bananer.

Den stora bäverhyddan som jag trodde var förstörd har fått bosättare, som lagt upp ett förråd av goda kvistar utanför ingången.

-----

Jag har tittat på Nordkapps sits. Den ska till höger. Varför konstra till det? Den mycket enkla lösningen, som jag borde inse direkt är att fila upp skruvhålen i sitsen. På sitsens högra sida går det att ändra hålen nästan en centimeter åt rätt håll. På sitsens vänstra sida 5 mm innan materialet tar slut. Idag började jag arbeta med det. Men en sned sits är en sned sits. Gummihammare, kofot, mer gummihammare, mer kofot osv. osv. Slutade med att trycka in skumblock på vänster sida. Nu ska jag försöka glömma det hela. Provpaddlar vid tillfälle.

13/11

Jag paddlade med Per, för första gången. Han visade sig vara en bra kompis som hade reda på sig när jag inte hade det. Vi trodde dimman skulle lätta. Vi tog båda med oss solglasögon. Det såg ut att bli sol. Men det blev dimma hela tiden.

Bild. Per paddlar in i dimman.

Det är svårt att hålla en rak kurs när dimman är tät. Man måste se på kompassen hela tiden. Jag struntar i kompassen och tror jag ska känna igen mig. Allt blir annorlunda när dimman ligger tät.

Bild. Per i playwoodkajak kollar in den lilla stugan på den lilla ön.

Per paddlade en lite kortare Frej i vacker plywood.

Nu hoppar fotstöden på Nordkapp ur sina lägen. Kan C56 hjälpa? Dn sista kilometern fick jag paddla med bara ett fotstöd. Sitsen fick godkänt. Ser sned ut men känns bra.

28/11

Jag smörjde fotstöden på Nordkapp och nu åker spärrarna ut som de ska. Passade på att göra en rundtur runt Räfsgarn, Alholmen och Benklädet. De öar som jag visste vad de heter redan som barn. En örn lämnar Räfsgarn och flyger mot Lillsjön. Någon har eldat upp några av de få träd som fanns på den lilla ön norr om Räfsgarn. Det var vackra träd. Se 24/9. Kommer människorna att klara sig så länge till?

En Kungsfiskare flyger framför mig när jag är i ån tillbaka till klubbhuset. Den finns fortfarande här. Det gör mig glad.

29/11

Fix och puts i Christers Garage. Hans Frej fick ett par klickar gelcoat. Sen fixade han med paddelsnöre. Jag hade en extremt smutsig Moster och Ilaga behövde ett par smålagningar. Vi fick en god laxrätt av Eva.

7/12

Körde kajakerna från Christers garage till kanothuset. Minus 9 nu. Ån är helt frusen vid klubben och det går att stå på isen närmast land. Det är för kallt att spänna fast kajaker på bilen. Luckorna blir stela och fastnar. Det känns som säsongen är slut, på ån, i Mälaren och i badhus.

30/12

Christer och jag provade att paddla i ån. Lars gjorde oss sällskap efter en stund. Temperaturen har stigit och stora delar är isfria men iskanterna är ganska tjocka och svåra att bryta. Vi kunde runda ön vid Vilsta herrgård men länsen vid gångbron låg fortfarande kvar och vi ville inte försöka ta oss över.

Bild. Christer tar sig ut till öppet vatten.

Christer tar sig ut till öppet vatten.

Nu blev det ett Harry-år.


Sammanfattning av året 2022


Pagajcirkeln Peter och jag ordnade resulterade för min del i en paddel med markerat olika egenskaper beroende på hur man vänder den. Jag förstår aleuternas sätt att göra paddlar men jag med min fysik i en kajak för en så blir kraftsidan för tung så jag slipade av den lite också för att få ner vikten. En riktig aleutisk paddel blir lättare.

Jag saknade rollträningen i Köping. Den försvann med corona och ett nytt badhus. Nu tycker jag att avståndet till Köping blir för långt så jag har inte frågat om de har plats för rolltränare i bassängen.

Jag köpte en Boréal Design som jag döpte till Saftkatten. Tanken var att den skulle kunna landa häftigt på en stenig strand på Fårö. Jag hade ett projekt att paddla runt Fårö. Tyvärr så blev kajaken utmönstrad innan den riktigt fick visa vad den kunde. Den ersattes av en Valley Nordkapp i mjukplast. Den kajaken visade sig inte heller duga till uppgiften så som jag formulerat den så det fick bli Moster, min North Shore-kajak som fick följa med. Det blåste hiskligt så det blev inte någon paddling runt ön. Nu blev jag mest turist. Det var skönt att i eftersäsong bo på campingen.

Hasse och jag hade kul med en kurs i Munktellbadet. Vält och kontroll över kajaken.

Några gånger paddlade jag med då klubben anordnade prova-på-paddling.

Till slut tröttnade jag på att försöka göra Arnes Acuta tät så jag sålde den till Hasse. Det ligger i linje med en tanke jag har om avveckling. Fast den nyköpta Nordkappen har fått en permanent plats i kanothuset vid Mälaren. Tänkte att jag kanske kunde åka buss dit.

Utflykten i juli med EKS till Lybecks sten var fin, Turen från Stendörren likaså men jag avstod av oklar anledning turen i Stockholms skärgård och jag missade Christers tur i Marvikarna.

Dubbelkajaken Doris fick vatten på sig vid ett tillfälle.

Hasse och jag var de enda tappra kajakisterna som plockade skräp i ån. Jag hittade en flaskpost och har nu en 4:de klass att brevväxla med.

Tuilik som blev över när jag sålde Arnes Acuta passar på klubbens North Shore Calypso. Ska testa det mer tänker jag.

Jag sörjer att någon obetänksam person eldat upp träd på lilla ön norr om Räfsgarn.

Ett par gånger har jag varit till Harge och surfat. Fint båda gångerna.

Meckandet med Nordkapp har fortsatt men jag hoppas att det är slut med det nu. Jag vill inte mecka. Det får bli ett slut på plastandet av klubbens kajaker också.

Jag är 72 år. Temat för året är avveckling.

Det är trevligt att göra paddlar så jag kanske fortsätter i mycket liten skala och långsam takt.

Rollträningen fortsätter jag med. Kanske med klubbens North Shore.

Kortare klubbpaddlingar hoppas jag kunna vara med på och Doris tillsammans med min fru är fint.

Surf i Vättern hoppas jag på. Kanske bo i Motala några höstdagar med västliga vindar.

Mina kajaker i början av året.

Bild. Gul kajak med grå sits och sarg.

North Shore Atlantic, Moster


Bild. Vit kajak med två sittbrunnar.

Trapper Laxen 530, Doris


Bild. Grönlandskajak med svart mönster på däcket.

Rebel Ilaga, Ilaga


Bild. Gul plastkajak.

P&H Delphin 150, Badankan


Bild. Grå grönlandskajak med röda skarvar och kölförstärkning.

Kajak byggd av Thomas Haraldsson, Arnes Acuta

Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.