Sammanfattning av kajakåret 2017. Till längst ner på sidan.
1/1
Det går inte att åka buss till Sundbyholm på en helgdag. Min fru skjutsade mig. Det fanns ingen is i Ramsundsån. Isdubbarna på däcket kom inte till användning. Paddlade i sol runt Sundbyholmsön.
Bävrarna bygger på sina hus. Det var inte mycket vind men då jag kom ut i Blacken blev alla blad och kvistar på kajaken bortsköljda. Ännu en gång tänkte jag på att jag med den här kajaken gärna paddlar i takt med vågorna. På väg mot Benklädet närmade jag mig ett område med grunt vatten som jag undvek. Vågorna bröt över stenarna. Paddlade långsamt tillbaka efter Räfsgarn. Kölden kom upp genom kajaken. I lugnt vatten vid stranden såg jag vattnet förändra sig. Temperaturen gick under noll. Paddlade in en liten sväng i viken vid slottet. I Ramsundsån låg en stock som kunde riskera att fastna och blockera passagen. Jag knuffade ut den 20 meter och försökte få den att fastna i vassen.
23/1
Diverse arbete på kajaken i Christers garage. Ska bli intressant att se hur nya styrpedalerna kommer att fungera.
30/1
Hittade en anteckningsbok med berskrivningar av turer från 80-talet. Kanotboken.
6/2
Point 65-projektet rullar vidare. Kajaken är snart klar.
17/2
Kajaken i Christer garage blev färdig idag. Blank och fin och bättre än ny på många sätt. Vi är glada åt resultatet.
28/2
LO och Hasse hade kommit överens om att paddla åtminstone en gång var månad. Idag är det tisdag så det här blir nog också start för årets tisdagspaddlingar. 16.30 samlades vi vid Vilstaladan. Hasse, Christer och jag. LO hade åkt Vasaloppet i går så han avstod. Det var öppet vatten några meter från bryggan och det gick att komma runt ön vid Vilsta genom en smal ränna i isen. Misstänker att det är Lars som gjort den. Nedströms kom vi under gångbron. Sen var det stopp. Jag bröt is så jag blev alldeles utpumpad. Brukar paddla Adventure i ån utan att använda skädda, som motion. Nu fällde jag ut skäddan helt och lutade mig bakåt mot sittbrunnskanten. Christer paddlade vår Point65. Han flängde orädd upp på isen och vickade sen ner på ena halvan av den v-formade bottnen.
Det var 3 grader men kändes inte kallt. Men jag avstod att ta spjärn mot isen med bara händer så som både Hasse och Christer gjorde. Det regnade en stund. Mot slutet började dimma uppenbara sig.
Plötsligt stod några lite tidiga grågäss på isen och såg bortkomna ut.
Berit, LO och Kalle kom förbi och pratade.
Christer misshandlar sin paddel i ren entusiasm.
9/3
I går var Christer och jag till Escape Outdoors i Göteborg och hämtade en NDK Pilgrim till klubben. I dag putsade vi den och tog en provtur i Vilsta. Vi turades om med den nya kajaken och vår Point65. Det var öppet vatten runt ön i Vilsta. Nedaför kanotklubben var det is och det kändes inte som någon bra idé att börja bryta oss fram.
Vetskapen om att Pilgrim bara är 50 cm bred fick mig att be Christer hålla i den när jag skulle kliva i. Kände att den höll emot då jag ställde den på kant. Efter ett par tag med paddeln var det inga problem att hålla balansen men vattentemperaturen inbjöd inte till några avancerade manöver. Den bar min vikt utan problem och Christer fick plats med sina ben. Det känns som det kan bli en favorit. Klubben fick en trevlig kajak.
15/3
Hade ett lyxproblem idag. Kunde välja mellan 3 kajaker. Klubbens Pilgrim, mina Adventure eller Nordkapp. För all del också klubbens andra kajaker.
Hasse och Jan var vid kanothuset när jag kom. Efter en stund kom Kalle, som jag skulle paddla med. Jag drog ut Pilgrim för att de andra skulle få tillfälle att beundra kajaken. Det visade sig att Kalle inte kom ner i den så jag bestämde mig för att paddla den. Den var ju redan uttagen ur kanotladan. Kalle tog sin Bettan.
Kapellet som följde med passar kajaken fantastiskt bra men min mage något sämre. Det var nervöst att komma ner i kajaken vid bryggan. Sen är det inga problem. Kunde lätt glida upp och ner från isen. Det blåste ganska mycket i perioder. Kajaken uppför sig som kajaker i allmänhet i blåst utan vågor. Men den är så liten så om jag lutar mig framåt eller bakåt så gör det stor skillnad i hur kajaken ligger i vattnet. Den är lättsvängd även med skeddan halvvägs ute. Min Adventure är nog mer lättsvängd men den här kajaken uppför sig som en engelsk kajak. Det är svårt att förklara vad jag känner. Den är ungefär som man kan föreställa sig en liten, fullvuxen Nordkapp. Och den känns snabb när jag lägger kraft på paddeln.
Efter att vi paddlat runt ett par varv i den del av ån som var utan is, solat, myst, blivit beskådade av turister och sett att antalet gäss nu var fler än 30 i vår del av ån, låg jag vid bryggan och lärde mig kliva i och gå ur kajaken utan att få hjärtat i halsgropen.
I bästa pensionärsstil uppehöll jag sedan Kalle med allt möjligt prat och hindrade honom från att komma hem till lunchen.
NDK Pilgrim
16/3
Upptaktsmöte hos Havspaddlarna. Förutom att ett stort utbud av turer presenterades så var Hans Friedel där och pratade om design av kajaker. Inspiration gjorde att min Adventure ska få nya linor, framflyttat säte, om mina fötter får plats och kanske sitsen höjd dessutom.
Ska försöka satsa på den kajaken.
Annars finns numer Zegul Dufa.
19/3
Avrostningstur med Kanotsällskapet. På grund av isens utbredning så blev platsen kanotladan i Vilsta. Det hade varit kallt på natten och en halvcentimeter tjock is låg över hela ån. Det verkade bli en avisningstur samtidigt. De mesta kajakgalningarna, till vilken kategori jag själv hör, bröt is mellan bäverhyddan i kröken uppströms och till en bit nedanför gångbron. Vi paddlade flera varv runt ön i Vilsta. Solen lyste över oss och kaffet smakade gott.
10 personer kom och hjälpte våren på traven med att bryta bort is.
Dröjde mig kvar och tvättade av Nordkapp inför bassängträningen på onsdag.
Ån innan vi bröt isen.
22/3
Lek och plask i nya badhuset. Tyvärr blev vi anvisade en entré uppför en spiraltrappa. Min första tanke var att jag struntar i alltsammans. När det visat sig att mindre kajaker i alla fall gick att få uppför trappan utan för stora skador på hus och kajaker så kom min kajak också upp. Christer avstod med Point65-kajaken. Den har ju rodret längst bak också.
Vi fick en stor del av bassängen. 9 kajaker fick gott om plats. Jag tränade med Ivan. Christer och jag gick upp i varsin vält kajak samtidigt med hjälp av varandra. Gjorde balansövningar, kunde sitta åt fel håll med benen upp på bakdäcket och paddla. Hade ingen fungerande näsklämma men försökte i alla fall några rollar utan framgång.
23/3
Kalle och jag träffades i Vilsta på morgonkvisten. Det går nu att komma fram överallt. Gammal is dröjer sig kvar på norrsidan av ön i Skjulsta. Ny is försvann till stor del medans vi paddlade.
På avstånd hördes tranor och efter en kvart trumpetade de från sitt ställe vid ån.
Knipor, dopping och sothöna.
Vattenståndet är lågt i ån. På väg nedströms ett stycke förbi kanotklubben simmar en bäver helt nära framför våra kajaker. Vi följde bävern som tydligen ansåg oss som kompisar på utflykten. På några ställen gick den upp på stranden och rultade runt. Vi hängde ihop hela vägen ner till Stålforsbron. Där började bävern leta efter ett sätt att komma vidare. Den simmade vid ett tillfälle bara ett par meter bakom Kalles kajak. Så tog den sig smidigt upp på en parkering och försvann mellan bilarna.
Vi paddlade tillbaka. Jag retade mig på att någon slängt i en köksstol i ån. Vi drog loss den från stranden och Kalle tog den på sitt bakdäck. Så fortsatte vi upp mot Skjulsta. En mink dök framför min kajak. Så mötte vi Thomas. Vi slog följe och drog upp ännu en stol. Nu hade både Kalle och jag varsin stol på bakdäcket. Thomas åt lite vid bryggan och fortsatte paddlingen när Kalle och jag tog upp och åkte hem.
28/3
Jag åkte först till båthamnen vid Sundbyholm för att kolla hur det såg ut med is i Tegelviken. Det fanns ingen is i viken så jag åkte till kanotklubben.Träffade Thomas där och vi beslöt oss för att göra sällskap runt Sundbyholmsön.
Tranorna trumpetade i Lillsjön. På väg mot Tegelviken gick vi mellan öarna vid Bredgrund. På stranden stod en trana. När vi närmar oss drog den sig undan in i skogen.
2/4
Kom rätt tidigt till Vilsta. När jag fått i mig några koppar kaffe kom solen fram, på himlen och i mitt sinne. Paddlade Nordkappen ett par varv. En kajak jag är mycket glad åt, men mer på långtur med last. Vaxade den och i väntan på att få skjuts hem vätte jag ner Adventure. En väldig skillnad i upplevelse. Vände runt så det brusade om aktern. Saknar ryggstödet fast kommer ihåg att det kunde vara i vägen då jag ska i och ur den här kajaken. Ryggen blir väl starkare utan ryggstöd så det får väl vara som det är.
Så småningom kom Lars och Thomas till ån. Men vi paddlade mest var och en för sig.
Bäverkonst.
6/4
Jag var tidigt i Mora och grejade. Frosten låg kvar i gräset. Hade utlyst en kompispaddling på Facebook. De kajakgalnaste pensionärerna, visste jag, hade annat för sig. Fortfarande ganska tidigt paddlade jag österut. Passerade Finns brygga. Hans kajak låg där men han jobbade väl med något. Det var nästan ingen vind. I natt hade jag en dröm att jag var på en bestämd ö och en örn slog sig ner en liten bit bort. Jag talade med örnen och kunde röra fjädrarna. Eftersom vädret var vackert med nästan ingen vind paddlade jag till den ön. Jag har kallat den för Arnes ö men det är bättre att kalla den Min ö. Med det namnet kan ön tillhöra alla som vill kalla den "Min ö". Gick iland och såg hur vintern förändrat ön på olika sätt. Tussilago. Slog mig ner i lä men efter en stund vred vinden så jag packade och flyttade till lä på närmaste ö. Paddlade sen hem genom Lillsjön och hade tänkt ta mig ut i Blacken som en väg hem. Vinden hade tilltagit och efter en vindby valde jag en säkrare väg.
I Ramsundsån simmade ett par mandarinänder. Det har blivit gott om doppingar. Ganska rikt fågelliv nära Sundbyholm. Såg örn på håll som svävade över träden vid Lillsjön.
Vaxade kajaken och gav den en ny namnskylt. Tog bort Atlantic och satte dit Moster.
10/4
Åtur vårtur
Vinden ven
Vårlök och vitsippor
Svanar som parar och dött vildsvin
Macka i lä
Sällskap
Marie, Heikki, Kalle, Hasse och jag.
20/4
En hastigt påkommen möjlighet att paddla öppnade sig tack vare nyköpta kajakbilen och jag fick med mig Christer på kort varsel. En åpaddling i inte alltför njutbart väder.
Det går lättare att få på sig torrdräkten. Muddarna kniper inte åt fullt så hårt längre. Använde en tunn förstärkningsjacka när vi inte paddlade.
Det blir fler och fler knipor i ån.
22/4
Kajakbilen är färdigutrustad.
23/4
Deltog i räddningsövningar med Havspaddlarna i Västerås bara för att jag hade möjlighet att vara med.
Tränade mot slutet på re-entry och roll med flottör.
27/4
Christer och jag tog en åtur och träffade Anders på vattnet. Satt i kajakerna vid bryggan i Skjulsta och hade fruktstund. Solen lyste. Ett par gäss visade upp 11 nya och gula ungar.
3/5
Efter att ha plockat lite i Vilstaladan kom jag på vattnet innan solen gick ner. Sätet på Adventure var framflyttat och det var lite ovant att komma på plats. Testade den enklare torrdräkt jag fått. Den är utan krångliga lösningar och lätt att ta av och att få på.
Efter solnedgången kom bävrarna fram. När jag rundade en vasskant närmade jag mig en bäver av allra största storleken som satt med ryggen mot mig och åt. Den hörde ljudet av paddeln när jag bromsade och försvann smidigt i vattnet.
5-7/5
Turledarutbildning med Kanotförbundet i Vilsta. Lärde mig en del. Trevligt.
9/5
Kalle, Christer och jag paddlade runt i Mälaren och letade efter en bra tältplats för ett 10-tal tält. Gullvivorna och kabbelekorna blommar. Tranor syntes i större antal än hägrar. Örn och fiskgjuse. Förmodligen ängshök.
Vid Lybecks sten har det röjts ett stort område. Byggts vindskydd och eldstäder. Vi fick lä i vindskyddet och slumrade till en stund i solen. Sen kom snö och vi gick i kajakerna och fortsatte. Var iland på Långholmen och fikade. Kollade andra möjliga tältplatser från vattnet. I Granfjärden blev det tillräcklig vind för att jag skulle kunna testa en prototyp till drivankare. Fotograferade Point65-kajaken som ska säljas. 〈Såld 12/5.〉
13-14/5
På Havspaddlarnas hemsida kallades turen Vårprimörer bland Ridöarna.
Från Eskilstuna kom Anette, Alena, Kalle och jag. Från Västerås Staffan och Göran.
På väg ur ur Ramsundsån uppmärksammade jag att bävern lagt en grundplatta till något som kanske sen ska bli en bäverhydda. Det ska bli intressant att följa. Vid Stråholmen mötte vi en pråm med råmande kor på väg till Sunbyholmsön. Vi tältade på Långholmen som i år inte riktigt nått samma skimrande vår som förra året då vi var här vid samma tid. Paddlade en tur söderut i Granfjärden. Strök efter stränderna. Dit människor vanligen inte tar sig är det vackrast. Promenerade och såg korna som också i år hade sällskap av rådjur. I solnedgången stod hela Västmanland i lågor. På andra sidan tältduken hörde jag bävern slå med svansen mot vattnet. Tranorna trumpetade.
Nästa dag lunchade vi vid Lybecks sten innan vi skildes åt. Eskilstunagänget paddlade nämaste väg mot Mora. Såg en plats där liljekonvaljerna om några dagar kommer att översvämma marken.
18/5
Hasse initierade en kvällstur på kanotsällskapets hemsida. Nyckelön runt. Nyckelön är ön som ligger på Västmanlandssidan av Kvicksundsbron.
Det var sommarvärme och omöjligt att paddla i torrdräkt eller någon annan mer säker klädsel.
Iläggningsplatsen var som vanligt Sandabadet. De hus som byggs nära vattnet här blir större och större. I sällskapet muttrades det om strandskydd och bygglov.
Vi gick iland och promenerade lite i parken vid Åholmen. Nästa anhalt och fikastopp var badplatsen halvvägs runt. Vi krånglade upp kajakerna bredvid stängsel för gäss och bryggor.
Åter vid badet dröjde sig Hasse, Christer och jag oss kvar en stund. Berit, Marie och LO drog hem mot kvällsstök och förberedelser för morgondagens arbete.
21/5
Västerås hamn och öar var turen för dagen. Hasse och jag ledde. Anette, Marie och Christer hängde på och när vi kom till Västerås så dök Per upp. Hasse hade valt Lövudden som iläggsplats. Det fungerade väldigt bra och det är ett vackert bad med många besökare redan innan badsäsongen. Problemet är att Västerås stad inte vill hålla toaletten öppen och att soptunnorna svämmar över. Vi kom iväg i ett lugnt tempo. Passerade lite på håll djuphamnen men gick nära den sista i raden av båtar innan strandpromenaden börjar. Paddlade in under en bro vid Lögarängsbadet och Per började fungera som lokal guide. Vi hade hört talas om en båt och kajakmässa en bit in i Svartån och paddlade in där för att titta. Vi blev uppmärksammade av mässans speaker som tog tillfället i akt att säga att kajak är ett bra transportmedel till öarna ut i Mälaren. Paddlade under några broar innan vi vände ut i Mälaren igen. Väntade lite på att turbåten Havsörnen skulle passera. Såg det sjunkna huset och paddlade förbi bogserbåten Bore. Kom in i det som av folkhumorn döpts till Skitviken och tittade på ångkraftverket som blivit badhus och som ska bli hotell.
Klockan hade blivit lunchdags och vi rastade vid Notudden. Innan vi fortsatte läste jag en dikt av Pär Hansson ur diktsamlingen Kajak.
Nästa sevärdhet blev en sväng in till bryggan vid Lakeside Adventures för att se vilka kajaker som fanns på kajakstället. Sedan passerade vi ett område med vass och tittade på några dyra hus. Vid Västerås Kanotförening gick vi iland och fikade. Pratade med deras medlemmar och beundrade anläggningen. Anette och Christer provpaddlade en Melker-kajak.
Vi beslutade oss för att gå en kort rutt tillbaka över fjärden. Passerade Östra holmen, Elba och Kattskär. Motorbåtarna tog stor hänsyn då vi passerade farleden. Vi mötte ett stort gäng kajakare från Friluftsfrämjandet. Vid Kattskär låg doften av hägg som ett stråk över vattnet. Marie doppade näsan i häggblommorna. Tillbaka till badet tackade vi varandra för en trevlig tur.
Före detta ångkraftverket, numera badet Kokpunkten.
23/5
Prova-på-paddling. Mitt främsta jobb var väl att göra något vettigt om någon skulle välta. Paddlade först sist sedan blev det två grupper och jag paddlade mest med en artig pojke som efter en stund paddlade på riktigt fort.
Samtidigt provpaddlade en klubbmedlem Jans kajak.
Efter det så gav Kalle och jag oss iväg på en egen rundtur. Vi började plocka skräp och när vi fått ihop såpass mycket att paddeln började slå emot skräphögen på kapellet tröttnade vi och vände tillbaka.
26/5
Motionspaddlade runt Sundbyholmsön med min Trapper. Träffade Mattias vid kanothuset. Han tittade vilka kajaker som kunde användas till havskajakkursen som fått hela 10 deltagare. Jag kom ihåg att titta på en K2:a som saknar lucka. Varför är det olika ovala luckor fram och bak??
29/5
Vi åkte ganska långt på småvägar förbi Hässelbyholm, Christer och jag. Han hade god lokalkännedom om Fogdö. Då han var liten och i tonåren tillbringade han många somrar här. Vi rundade Fagerön, som gör skäl för namnet. Lunchade på en trång klippavsats och hoppades slippa något fartyg i farleden helt nära. Vågorna kunde ha släkt Trangiaköket och vi hade haft det besvärligt med att hindra kajakerna att dras ut i sjön.
Paddlade upp en bit i Furusundet och såg skyltar på bryggorna som välkomnade besökare. Så var det inte alls runt Hässelbyholm där vi inte var lika välkomna.
Det blev kaffedags och vi hittade en stenhäll med mossa. Sen blev det rakaste vägen hem.
Till en början blåste det kanske 6 sekundmeter. Sedan lugnade sig vinden. Det var många grund bland öarna. Vattnet var klart så det var inte svårt att se stenarna. Vi var ganska ensamma på vattnet. Såg ett par båtar i Skurusundet och annars någon båt på avstånd.
31/5
En mycket ostrukturerad paddling. Plockade ihop utrustning för rollträning som jag tänkte göra i Mälaren i samband med att jag körde Moster dit efter att hon fått lite förbättringar.
Tänkte torrdräkt, men vädret ändrade sig och det blev sol och varmt.
Tänkte roll men hade min kamera i flytvästen.
Tänkte paddla en sväng men hade inte tid.
En liten snok simmade i Ramsundsån.
5/6
Paddlade den nyligen iordninggjorda Moster i Mälaren. 4 - 5 sekundmeter. Molnigt. Rundade Grävlingen.
Runt bropålarna efter den gamla bryggan vid Broudden svävade vitfåglar som vakade över de bon de byggt där På Benklädets läsida jagade tärnor insekter. Vid grävlingen var det istället svalor som svischade förbi. Vågorna varierade i längd och ryckte i kajaken på ett underligt sätt vid några tillfällen. Vinden tilltog för att sedan dö ut. Förebådade eftermiddagens hårda vindar och sol.
Barn som inte fått klämdag utan i stället tillbringade dagen som friluftsdag väsnades på Broudden. Några iklädda badkläder. En optimistisk bedömning av vattentemperaturen: 14 grader.
Ramsundsån.
Tittade efter spår av bäver i Ramsundsån. Inget tecken på bobygge men flera leriga ställen där bävrar glider i vattnet.
6/6
Minikajakmässa hos Örnsbergs Kanotsällskap i Stockholm. Jag fick sällskap med Eva och Christer. Genast blev vi inbjudna av arrangören Bengt Larsson att delta i Kåre-race. Det var kul att få vara med.
Provpaddlade Zegul Dufa, Kayman Fury, P&H Delphin 150, och Struer Frej 504. Provsatt några andra. Christer och jag enades om att Frej var den trevligaste kajaken. Jag var lite tveksam bara av den estetiska synpunkten att för och akter med min vikt båda svävar över vattenlinjen.
Tittade på Qajak Sverige som hade rolluppvisning.
Åt god wok på närmaste restaurang.
Tackade Bengt och åkte hem.
Christer i Struer Boats Frej.
Bengt segrar i sitt finalheat.
8/6
Ett varv på ån kan vara jättefint. Passade på innan väderlekssiterna spått regn. De gula liljorna blommar. En tärna dyker efter en fisk men misslyckas. Strax slår en mycket stor fisk på samma ställe. Pratar med Thomas en stund. Tog över Jans kajakplats. Det är bara att skjuta in kajaken. Slipper tappa den i golvet var annan gång den ska in.
9/6
Chister och jag är ju anmälda till klubbmästerskapet på söndag. Vi tog ut K2:an från presseningen på hans lantställe. Kollade hur allt fungerade och gav oss iväg. Jag är ju van vid pagaj så jag tog min snabbaste. Tillverkad av Wirsén. Till en början en underlig känsla av instabilitet. Paddlade mot Sunbyholm. Strök min barndoms badplats och gick tillbaka norr om Räfsgarn och Alholmen.
Mot slutet började tekniken komma på plats. Nästa steg är smörpapper på sitsen.
11/6
Klubbtävling runt Sundbyholmsön. Det var ett gäng havskajaker. En VKV101 och Christer och jag i han och hans frus VKV Anita K2. Berit och LO lånade min frus och min Doris, en Laxen 530. De är ju starka paddlare och den kajaken har kanske mindre våt yta så jag kände att vi hade en utmaning där.
Efter en trång start där Anette nog blev lite klämd kom vi iväg först. Vågorna tilltog och blev en aning besvärande närmare ut på Blacken. Efteråt hörde jag att Doris knappade in på oss här. Sedan kom vi in i lugnare vatten bakom Sundbyholmsön. Jag vände på huvudet och såg en båt 10 meter bakom oss. När vi rundat Sundbyholmsön och var på väg tillbaka kände vi oss ensamma en stund men så småningom kom en kajak närmare och närmare. Jag trodde det var Berit och LO i Doris men det visade sig vara Mats i 101:an. Han försvann i en slingrande väg mot målet och vi malde på. Kom in på andra plats med tiden 1 tim 9 min. Bronêk tog hem priset Fina Fisken i klassen K1 havskajak. Ett par bokpriser delades också ut.
13/6
Jag hade tänkt att det skulle blåsa mycket på Blacken i dag och frågade Christer om han ville med. Prognosen såg ut att bli mindre vind än vad jag först trodde men det visade sig räcka till.
Vi paddlade runt de närmaste öarna. Såg bara huvudet på Christer vid något tillfälle och i medsjö bröt en våg i mitt knä. Vinden tilltog så småningom och det gick tyngre att komma framåt så vi länsade hem. Längden på vågorna började mer se ut som på havet. Gropig sjö passar kajaken och då går det bäst att paddla utan skädda. Vind passar kanske sämre. Vågorna passade på de flesta ställen inte för att få kajaken i surf och det hade varit kul med en Frej. Kanske skulle jag haft min Trapper Adventure i stället? Avdriften är ganska stor med bara några få saker i skotten, men den är ändå acceptabel. Jag sitter så skönt. Jag får sluta drömma om andra kajaker. Det skulle i så fall vara en Aleq 52.
15/6
Först mot kvällen kom jag iväg och det blev en tur på ån. En kvällspaddling. Det är ljust länge. Sommarvärmen dröjer sig kvar på kvällen.
Paddlar långsamt och börjar plocka skräp. Blir överraskad av högt tryck i en flaska med kolsyrat citronvatten. Vattnade halva fördäcket.
Ser en bäver som simmar strax framför kajaken. Först på 5 meters avstånd slår den med svansen och försvinner.
Jag lämnar flaskor och burkar på bryggan och paddlar vidare mot staden. En andunge som har kommit bort från sim mamma försöker slå sig ihop med ankgubbarna. En tyckte den kom för nära och jagade bort den. En annan ankfarbror cirklade runt andungen på avstånd och verkade vilja ta hand om ungen, bara den inte kom för nära.
Bestämde mig för att paddla under Stålforsbron. Ett 30-tal gäss simmade framför mig för att ta nattkvarter bakom en läns vid kraftverket. För att inte störa gässen vände jag tillbaka och gled nu under mitten på bron. Långsamt för att inte slå i huvudet. Ett duvpar sitter på en järnbalk och jag passerar duvorna på 30 cm avstånd med mitt huvud. Duvorna fattar inget men när jag passerat har de insett det farliga och flaxar iväg.
På återväg följer jag strandkanten. Grenar hänger ut över vattnet och jag paddlar zick zack under träden.
Tvättar av kajaken och skjuter in den på Jans gamla plats.
17/6
Turen beskrevs på hemsidan som en Lättsam paddling. Vi startade från Mora. Peter och jag ledde och Alena, Lennart, Anette och Kalle följde med. Sol och ingen vind. Vi paddlade i oordnad formation till Ridön.
Ett nytt hus hade kommit upp på en liten ö.
På Ridön gick vi till Magasinet. Rabarberpajen kan jag rekommendera. På hemvägen tog vi olika vägar. Anette och Kalle letade kontroller i HAV:s kajakorientering och paddlade sin egen väg. Peter skyndade i förväg till sitt. Vi andra paddlade i stort sätt åt samma håll hem. Vi såg en örn och helt nära Sundbyholm dök plötsligt en dopping upp 3 meter framför min kajak. Jag gled stilla mot den och den blev inte rädd. Så dök den igen.
20/6
Det var liknande förhållanden som då Christer och jag paddlade i Blacken 13/6. I dag 7 m/s. nv. Tog ut min Trapper Adventure som jämförelse. Den driver mer. Slår på ett annat sätt i motsjö. Den går upp och ut i luften och dunsar ner i vågdalen. Tvekade lite då jag kom ut i vind och vågor vid Alholmen. Det fungerade också med den här kajaken i vågorna. Med skeddan uppe lätt att korrigera kursen. Skönast att hålla ett lågt tempo. Det gick inte att få den här kajaken i något mer än mycket kort surf. Vågorna är väl för oregelbundna och spetsiga. I medsjö bröt en våg också nu i mitt knä. Vid fler tillfällen känner jag vatten upp på kapellet. Väl i land så var bara fikaskottet torrt. Luckorna börjar bli gamla. Påsen med bilnycklarna låg i vatten. Den vattentäta påsen är skrutt. I varje fall hindrade den inte vatten att komma in, däremot verkade inget vatten rinna ut. Torkade av nycklarna och jag fick upp bildörren. Tog hem Doris, K2:an för ytterligare reparation.
Senare samma dag deltog jag som medhjälpare vid prova-på-paddlingen. LO kändes som den som hade mest koll på hur det hela skulle gå till. Människor kom hela tiden och till slut fanns ingen kajak kvar. Den siste mannen som tjatade till sig en kajak fick en FixFax med grönlandspaddel. Sen kunde vi inte skrapa fram något mer nybörjarvänligt. Anette var där och föreföll lugn och samlad. Människor ryckte i mig hela tiden och jag sprang från det ena till det andra. Innan vi börjat hade någon redan plumsat i vid bryggan. Sedan gav sig svärmen med kajaker iväg. Jag lyckades med barsk röst få kajakisterna att hålla sig efter LO och jag paddlade i slutet av stora svärmen medans Anette blev på efterkjälken med några som liksom inte riktigt fick fart av olika anledningar. Någon lyckades smita iväg med en grupp av medlemmar som paddlade motsatt riktning i ån.
Jag tyckte ändå att det var ganska mycket ordning på alltsammans och riktigt trevligt.
25/6
Blåsten lockade ut mig ännu en gång på Blacken. Den här gången med Nordkappen. Det blåste stundtals mer men delvis mer från söder. Det här är en stor kajak som man måste planera sin framfart med. Kajaken blir mer överspolad trots att jag inte hade någon last. Den kändes mer ohanterbar i vågorna. Vid ett tillfälle tog jag väg för nära land och ett grund dök upp helt under ytan.
Det blev ingen harmoni i min paddling. Nordkapp passar för mig bäst med last.
Vad får jag med mig i Moster?
27/6
Räddningsövningar i ån. Vi var fyra som tränade.
Ingen bra känsla. Fel saker hakade i varandra och inte så mycket fungerade. Jag hade satsat på våtdräkt och det blev kallt efter några gånger i vattnet.
29/6
Fick ett plötligt infall och handikappanpassade pagajen. För att kunna ta ett bättre tag vid roll. Blev 6 cm bred vid uttaget. Fungerar det inte så får den väl bli smalare och tunnare. Det är svårare att ändra tillbaka.
30/6
Vi hade planerat en paddling på Mälaren till Stora Sandskär på Kalles initiativ men starka vindar fick mig att backa ur så det blev en paddling i ån i stället. Christer provade Pilgrim men för att den ska passa hans benlängd så måste man ta bort pedalerna och lägga i en platta mot skottet.
Jag testade Avocet som passade mig bättre nu eftersom jag är 5 kilo lättare än då jag paddlade den förra gången. Det är inget bra med klubbkajaker. Knästöden var inställda för någon annan så jag fick dra fram fotstöden för långt för att inte bli klämd.
Såg en and som är nästan vit. Vinden pep under gångbron i Vilsta.
2/7
Berit och LO höll i en tur i Marvikarna.
Fint väder. Paddla utan kapell. Trapper Adventure inspirerar till snabba svängar runt vassruggarna. Ankor, lommar, grodor och tvestjärtar.
Grillplats. Bära kajaker. Trevligt på alla sätt.
Christer och Eva i K2:a. Anette och Annika.
Annika.
Badväder.
5/7
Hasse hade utlyst en tur från Svärdsklova. Jag och hans jobbarkompis Urban följde med.
Vi paddlade mellan Svärdklova och Hälgö. Rundade Trutbådan för att vädret medgav det men avstod Kalklubbarna på grund av ett stort regnmoln. Jag paddlade själv en tur runt ön som Christer och jag sov på i somras. Det var så kallt en stund så jag började längta efter handskar.
Jag tror temat för paddlingen var bullar, som vi köpt på oss i stort antal i en bensinmack på vägen. Ett annat inslag var högläsning från något av Strindbergs verk.
Det är förmånligt att ha en skärgård så nära.
Vi skulle kunna runda Trutbådan!
11/7
Rollträning med Christer. Han lyckades få till det ett par gånger. Det känns som jag inte har någon bra metod. Den handikappanpassning som jag gjort av paddeln känns underlig och jag klarar ändå inte av att använda pagajen som jag tycker jag ska.
Efteråt tänkte jag om och funderar starkt på att lära mig att utnyttja förändringen. Jag får anpassa mig till handikappanpassningen. Ser fram mot nästa tillfälle.
17/7
Eftersom åvattnet nu var tjänligt igen så tränade jag på roll i ån. Använde flottör och tränade bara åt ett håll. Hanterade paddeln som jag tänkt då jag gjorde handtag i den. Tappade ur luft ur flottören efter hand. Till slut var flottören kanske mer i vägen än till hjälp. Övervägde att ta bort den helt men bestämde mig för att avbryta. Upptäckte strax att det var ett bra beslut. Satt en lång stund och vilade vid bryggan innan jag tog upp kajaken.
Bytte plats på kajakerna och körde ut Nordkappen till Mora. Tog en kort tur och upptäckte snart att det inte var trevligt. För blåsigt. Regnmoln närmade sig på himlen. Det blev bara en tur runt Tegelviken. Mot slutet fungerade Nordkappen och jag bra tillsammans. Alla kajaker är på olika sätt och om man har en Nordkapp ska man nog hålla sig till den och inte paddla olika kajaker.
18/7
Jag har provpackat Moster med allt som behövs på en längre tur. Nästan allt ryms och det finns en del luft här och där. Stoppar man in något längst bak får man problem. Långa saker på var sida om skäddan fungerar. Idag gjorde jag iordning en mer noggrann packning. Vikten med mig, paddlar och allt kommer till 150 kg. På North Shores webbsida står inget om maxvikt. Jag har själv en sida om lastvikter på Valleykajaker. En med min packning fullastad Nordkapp fungerar fint men det kan vara lätt att få in vatten i sittbunnen då man sätter sig och sjön inte är platt.
19/7
En liten tur på ån med Adventure och paddeln från Rebel. Paddeln är helt tyst. Glider långsamt. Småpratade med ungdomar i roddbåt och en kvinna som simmade mitt i ån. Kollade vattentemperaturen. 17-18 grader.
21-23/7
Ålandstur.
Roger var den andra deltagaren på turen som om vädret var gott skulle till Signilskär. Anette och Kalle hade inte kunnat leta efter möjliga tältplatser på grund av hårda vindar så i stället gick turen till min glädje till Sälskär. Tittade på fyren, lagården och skrev i dagboken. Nyttjade toaletten. Informationstavlor som berättar om ön finns det gott om. Tordmularna var inte särskilt rädda av sig. När de for förbi verkade deras pingvinfötter fungera som styrvingar.
Efter en kväll och förmiddag på Sälskär paddlade vi österut mot fasta Åland. Sedan söderut förbi Äppelö. Här såg vi en örn som jagade en fågelunge. Oddsen var ganska jämna. När örnen dök mot vattnet flyttade sig ungen snabbt och örnen missade gång på gång.
Övernattning på en ö där jag varit förut. Vinden över vattnet är ganska kall. Vattentemperaturen kanske 16 grader. Klipporna värmer upp tälten. Den tredje dagen tog vi en lång lunch på ett mycket fint ställe.
Modernt liv på Sälskär.
Saltbodarna.
Lunchpaus tredje dagen.
28/7
Tänkte att jag skulle träna roll i ån när det nu inte var sol. Gick ner till bryggorna och tittade att vattnet såg ok ut. En brottompaddlare jag tyvärr inte minns namnet på var där samtidigt som jag.
När jag väl bytt om och kommit ut i ån så började det flyta alger på ytan. Jag paddlade runt lite men det var inte bättre någonstans. Jag tog upp kajaken och bytte om igen. Klubbkompisen som nu avverkat flera vändor på ån rapporterade att vattnet såg bra ut när han började men att nu såg vattenytan uppströms vid Skjulsta ut som en grön nålfiltmatta.
Slog rekord idag. Min kortaste paddling. 103 meter.
31/7
Rollträning i klar insjö. Slutade med att gå upp 10 gånger utan hjälp av flottör. Jag orkar inte hålla på så länge och måste bryta innan jag blir för trött.
1/8
Under mottot "Fika och Lä" paddlade jag tillsammans med Eva och Christer en tur i Stendörren. Christer översätter knappt synbara prickar på kartan till öar i verkligheten. På säkert avstånd från grov sjö iakttog jag hur vågor kastade upp vatten över klipporna närmast öppet hav.
3-4/8
Hyr tillsammans med min fru en campingstuga på Ekön i Gryt. Paddlar Doris till den fina ön som jag upptäckte förra året.
Såg havsörnar och en simmande snok.
Beundrade klippornas former och öns skönhet.
Lämnade ön när vinden ökade. Relativt små vågor var ändå på gränsen för Doris utan sittbrunnskapell. Det skvalpade in vatten över kanten på sittbrunnen ibland.
Andra dagen
En liten lätur rakt söderut ner i Gryts naturreservat. Snirklar runt öarna.
När vi paddlar har vi varsin takt. Jag sitter bak och tycker att det är svårt att paddla som Eva. Så för att använda andra muskler ett tag så höjer hon paddeln och låter den följa kajakens sida i kraftiga tag. Det här kan jag haka på. Vi inspireras av varann och vi driver upp en rejäl bogvåg. I 3 minuter orkar vi och så plaskar vi på som vi trivs igen.
10/8
Lite som ett infall la jag ut min Nordkapp på Blocket och sänkte priset 3000:-.12/8
Anette, Alena och Gunilla. Kalle och jag. Idag en tur arrangerad av Kanotsällskapet som annonserats som Lättsam paddling på Mälaren. Vi paddlade mot Grävlingen. Lunchade på Rundskär och hängde en stund vid Lybecks sten.
På hemväg tog vi reda på att det gick att paddla mellan Koholmen och Grässkär. I början av sundet vita näckrosor, i slutet gula.
Vi såg många små grodor både på Rundskär och vid kanothuset. Vädret var grått och bilderna i kameran blev grå, suddiga och meningslösa.
14/8
K2:an Doris tog min fru och mig på en tur runt Sundbyhomsön. Solade och åt blåbärsmuffins i kall vind på en klippa. Ganska stora vågor på Blacken gjorde att vi kunde surfa några meter. Det tyckte jag var kul. Jag visade på bäverhyddor och på den lilla ön med mushuset. Temperaturen steg och molnen försvann. Min fru la upp benen på fördäcket och solade.
Såg hägrar, tranor och fiskgjuse. Gjorde en snabb spurt strax innan Sundbyholm. I Ramsundsån bor en and med sina ungar. De simmade åt sidan i den trånga ån när vi passerade på ett par meters avstånd.
När jag lastade kajaken på bilen frågade min fru om hon skulle hjälpa till men det tyckte jag inte skulle behövas. Jag tappade kajaken på bilen. Det är därför man ska ha en gammal kajakbil. Inga stora bucklor.
15/8
Rollträning i ganska ren insjö. Jag har inte glömt att rolla kajaken och nu går det runt, runt, runt. Andas in på ovansidan och blir så snurrig i huvet att jag måste sätta mig på land och göra ingenting. Sen provar jag åt andra hållet. Jag förstår ingenting. Hur ska jag göra. Ingen aning. Var tvungen att gå ur kajaken. Tog mig i genom att gå i upp och ner och rolla upp med flottören som satt på. Fotstöden ändrade sig och jag paddlade den vattenfyllda kajaken till land för att få ordning på allt. Slutade för självförtroendets skull med några rollar - åt rätt håll.
16/8
2 K2:or på Näshultasjön. Kerstin och Ulf hyr en kajak och paddlar tillsammans med min fru och mig.
17/8
Familjen ger sig ut på ån i skymningen för att spana efter bäver. Min fru och jag lånar klubbens Lettman Eski K2, som vi tycker är för rank. Vi längtar efter vår egen Doris. Johannes lånar Moster. Vi får se bäver. En alldeles framför K2:an. Vi ser också silhuetten av en stor fågel där tranorna brukar hålla till.
22/8
Rollträning i Näshultasjön. Sol, inga människor med undantag för några badare som badar hastigt och går hem. Vattnet börjar bli kallt. 15 grader i luften och jag börjar fundera på torrdräkt. Startade med att försöka mig på mer oförberedda rollar med lite darrigt resultat. Vid ett tillfälle tappade jag den nyoljade paddeln med ena handen men fick in paddeln under armen på något sätt. Fortsatte att lära in rörelsemönstret åt andra hållet med en flottör. Var inte riktigt förberedd och måste gå ur och göra flottöruppgång. Tog det försiktigt och höll inte på så länge.
Stockenträffen
24/8
Säljer min Nordkapp till Per-Erik. Så är den tillbaka till Västkusten.
Jag tycker han ser nöjd ut.
25/8
Paddlar med Mats och Ralf till Hermanö huvud. Ser hur vågorna slår över klipporna men känner mig i tryggt sällskap och när jag får frågan om jag tycker det är ok att paddla in den här vägen till Champagneviken tycker jag att det ska väl gå bra. I varje fall Mats och jag tyckte det blev väl gropigt. Upp och ner och hit och dit. Vid ett tillfälle lägger sig en våg utan skum på kajakens ena långsida. Det går ganska långsamt och jag hinner tänka vad jag ska göra för att inte gå runt.
På stranden träffar jag Katja och Heikki. När Mats och Ralf sticker iväg dröjer jag mig kvar. Tjejerna och grabbarna med torrdräkt och hjälm har också gett sig av. Jag går upp på toppen och ser Marstrands fästning där söderut. Det är väldigt vackert när man kommer bort från där människor slitit på naturen. En vass klippa tränger in i sulan på min foppatoffel. Klarar foten. Paddlar sen till Vallerö. Vill längre men vänder vid badstranden eftersom jag lämnat en färdplan som bara sträcker sig dit.
Testar Frej när jag är tillbaka. Pratar med Björn Thomasson som berättar hur han tänkt då han formgivit kajaken. Tittar på bildvisning från Helgoland. Det blir också några ord om västra Grönland och en berättelse om paddling på Menorca. Kommer mest ihåg ett roligt och pedagogiskt föredrag om hur man fiskar vid Helgoland. "Allt jag behöver komma ihåg är 30 gram."
Petrus var också där. Jag beundrade en Alleq.
26/8
Organiserad grupp-paddling för de som ville. Tjörn-kajak hade 3 grupper och Friluftsfrämjandet en. Jag deltog i Tjörnkajaks mellangrupp. För de som paddlar normalt tempo och inte vill ut i värsta vågorna. I gruppen fanns nära 40 paddlare. Viken vid campingen fylldes av kajaker i olika grupper. Några på väg ut. Några höll på att samla sig. En grupp på väg att gå i kajakerna. Vi kom så småningom till Vallerö och jag gick iland och kände Vallerös sand mellan mina tår. Gick lite åt sidan och tog några bilder. Tillbaka i båten gjorde jag en liten avstickare men följde sen efter gruppen. Vågorna på väg till Hermanö inbjöd till ett försök att surfa. Det blev inte så mycket till surf men en man i en äldre Zegul 550 for iväg en bit. På Hermanö gick jag idag åt ett annat håll och såg ner på kajakerna i det grunda partiet. Önskar jag haft kameran med. Efter maten paddlade vi till Gullholmen. På väg upp bland husen diskuterade jag så intensivt att jag inte märkte vilken väg vi gick. Patrick lånade mig glasspengar och jag gick runt på de smala slingrande gatorna mellan de hopträngda husen. På väg tillbaka gick jag fel. Jag är förmodligen den enda personen i historien som varit vilse i Gullholmens lilla samhälle. Lite efter utsatt tid kom jag till stranden. Andra försenade paddlare gav sig av i hast men jag sa åt dem att ge sig av utan mig. Efter ett tag paddlade jag iväg och upptäckte att Patrick låg kvar och väntade på mig. Han tyckte man inte ska paddla själv.
Vi tog en annan väg. Genom samhället. I hamnen undrade jag högt för mig själv om det gick att komma vidare. Patrick visste inte heller. En röst hördes från en segelbåt som fick mig att hoppa till. NI KOMMER IGENOM. Tog oss sen närmsta väg hem. Tyckte att motorbåtarna inte tog tillräcklig hänsyn men de kanske bara tog den hänsyn som absolut krävdes.
På kvällen lyssnade vi inte på föredraget men jag följde utlottningen av kajaken. Det kunde ju ha varit jag som vann.
27/8
Startade sent och paddlade själv åt det håll näsan pekade. Såg Måseskärs fyr över de andra öarna och paddlade däråt. Följde bandet av små öar.
Ursäkta den dåliga bilden. Sälar vill inte bli fotograferade och jag var upptagen med att titta på sälarna. I bakgrunden två kajaker som ligger och tittar på mig och sälarna.
En säl ligger och vilar alldeles vid vattnet. Den ser mig inte. Jag glider närmare och lägger mig på 10 meters avstånd. Sälen tittar på mig och det ser ut som den försöker se klart. Jag rör på mig lite och sälen glider i vattnet. Jag ligger kvar och sälen kommer rakt mot mig. Dyker upp bakom mig på ena sidan och sen på den andra. Jag vänder långsamt runt. Då tittar sälen upp någon meter rakt framför mig. Jag slås av hur stor den är. En annan säl kommer simmande mot mig 20 meter bort. Så dyker två sälar upp bredvid varandra. En är en unge. Ungen stannar länge ovanför ytan och tittar rakt på mig. Så ser jag på vattnet en våg av en säl som simmar rakt under kajaken. Nu tycker jag de börjar bli för närgångna och jag paddlar långsamt från platsen.
Hittar en alldeles egen vik på Vallerö, lagom för en kajak. När jag kommer iland lyser solen på mig och min vik medans omgivningen är i skugga av mörka moln. Vore mina armar hårigare skulle håret krullas av skönheten. På hemväg går jag först norrut, sedan österut. Något plaskar helt nära och jag lägger mig still igen. Den här gången är det en ejder som dyker upp 5 meter bort och tittar över ryggen om jag ska följa efter. Jag driver över en frodig samling tång. Någonstans har jag hört att all tång som sitter fast och lever går att äta. Jag sticker ner handen och rycker åt mig en bit av ett blad.
Sköljer av det och stoppar det i munnen. Smakar inte mycket och jag tuggar noggrant.
Väl tillbaka på campingen funderar jag på nattpaddling och sedan på nattbad men sitter i solen och ser den gå ner.
Tack till Jette och Ralf som dragit mesta lasset och organiserat tillställningen.
Mareldspaddling.
Hasse och jag hade funderat på en sån här tur ett tag. Av tillfälligheter utom kontroll blev den av helgen efter Stockenträffen. Från Eskilstuna Kanotsällskap kom Johan och Kalle. Så hade vi en gästpaddlare med, Tomas.
Vi tog det lugnt och vädret och infall fick styra planeringen.
Kalle Johan Tomas Hasse
Torsdag 31/8
Vi kommer till Stocken Camping och sätter oss lite ivriga i kajakerna när det börjar skymma. Johan, Hasse och Tomas är först ut och gör en paddling i närmsta vikarna. Vi ser varandra när Kalle och jag kommer i kajakerna och vi följer stranden när den viker av mot söder. I viken vid badet ligger vi still medans mörkret tilltar. Plötsligt ropar Hasse till. När han rör vid tången med paddeln syns något som lyser. Det är inte bubblor från paddeln. Då jag paddlar efter stranden där månen skyms av berget blir det gnistor i vattnet efter paddeln. Då jag rör i tången med paddeln kan det bli lysande klot som fortsätter att lysa några sekunder. Fascinerad paddlar jag runt i viken varv efter varv. Det är en fin upplevelse för oss alla. I takt med att mörkret sänker sig ökar gnistorna kring paddeln. Då vi paddlar hem gnistrar det om kajakens bogvåg. Stjärnorna och månen lyser.
Fredag 1/9
Vi paddlade iväg till Gullholmen. Gick uppför berget till Lotsutkiken och tittade ut över öar och horisont. Vandrade vidare till kyrkan som var stängd men vi gick på kyrkogården och tittade. När vi kom till torget var det lunchdags men restaurangen var stängd och det kändes inte rätt att gå tillbaka till kajakerna för att ordna mat. Innovativa krafter i gruppen hittade lösningen. Prebaked bröd, skagenröra från fabrik och kall folköl kunde vi hitta i ICA. Så tog vi ett bord vid hamnen. Vi kunde inte påminna oss någon bättre lunch. En flock gråsparvar var så närgångna att de kunde ha blivit smörgåspålägg av misstag. Efter det styrde vinden oss till att slå läger i viken bakom Jonsborg. Jag gick med Tomas och Hasse upp på berget. En mini bergsbestigning. Det blåste så byxorna fladdrade. Utsikten inåt land påminde om fjällen.
Senare på kvällen ger de andra sig ut på en kvällspaddling för att känna på vågorna. Kalle och jag satt i tälten och drack te.
Lotsutkiken på Gullholmen.
Lördag 2/9
Gynnsamma vindar idag. Vi paddlade på utsidan av Gullholmen. Dyningar gjorde det lagom spännande att paddla nära stranden. Då jag skulle gå på insidan av en serie små klippöar såg jag att vågor bröt över en klippa strax under vattnet just där jag tänkt paddla. Kunde enklast ha gått på insidan men klarade att svänga kajaken snabbt och gå en säkrare väg på utsidan i stället. På en klippa lite längre ut låg en säl uppkrupen med stjärten i en båge uppåt. Tog oss in i Champagneviken. Var och en gjorde det som den ville och behövde. Några badade, någon vilade, några promenerade. Sedan paddlade vi förbi den tänkbara tältplatsen på Vallerö. Det var många människor där, och kor. Vi letade vidare och undersökte ett annat ställe på Vallerö. Genast blev vi överfallna av mygg och det gick inte att slå upp så många tält på ett bekvämt sätt. På Fågelskär var vi lite tveksamma till att slå läger, dels på grund av läget men det var ett bra ställe att göra ingenting på eller för att fika. Efter uppehållet tog vi oss tillbaka till Vallerö. Korna var någon annanstans och de flesta människor också. Då tältet var uppslaget hittade jag en handduk i packningen och passade på att bada.
Söndag 3/9
Åter till Stocken Camping. Tog den trevliga vägen in i stilla vatten efter Roparen.
Det var en givande tur. Kul att paddla med Eskilstuna Kanotsällskap. Hasse är en trygg ledare som ser till att allt fungerar. Tomas visade sig vara en erfaren vildmarksmänniska. Johan är som ett med sin kajak. Kalle kan området och kan bedöma väder.
Jag håller på och lär mig paddla och packa den här kajaken, Moster. Silvertejp runt tältpinnarna på mitt Marmot tält gjorde det möjligt att resa det utan problem.
5/9
Ett åvarv tillsammans med Anders. Det börjar bli kallt om baken med en plastsits. Blommorna har nästan blommat ut men röda näckrosor ser ut att finnas kvar. När vi paddlar denna mulna morgon har de inte slagit ut. En död bäver ligger i vassen som en mina.
8/9
Andreas Nelo Inuk har varit till försäljning ett tag och jag fick testa den i ån. Det gick bra att bära kajaken på axeln. Den kändes inte särskilt ömtålig men bakdäcket flexade då jag satte dit luckan, som på den här båten var av Valleys fabrikat. Kajaken var inte sliten utom på någon dekal och ett par repor i botten. Fin lyster och en trevlig gul färg. Det minimala neoprenkapellet stack ut under min flytväst som en ballerinakjol. Det gick bättre än jag trott att komma in i sittbrunnen. Styrningen var av typ svängelstyrning. En bräda som man styr med tårna ovanför en fast bräda för mothåll. Med rodret nere gick det bara att svänga mycket långsamt. Tror inte åns bredd räckte till ens. Med rodret uppe kändes kajaken vaken. Det gick lätt att hålla kurs med paddeltagen. Och det var inga problem att få in kajaken till bryggan genom att göra olika paddeltag. Försök att kanta lönade sig däremot inte särskilt mycket. Jag vågade inte kanta tillräckligt mycket. När det börjar blåsa behöver jag använda rodret. Sitsen passar mig men mina knän trycks mot däcket utan att jag har kontakt med kajaken med mina lår. Min lilla kajakvagn från Trapper gick inte in i något av skotten. Stabiliteten påminde om en gammal Nordkapp, fast Nelon har en trygg kant att luta sig mot när den börjar luta mycket. Helt klart går det att paddla den i sjö. Kunde vara en utmaning att ha den här kajaken. Jag hade satsat på kläder för att välta men behövde inte simma. Det är roligt med annorlunda kajaker och det är status att ha en Nelo Inuk.
11/9
I natt, i drömmen valde jag att inte paddla Nordkappen, för den är ju inte min.
På kvällen en paddling med L-O och ett gäng från Mälarsjukhusets fritidsklubb. Trevliga människor och L-O bjöd på en kaffestund i kanothuset efteråt. L-O höll i instruktionen på ett mycket professionellt sätt.
17/9
Kalle och jag gav oss iväg på en tur som Kalle efteråt benämnde slöpaddling. Vi hade ju inget mål och ingen tid att passa.
Vi la i vid Sandabadet. Tanken var att snirkla mellan öarna i Granfjärden, kanske mot Ormskär, men det kändes när vi kom i kajakerna bra att paddla mer raka spår.
Jag hade vinterjackan och två funktionströjor, tunna bomullsbyxor och var barfota. En perfekt klädsel i den svaga motvinden. Vi tog sikte på Hatten. Passerade ett parti mitt ute i vattnet där det var så grunt att det inte gick att komma fram ens med kajak. Vattenståndet är lägre än vanligt.
Funderade över vilken ö som kunde vara lämplig för lunchstopp. Ratade Hatten och ön utan namn på kartan. Gick in i en grund vik på Tallgås. Trängde oss genom växtligheten till andra sidan och hittade en plan klippa några centimeter ovanför vattnet i lä och i sol. Plagg efter plagg åkte av medans vi åt och Kalle telefonerade Nelly som var på väg hem från Botswana.
Sen paddlade vi till Norrskär men gick av någon anledning inte ur kajakerna utan paddlade raka spåret hem. En rak kurs. Sandabadet växer långsamt fram ur skogskanten.
21 - 26/9 i Sankta Anna
Torsdag
Tog gott om tid på oss för att komma iväg. Paddlade från Kajakparadiset. Som vanligt trevligt bemötande. Behövde ganska snart söka läger. Dagarna är kortare. Vid Olssundsleden hittade vi en vik som såg ut som en insjö och blev granne med en bäver. Christer är en god kock. Militären övar i omgivningen Korna råmar på ön.
Fredag
Råkade sova med ena absiden öppen. Tyckte väl att tältduken fladdrade. Bättre prognos vad gäller vindar men det har plötsligt bildats ett regnväder efter kusten. Christer har råkat få sin sovsäck fuktig och försöker torka den mellan regnskurarna.
Vi promenerar på ön och hittar genast en superfin tältplats där vi kunnat tälta i en parkliknande äng med ekar. En vacker ö. Hittar ett humlebo med ingångshål på ett par decimeter. Humlor arbetar med marken runt hålet i en omkrets på en meter.
Stöter på ett par kor som genast gömmer sig i snåren. Regnet tilltar och vi håller oss i tälten. Jag var ner och stack handen i fikaskottet och fick tag i en champinjonsoppa. Ok, vi rör ju inte på oss. Det behövs väl inget stabilare. Fast jag hade hoppats på något som mer skulle liknat en vinstlott.
Låg och trynade i tälten till lunch. Sen tog vi oss ut genom det grunda och dyiga partiet. Paddlade till Hamna och åt en experimentmåltid som föll ganska bra ut. Tortilla, ost, soltorkade tomater, korv, pizzakrydda och olivolja. Fick upp tältet på en bra plats och jag tror att Christer också blev nöjd.
Tältet ligger i lä. När jag vaknar på natten hör jag fortfarande havet från andra sidan ön. Den vinden och de vågorna vill vi undvika.
Lördag
Till Harstenas samhälle. Gick lite på öns vägar. Allt är stängt sedan två veckor tillbaka. Lagade snabblunch i hamnen och paddlade sedan efter Harstenas södersida österut. Letade efter bästa tältplatsen med bedömning av olika variabler. En var om vinden skulle tillta mer än prognosen sa. Vi vände tillbaka och tog en tältplats som vi poängsatt till en 3:a på en 5-gradig skala. Christer lagar mat över öppen eld.
När han går till sitt för att se om sina saker på tork och för att få ordning tar jag en promenad. Kommer snart till en vik på andra sidan av ön. Obeskrivligt. Måste ta en bild i morgon. Sitter sen en stund vid kajaken och mörkret faller. Vädret har varit fuktigt och skrivboken börjar bli uppblött och får konsistens som en limpskiva.
Om man ser en fågel är det en svan och ser man två fåglar är det två svanar osv.
Söndag
Christer frågade om jag var vaken. Han ville att jag skulle se soluppgången. Vi gjorde försök att fotografera den. Christer gick och tittade på viken jag sett i skymningen kvällen innan. Jag badade. Det var halt och bästa sättet att komma i var att åka på stjärten ner i vattnet. Jag landade i tångruskorna vid hällens slut.
Det fanns en toalett i viken på andra sidan och jag passade på att utnyttja den lyxen. Vi gav oss av och rundade Harstenas östkant. Paddlade över Turmulefjärden i liten vind. Såg andra kajakister på väg österut. På en liten ö vi passerade uppehöll sig 3 havsörnar. Det som kanske var ungen satt kvar lite länge än en gammal fågel antagligen skulle göra. Efter en närkontakt med marinen lunchade vi på en liten ö. Passerade sedan Kupan. Dagens kurs 330 grader tog oss in ibland öarna. Vi såg ett par havsörnar till och en simmande mink.
Vi sökte igenom möjliga tältplatser på ön vi siktat mot och hittade den optimala tältplatsen för våra behov.
Christer började elda. Vad ska man annars göra när det är mörkt klockan 8? Det blev till slut kallt och mycket mörkt så vi gick till tälten. Christer i skogen och jag på en klippa. Vinden skulle tillta. Jag hoppas det inte blir några problem med mitt tält.
Måndag
Tvättade av mig i viken närmast tältet. På natten hade jag hört svanarnas vingslag flera gånger. Nu simmade ett svanpar kvar och verkade acceptera vår närvaro.
Vi tog en promenad på ön och blev sittande en stund på öns solsida och pratade. Ganska nyligen hade vinden fällt tallar på ön. Vi dröjde oss kvar på ön till lunch eftersom det var en fin plats. Paddlade sedan några timmar på en kurs som följde öar och vikar. Kommer längre in mot land och det ser mer ut som i Mälaren. Hittade en ny tältplats på Uggelholmarna. Min extrapaddel fick en ny funktion då vi röjde bort spåren efter kor innan vi sätter upp tälten. Vi går en promenad i skymning som blir mörker. Gäss sträcker mot söder. Månen gör en strimma på vattnet. Vi förundras över hur träden formats av vinden. Många olika trädslag och former på träd. En mycket gammal lönn. Skogen förändras genom att man håller på att ta bort sly. Man återskapar något som ser ut som ett betat landskap. På många öar går också får. Hoppas man sparar några öar för att låta skogen växa som den vill. Det är också värdefullt.
Tisdag
Vaknade med morgonljuset och gav oss av. Gräshoppan som dyker upp i Christers kajak är misstänkt lik den som för några dagar sedan bodde i Christers tält. Som dagen innan snirklade vi i efter stränderna och genom vassarna. Gick flera gånger på grund. Också idag sträcker gäss mot söder på samma ställe där sträcken gick igår. Vi ser fler havsörnar och korpar på nära håll. På stranden försvinner en rävsvans bakom en buske. Svandun flyter på ytan. Jag lägger en fjäder på kapellet. Sen är den borta. Vi är åter på campingplatsen i Mon.
Kommer att minnas havsörnens bo vi såg någonstans på resan. Jag säger inte var.
Under de här dagarna har löven börjat bli gula och röda.
När jag lastade av min kajak i Eskilstuna fanns det en gräshoppa i akterskottet.
4/10
När jag kom till kanotklubben i Vilsta stod en häger på bryggan. Under mitt varv på ån såg jag 3 hägrar. Fint väder och det passade alldeles bra med tjockare paddeljacka och byxor. Bävern som legat död i vassen var nu borta.
Det är fint på Eskilstunaån också.
11/10
På Kanotsällskapets Facebooksida frågade Lars efter paddelkompis på Mälaren. Jag följde med. Lugnt tempo. Till en början kallt. Sen lite sol. Lite Lillsjön, lite Granfjärden. Hängde i vindskyddet på Aggaröns sydspets.
Såg bäver och tittade på bäverhyddor. Någon har byggt enkelt i lite utsatt läge och sedan dragit stora stockar över alltsammans. Någon har utfört ett vackert murningsjobb med lera. En hade byggt en stor hydda en bit upp på land och med två ingångar i strandkanten. En äldre hydda börjar se lite skräpig ut.
14/10
Det finns två annonser på begagnade Skim Differ MK II på nätet.
Men. När jag tänker efter så borde mitt sökande efter en kajak som passar mig bättre rimligtvis vara slut. Nu ska jag ägna mig åt vilka upplevelser man kan ha med kajak i stället.
Hoppsan det dök upp en Kåre på Blocket. Skulle vilja ha en av nostalgiska skäl.
18/10
För att uppleva höstens färger och området där vi bor paddlade Christer och jag idag på Eskilstunaån mot Hjälmaren. La i kajakerna vid sommarhemmet. Christers skädda hade fastnat. Där satt stenar och lera från stranden vid Mon. Efter att ha rensat skäddan paddlade vi först mot stan för att se hur det såg ut där sågverket låg. Paddlade runt vid dammluckorna som var stängda och såg upptagsplatsen för kanoter. Började fundera på en tur Eskilstuna - Hjälmaren - Mälaren - Eskilstuna. Såg platsen där jag för 35 år sedan hade en roddbåt liggande. En husbåt låg där halvt sjunken.
Bebyggelsen vid ån är bitvis lika tät som på en del öar i skärgården. Så finns ställen där naturen är ursprunglig. Passerade Östra Mälarens Motorbåtsklubb. Hyndevads vattenverk och bebyggelsen i Hyndevad och Sandbankarna, Närsjö sommarstugeområde och Närsjö Gård. Sen breder vassarna ut sig fram till badet vid Gillberga. Vid badet satt vi en timma på en bänk. Solstrålarna värmde och det gick att sitta med överkroppen bara täckt med ett underställ. Christer låg en stund på bryggan och slumrade.
Vi fortsatte mellan öarna vid Biby. Ingen av oss hade karta och vi funderade över var Husbyån rann ut. En stund efter Bibybron valde jag mellan att ta på mer kläder, paddla fortare eller vända. Motvinden hade ökat och gjorde mig kall. Vi vände. Medvind och i sol gick det enkelt tillbaka. Solen hade flyttat sig och andra stranden låg nu i solen. Hittade ett soligt ställe också för eftermiddagsfika. Så blev det en långsam och undersökande paddling tillbaka. Christer såg en fin gammal båt vid motorbåtsklubben och jag trasslade in mig bland nedfallna träd och låga grenar. Upptäckte en bäverhydda. Det var fint väder och det kändes bra att ha provat på att paddla inför helgens tur vid Nyköping. Det blir kallare nu och utrustningen behöver anpassas efter det.
Vi undersökte stranden där Skogstorps sågverk låg.
Under lång tid har jag haft saker packade för rollträning men inser nu att det inte blir av. Det får bli nästa gång i bassäng inomhus om något sådant anordnas.
21/10
Examinatorer i paddelpasset skulle samordna sin bedömning så att det blir lika bedömning vilken examinator man än väljer. Jag ställde upp som elev som skulle bedömas. Det var lite ont om elever. Vi delades upp i grupper. Gunnar och jag var elever i vår grupp tillsammans med 6 examinatorer.
Det blev mer ansträngande än jag hade tänkt mig. Det visade sig att jag inte visste innan vad paddelpassets graderingar innebar. Jag trodde att jag med lätthet skulle ta ett grönt paddelpass. Det var den nivån det handlade om. Jag tog det lite cool.
Det resulterade i att jag inte kvalificerade till ett grönt paddelpass. Och så var en anledning att jag inte hade tränat på lågt stöd. Jag fick en värdefull instruktion om lågt stöd, lite utanför vad dagen egentligen skulle handla om. Jag hade nog inte tänkt mig att jag skulle behöva gå ur kajaken och visa självräddning och annat men man får ta det som det blir.
Något grönt paddelpass blev det inte vare sig för Gunnar eller för mig men vi tyckte det var roligt ändå.
26/10
Fick en inbjudan från Kalle att paddla tillsammans med honom och Heikki, kanske till Norrskär. Jag blev glad över förslaget och tackade ja.
Utgick från Sandabadet. Vi sökte lä i största möjliga mån. In i Lillsjön och den naturliga lunchplatsen blev Lybecks sten. Rundade Kedjeön på norrsidan och tog oss ut i Granfjärden. Vinden hade minskat men det var ändå kyligt. Nästa paddeltillfälle får jag stötta upp med långkalsonger av fleece och extra strumpor. Kanske den krångliga torrdräkten från Hiko värmer mer än den behagliga dräkten från Ursuit. Vattentemperaturen har nu sjunkit till 9 grader. Överväger också att använda rånarluvan i neopren som jag köpt då jag tänkte på kalla rollövningar.
Vi tog oss till Tallgås som är en speciell ö. Rundade Min ö och gick på läsidan, östra sidan av Askholmarna hem.
Kallt men ser fram mot nästa paddling i Mälaren. Det finns fortfarande några ställen att upptäcka och några vägar att ta.
Lybecks sten.
Tallgås.
31/10
Bestämde mig på morgonen för att paddla från Mora till Stora Sandskär. Jag var uppe rätt tidigt men när jag satt i kajaken och tittade på klockan så hade halva dagen nästan gått!
Det kändes varmt i solen fast det bara var några plusgrader. Ute på Blacken gjorde 4 sekundmeter från väster att alla mina kläder kom till sin rätt. Passerade en av de stora stenarna som är omgiven av grund. Vågorna bröt över området men en sten rakt framför låg bara där. Sjön varnade inte med att skumma där den var. Jag tog en försiktig omväg. Vågorna gjorde att det gick långsamt att paddla och ännu långsammare gick det när jag började gå mot vinden mot Rundskär för att luncha. Ändrade kurs och krånglade mig iland på första ställe i lä på Ridön. Ibland kan det visa sig att det bakom vassen eller någon sten finns ett underbart ställe att vara på. Så var det inte här. Det blev en snabblunch och så iväg. Åt böngrytan kall utan att ta av mig flytvästen. Det hade varit svårt att komma iland och det var inte lättare att komma ut mellan stenar och vass. Vinden hade ökat under den korta lunchen så jag bestämde mig för att gå hem genom Lillsjön. När jag rundar en udde lättar en stor flock änder. Kanske 50. Vattenytan fick ett toppigt utseende av alla fåglar som startat. Jag tror det var gravänder. En mindre flock låg inne i Lillsjön.
Solen bländade mig. Vassens vippor tecknade sig i motljuset. Bladen är vackra och de pekar åt olika håll eller pekar dit vinden blåser. Kylan börjar komma krypande från vattnet. Ytan ser ut att skjutas åt sidan av kajakens för fast vattnet har inte frusit än. Jag försökte räkna ut en kurs så jag skulle slippa motvinden tillbaka mot Tegelviken. Det gick inte att komma ifrån vinden så jag rätade på ryggen och lät rygg och mage arbeta. Europapaddeln som jag använder för att den är torrare ger mig blåsor i händerna. Ljud av musik och en speaker hörs från travbanan. Åter tillbaka i Ramsundsån. Paddlar långsamt och ljudet av paddeln slutar. Många fåglar hörs. Så ser jag en liten blå skimrande fågel som jagas av en lite större fågel. Den blå måste vara en kungsfiskare. Det är första gången jag ser en sån.
4/11
Inspirerad av att en paddlarklubb på västkusten hade fått ett 15-tal medlemmar att komma på en "Första vinterpaddlingen" utlyste jag ett liknande evenemang i ån. Kalle kom och vi paddlade ett varv.
8/11
Med Christer Till Norrskär. Drog kajakerna över frostigt gräs vid kanotklubben. Solen kom när vi kommit ut i Tegelviken. Någon plusgrad som mest. Lagom medvind tryckte oss mot Norrskär. En stor man gör liten eld och sitter nära. Christers eld var den minsta jag sett. På tillbakavägen lyste solen i våra ögon. Min sydväst fick tjäna som solskydd för ögonen. En svärm med ett sjuttital fåglar syntes på avstånd. Solen gick ner och vi paddlade in i ån mot kanotklubben och drog upp kajakerna på den hala bryggan. Temperaturen hade på nytt börjat gå mot minus.
14/11
Att paddla i ån framstod som det bästa sättet att fördriva tiden. Vid bryggorna träffade jag Lars som mätte temperaturen på en meters djup till mellan 3 och 4 grader. I den lilla viken vid bryggorna var isen centimetertjock. Jag lovade en israpport på Facebook och gav mig iväg. En plusgrad i luften och ingen vind var perfekt. Iskanten frasade bakom mig av kajakens svallvågor. Uppströms gick det att komma efter vasskanten till tranornas vik. Där fanns inte längre några partier med svag is och inget öppet vatten. En liten fisk låg alldeles på iskanten. Mot stan gick det att efter en kort isbrytning komma ner och runda ön vid Snopptorp. Snö kom och jag började ett nytt varv. Mindes väderleksprognosen som spådde regn efter snön. Tog upp kajaken och inspekterade skeddan som inte fungerat. Wiren var loss vid reglaget. Såg alla repor som minnen av stenar nära ytan. Vid skeddan var gelcoaten helt borta på ett par ställen. Det blir inget mer paddlande med den här kajaken i år. Tyvärr hade jag igår skurit bort de trötta gummicorden på Adventure så nu är jag hänvisad till att låna kajak av klubben.
Under broarna vid Vilsta.
16/11
Vi hade bestämt oss för att paddla den här dagen och beslutade att göra det på ån. Det var någon minusgrad på morgonen men varken Christer eller jag trodde det skulle vara så mycket is. Jag lånade klubbens Pilgrim. Vi drog kajakerna på frosten till bryggorna. Isen där gav oss inga problem. Uppströms kom vi bara runt ön i Vilsta. Gunilla kom förbi på stranden och hejade på oss och ville ha en Facebookrapport hur långt vi kom. Med en viss styrkeinsats bröt vi oss nedströms till fritt vatten och kunde paddla under Stålforsbron. Christer började prata med en arbetskamrat och efter det blev samtalet det viktiga i stunden. Vi tog ett nytt varv runt ön i Vilsta, Iakttog hur solen smälte frosten på stränderna. Plockade upp en frälsarkrans och tyckte det fick räcka.
Pilgrim är en följsam kajak. Sitsen är inte riktigt för min bak. Jag var lite nervös att krångla mig i den vid bryggan, men det är mer en känsla än ett verkligt problem. Klubbens mesta havskajak.
21/11
Hade tänkt ta en kort paddling i Mälaren men pratade med Kalle. Han och jag gjorde ett åvarv i stället. Temperaturen låg runt noll. På de flesta avsnitt höll isen på att försvinna medans vi paddlade. Snön gjorde allt vackrare. Doften av målarfirmans lösningsmedel närmare stan avlöstes av lukten av kanelbullar runt Vilsta. Till slut gjorde den täta sittbrunnen i Adventure att det blev kallt om baken och vi bröt efter ett och ett halvt varv.
22/11
Moster är på varv tillsammans med Christers kajak.
Lagat gelcoat vid skeddan. Lagat trasig skedda. Spänt säkerhetslinorna runt däcket. Tagit bort överdraget på sätet för tvätt. Smörjt luckorna med silicon. Dammsugning, rengöring och vaxning. Sen hann jag med 2 fikapausar och en lunch. Super!
27/11
I bilen på väg till Sundbyholm regnade det ordentligt men när jag kom ut i Tegelviken syntes en liten blå fyrkant på himlen. Annars var det grått i olika nyanser och mycket lätt regn kom i omgångar. Jag paddlade runt Sundbyholmsön som en motionsrunda. Tog tid faktiskt, men det ska inte bli någon vana. Konstaterade att jag var 18 minuter långsammare nu än Christer och jag var i K2:an på klubbtävlingen. Invigde en heltäckande huva av neopren. Superbra. Man ser ut som en ninja men det får man strunta i. Den nyblankade Moster lyste i kontrast mot den grå omgivningen. Trots nästan ingen vind en hel del vågor i Blacken. Blev omkörd av en motorbåt vid Nysslingen. När vågorna kommit in en bit i vassen hörde jag hur isen gick sönder. Tänkte att om det blev kallare så skulle jag i fortsättningen lägga i vid MestUtes brygga så jag paddlade in i båtviken för att kolla om bryggan var kvar. Plötsligt frasade is om fören. Is som blev tjockare och jag gav upp innan jag kommit fram till bryggan.
29/11
I går fick Trapper Adventure en uppsnyggning hemma hos Christer. I dag fick den ett nytt namn. Passar väl en kajak för rollträning?
3/12
Söndag kväll, nollgradigt. Nio kajaker var en imponerande uppställning på Hasses fullmånepaddling. Jag kom sent och alla väntade på mig innan vi kom iväg. Det gick inte att känna igen någon i mörkret. Jag kunde identifiera dem genom deras kajaker eller om jag kunde känna igen dem på rösten.
Stora delar av ån täcktes av ett tunnt islager som frasades sönder av kajakerna. Stjärnklart och fullmåne som lyste bländande i mörkret.
Efteråt fika och pepparkakor på kontoret i ladan.
5/12
En tur själv i Mälaren. Ramsundsån var isfri. En häger lättade från stranden när jag kom. Vattnet har stigit i ån och Mälaren. Nu syns inga rötter på stränderna i ån och stenar har försvunnit under ytan ute i sjön. Väderleksprognosen ändrade sig flera gånger i går och i dag. Jag anpassade mig efter den mest aktuella. I utloppet till Tegelviken spärrades vägen av 10 meter is. Den var ganska tjock men gick sönder av kajakens tyngd. Jag backade och körde framåt upprepade gånger tills jag var igenom.
Skäddan var fastfrusen och tinade inte upp förrän jag kom in i mellan Sundbyholmsön och Hummelholmen. Av lilla mushuset återstod nu inte mycket. Mössen eller tomtarna eller vilka som nu bott där har flyttat. Strax måste jag snirkla fram för att undvika iskanterna. Paddlade på och rundade Kedjeön. På norrsidan låg ett stort isflak utanför mig och ganska bred is innanför mig. Försiktigt tog jag mig fram. Mötte så ett parti med ganska stora isbitar och små vågor. Kraschade mig igenom långsamt. Funderade på att gå i land på näset mellan Måholmen och Nysslingen. Här var breda isar men det var öppet in till land. Isen skapade underliga ljud. Hela tiden ett viskande som avbröts av högre mer djuriska läten och några gånger knallar. Har inte hört något sådant tidigare.
Det viskande ljudet hörde jag sedan flera gånger. Stora isflak gnagde mot fast is. Så blev det att ta sig i motvind sista biten. Poogisarna blev våta men värmde ändå. Uppepå min ninjaluva hade jag tryckt dit sydvästen. Bitvis lite kallt om händer och fötter. Men jag ville inte gå ur och bli mer kall. Lunchade två Nötcreme och kallt vatten.
Kunde lätt glida in i ån genom rännan jag brutit tidigare. Vid kanothuset simmade ett litet djur som blev skrämd av mig och hoppade upp på stranden. Såg smalt ut men mindre än mink. Inte heller kunde jag med säkerhet säga att det var en örn jag såg vid Hummelholmen.
9/12
Luciapaddling. 8 kajaker i ån. Bronek, som vann priset för finaste kajak, hade pimpat sin kajak med silvriga girlanger och en tomte på fördäck och hade själv en lysande tomteluva. Jag hade gett Moster röda girlanger och blinkande julfigurer. Efteråt lussebulle och glögg i ladan.
15/12
Var på ån strax efter att solen gått upp. Fast solen såg jag inget av. Gråväder, regn som blev snö som blev mycket snö som blev regn.
En and kunde inte flyga men var för pigg för att kunna fångas. Vad hade jag gjort om jag fått tag i den? Kanske skurit bort någon plastbit om det var det som var felet.
Vid Skjulsta bröt jag en lång ränna genom den besvärliga isen. Så blev det möjligt att ta sig runt ett helt varv på ån. Hackade mig fram med min dyra kolfiberpaddel. Tyvärr var det mer än paddeln klarade. Det där ska jag försöka låta bli i fortsättningen.
När jag paddlat klart mötte jag Lars som både blev glad och ledsen att jag gjort ån helt farbar. Men det finns fortfarande is att bryta.
Trots att jag nu har haft kajaken i 2 år är jag ännu inte helt anpassad på den. Jag har upptäckt att den kräver en mer upprätt och aktiv sittställning.
North Shore Advent.
20/12
Christer och jag hade lagt ut en tur på Facebook runt Sundbyholmsön i dag. Vi fick paddla själva.
Gårdagens ispropp ut i Mälaren från Ramsundsån hade smält bort. Vi följde Räfsgarns östsida ut i sjön. Is i vikarna. Ingen särskild vind men ändå lite vågor när vi närmade oss Stenskärssundet. Stora partier med is och till slut stopp norr om nordligaste delen, Bjurholmen. Christer och jag uppmuntrade varandra till att försöka bryta oss fram. Jag plockade till sist fram isdubbarna och drog mig till öppet vatten i Lillsjön. Christer kunde följa efter i den ränna som bildades.
Öster om Bjurholmen var det täckt med is. En båt hade brutit en ränna och vi följde den. Kajakerna träffade ganska tjock is med ett dovt ljud. Det gick ofta inte att få ner paddeln i vattnet och när den så ibland trillade ner under ytan blev vi överraskade och vippade till.
På vägen tillbaka mot Mora väjde jag på några ställen för ganska stora isflak som mötte oss.
På kanotklubbens tomt delade vi vad vi hade i matväg. Christer överraskade med bröd och varmkorv. Vi granskade kajakernas botten men av träffar med isen fanns inga spår.
Kanske årets sista Mälartur. Lars rapporterade att ån till stor del är isfri.
26/12
Satt i bilen på väg mot Mora när dagsljuset kommit. Regnet slutade när jag lastade av kajaken. Vattennivån har stigit ännu mer. Flytbryggan hade fått en underlig vinkel. Vattnet rörde sig och tog med sig humus ut i Mälaren. Jag paddlade mot väster. In i viken där min barndoms badplats funnits. Ett par stora isflak skärpte min uppmärksamhet. Fortsatte efter Mälarstranden. Ett par hus står och förfaller i väntan på att tomterna ska bli tillräckligt dyra. Ett par skrythus har kommit upp. Militärgrå, fyrkantiga ser de ut som industrier och tomterna ser ut som upplagsplatser.
Någonstans innanför öarna som har fågelskydd, Blackhällarna, vände jag utåt och tog sen sikte på viken i Alholmen. I viken låg spridd is. Jag fortsatte efter Alholmens nordsida, passerade Benklädets sydspets och följde Sundbyhomsön mot öster. En arbetsbåt körde långsamt om mig. Verkade frakta ett hus. När jag kommit ut i Granfjärden vände jag och tog mig tillbaka till Mora, men inte den rakaste vägen.
Det blev tillsammans mindre än 2 mil. Jag börjar vänja mig vid att paddla europapaddeln. Den använder jag för den klarar isen bättre.
31/12
Mycket vatten i ån. En människa ligger i vattnet. Trodde först att det var allvar och erbjöd mig att hjälpa till men det var Räddningstjänsten som övade. Efter ett halvt åvarv såg jag att Lars-Olof och Hasse höll på att lägga i kajakerna så jag följde med dem på en runda. Isstycken jag brutit bort smälte och försvann under tiden jag varit till kanotklubben och vänt. På grund av det höga vattenståndet och den isiga stranden kunde vi avsluta genom att paddla rakt upp på land.
2017 paddlade jag på årets första dag och nu på den sista.
Sammanfattning av kajakåret.
Några saker har påverkat kajakandet positivt. Jag fick en enklare och skön torrdräkt, som jag använt flitigt. Att jag skaffade en Kajakbil gjorde att jag kan paddla när jag vill. Årets kajakhobby har inte störts så mycket av arbete. Det här är det första året efter pensioneringen då jag inte har någon egentlig anställning.
Christer har ställt sitt garage till förfogande för kajakrenovering. Det har också underlättat. Där gjorde vi klart vår Point65 och båda mina K1:or som är kvar vid årets slut har fått översyn och reparation där. Efter att både Christer och jag testat kajaken från Point65 och beslutat oss för att sälja den så blev det en snabb affär. Min Nordkapp fick också bli såld efter att jag mätt mina kajaker mot varandra i Mälarvågor. De kajaker som jag sålt har inte varit sämre på något sätt men de jag har kvar passar mig bättre.
Nu har jag kvar min Trapper Adventure som jag köpte i maj 2011. Och så Moster, en North Shore Atlantic, och Doris, en Trapper Laxen 530. Adventuren har också den fått ett namn i år och heter i fortsättning Subconscious. Jakten på den perfekta kajken har avtagit men är inte helt slut. Det är alltid kul med nya saker och det finns fortfarande behov som jag kan försöka tänka ut. Annars är jag ingen konsumtionsinriktad människa. Det här området är undantaget.
Andra kajaker som jag haft spaning på är den kajak som Christer och jag hämtade från Göteborg för klubbens räkning. En NDK Pilgrim. Jag fick också prova en klubbkamrats Nelo Inuk.
Min kajak-CV har ökat med en kurs som havskajakledare. Jag ställde också upp som träningsobjekt för examinatorer i Paddelpasset fast med sämre resultat.
Eftersom jag gjort det förut så var jag med och ordnade Lättsamma paddlingar i Mälaren. Så har jag varit med och hjälpt till med nybörjarpaddlingarna i ån.
Hasse och jag ordnade en tur efter Västerås strand där vi bjöd in Havspaddlarna och Västerås Kanotförening.
Vid olika tillfällen har jag varit med på räddningsövningar och har gått vidare med rollträningen.
Roliga kajakevent var Minikajakmässan hos Örnsbergs Kanotsällskap och då Christers och jag ställde upp i hans K2:a i klubbmästerskapen runt Sundbyholmsön.
Några paddlingar har haft särskilt tema som Vårtur, Fullmånepaddling och Luciapaddling. En paddling som har fått namn i efterhand är Slöturen. Det kanske kan bli en tradition. Man paddlar till en ö där man hittar lä och sol och så sitter man så stilla som möjligt.
De flesta paddlingarna har naturlitvis varit på Mälaren och i ån. Jag var med och paddlade i Marvikarna och några gånger i Sörmlands skärgård. Just nu kommer jag mest ihåg då min fru och jag fick Doris att surfa och då isen i Granfjärden gjorde så underliga ljud.
Några paddlingar har varit lite längre som Ålandsturen till Sälskär som Anette och Kalle ordnade. Stockenträffen där jag sålde Nordkappen och vi utsatte oss för besvärliga vågor i Champagneviken utan att det var riktigt meningen. Mareldspaddlingen med EKS och turen i S:t Anna med Christer.
Nästa år fortsätter jag med rollträningen. Det är nyårslöftet.
En bild av mina kajaker vid årets början.
Trapper Adventure, North Shore Atlantic, Valley Nordkapp Jubilee H2O, Trapper Laxen 530 och så tillsammans med Christer Point65N XP Classic.
Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.
Bidragande fotografer: Karl Hogård, Hasse Mälberg, Thomas Pagoldh, Christer Bergström, Jan Wisniewski, Eva Bergström, Kristin Thyberg-Gustafsson, Lars Lundin