Till årets slut - längst ner på sidan.
3/1
Christer hade kallat till en tur på klubbens Facebook. Lars dök upp i Vilsta och Heikki fanns på plats i Mora. Min önskan om att komma till Stora Sandskär blev inte realiserad. Jag hävdade den inte tillräckligt hårt. Så som turen blev så var det här nog bättre och Stora Sandskär finns kvar.
Vattennivån i Ramsundsån var nu ännu högre än när jag var här senast. Ett rådjur skymtade i buskarna med sin vita bak. Vi gick norrut och ute i Granfjärden följde vi Nysslingen och Kedjeön innan vi vände in i Lillsjön och rastade Vid Lybecks sten.
Sen vi var här senast har en ny informationstavla kommit till. De andra kajakisterna började elda och jag drog mig så långt från röken jag kunde. Av någon anledning började vi tala om att vara beroende av att röka. Ingen av oss gör det längre men vi har haft olika svårt att bryta vanan och för någon finns beroendet påtagligt kvar, trots många år utan cigaretter.
Tillbakavägen gick ut i Blacken norr om Stora Smörskallen. När vi vände in i Lillsjön igen söder om ön stötte vi på is. Vi gjorde några försök att forcera isen men den visade sig ganska tjock. Öppet vatten var för långt bort för att jag skulle plocka fram isdubbarna. Vi vände och tog sen närmaste väg hem.
En trevlig tur i grått väder. Örn syntes någon gång tydligt. Andra gånger gömde den sig straxt bakom trädkronorna. På förmiddagen lättade det och blå himmel syntes rakt upp. På eftermiddagen kom regnstänk.
13/1
Blev lite förkyld och missade sista chansen till paddling denna säsong. Kollade i ån igår och där har is packat sig och blockerat möjligheten att lägga i från bryggorna vid kanotklubben. Idag ser jag på SMHI:s iskarta att isen lagt sig i den här delen av Mälaren också.
28/1
Dags för bassängträning.
I bakgrunden syns Lars bil. Spår i snön visar att han paddlar i ån. Träffar Hasse och vi kommer överens om att paddla i morgon.
Det var gott om plats i Lögarängsbadet. Bekräftade för mig själv att jag inte glömt att kunna rolla åt ena hållet. Började lära mig åt andra hållet och lyckades fler gånger än misslyckades. Kunde rädda upp situationen genom byta sida och byta grepp på paddeln när jag satt upp och ner och rolla upp åt det hål jag klarar. Gjorde ett par re-entry and roll.
En period började jag se oklart av kloret. Ansträngande men blev inte helt slut. Den tid vi hade i bassängen var nog.
Trevligt att träffa Västerås Kanotförening.
29/1
Stilla flyter ån.
Samtal är viktigt.
Det gick nästan att komma runt hela varvet. Paddlade i strömmen vid Skjulsta men slutade innan någon välte.
1/2
Jag hade inbjudit till en paddling på ån idag. Anette och Kalle kom. Snöandet, regnet och gråvädret byttes mot en stunds sol då vi startade genom att glida ut på isen och i vattnet.
Vid Skjulsta greps Kalle av isbrytariver. Anette hakade på och jag drogs också med trots att jag hade pagaj. Vi sköt ut ett isflak i forsen och det bröts sönder. En del med 3 meters diameter snurrade runt vid stranden och puffade på ett träd. Forsen var mer intensiv än vanligt och vattenståndet högt. Det gick ändå att komma under broarna. Lars dök upp och vi tog oss tillsammans nedströms. Vid Snopptorp hade länsen vridit sig av trycket och vi aktade oss från att komma nära.
Gunilla hejade på oss från stranden och la ut fina bilder på Kanotsällskapets Facebooksida. Där finns också en bild som Thomas tagit från Skjulstabroarna.
3/2
För mycket is för min del på ett tag nu. Tittade på min hemgjorda pagaj och såg att kanterna var helt runda. Skärpte upp dem med rasp på diskbänken. Mitt val av träslag är udda. Asp slits fort men är lätt att bearbeta. Sen blir det oljning av paddlarna. Använder linfröolja från Konsum. Att äta stora mängder lär inte vara nyttigt i längden men på paddlarna känns det bättre än annat. Linfröoljan känns bra för händerna också.
11/2
Med VKF i Lögarängens badhus.
Glömde kapellet med det har man väl egentligen ingen användning för mer än träningen att ta på det.
Gick si och så. Re-entry and rolll löser misstagen. Förlorar begreppet om var vattenytan är ibland. Ledaren Mats dyker upp bredvid kajaken och frågar om jag inte vill träna på balace brace. Han instruerar. Det är väl det jag ska träna egentligen, för att rollen ska bli bra. Var inne på stormroll också. Kommer upp långt på sidan bara genom att flyta upp men har svårt att få paddeln rätt och särskilt att böja kroppen framåt och hur det ska synkroniseras med knärörelsen. Det finns många svåra saker att träna på. Lågt stöd med pagaj fungerade bra. En rörelse framåt samtidigt med stödet.
Skulle behöva flytta fram sitsen för att kunna luta längre bakåt.
Länk till en sida jag börjat titta på: Qajaq Rolls
15/2
Christer och jag frågade efter paddelkompisar på Facebook. Det gick att paddla Runt ön vid Snopptorp och upp till forsen i Skjulsta. Anette och Mattias kom och gjorde oss sällskap. I kröken där tranorna brukar häcka fanns stora sammanpressade isflak som till en början såg ut att blockera vägen. Mattias satsade in i forsen och gav sig inte förrän han varit tvungen att rolla.
16/2
Rollkurs med MestUte. Fyra elever och två instruktörer var lyxigt. Johan från EKS var där. Allt kändes bra, men att få till en stormroll var för besvärligt. Verkar lättare att rolla med foppatoffel. Kanske tar jag med några udda tillbehör till träningarna i fortsättningen. Pratade om att hålla sig innanför boxen vid höga stöd och den inbjudande gesten.
Grönlandskajaken som användes gör det möjligt att ligga långt bak över akterdäcket men det blir en svår rörelse för min rygg att komma i upprätt läge så länge jag inte värmt upp. Får se hur det blir med min bassängkajak nu när jag flyttat fram sitsen så långt det går.
18/2
Med VKF i Lögarängens badhus på nytt. Min son Martin kom och tittade. Roger var med och hade han som jag fri lek i bassängen.
Jag gjorde den vanliga repertoaren. Min ursprungliga tanke var att göra roll med mjuka rörelser och så gjorde jag men en alltför kort tid. Det blev nog ingen riktig träning på det. Så testade jag lite av varje. Sculling, höga stöd, balance brace. Behärskar inte något egentligen. Lyckades en gång att gå tillbaka i upprätt position från balance brace genom att trycka ner paddeln i vattnet.
Sen gick jag in för att lära mig stormroll genom att använda flottör. Det känns som en möjlig väg.
Nästa gång ska jag träna på roll utan att byta grepp om paddeln utan fortsätta att hålla den i vanlig paddelposition, i mitten. Det blir sen ett utgångsläge för att lära högt stöd.
Att jag flyttat fram sitsen tycker jag inte märks men någon skillnad måste det göra.
22/2
Va är det för tok som paddlar ensam på ån? Det är ju jag.
Mindre fart på vattnet nu. Ett par minusgrader men det var kallt i natt och det kommer nog att bli kallare. Kanske detta är sista åturen på ett tag.
Det var mindre is än jag trott vid bryggan. Efter ett par meter på isen brast den runt kajaken. Innan gångbron nedströms var jag tvungen att bryta en ränna. Hittade ett område med tunnare is. Var gång man paddlar nu på vintern blir man fotograferad. Barnen har sportlov och var på väg till Vilstabacken med sina snowracers. Det gick att snirkla fram mellan iskanterna och runda ön vid Snopptorp. Kunde ha blivit instängd om det kommit ett större isflak. I så fall hade jag fått dra kajaken på land ett stycke mellan villatomterna. Uppströms gick det inte att forcera isen vid tranornas åböj. Vände och tog vägen närmare herrgården. På land satt en bit is kvar som markerade högsta vattenståndet. Den var i höjd med min hals. För att komma till land tog jag fart mot isen och gled nästan ända upp till bryggan. Medans jag satt och förberedde mig på att gå ur började isen sjunka. Vatten kom strömmande upp runt kajaken. Jag fick ut en fot på var sida och skuttade snabbt till fast is nära bryggan.
Har köpt dyra paddelhandskar: Kokatat Inferno paddling mitt. Tänkte att de skulle passa mina händer som hand i handske. Förutsatte att de var vattentäta. Det utlovades emellertid inte på Kokatats webbsida. Innan jag tog med dem ut i vintern fyllde jag kallvatten i diskhon och satte äggklockan på 10 minuter. Stack ner händerna. Då tiden gått var ena handen våt. Den andra lite fuktig. Efter det har jag tätat skarvarna med samma lim som dykarna har för att laga handskar och torrdräkter. Här på ån i verkligheten känns det som de fortfarande inte är täta men de fungerade ändå bra i dag. Det går att plocka med linor och smågrejor trots att de sitter på händerna. De går att kombinera med Snap Dragons poogisar men den kombinationen blir för varm idag. Som reservvante har jag Rainbusters fleecefodrade regnvante för barn. De är lite billigare också. Första paret hittade jag för 10 kronor, Mitt nya par kostade drygt 120 kronor.
Eftersom jag funderat på att skaffa en grönlandskajak och det inte var några problem att komma i kajaken på MestUtes kurs så drog jag ut klubbens nyaste grönländare. Tyckte den var tung men det visade sig att den var fastfrusen. Den här sittbrunnen var alldeles för liten, trots att det var samma kajakmärke som på kursen. Ska jag rolla på grönlandsvis med klubbkajak så får det bli Rebel Greenland T
25/2
Bassängträning i Västerås igen. Jag hade studerat Helen Wilsons dvd Simpifying the Roll. Efter det insåg jag att det jag hållit på med var fulrollar. Idag skulle jag träna på en korrekt underwater setup. Det var inte så lätt så jag återgick till fulrollandet. Min kajak är säkert bra att rolla med men sargen tar emot överallt tycker jag. Eller är det ett sätt att motivera ännu ett kajakinköp? Å andra sidan innebär den höga sargkanten också ett stöd för ryggen som inte kommer ut i ytterlägena. Det kanske är bra för mig. Men när jag försöker mig på balance brace så upplever jag det som det inte går på grund av kajaken.
Tränade vidare på stormroll och förberedde mig för butterfly roll. Tränade med flottör på ena handen. Insåg att det egentligen blir träning i handroll, vilket stämmer med det Helen Wilson säger.
Roger höll som vanligt på med fria lekar tillsammans med mig.
10/3
Besökte Allt för sjön och kom hem med en paddel från EastPole Paddles. En robust brukspaddel som passar min kropp. Bara 210cm. Hoppas den passar vattnet också.
Oljar in den en extra gång innan jag använder den.
14/3
Start på paddelsäsongen. Jag hade bjudit in till Facebookpaddling eftersom Lars rapporterat att det gick att paddla hela ån och att isen var borttagen vid bryggorna.
Temperaturen hade varit låg i natt så vi samlades 10 för att det skulle hinna bli lite varmt. Då jag kom till ladan var jag mycket för tidig men det gick inte att få upp dörren. Jag hittade en spade och hackade bort is så det gick att komma in. Då jag var klar kom Anette, Kalle och Heikki. Så dök också Lars upp. Han hade redan paddlat ihop 10 mil i år och satsade på att hinna paddla lika långt i år som han åkt skridsko, 100 mil.
Isen hade nästan smält bort i åkanterna. Efter en liten försiktig tur i forsen försökte vi bryta isen runt ön i Skjulsta. Anette var den enda som tog sig till isens andra kant. Genom att dra sig med isdubbarna.
Det var behagligt väder. Solen kom när vi lagt i kajakerna och lyste oss behagligt i ansiktet på väg från stan till Vilsta.
Lars ville paddla mer och gav sig själv ut på ett andra varv. Jag började längta efter lunchen så jag tog mig upp som de andra.
18/3
Det fanns en oro hos mig för hur kallt det skulle vara på förmiddagen idag. I bilen såg jag att det bara var minus 3. Det fungerar utan vidare.
Hasse hade bjudit in på Facebook. Hanan, Anette, Kalle och jag kom.
Det var inte givet att vi skulle kunna paddla hela ån. Och i tranornas krök fanns ett stort isfält. När vi började bryta isen visade det sig klart möjligt att komma igenom. Hanan hade inte paddlat i is tidigare och tog det lagom försiktigt.
Människor i skidbaken. Hästtävling i Vilsta. Många promenerar. Isen, solen, tussiga frön som vid små vindpustar lossnade från vassen. Det är vackert.
Is som byggde på kajaker och paddlar smälte mot lunchtid.
Jag lastade bassängkajaken på biltaket inför kvällens övningar.
--------------------------------------------------
Inför passet i Lögarängsbadet hade jag ett ambitiöst program:
3 snabba varv åt ena hållet sen åt det andra och det fungerade.
Roll med kort paddel gick åt ena hållet i vart fall.
Reentry och roll från mitt ovana håll gick men såg darrigt ut.
Chest scull. Jag fattade inte hur jag ska bära mig åt.
Continous roll. Tränade med flottör och fixade faktiskt en sen. Blev överraskad. Ok continous är väl inte en och jag tror inte jag kan göra det igen.
Skulle träna storm roll men glömde det.
Butterfly roll. Gick inte alls. Känner mig dum.
Näsklämman åkte av under vattnet en gång och jag upptäckte att det gick rätt bra ändå. Remmar från flytvästen flaxar runt under vattnet.
Kanske måste jag träna varje vecka för att det jag lärt mig inte ska gå förlorat. Efter det här passet är mitt råd till mig själv att inte gå för fort fram. Träna på det du nästan kan tills du känner dig säker.
21/3
Min tanke var egentligen att lägga i där Bibybron legat och paddla mot Hjälmaren men tiden gick och det blev en paddling i ån som vi börjar känna lite för bra. Anettte och Kalle följde med på kort varsel. Ny händelse i ån var att gässen kommit. Såg en skarv också.
I brist på annat så gav vi oss på att försöka bryta upp en ränna så det skulle gå att paddla runt ön i Skjulsta. Isen var lite för motspänstig än.
Jag hade min nya, korta pagaj från EastPole. Hemskt ovant de första 10 metrarna, sen slutade paddeln wobbla. Längden kräver en paddelföring närmare kajakens sida. Upplevelsen är att den går mjukt genom vattnet. Iakttog mina paddelkompisar och de har samma frekvens på paddeltagen. Isbrytningen ger stjärnor i träet men en våldsam närkontakt med en sten gjorde inget märke. Förstärkningen på paddelspetsen är verkligen hård.
Paddelhandskarna från Kokatat fick godkänt idag. Klarar ganska lång kontakt med is och vatten.
Ser fram mot att få paddla från Bibybron nästa gång.
Det går fortfarande att dra kajakerna på snön till ån.
Provsuttit klubbens Tahe Greenland LC. Jag kommer i den om jag inte har för tjocka vinterkläder.
25/3
Bibybron. Christer och jag. Lite tveksam sol. 5 sekundmeter motvind. Bra klädd. Arbetar upp kroppsvärme i motvinden. Ett par skarvar flyger förbi. Aktar oss för att komma för nära iskanten i blåsten. Em mink tar ett bad framför oss. Vi kommer ut i Hjälmaren men hindras att komma längre av isen efter klubbholmen. Vinden avtar. Hittar en spricka i isen gör det möjligt att komma till nästa ö men vi vänder tillbaka till klubbholmen för att luncha. Mer is än jag är van vid där vi ska iland. Christer manövrerar sig till insidan av en förtöjd flotte som han själv förtöjer vid. Jag gungar upp på isen och kommer till sist upp på land.
Vi sitter på bänkar på bryggan och trangiaköket får göra tjänst för första gången i år . Går på ön och kollar husen. Tydligen är så avlägset belägna hus ofta utsatta för inbrott. Skyltar berättar att här finns inget att stjäla. Grytan med chili gör sig påmind och jag är tacksam att toaletten lämnats öppen.
Vi är klara på ön och glider i vattnet. Vinden har minskat men inte vänt så vi har lätt medvind hem. Solen lyser. Följer iskanten på norrsidan av ån. Is av olika storlekar i vattnet och på den fasta isen. Isbitar vid iskanten bildar klingande ljud. Möts av en isremsa som vi försöker bryta. Till en början går det bra. Kajakernas tyngd trycker ner isen som spricker söder och börjar lösa upp sig. Sen kommer vi till en fastare is som inte ger vika. Vi gungar oss fram över isremsan.
Vinden för oss tillbaka till startplatsen. Tranor och svanar hörs från vassen där vi just passerat.
Vi åker på omväxlande upptinade och isiga vägar tillbaka till landsvägen och kanothuset. Sitter där i en dörröppning i solen och fikar och pratar med Lars som varit på en tur i ån.
29/3
Fick tid till en åvända. Kajaken är som vanligt fastfrusen på sin plats och skäddan går inte att använda den första kvarten på grund av is. Många gäss har kommit och några blir väldigt upprörda när jag paddlar förbi. Ser olika andfåglar, en häger och några skarvar.
Paddlar med paddeln från Rebel, pagajernas vingpaddel. Det är första gången man inte behöver forcera is för att ta sig runt hela varvet. Börjar fundera över hur min Atlantic är att rolla. Avståndet mellan sitsen och sargen verkar bättre än i den Adventure jag använt i badhuset. Lägger mig vid bryggan och provar att lägga mig bakåt. Kanske den flytväst jag har nu hindrar mer än kajaken. Borde prova den här kajaken i badhus nästa gång det blir möjligt.
Tog en extra sväng runt ön vid Vilsta. Känner mig nöjd att jag inte behöver titta på klockan.
30/3
Roger hade tagit bilen till Eskilstunaån för att han längtade efter öppet vatten. Kalle och jag gjorde sällskap.
Roger och Kalle sjösatte från isen. Fler fåglar. Isen minskar, mycket tack vare att Kalle bryter loss isflak vid Skjulsta. Vi var nere förbi Stålforsbron och tittade. Ett par andra kanotister var ute i ån. Daniel gjorde premiärturen i en Citius 55.
7/4
Tog mig till kanotladan med föresatsen att kolla hur klubbens Tahe Greenland är att manövrera. Hade tagit ett klädlager mindre och hoppades komma igenom sittbrunnshålet. Det fina vädret gjorde att många klubbmedlemmar kom förbi och pratade. Pontus kom också förbi. Klubbens Greenland har ett hemgjort ryggstöd som gör det lite svårare att komma i och ur men det lyckades. Jag svängde runt lite utanför bryggan. Kände mig för lite. Sen bytte jag till Klubbens Rebel Greenland T, som känns större på alla sätt. Johan paddlade förbi och vi följdes åt en tur neråt stan. Trots svårigheten att komma i Greenland föredrar jag nog den som en tänkbar rollkajak för mig. Kanhända finns det ändå fördelar ur rollmöjlighet med T:ns större sittbrunn men kajaken upplevs så stor i jämförelse.
Vid bryggan bytte Johan till T:n och jag tog min Trapper Adventure. Här är höftbenet några centimeter under sittbrunnsarjens kant. På väg upp mot Skjulsta kom vi så nära en häger att vi tydligt såg de långa fjädrarna i nacken. Gåhägern skiftade i blått. Den såg ny och ren ut. Ett par gäss försökte göra sig svåra att se genom att sträcka ut sina halsar efter marken rakt framför sig. Adventuren har inget ryggstöd och framflyttat säte. Den kräver att man korrigerar kursen hela tiden om man inte har skäddan nere. För att paddla omkring på ån vore det bättre att ha sätet i normalpositionen. Frånvaron av ryggstöd inbjuder till en rak hållning. På de sätten bjuder kajaken en bra träning.
11/4
Christer och jag paddlade med Thomas och Kalle. Såg rovfågeln som varje år håller till på samma plats vid ån. Såg den ganska nära och försökte lägga märke till hur den såg ut. Kan inte artbestämma den.
Meningen med dagens paddling var nog fika och prata. Peter kom till kanothuset när vi var klara. Vi tog ut stolar och satt i solen.
14/4
Ostkustenkajak visade upp sig idag utanför Bomässan i Norrköping. Jag åkte dit och kom hem med en något begagnad Ilaga.
I främre skottet hittade jag ett papper från produktkontrollen. Vikt 17,6 kg.
Tänkte först göra mig av med min Trapper Adventure, men inser att det blir lite känslomässigt. Får låta tiden gå och utvärdera behovet.
15/4
Efter att ha pysslat med Ilagan hastar jag iväg till nästa kajakhändelse. Havspaddlarna tränar i Lögarängsbadet i Västerås. Jag är där med Moster, North Shore Atlantic. Det var ett tag sedan jag var i bassäng senast. Moster har aldrig tidigare badat i bassäng. Kan rolla åt ena hållet och göra reentry and roll. Det går tyngre att rolla den här kajaken.
Räddningsövningarna och oträning gör mig mörbultad. Klarar mig både från att knäcka ett revben och att få axeln ur led. Det är bra att jag styrketränat med särskild betoning på axlarna.
16/4
Ilagan är klar för sjösättning.
Rebel Ilaga
18/4
Anders och Christer inbjuder till en åpaddling med lunch. Jag passar på att testa Ilagan. Kommer med visst besvär i den och sista biten ner i sittbrunnen ser det ut som jag sätter mig fast som en kork. Jag hamnar snett och tycker att fotstöden sitter olika långt fram. Kollar efter ett halvt varv och finner att det inte är något knas med kajaken. När jag nu sätter mig i Ilagan så är det enklare och jag hamnar rätt. Sitter bra faktiskt och det finns ett stort utrymme för mina knän att röra sig. I längden blir det ändå arbetsamt att paddla och det finns inget ryggstöd annat än det som passar för rollar. Det är bara till för att sarjkanten inte ska skära in i ryggen. Allmänt är det lite trevligt att paddla kajaken. På biltaket väcker den större uppmärksamhet än andra. Med den här kajaken behöver jag ingen kanotvagn för att komma till bryggan. Jag kan bära den som en handväska, eller ändå lättare på axeln.
19/4
Förra säsongen planerade jag att paddla till Stora Sandskär. Det blev aldrig av. I går visade SMHIs iskarta att det var öppet vatten i Mälaren. De senaste dagarna har klubbmedlemmar paddlat i Granfjärden. Åkte till Sundbyholm och tittade. Det såg ut som fri utfart från klubbhuset. Innerst i viken låg lite is kvar.
Heikkis bil stod på gräsmattan vid kanotklubben. Hörde korpar. Paddlade nästan rak linje till Stora Sandskär. Reflexmässigt tog jag i farten upp en plastpåse från vattnet. Kunde ha vält om den bromsat mig hastigt. Passerade något ställe där jag inte brukar paddla och såg en fin äng i solen. Men Stora Sandskär var målet. Grågässen låter och på Stora Sandskär var de överallt. La upp kajaken bredvid fyren och gässen lugnade sig efter ett tag. Skrev i loggboken. Blev förvånad att det är så många som kommer hit på vintern med skridsko och skidor. Det gladde mig att jag var den första kajakaren i år.
En tanker kom och rundade min landningsplats. Jag la upp kajaken en bit på ön och klarade vågorna. Ordnade lunch och hittade en liten illa tilltygad förpackning pulverkaffe i matpåsen. En sädesärla kom förbi på stranden och nappade till sig insekter. Runt mina fötter dök det upp gråsuggor bland stenarna.
Efter maten samlade jag ihop det närmaste skräpet och gav mig av. På avstånd såg jag ett par småbåtar. Måste ta hänsyn till en stor båt som dök upp en bit bort. La om kursen men när den inte kommit ifatt mig vände jag kajaken och såg att den svängt in mot Västerås. Öarna ser annorlunda ut innan löven kommit. Stannade till och tittade på en väldig mistel i ett annars kalt träd. Sen jämn takt mot Sundbyholm. I södra delen av Mälaren ingen vind. Vattnet håller min kroppstemperatur nere men luften känns varm.
Framme vid klubbhuset hänger jag min jacka och en tröja på tork bredvid flytväst och kapell på kajakstället.
22/4
Bassängträning med Havspaddlarna i Västerås. Bronek ledde. Jag hade tagit med min Trapper som vanligt. Trodde inte jag skulle kunna komma i Ilagan från den höga bassängkanten och var osäker på om jag skulle klara re-entry and roll med den. Nästa gång blir det nog den som får följa med i alla fall.
Jag fulrollade i vanlig ordning. Försökte träna på snygg roll åt det håll jag behärskar och klarade det några gånger. Roll åt det ovana hållet går inte utan osäkerhet.
26/4
En tur från Svärsklova. Kalle, Roger, Christer och jag. Vi lunchade på ön Christer och jag övernattade på 2016. Violerna blommade. Tänkte oss ut till Trutbådan men avstod på grund av regnmoln som kunde ge vind.
29/4
Försiktigt satte jag mig i Ilagan från bassängkanten i Lögarängsbadet. Egentligen skulle vi syssla med räddningsövningar och balansövningar. Jag annonserade att jag skulle försöka komma i och ur kajaken som var ny för mig. Kapellet från Reeds var nytt för dagen. Det hade fått sitta på kajaken några dagar och fungerade bra på alla sätt.
Gjorde några tafatta rollar och upptäckte att jag glömt hur jag ska rolla åt andra hållet. Tränade in rörelsen med flottör. Balance brace fungerar nästan. Jag sjunker långsamt. Reentry and roll fungerade åt båda hållen. Det är en lite annorlunda teknik med den trånga sittbrunnen. Det går att rolla långsamt och det skulle antagligen gå bättre utan flytväst.
Att försöka komma ur kajaken och upp på bassängkanten klarade jag inte. Avbröt försöket av rädsla att välta mot kanten och slå mig.
Efter bassängträningen bär vi kajaker och annat tillbaka till bilarna. Det är överraskande ljust och fullmånen lyser klarare än kameran kan fånga.
1/5
Tog Ilagan på en träningstur på ån. Det tar en stund att komma i kajaken. Också denna gång kommer jag snett i den och sitter tillklämd. Många fåglar i ån. Från Vilstabadet startar ett radiostyrt flygplan som sedan ljudlöst tar en sväng mot Fröslunda och passerar över mig på 20 meters höjd. Siluetten ser ut som en fågel. Efter ett varv står Kalle på bryggan. Han kommer med uppmuntrande kommentarer när jag bit för bit drar mig ur sittbrunnen. Torrdräkten gnisslar mot gelcoaten.
Glider i kajaken ännu en gång och hamnar mer rätt. Svänger hit och dit och följer åstranden. Paddlar slalom mellan brofundamenten på stora bron vid Vilsta. Försöker paddla snabbt. Inbillar jag mig att kajaken lossnar över en viss fart? Jag är glad när jag åker hem.
2/5
Idag kom röda nylonkapell till Doris, K2:an. De passade trots att jag beställt annan storlek än den rekommenderade. Bäst att mäta själv. Doris fick också gummicord. Nu är hon rustad för de stora haven.
Ilagan fick en polering och vaxning. Nu ser den ny ut på ovansidan i alla fall. Roligt att se alla skrap och fläckar försvinna.
Det kom också lim till min paddlarjacka där några tejpade sömmar släppt. Om jag tittat närmare på jackan kanske jag investerat i en ny. Den är flitigt använd i 9 år. Skulle i så fall köpt en likadan men upptäcker när jag skriver det här att Hiko gör visst bara enklare jackor idag. Hittar ingen motsvarighet hos Kokatat heller. Jamen då sliter jag den tills den faller sönder.
Kunde inte låta bli att lägga upp en bild till på min Rebel Ilaga. Snygg, eller hur.
6/5
Sista bassängträningen för året var inte särskilt välbesökt. Kalle och jag var elever och Bronek ledare. Gjorde en ny sak, side sculling på båda sidorna. Balance brace fungerade åt ena hållet då Bronek hjälpte mig. Annars var jag lite försiktig men min rygg blev inte sämre av rollträningen. Fastnade med kajaken ett par gånger i bassängkanten och skavde av lite gelcoat. Tur att båten är begagnad.
Trevligt att det gick bra för Kalle, som överträffade sina egna förväntningar.
När jag lastat in kajaken i kanothuset i 11-taget blev jag stående utanför huset i mörkret och lyssnar. Näktergalen sjunger.
15/5
Häggen doftar vid kanothuset. Jag har kläder för vattentemperatur. Våtdräkt, ullundertröja och funktions t-shirt. Hakbandet på hatten håller fast neoprenmössan. Ungdomar badar i Vilsta men det blir inga långa stunder i vattnet.
Lägger mig först och håller i bryggan. Känner inte genast vattnet. Sen kommer det in. Rinner efter ryggen och in i kajaken. Lägger mig och scullar åt båda hållen. Min vanliga handikappanpassade paddel har nyss oljats in och jag får inte riktigt bra grepp om den här andra paddeln. Rollar åt båda hållen men tappar greppet någon gång. Missar jag gör spelar inte så stor roll. Jag kommer upp ändå. Blir snart trött och sätter mig på bryggan och vilar en stund innan jag går tillbaka till kanothuset. Det är förvånansvärt mycket vatten som runnit genom mina kläder och in i kajaken.
16/5
Peter i sin nya kajak från Melker med Christer, Thomas och mig på en tur runt Sundbyholmsön. Jag i Ilaga. Det gick bra och var kul. Jag får se till att ha paddeln på ett annat sätt bara, när den inte används. Eftersom båten är så låg kan den lättare haka i någon våg. Bättre att stoppa den under däckslinorna.
Temperaturen går idag upp mot 30 grader och i Bottenviken ligger isen. För en månad sedan låg isen ännu på Mälaren. Idag täcks ytan av frömjöl och när jag sticker ner händerna känns det inte kallt.
Efteråt stannade vi vid kanotklubben och fikade i skuggan.
På väg mot Ramsundsån.
17/5
Hasse ordnade en traditionsenlig paddling för EKS runt Nyckelön. Helena, Hanan, Lars-Olof, Christer jag kom.
Jag kom sist iväg. De andra väntade ute på vattnet. Hade återställt Adveture inför försäljning. Flyttat sätet till original och ryggstödet kom på plats med delar från P&H som jag hittade i mina gömmor.
Kom ifatt de andra och vi paddlade in i vattnen runt ön. Kajaken har nu ett mer normalt beteende och jag sitter skönare.
Vi gick upp och kikade på Linnépaviljongen men det blev inte något tillfälle att deklamera en av Bellmans epistlar.
Någon hade startat krig mot naturen och hängt upp döda skarvar vid vattnet. Annan krigföring mot naturen är försöken att utrota sjögullen som någon planerat in. Sjögullen skulle få Mälaren att växa igen. Jag såg en blomma i strandkanten jag inte sett tidigare. Den fick pumpen som vas.
Hittade samma blomma ett halvår senare på min bokhylla.
Vi fikade/lunchade vid badet. Efter en stund märkte vi att vi var en person kort. Var är Christer? Han satt på andra stranden och pratade med en arbetskamrat. Jag hade inte haft tid att ordna någon lunch men hittat brödpinnar och ölkorv i skafferiet. Det satt fint och jag fick en banan till efterrätt av Hanan.
En skädda hade samlat på sig för mycket sand och wiren böjts. Samma sak hände mig men Christer stack ner handen i vattnet och fick till slut ut min skedda.
Det blev lite vågor och Hanan fick en ny upplevelse. Hon har bara paddlat på ån tidigare.
Efter en smal passage kom vi ut i Mälaren, vågorna byggde på och jag kunde till slut surfa en bit. Jag uppmärksammade att vågorna slår mot en brygga och ger stökig sjö. Vänder och ber Hasse och Hanan att ta en omväg runt bryggan. Hanan är väldigt försiktig och det går bra.
Efter Kvicksund är sjön platt och vinden borta. Det blir lugnt. Vi paddlar mot solnedgången. En bäver slår ett jätteplask när den upptäcker oss.
Blommor ligger i vattnet, vita rosor en vit lilja. En symboisk handlig från någon. Jag låter blommorna driva vidare.
I land. Långsamt kommer skymningen och med den myggorna. Sand på allt.
Trevlig tur som jag hoppas blir en fortsatt tradition.
19/5
Ett åvarv med Ilaga. Sommarkänsla. Kör ett varv och får lagom gubbpuls. Människor som fiskar överallt. En gåsfamilj korsade ån med fyra nya ungar.
20/5
Rollövningar i Vilsta. Jag fick sällskap av Anette. Det kändes bra. Tränade inte på något särskilt mer en det mest vanliga. Grönlandsroll och side scull. Behållningen förutom sällskapet var att lära sig hur kroppen reagerar vid den relativt låga vattentemperaturen. Undersökte gränsen för hur mycket man kan luta kajaken. Det finns ett mycket tydligt område att balansera på innan det går överstyr.
22/5
Ställde upp på klubbens prova-på-paddling. En lugn tur i vackert väder med intressanta människor.
23/5
Följde med Eva och Christer som provade klubbens kajaker i ån.
24/5
Paddling med Mälarsjukhusets fritidsklubb. Höll mig i kön och hjälpte någon att paddla rakt och slog följe med en kvinna som gav sig sjutton på att det här ska gå. Hon fick koncentrera sig hela tiden för att behärska kajaken.
Fint väder och en bäver ställde upp och visade sig.
Efteråt fika med Hasse och Lars-Olof och ett par gäster.
25/5
I Mälaren med Peter. Tänkte att vi kanske inte skulle paddla så långt men när vi passerade Grävlingen hade ingen av oss något behov av att pausa. Det blev i stället på Flaten, andra ön med fyr väster om Ridön. Vi sitter och äter när ett högfrekvent vinande plötsligt blir mycket påtagligt. En insektssvärm står alldeles över mig. Så flyttar sig svärmen. När den kommer tillbaka för andra gången följs den åt av trollsländor som nappar åt sig av insekter i svärmens ytterkanter.
Efter en stund iakttar vi något som kommer simmande mot oss. Två änder landar på det som simmar. Det dyker och kommer upp helt nära land. Det är en andhona. Ändernas parning visar tydligt att vi inte får lägga våra egna värderingar på det som sker i naturen.
Vi vänder hemåt men tar in i Lillsjön till Lybecks sten. Peter vill dit för att se hur det ser ut nu. Han har nog mest sett det tidigare då isen legat och han kommit dit med skridskor.
Innan vi kommer till Sundbyholm möter vi en plastkryssare och kan leka lite i de branta vågorna.
Vädret. Sol, som vanligt nu. Nästan ingen vind. Temperatur upp över 25 grader och i Bottenviken finns is fortfarande.
Peter i Melker Ulvön.
28/5
Rollträning. Tänkte åka ut till Näshultasjön men vattnet i ån såg ok ut. Försökte finslipa det jag kan. Chest scull fungerar inte. När jag försökte träna det med flottör så gick det inte bra. Ska strunta i flottör i fortsättning. Fungerar inte det jag övar så är det bättre att rolla upp i stället.
Gässen verkade iaktta mig nyfiket från andra sidan ån. En man stod på bryggan och fiskade småfisk till mosterns fisksoppa.
30/5
Eva och Christer bjöd mig till ett åvarv med fruktstund. Jag såg en trana och gässen simmade i flock. Räknade till 26 ungar. Vädret bara sol. Ett högtryck har parkerat och dragit i handbromsen över Eskilstuna.
31/5
Åkte till Vilsta på kvällen för att paddla själv. En gåsfamilj betar på kanotklubbens gräsmatta. En unge är långt upp mot ladan när jag kommer. När jag ser den stannar jag upp. Och instinktivt får jag ur mig ett varningsljud. En av gässen vänder just mot mig för att hämta ungen. Familjen samlar ihop sig och går i vattnet när jag kommer till bryggan. Myggorna stiger ur snåren. Solen lyser fortfarande på bryggorna och det finns lite vind. Jag klarar mig med ett par myggbett. Fiskare står överallt. Tänker att det är fler fiskare än fiskar. En pytteliten snok simmar i ån och simmar väldigt fort för att komma undan mig. En kricka far ut ur vassen med väldig fart när jag kommer. Sen kommer det ut 4 ungar. Jag gör en omväg och ser föräldern komma tillbaka och ta hand om sina barn. Liljorna verkar vara fler än vanligt. Ser fiskar som slår och ett plask måste nog vara från en bäver. En fisk under ytan gör en våg framför kajaken.
3/6
Rollträning. Försöker ha kontroll över kajakens vinkling under rollen och komma upp med axlarna platt mot vattenytan. Gör tafatta försök till chest scull.
Nu har det blivit acceptabelt varmt i vattnet med en yttemperatur över 20 grader.
Träffar Kalle på vattnet och vi paddlar en sväng. I går låg en stor stock i vattnet i Skjulsta. I dag är den vid Vilsta herrgård.
4/6
En klubbkamrat kom och provpaddlade min Trapper, som är till salu. Tyvärr passade inte sitsens bredd.
Passade på att paddla den själv. Nu är jag inställd både på att sälja den och på att få behålla den. Jag har kommit så långt att jag kan sälja den. Den kan också få hänga i carporten. Kan använda den då det är fördel med en lättsvängd kajak eller för isbrytning, som den är bättre på än andra kajaker.
6/6
Minimässa och kajakprovardag hos Örnsbergs Kanotsällskap.
Frej passar Christer. Han provpaddlade den en ganska lång sväng och han är mycket nöjd med kajaken.
Jag provade en Rebel Naja. Och fick plats! Klämde in mig i en tuiliq. Fick hjälp att komma iväg och sen väldigt mycket hjälp att komma ur. Jag lärde mig efteråt hur man ska göra för att komma ur en grönlandskajak. Tuiliqen kom av mig till slut också utan att näsa och öron blev kvar i den.
När jag kommit i kajaken vid bryggan sa jag till Johan Wirsén att han skulle tala om när jag kom tillbaka hur bred den är. Omedelbart fick jag svaret; 47 cm. Paddelupplevelsen var mycket positiv. Den surfar och det stänker i svallen från båtarna. Efter en stund börjar känslan att kroppen vill ur den. Fegade och avhöll mig från någon rollövning.
Tittade i stället på Qajaq Sverige som hade rollupvisning. Bengt Tydén avslutade med att rolla med en sten.
Både Christer och jag fick pris för vårt deltagande i Kåre-race. Vi talade mycket med Johan Wirsén. Det kommer fler intressanta kajaker från Rebel. Talade också med Dag Olsson Tegelmark som gör Enok Grönlandspaddlar. Tittade på Nigel Foster som demonstrerade olika styrtag och kajakkonster. Tackade Bengt Larsson, Örnsbergs Kanotsällskap och åkte hem.
Rebel Naja. Christer och Johan, Rebel Kayaks, i bakgrunden.
Detalj på grönlandskajak.
9/6
Rollträning. Kollade vattnet i ån och det var ok så jag behövde inte åka någon annan stans. Omväxlade rollandet med paddlande. På väg tillbaka från stan såg jag en annan grönlandskajak och paddlade ifatt. Jag tänkte att vi kanske kunde träna tillsammans. Det visade sig vara Alena som mest var ute efter att få några kilometers kajakvana innan hon skulle till Grönland. Vi gjorde sällskap men då hon fick ett telefonsamtal fortsatte jag till Skjulsta. Där började jag träna roll. Annars brukar inte människor på stranden bry sig men plötsligt började människor på badstranden applådera. Vi paddlade tillbaka till kanotklubben där Alena fortsatte och jag stannade för att rolla. Nu börjar jag fatta chest sculling.
10/6
Klubbmästerskap. Sundbyholmsön runt. Alldeles för varmt. Solsken och 30 grader. Ett par roder som gav upp. Några ekipage som inte riktigt hittade. Jag kom in på genomsnittstid och fick vandringspriset Fina Fisken. Min tid: 1.16.
12/6
Provapåpaddling. Fint väder. Kajakerna tog slut i ladan. Vi som var först såg bäver på nära håll. Till en början på avstånd när den höll på att släpa kvällsmaten till matstället. Sen alldeles framför kajakerna.
14/6
Rollträning i ån. Lagom när jag blev snurrig i skallen kom Christer och bjöd på fika.
Undrade om jag tagit mig vatten över huvudet. Chest sculling, som inte fungerat tidigare gick nu ändå sämre. Försökte återta min självsäkerhet genom att rolla 3 varv snabbt åt båda hållen. Testade sen butterfly roll. Det gick nästan efter bara några försök, så det kändes bra. Får fortsätta min träning med det och får skjuta chest scull på framtiden.
Då Evas arbetskamrater slutat jobbet kom de till kanotsällskapet för att prova på. Eva och Christer ville ha en medpaddlare. Jag ställde upp och fikade sedan med gänget och med de klubbkompisar som råkade passera.
18/6
Rollträning. Det har blivit kallare i luften och blåser alldeles för mycket i dag. Vattnet känns väldigt varmt. Det rinner in vatten i kajaken genom mina kläder. Skulle torrdräkt vara bättre? Det skulle bli en tuiliq om jag tyckte jag hade råd.
Butterfly roll fungerar nästan. Skulle luta mig mer bakåt.
19/6
Jag hade lovat ställa upp på en företagspaddling. Det kom 9 personer från det som här i stan alltid kommer att kallas BM. Eftersom det blåste 9 sekundmeter i grundvind så fanns det vissa besvärligheter. Innan kajakisterna fått en första känsla för hur det skulle gå till hamnade ett par av dem i vassen, men de redde upp det på egen hand. Den som trillade i behövde heller ingen hjälp. Han simmade till bryggan och började om. Jag gjorde sällskap med honom. Han kämpade bra och paddlade sen med det övriga gänget.
Sen kom direkt efter en ny, men mer diversifierad skara för att prova paddla kajak. Nu fick jag arbeta med att hänga på de som blåste iväg och få dem att paddla tillbaka mot vinden. En kvinna, som inte alls var förberedd på vad som skulle hända utan bara följde med en väninna fick inte till det utan blåste ner mot Vilstabadet och fastnade vid en bryggkant. Hon kom inte därifrån förrän jag la en kort bogserlina till hennes kajak. Så kunde vi tillsammans få ut förarna mot vinden och kämpa oss tillbaka mot kanotklubbens bryggor. Väl där frågade jag om hon ville sluta paddlandet, men det ville hon inte. Såg att skäddan på hennes kajak hela tiden fällde ut sig själv. Trots det men tack vare att hon gav sig den på att det skulle gå så klarade hon nu att paddla runt ett helt varv i ån, en fin prestation. Hon var glad att jag hjälpt henne också.
20/6
Väderleksutsikten prognostiserade 12 grader, ingen vind men kraftigt regn då mitt barnbarn Emma och jag skulle bäverspana i ån. Emma tyckte att lite regn var ok så vi rustade oss för det. Vi använde K2.an Doris som samlat på sig frömjöl hela våren under taket i carporten. Vi började paddla men prognosen slog fel. Det blev varmt och sol så vi svettades men det gjorde inte så mycket för bävrarna simmade hit och dit i ån.
Emma paddlade på med råstyrka. Hon skulle klara en egen kajak.
24/6
Rollträning. Klart och fint vatten i ån. Det går bättre men utan några riktiga framsteg.
26/6
Blommande näckrosor i utloppet av Ramsundsån. Hade planerat en tur i Mälaren. Det var nog lite oklart hur länge. I Lillsjön skrämde jag upp ett svanpar som blev väldigt upprörda. Flög runt och trumpetade och skrämde upp en Häger och några kråkor. Tyckte det såg ut som Sångsvanar? I Granfjärden möter jag en havsörn. Paddlar efter västmanlandssidan österut.
Tar mig förbi Fagerön och in i Grisfjärden. Ser en simmande snok och möter första kajaken. Under den här vackert väder turen möter jag 3 kajaker sammanlagt. En stor båt kommer i farleden När jag kommer fram till det ställe där fartyget var är det väldigt tyst. Inga flygplan. Inga bilar. Inga motobåtar. Hör inte annars sådan tystnad. Rundar fyren på Aspön. Håller höger och hoppas att det går att komma under väg 55. Efter några krokar förbi vassruggar hittar jag en passage för småbåtar.
Paddlar länge utanför mitt kartblad. Jag måste gå iland och kollar var jag är med Eniros app och en ny karta. Snart är det bara att ta av norrut för att komma till den ö jag hade tänkt ut innan. På avstånd mötte mig grymtningar/brölanden från ön och då jag kom närmare ett intensivt ljud av en skarvkoloni blandat med kråkkrax och andra läten. Omöjligt att gå iland här. Hittade en bra plats på närmaste ö. Från min sandstrand kliver jag ut i vattnet och doppar mig trots att jag tycker det är lite för kallt. Ser att en bäver simmar 10 meter bort. När jag sen sitter på min andra strand i solen kommer bävern simmande. Den gör en sväng mot mig och simmar förbi lite närmare än sist. Så vänder den mot mig igen och simmar förbi. Den kommer närmare och närmare. En fiskmås sitter några meter bort. Själv funderar jag på hur nära det är ok att ha en bäver. Då vänder bävern utåt sjön och försvinner.
27/6
Andra dagen. Vaknade av intensiv fågelsång. Somnade om och när jag vaknade igen hade fåglarna tystnat. Vattnet låg platt och solen lyste. En fin dag. Passerade nu under Hjulstabron. Just när jag passerade tittade jag upp och såg föraren av en lastbil titta på mig. En kort tutning som hälsning. Under bron snurrade kompassen. Jag fortsatte nu rakt västerut ut i Oxfjärden. Det var sol, vindstilla och tyst och stora vatten. När det blåser längs med fjärden kan jag tro att det skulle vara besvärligt. Jag bedömde djupet som litet. Vattenväxter kom upp till ytan. Ser när jag skriver att vattendjupet lite längre ut mot mitten är 17 meter.
Eftersom Havspaddlarna haft en tur runt Ängsö tänkte jag göra samma tur. Letade efter en plats att äta lunch. Det ligger några öar närmast på andra sidan Oxfjärden. Första ön gick inte enkelt att komma iland på. Jag såg en vit stjärt försvinna bakom träden. Så som örnar gömmer sig. Gav mig av norrut. Det är mest vass överallt. Gick iland efter en stund där vassen var tunn och ordnade lunch. Hörde något som plaskade med jämna mellanrum. Då jag lämnade platsen såg jag att fåglar med korta uppehåll dök och fångade fisk i området. På en liten ö ute i fjärden höll en skränande fågelkoloni till.
Passerade ängar av näckrosor och andra blommande vattenväxter. Kom upp till norra delen av ön och vassen tog vid. Nu var jag utanför den del av kartan jag kunde se. Den var nervikt för att få plats i kartfodralet. Såg en möjlig öppning i vassen men den såg inte farbar ut så jag sökte vidare och hittade en bred vattenväg. Som en å, eller en kanal. När kompassen aldrig svängde söderut så kollade jag kartan och såg att jag var i Sagån.
En skylt på en brygga inbjöd mig till att stanna och besöka cafét och ridanläggningen. Det såg inbjudande ut men jag var här för att paddla så jag vände och tog samma väg tillbaka ner till Grisfjärden. På vägen såg jag ett par inbjudande tältplatser. Det var lite för tidigt för det så jag fortsatte genom Grisfjärden och sökte upp en ö där jag mindes att det fanns fina möjligheter till tältning. Såg att det var många fåglar på närmaste udde men tänkte att jag kunde tälta på andra sidan av ön. Då såg jag skylten för fågelskyddsområde. På min karta finns inget fågelskydd här. Jag paddlade mot nästa ö men såg ingen tältplats. Det låg båtar i vikarna här och var. Vände ut mot Fagerö. Fåglarna från fågelskyddsområdet kom nu och trakasserade mig tills jag var mer än en kilometer från deras område. Då jag skällde på dem visade en mås att den nog väl kunde bomba mej med sitt träck om den bara ville.
Jag hittade en ö med jättefin tältplats. Jag började paddla runt den och såg plötsligt duniga fågelungar som stultade runt på klipphällen. Vid nästa ö steg det upp en fiskgjuse och en mängd andra fåglar. Tänkte att jag får välja en ö där människor etablerat sig och gjort till sin. På Fagerös västspets hittade jag en trevlig tältplats på sidan som slipper farledens svall. Då jag drog tältet ur kajaken såg jag att tältpinnarna fattades. Jag hade gått runt på förra tältplatsen och kollat att inget var glömt men inte gjort det en sista gång. Det var lika långt till min förra övernattningsö som hem. Kanske pinnarna inte fanns kvar. Solen går ner sent så jag åt lite. Snabbade mig iväg och paddlade mot de närmaste öarna på södra sidan av Granfjärden. Det blåste ungefär 5 sekundmeter från sydväst. Nu fick jag mitt behov av att paddla i vågor uppfyllt. I lä av första öarna drack jag lite och paddlade vidare. Kollade på kartan efter närmaste vägen och kom fram till kanotklubben då solen gick ner. Näckrosorna i ingången till Ramsundsån framträdde vackert i solnedgången.
28/6
Åkte för att leta efter tältpinnarna. Bilade till Hjulstabron och letade upp en plats att lägga i kajaken. Paddlade ut till ön. Hittade först inte min tältplats men så såg jag min vik och min kompis bäverns hus, som föresten såg sämre ut än mitt tält fast formen är samma.
Tältpinnarna låg där jag la dom. Det började blåsa. Motvind som sen svängde så den alltid kom rakt framifrån hur jag än paddlade.
Skönt att ha pinnarna igen. Som reservdel är de dyra som juveler.
2/7
Mitt barnbarn Edvin och jag paddlade som unga gudar. Bäverspaning i Eskilstunaån. K2:an Doris. Mygg. Sommarkvälls dagsljus.
Först syntes inga bävrar men det började med ett plask i vasskanten. Sen såg vi bävrar flera gånger. Närmast var vi 3 meter från en stackars bäver vi till en början inte såg förrän vi var nära. Bävern ville inte släppa sin kvällsmat utan höll fast den i det längsta. Efter det höll vi lagom avstånd till bävrarna.
3/7
Christer hade paddelabstinens. Peter och jag följde med på en Mälartur från hans lantställe. Istigningen från bryggan var ett vågspel. Blåsten övergick sen till ingenting. Tog oss under bron mellan Bubbholmarna. Det gick.
Peter.
4/7
Rollträning i ån. Bra vattenkvalité. En hårt åtdragen flytväst gör att mindre vatten rinner in i sittbrunnen. Butterfly roll går första gången. Sen inte mer. Nästa gång ska jag bara träna på den.
9/7
Getingarna blev arga när jag öppnade dörren i kanotladan där min Ilaga ligger. Fick gå åt sidan tills dom lugnat ner sig. Långsamma rörelser går tydligen bra.
Rollträning. Paddlade en sväng till Skjulsta. Pratade lite med några som simmade i ån. Plockade lite plast i åkanten. Nya blommor har slagit ut i strandkanterna.
Butterfly roll går fortfarande inte. Tappade paddeln under vattnet men fick tag i den. Kastade sedan paddeln och provade att rolla upp med reservpaddeln. När jag ändå var på gång tränade jag på re-entry and roll. Kom inte ur den vattenfyllda kajaken vid bryggan utan välte och simmade iland.
10/7
Klubbpaddling. Egentligen mest för nybörjare som just blivit medlemmar. Vackert väder, som vanligt.
Hade tänkt klä mig för roll men tiden medgav det inte, kanske lika bra. Nästa gång jag är med ska jag visa upp min kajak som är till salu.
11/7
Roll. Har nästan glömt att kunna rolla åt båda hållen. En butterfly fick jag till. Mysigt att paddla en bit och så prova några rollar. Att bara rolla verkar sänka blodtrycket. Kanske på grund av kylan. Annars är vattnet riktigt varmt nu och ganska rent.
17-19/7
Med Eva och Doris i skärgården öster om Åland.
Paddla, sola, äta.
20/7
Sjödagar i Mariehamn. Seglar med Albanus.
24/7
Jonas visar effektiv paddelteknik för klubben. Sen paddlar vi och testar det vi lärt oss. Vi får en anpassad coaching på vattnet och svar på våra underliga frågor.
Efteråt måste jag rolla några varv. Mina kläder blir genomsura men det märks inte på pizzerian efteråt om jag inte sätter mig ner.
26/7
En kort provtur och Ann-Chatrine köpte min Adventure. Oh, den passar henne så bra.
27/7
En tur från Svärsklova till Kalklubbarna. På tillbakavägen landade vi på den fina ö som vi besökt ett par gånger tidigare, senast i våras. EKS hade samlat 9 personer på ganska kort varsel. Ann-Chatrine och Subconscious var med.
Årets kanske varmaste dag. En mild vind över havet svalkade oss. Det kändes skönt då det varma vattnet ändå kylde kapellet. Jag blötte min hatt flera gånger i vattnet. Under turens senare del utan att vrida ur den.
Vi hittade genom Kalles kunskap fina rastplatser. Badade och tittade på utsikter. Allvarliga samtal blandades med stoj och stim. Hasse ansvarade utan att märkas.
Gunilla, Hanan, Lars-Olof, Peter och Hasses syster Eva var också med.
30/7
Idag följde jag med Christer på en rekognoseringstur. Rällingeviken ligger sydost i Granfjärden. Grund och stenig. Vi hittade till slut rätt väg med bilen och fann platsen där markägaren ville vi skulle lägga i.
Åskan mullrade och några regnstänk kom ibland. Det var varmt i kajaken. Jag kom tillbaka till platsen på Fagerön som jag hade tältat på tidigare i år, om jag inte glömt mina tältpinnar. Där skulle vi kunna luncha.
Vi såg en örn på nära håll. Stora gäddor slog vid ett par tillfällen och fiskgjusar såg vi flera. En and dök plötsligt upp alldeles bredvid kajaken. Vi hade tur som inte kom mitt i ett regnoväder när vi satt i kajakerna.
Fick idag höra en glädjande sak. Vassarna minskar i Mälaren. Det är ett tecken på minskad övergödning. Minns också när algblomningarna i Mälaren kom och vilken tjock matta som täckte ytan. Det finns löst flytande alger i vattnet nu också men det känns som om det går att bada på nästan alla ställen.
Christer vid Fagerön.
1/8
Eva och jag tog Doris på en badtur i Mälaren. Kollade möjliga badklippor i den närmaste omgivningen av Sundbyholm. Trots värme och semester finns fortfarande lediga platser där vi kan vara själva.
3/8
Johannes och jag hade planerat för en längre tur i Mälaren. Jag paddlar Ilaga och Johannes Moster. Ganska stora vågor och min ovana vid kajaken får mig att ta stödtag vid ett tillfälle. Johannes tröttnade så vi rundade Sundbyholmsön och tog med lunchen hem. Jag får träsmak men har blivit mer van vid sittställningen.
Såg örnarnas bo och ett par fiskgjusar.
6/8
Rollträning i Näshultasjön medans min fru solar på badstranden. När jag gör en paus i rollandet och paddlar omkring lite och sen doppar ner mig i vattnet igen så känns det varmt. Ser ett par kajakare på sjön och träffar Anders med stegen som lägger i när jag går upp.
8/8
Vi tänkte oss en tur efter arbetet och kom iväg mot Näshultasjön när andra började komma hem från kontoren och var de nu möjligtvis varit på dan.
Det blåste rätt rejält. Vi var ense om att snirkla efter stranden på läsidan.
Fina platser dit människor förr åkte för att bada och sola är nu igenväxta och täckta av nedfallna grenar. Sandbotten har vuxit över med vattenväxter. Ser på avstånd ett par lommar.
K2:an Doris tog oss ganska långt innan vi tröttnade och paddlade hem på sjöns vindsida. De korta vågorna stänkte varmt vatten på oss och sköljde över sittbrunnskanten ner på våra badbyxor.
Efter turen hoppade Eva i med flytvästen på från båtbryggan och blev tagen tillbaka i tiden då hon och brorsan badade från morfars båt i Mälaren.
14/8
Direkt när jag klev ut ur bilen vid kanothuset blev jag överfallen av en svärm sticksugna myggor. Nere vid bryggorna var det ännu värre. Min våtdräkt skyddade mig till stor del.
Jag visade klubbkompisar hur det fungerade att lära sig roll med flottör. Det kom fler än jag trodde. Regnet hängde i luften och temperaturen låg neråt 15 grader.
Vi hade kul i vattnet. Där var det myggfritt. Jag höll på tills jag inte orkade mer och började bli kall. För att visa med vanlig utrustning hade jag europapaddel och havskajak. Det visade sig att jag inte lyckades rolla men metoden med flottör passar mig. Jag rollade upp med flottören som bara en trasa hängande på paddeln. De andra deltagarna verkade nöjda. Alena, Christer, Hasse och Johan. Ann-chatrine kollade från vattnet i sin kajak och hjälpte till med räddningsövningar. Ett par klubbmedlemmar stod på stranden och tittade.
15/8
En tur på ån. Undersöker olika inställningar på kameran. Det här är inte någon idealisk kajak att fotografera från.
18/8
Christer skulle ha en tur på Mälaren idag men Rällingeviken i dagens vindar är inte någon bra idé. Det blev Båven istället. Thomas följde med.
Det var inte lä överallt. Började styra med skäddan, som jag ofta gör. När kajaken ändå inte ville gå upp mot vinden testade jag med att luta mig framåt och öka farten något. Genast svängde den som jag ville. Jag behövde inte kanta.
På ett lugnt ställe blev i omkörda av en liten motorbåt. Jag försökte mig på att testa lite i det korta vågsvallet.
Thomas och Christer.
21/8
Kamraträddningsövningar i ån med klubben. Roligt att många deltog. Peter visade upp sin inte helt färdiga grönlandspaddel. Den var snabb och behaglig att paddla med. Jag måste nog göra en till när jag får tid. Det är svårare att rolla med Moster men jag lyckades en gång av fyra. Jag blev glad av se att Johan kunde rolla.
Testade olika sätt att komma upp i kajaken. Måste förbättra min pump. Den suger fast i liggunderlaget som jag har på botten av min kajak.
Till slut, när jag ändå var våt, var det kul att åka runt och kanta så mycket det går.
22/8
Det kom ett spännande paket från Reeds. En tuiliq. Testade den hemma med avslappnande musik i bakgrunden. Ok jag fick den både på och av. Det var ett pillande, särskilt runt mina reumatiska händer. Ser fram mot ett test med kajaken också.
23/8
Måste bara testa tuiliqen trots att det började skymma. Efter en stund hade jag fått fast den runt sittbrunnskanten. Hade en enkel flytväst under. Jag fick med mig en paddel jag är ovan vid men Ilaga rollar utan ansträngning, åt båda hållen. Till en början kändes det lite fuktigt vid ögonen men jag drog åt linorna som spänner ansiktsöppningen. Vid ett tillfälle glömde jag näsklämman. Lyckades stänga näsan och fick in bara lite vatten. Började paddla uppströms. Bävrarna kom fram och jag kryssade mellan dem för att inte komma närmare än en kajaklängd. En blixt lyste upp himlen och så några till. Jag skyndade mig tillbaka till kanothuset. Mina kläder var lätt fuktiga efter den snabba paddlingen men inget vatten kom in.
24/8
Mina planer på att åka till Stocken blev av olika skäl ändrade. Till slut blev det så att jag paddlade själv från Mon, Kajakparadiset i Sankta Anna. En regnskur fick vatten att sippra genom hatten när jag lämnade Mon. Jag ville till den ö jag besökt flera gånger tidigare. Jag valde väg genom flera smala passager runt Olsön och Missjö. Lunchen hade jag valt bort så jag började bli trött och navigerade fel. Det blev en extra omväg runt sista ön. När jag rundade sydspetsen lättade två örnar helt nära. Jag hittade in i den vanliga viken. Stranden var hal. Efter en lång stund kom jag ur kajaken och kunde få upp den på klippstranden.
Det började blåsa då jag skulle sätta upp tältet. Till slut kom allt rätt.
Efter maten började åskan gå över land. Jag var ute och spanade mot norr där jag hoppades kunna paddla i morgon. När jag kom tillbaka till tältet kom en låg molnfront rullande mot mig nästan över hela himlen.
Sen kom regnet och sedan på avstånd åska, nu norrifrån över havet. Tältet fladdrar i vinden, innertältet också. Jag lägger mig och vilar. Vaknar när solen just gått ner. Allt är stilla och vackert. Månen stiger på himlen. Efter ett par koppar the går jag och lägger mig.
25/8
Då jag tvättar av mig på morgonen märker jag att havet är för kallt för ett bad. Kollar vindprognos och bestämmer mig, kanske för försiktigt att inte paddla norrut mor Aspöja.
Det är nu sjätte eller sjunde gången jag är på den här ön. Jag bestämmer mig för att ligga kvar och går runt ön för att se hur det ser ut.
Det är till en början kallt men blir varmare fram mot lunch då jag är tillbaka till tältet. Närmaste halvan av ön är ganska lätt att ta sig fram på men på väg tillbaka till tältet gick jag genom täta snår.
Det är spindelnät, vassa buskar och jag får akta mig för orm och lösa stenar. Såg en segelbåt på avstånd och störde en flock med andfåglar. Annars syns bara skarv och ett par svanar. Och örnarna igår förstås.
Det är skönt vid tältet. Svartmyror har upptäckt mig, men de gör ju inget. Skyddar huvudet från solen. Runda moln börjar dyka upp och vinden börjar märkas. Jag struntar i den andra delen av ön. Sitter kvar vid tältet och plockar fram en chokladkaka.
Regnet kommer och jag kryper in i tältet. Vinden ökar, fast inte så mycket som igår. Jag somnar och vaknar när tältet torkat Jag tänker på hur jag ska paddla i morgon. Innan Aspöja ska jag vända tillbaka mot Mon. Det blir ungefär två mil tänker jag. Ingen idé att paddla till Mon och vara trött när jag ska köra hem. Tälta i närheten av campingen kan vara ett alternativ.
På kvällen sitter jag och tittar ut över havet mot öster. Innan jag går hem för att dricka the. När jag vaknar ska jag paddla mot Aspöja om det är ljust och väderleksprognosen säger ok.
26/8
Gjorde mig klar att lämna Hamna när solen nådde tältet. En ensam and lät precis som den lockpipa jag haft för länge sedan. Hägern i min vik bryr sig inte längre om mig. Väderleksprognosen var sedan länge den samma och gynnsam. Jag paddlade rakt norrut mot Aspöja.
Passerade två flockar på 15-tal svanar som alla var på väg åt samma håll som jag. Trots att det låg öar till vänster som såg trevliga ut så höll jag min kurs. Jag har respekt för svanarna som var mellan mig och öarna. Det förvånade mig att trots att jag var så långt ut i skärgården så fanns det gott om öar längre ut. Passerade två öar med hus men har känslan att jag inte vill störa även om det inte är någon hemma.. (Undrar om ett är länsstyrelsens.) Hörde kråkor kraxa och såg en stor fågel sitta på en klippa 150 meter bort. När den lättade såg jag att det var en örn. Den flög bara upp i närmaste träd. Kråkorna svärmade runt den. Linjen med öar jag följde böjde av och jag följde den. Var tillfälligt iland och smakade på bär jag känner igen men inte minns vad de heter. Här skulle jag tagit ut en exakt kompasskurs, vilket jag inte gjorde. Verkar ändå ha kommit ungefär dit jag ville. Ett gytter av små öar med grunda vikar. Jag lyfte mig över en grund passage genom att sticka ner händerna på båda sidor om kajaken. Eftersom jag nu var ganska vilse vände jag västerut och där en ö i vägen tvingade mig att välja norr eller söder valde jag söder. Kom på det sättet efter en stund ut i kända vatten och fick syn på två välbekanta fyrar. Jag var söder om Aspöja. Korsade farleden och tog onödigt stor hänsyn till en segelbåt. Det gjorde att jag inte kom in på det ställe jag ville mellan öarna och blev vilse. Jag hade inte heller någon klar vilja åt vilket håll jag skulle. Vände om såg en karakteristisk ö och så dök en fyr upp och jag blev mer noga med navigationen och valde en väg. En väg som slutade vid Mon. Passerade flera väldigt fina tältplatser men då klockan inte var så mycket fortsatte jag och snart förstod jag att jag skulle vara iland i dag. Passagen norr om Bastö går det att komma igenom norr om ön med bänken men kajaken tog vaggande stöd först mot en sten på ena sidan och sen på andra. Vinden tilltog nu, enligt prognosen och det blev lite vågor över den sista fjärden till Mon.
Tyvärr har min favoritö tagit stryk av alla människor. Jag hade ett annat intryck av orördhet när jag var här för 6 år sedan. Orördhet betyder att allt hittat sin plats av väder och vind och lång tid. Nu kan jag hitta ölringar och cigarettfimpar. Bemötandet på Mon var lika trevligt som vanligt fast nu av människor som jag inte träffat tidigare. En varm tanke skänker jag till Hilleberg för ett tält som gick att sätta upp och som klarade i blåsten.
29/8
Tog mig till ån för att kolla hur nya transportkapellet passade Ilaga. Gick sen ner till vattnet för att rollträna. Anette och Kalle kommer paddlande och jag gör sällskap med dem ett varv runt. Avslutar med rollträning och kan inte låta bli att stila mer än träna. Förlorar näsklämman i vattnet. Måste fundera lite över hur jag ska justera tuiliqen. Förra gången kom inget vatten in men nu blir jag våt på bröstet.
1/9
Fick en kanske inte helt sjövärdig P&H Capella av en kompis. Just vad jag kände att jag behövde. Får se vad det blir av den.
Den är ju fin. De fyrkantiga luckorna behöver bytas bara. Den har ett namn - Biffen! Tack Gunilla!
När jag var vid kanothuset testade jag de vanigaste sätten att som nybörjare komma upp med en vält grönlandskajak. Rollade någon gång och tappade den lite dåliga näsklämma som jag hittat i mina gömmor.
3/9
Christer ville paddla i Båven. Jag ville se Natån. Efter att Christer skrivit på Facebook blev vi 9 personer som i svag medvind tog oss från Sibro till Stjärnhov.
Johan i sin nya Riot Brittany.
Natån
3/9
Jag var till kanothuset och mätte Biffens luckor. Myggorna var väldigt störande så jag fick inte alla mått med hem. När jag tittat på webben så är det förmodligen så att en fyrkantig lucka till en P&H Capella RM Mk1 är en fyrkantig lucka till en P&H Capella RM Mk1. Och måtten i cm - på ett ungefär. Strunt samma. Just nu finns det inga i lager i alla fall. Ber firman i England höra av sig när de har luckor.
Testade några svängar utanför kanothuset och paddlade sedan runt den närmaste ön. Den är inte helt platt under sitsen så den har en vinglig mittpunkt. Det känns de första 10 metrarna sen glömmer jag bort det. Kantar jag mycket så svänger kajaken bra. Det känns tryggt. Sargkanten går högt upp. Jag sitter bra och tight. Den är tung att hantera på land. Kanske den är snabb om rätt man paddlar. Kajaken ger mig en känsla att den skulle trivas med mer last. Jag känner mig som att jag sitter en bit över vattnet. Enligt en gammal broschyr skulle jag kunna lasta mer än 45 kg plus min vikt.
Bottens lätta v-form gör att jag tror att den inte är idealisk för isbrytning. Materialet passar nog inte heller. Jag sålde just min Trapper Adventure, som var bra till det. Jag tror jag säljer den här kajaken när den blivit hel eller kan jag ha den som lånekajak om någon släkting vill komma och paddla?
4/9
Skulle ha paddlat med Anders och Christer idag men båda lämnade återbud. Där stod jag med min thetermos och funderade över var jag skulle paddla. Bestämde mig till slut för att paddla till Min ö. Molnigt och nästan vindstilla. Plattare vatten finns inte. Gässen börjar samla sig i Tegelviken och löven börjar falla. Vattenståndet är rekordlågt. På Stråholmen hoppade ett rådjur några språng in i skogen. Stannade och såg på mig. Jag fotograferade kajaken på Min ö. Är jag påverkad av Rebels reklambilder?
------------
Deltog i tisdagspaddlingen. Jag paddlade Biffen. Den behöver ganska mycket skedda för att gå någotsånär rakt. Det vore intressant att testa den i riktiga mälarvågor. Vi var tydligen inspirerade och paddlade två varv. Mot skymningen kom bävrarna fram.
6/9
Det kom ett par nya näsklämmor på posten så jag gav mig till Vilsta på kvällen. Det går inte bättre med rollandet men jag märker att jag blir mer van och medveten om vad jag gör. Tog stöd mot en brygga och kände efter om det skulle vara möjligt att göra balance brace. Det verkar som flytvästen är i vägen. I vinter får jag testa det i bassäng. Hittade ett bättre sätt att ta på och av min tuiliq. Paddlade sen strax innan solen gick ner en långsam tur runt ön vid Skjulsta. Just som jag passerade den gamla bäverhyddan jag trodde fallit samman kom det ut två bävrar.
Jag har funderat hur det gick för kungsfiskaren vid kanothuset i Mora när kommunens folk rensade upp träden efter ån. Nu ser jag en kungsfiskare i Vilsta!
9/9
Rollträning. Planerade att åka till Näshultasjön men hade inte lust/tid. Höll mig 10 meter från bryggan i Vilsta i stället. Pratade länge med Sven som provar sig fram mellan klubbkajakerna. Han känner sig nu mest hemma i en Greenland T.
Hemma igen hör jag efter på Facebook om andra har samma upplevelse att tuiliqen släpper in vatten. Det är tydligen vanligt. Jag fick idén att testa med en buff som samlar upp vattnet från luvan. Man kanske också kan fördela spänningen runt kapellet jämnt för att så långt möjligt undvika väck.
Håller på att lära mig gå i och ur kajaken genom att ha paddeln bakom sitsen och ut i vattnet.
13/9
Klubbens paddling i Fjällbacka som Hasse skulle leda blev på grund av hårt väder i stället flyttad till Misterhult.
När Hasse, Johan, Christer och jag kom fram till Klintemåla så höll ett gäng från Örebro på att lägga i. De skulle också ha paddlat på västkusten men ändrat sig. På vägen ner i bilen hade Christer ringt från bilen och lyckats få tag i det enda exemplaret av Utekartan över Misterhult som fanns att få efter vägen. Han handlade den i Sveriges äldsta bokhandel i Söderköping. På den nya kartan fanns toaletter utmarkerade. Den lyxen styrde vårt val av övernattningsplatser. Istergås blev vår första lägerplats.
14/9
Strax efter soluppgången. Utsikten från skogen mot tälten och havet.
På morgonen gav vi oss av mot de yttersta skären men vind och en stökig sjö gjorde att vi la om planen. Nästan genast minskade vinden och vi vek på nytt ut österut igen. Vi tog oss långsamt och slingrande tätt mellan öar norrut. En snabb titt in i hamnen vid Strupö. Över Öröfjärden blev det lite vågor. Innan vi gick iland för läger gjorde vi en sväng bland de yttre skären men innanför sälskyddsområdet. Vi såg en säl och några örnar.
Brändö var nästa lägerö. Mitt tält hamnade på den naturliga samlingsplatsen för måltider. På kvällen gick vi en sväng på ön. I viken bredvid lägret finns en stor bred vik med släta hällar. Inåt genom skogen gick en stig över hällar med vitmossa. Passerade en kraftledningsstolpe som surrade av växelströmmen i trådarna över huvudet. Vi anpassade oss efter solen och det blev en tidig kväll.
15/9
Vaknade tidigt. Lufttemperaturen känns hög efter att kroppen samlat på sig värme från sovsäcken. Det 15-gradiga vattnet gjorde att morgondoppet på det perfekta badstället blev till knäna och en hastig avtvättning.
Det hörs hur vinden tar i över skogen i enstaka byar. Då vi gav oss av såg vi paddlarna från Örebro på avstånd. Gruppen hade nu vuxit till åtta eller nio kajaker.
Ljuset var lätt och luften krispig. Vi paddlade hit och dit till de yttersta skären och jag la handen på en ö med ett kummel som jag glömt namnet på. Regnmoln dök upp och såg ut att komma vår väg så jag föreslog att vi skulle dra oss in mot skogsklädda öar för lunch. Väl där vände vinden och vi kände oss trygga att regnet inte skulle nå oss men ett annat regnmoln kom över oss. Jag och Christer hann inte riktigt med och fick lite regn på saker som vi önskat torka. Sen sitter vi i kajakerna i tätt regn. Ingenstans syns någon ändring. Allt är grått. Min paddlarjacka har blivit för gammal och utsliten. Vatten tränger igenom och rinner på rygg och bröst. Jag har lagt en buff under huvan så huvudet håller värmen och vi rör oss. Jag håller inte reda på var vi är. Christer är focuserad på kartan. Så pekar Johan på ett litet blått fält vid horisonten som sen växer mot oss tills halva himlen är blå och de sista dropparna faller. Efter en stund har vi olika uppfattningar om var vi är bland ögyttret. En jämförelse mellan kartan och hur viken böjer av hjälper oss. Vi bestämmer oss för att slå upp tälten, torka våra saker, äta och sen ge oss ut på en paddling runt de närmaste öarna. Vi går iland på Stora Vippholmen. Tältplatsen var bra när vi hittat plats för alla tälten men södra delen av ön, såg vi sen, är finare.
Jag avbryter samtalet efter fikat och vi ger oss iväg. Olastade kajaker känns befriande och snabba. Ramsfjärden tycker jag om.
16/9
Det återstår bara att paddla tillbaka till Klintemåla. Efter en ny tur i närmaste omgivningen tar vi kortaste väg tillbaka. Med lite fantasi går den rakt mellan två öar där det är så grunt och smalt att vi måste häva oss fram.
Här tittade jag inte på kompassen och vi kom lite ifrån varandra innan vi kom fram till Klintemåla. Kajakarna från Örebro hade just tagit upp sina kajaker från bryggan när vi kom. Vi har sett ett par andra paddlare på en mycket fin plats i närheten av Stora Vippholmen.
Det finns fina platser överallt. Hela Misterhult med undantag från Vinö har fågelskydd så det går bara att besöka området efter att fågelskyddet slutat. Det är ett kort avstånd mellan de yttersta och de innersta öarna.
Sommarens torka har gjort att de barrträd som har sina rötter i skrevor och finns på öar närmast land där det varit torrast har fått bruna barr. Är de döda?
18/9
Klubbpaddling på ån. Många deltagare. Mattias kom med en surfski som han funderar på att skaffa sig. Peter presenterade en tanke att göra pagajer i ett studieförbunds regi. Jag paddlade Ilaga i två och en halv timma.
23/9
Tog på mig ett lager ullunderställ under mina våtbyxor och -tröja. Och sen tuiliq. Temperaturen har sjunkit till cirka 15 grader i luft och vatten. Det blev rollträning i ån.
Roger var där och jämförde klubbens Valley Avocet med en av hans egna kajaker.
Mitt rollande innebar inga större framgångar. Fast några lyckade butterfly och bättre side scull och det var enklare att rolla med händerna kvar där jag håller dom när jag paddlar.
Efteråt märkte jag hur kall jag blivit om huvudet. Det måste bli ännu mer kläder nästa gång. Huva under tuiliqen och helst någon typ av paddelhandskar. Mina bästa från Kokatat, misstänker jag, klarar inte slitaget.
Jag får jobba vidare på att försöka släppa in så lite vatten som möjligt.
25/9
Min förkylning sa åt mig att ta det lugnt men jag tog mig ändå till kanothuset för medlemspaddling. Där fanns ingen men efter någon minut dök Anna, en ny medlem upp. Hon hade tänkt sig att hälsa på några, kolla stämningen och sen åka hem. När det nu bara var jag där så blev det så att vi paddlade i lugn takt i skymning och sedan mörker. Trots att vi paddlade tyst där bävrarna brukar finnas så fick vi inte se någon.
Där i mörkret framför broarna finns Anna i kajaken.
2/10
Testade att rolla. Vattentemperaturen är nu neråt 10 grader. I luften ungefär samma. Provade att ha en rånarluva i neopren under men det kändes konstigt och jag tyckte att vatten kom in. Tog bort huvan och rollade någon gång. Gjorde kanske 4 rollar sammanlagt. Det är för kallt för mitt huvud. Jag använde handskarna från Kokatat och de passar bra tillsammans med tuiliq. En Buff som halsduk samlade upp det vatten som kom in vilket kändes bra. Då jag spände tuiliq runt sargen drog jag ut den åt sidorna baktill och kollade så att den satt lika på båda sidor. Det verkar ha blivit tätt.
Vid den här temperaturen känns vattnet mer trögflytande. En tunn mössa med hakband kanske skulle få plats under luvan.
3/10
Tillsammans med Christer paddlade jag från Björsund. Lunchade på vägen vid fyren på Snesarboudde. Tyckte vi kunde paddla vidare och kom till Frösåkers brygga. Tittade på de historiska båtarna. Konstaterade att klockan var 3 och skyndade hem över Granfjärden. Hälsade på den nyfikna katten Sixten och hans ägare vid Björsund när vi fikade vid det gamla färjeläget.
7/10
Tid för rollträning. Väldigt vackert lyste solen på den blanka vattenytan och trädens färger blev klara av kvällssolen. Paddlade halva ån. Hade kanske för mycket kläder men hellre det än att frysa. Svalkade av mig med några rollar. Det är nog bäst för mig att ha tuiliq nedanför hakan. Viktigt att dra åt så mycket det går. Den här gången som senast var jag noga med att den skulle sitta rakt på sargen och lika på höger och vänster sida. Utdragen bak åt båda sidorna så att inget veck finns där. Det fungerade bra. Det vatten som under mitt experimenterande kom in runt ansiktet samlades upp av buffen runt halsen. Jag blir glad av att rolla.
8/10
Kajakfix i Christers garage. Capellan Biffen fick nya däckslinor och Ilaga fick ny gelcoat vid skeddan. Båda blev rena och fina.
11/10
Bestämde mig för att paddla i mycket kända vatten. Tiden var begränsad. Jag paddlade runt och mellan Räfsgarn, Benklädet och Alholmen, Lufttemperaturen gick upp mot 18 grader och prognosen var nästan ingen vind. Många småbåtar var ute. Dagstidningarna har försökt göra en nyhet av att det skulle komma en pust med varmt väder söderifrån. Människor överraskade av höstens kyla kom att se fram mot en sista sommarkänsla och tog snurrebåten ut på sjön.
På vägen ut genom ån spärrade en stock vägen. Jag försökte åka över den men fastnade mitt på stocken och kom inte av förrän jag fick båten parallell med stocken. Då gled jag av utan att välta, som tur var. Jag försökte putta på den med kajaken för att få den att inte spärra vägen och då gick den i två delar.
Genom att paddla långsamt till en början och så en tilltagande vind så blev det uthärdligt i torrdräkten. Efter en stund så gav det sig att den här turen var en fototur. Bästa bilden är den här som visar Benklädet frän söder. Vattenståndet är så lågt att sundbyholmsåsen kommer upp över ytan mellan öarna.
16/10
I dag gick lufttemperaturen ner till i närheten av vattnets 10 grader. Jag hade tänkt paddla runt Ridön men kom inte ur sängen så kvickt och morgontidningen och Facebook tog sin tid. Jag paddlade bara ut till Grävlingen och åt lunch. Lite vind från öster men himlen klarnade från väster och solen kom fram en en kort stund. Min ingivelse fick styra kajaken från ö till ö i östra Blacken.
änder flög ur vassarna när jag närmade mig. Stora fågelsträck på avstånd. Två män i en öppen båt långt bort i Tegelviken.
17/10
Medlemmar i EKS startar en studiecirkel för att göra pagajer. Idag samlas vi hemma hos Peter och tittar på paddlar och byggbeskrivningar.
19/10
Anette ville prova Katjas Current Designs Prana LV. Jag följde med och tog några provsvängar utanför klubbens lada i Vilsta. Anette tyckte den var lättdriven och jag tror ett köp kom närmare. Några rollar blev det också. Handelskriget med USA försvårar antagligen ett köp.
Utrymmet i sittbfrunnen är för stort för mig.
Efter kajaktestet badade vi med torrdräkterna för att se om de fungerade. Kom in lite fukt från blixtlåset vid magen. Godkänt.
20/10
Jag blev inbjuden att delta i Örnsberg kanotsällskaps bassängträningar. Körde fel med bilen och kom lite försent. En man stoppade mig utanför Nälstabadet eftersom jag hade kajak på taket. Han visade mig in och vi kom igång. Karin tipsade om ett enkelt sätt att få till en butterfly. När jag gjorde som hon sa förstod jag och fick en känsla för rollen. Jag gjorde några riktiga butterfly, som på tävling och flera av typ "Karin". Åt andra hållet är som en helt annan rörelse, som måste läras på nytt.
Det är lite långt att åka men var kul. Här finns det flera som är mycket kunniga och vill lära ut på ett avslappnat sätt. Nästa helg blir det inget rollande för Havskajakens dag är på söndag och två dagar efter varann till Stockholm blir nog för mycket.
Nästa saker att börja träna på skulle vara chest scull, butterfly scull och armpit-roll. Det jag kan eller nästan kan får jag nöta mer på.
22/10
Christer och jag paddlade i en stundtals hemsk vind på Mälaren som uppvärmning inför Havskajakens dag. Vi låg någon stund och flöt i lä. Lunchade innanför vassen på en kullfallen stock bland flera andra fallna träd. Mycket prat. Kom hem till katterna innan de helt tappat tron på människorna.
Mina för året nya paddelvantar Kokatat Inferno paddling mitts har börjat läcka in vatten. Såg att de har slitits så att jag snart är igenom materialet. Det kan vara så att de inte håller att användas tillsammans med grönlandspaddel, vilket jag gjort ett fåtal gånger. En rakare förklaring är att materialet är alldeles för dåligt.
Lunchpaus.
24/10
Pagajcirkeln har startat på riktigt. Lite knas med lokalen. Dörren går inte upp och larmet går. Nästan alla är där. De flesta av oss famlar fram med hjälp av varandra. Någon verkar snart klar med sin paddel. Jag har ett fint stycke trä men en kvist i ena kanten ställer till det så att jag måste improvisera på något sätt. Kan tvingas lägga paddeln snett mot fiberriktningen. Undrar om en sådan paddel kommer att kröka sig?
28/10
Vi åkte till Stockholm, Christer och jag för att delta i Havskajakens dag. Vi tog till gott om tid för resan och kom först av alla till numera Point65. Vi var 8 eller 9 som gav oss av därifrån men vi blev uppåt 20. Kajaker slöt upp senare. Många från Örnsberg.
Luckorna till min nya kajak Biffen kom igår efter en lång väntan och flera e-post, telefonsamtal och eftersökningar.
Upptäckte att den här tidiga versionen av P&H Capella för det mesta ska paddlas med full skädda och undantagsvis med ingen skädda. På och av alltså. Sitsen gjorde att jag efter några kilometer kände tendens till kramp i benen. Det rättade till sig efter att jag hasat fram i sitsen en bit. Då vi svängde in från Saltsjön mot Danvikstull kom vinden mest från sidan. Jag gjorde som med min North Shore Atlantic att jag tog upp skäddan för att kunna svänga lättare men Capellan svängde genast mot vinden i stället. Jag fick den att byta riktning med några paddeltag och en inbromsning. Såg att ett par andra hade liknande problem just här men ingen annan gjorde en sådan här stor extrasväng som jag. Nog tyckte jag att kajaken var lastad lite framtung. Det hade varit bättre med tyngre akter.
Det var trevligt att träffa människorna från Stockholm. Gänget från Hudiksvall saknade vi. Christer var den som rest längst, från Torshälla.
Mina sorgliga paddelvantar från Kokatat gav upp igen, trots ett försök att täta dem med gummi till muddbyte.
Kungliga Dramatiska Teatern i solsken. Annars var det mest molnigt och ibland kalla vindar. Några korn snö kom också.
31/10
Pagajcirkeln. Eftersom det är skollov är ventilationen i den slöjdsal vi lånar avstängd. Vi använder bara handverktyg och svettas. Jag lär mig en del om hyvlar och sågar. Min träbit visat tendens till att bli något. Den fula kvisten försvann.
2/11
Testar nya långhandskar från Reeds. Greenland Style Gauntlets. Handskarna går upp på överarmen och det går att dra åt dem med tänderna.
Ett åvarv i gråväder. Passerar en bäverhydda som finns i stadsbebyggelsen fast ändå undangömd. Bävern lägger upp ett vinterförråd av träd närmast hyddan. Långhandskarna går utmärkt att paddla med grönlandspaddel. Med viss svårighet går det att plocka med småsaker. Jag har inga vantar i handskarna men trots att jag samlar skräp och har händerna i vattnet så känner jag inget av kylan. Vattentemperaturen är 8 grader.
4/11
Jag hade tänkt rollträna i ån eftersom jag inte kom iväg till bassängträningen i går. Fick se på Facebook att några hade stämt träff för en åvända. Jag skyndade mig iväg och var där i god tid innan. Hade sett fram emot att paddla med grönlandsgrejorna. I sol och nästan vindstilla gled vi fram på ån. Under allt hade jag kläder så att jag skulle kunna bada utan problem så med vinden i ryggen blev det lite för varmt. Den lågt stående solen gjorde det svårt att se. Innan vi gick upp ur vattnet började jag dra åt runt ansiktet och armarna. Träningen övergick från att vara träning till uppvisning. Jag tänkte avsluta med några snabba rollar. Utgångsläget blev fel men det brukar ju inte ha någon betydelse men paddeln kom sedan alldeles för lågt i vattnet. Jag kände på ytan men måste ha hållit i paddeln på ett fel sätt för paddeln gick fortfarande för lågt. I det läget valde jag att gå ur. Med de lite sladdriga paddelhandskarna hittade jag inte öglan till kapellet. Efter en god stund kunde jag komma ur. Totalt utan stil. Avböjde kanske oövertänkt att få hjälp av Anette att komma tillbaka i kajaken men hängde bakpå Kalles kajak till stranden. Nej kallt blev det inte. När kläderna torkat ska jag testa igen fast med mina trasiga paddelvantar från Kokatat.
7/11
Pagajcirkeln. Trots en del felmätning och felsågning så kan det arta sig. Idag fungerade ventilationen och maskinerna gick så det lät som en riktig industri.
Jag kunde ställa in min Stanley-hyvel. Den är väldigt effektiv.
11/11
Lars-Olov köper Capellan och vi paddlar en sväng. Jag får koncentrera mig för att hålla takten fast Lars-Olov paddlar sitt långsamma tempo.
14/11
Kom hem från Escape Outdoors i Göteborg där Johan huserat den här kajaken en tid, en av de första GT som gjordes runt 2010. Helge som ägt kajaken har bytt den mot en ny likadan. Själv är jag för lätt för en Rockpool GT men min North Shore Atlantic är känslig för när tyngdpunkten ändrar sig från för till akter. Bra i och för sig när man vill påverka kajaken med att luta sig framåt eller bakåt men trist när en tung packning tynger ner fören eller aktern och påverkar hur kajaken uppför sig. Hoppas den här kajaken inte är lika känslig. Saknar min gamla Nordkapp Jubilee men någon sådan fanns just nu inte till salu. Det här kanske kan bli bättre.
Rockpool GT
------------
Pagajcirkeln är kul. Det är väl viktigast. Hoppas det blir en paddel också.
Peter, Anna och Gabriella.
15/11
Tack vare hjälpen jag fick i Göteborg var det enkelt att justera säte och fotstöd på GT. Den är trots sin storlek både hanterbar och relativt lätt. Kapellet till Atlantic sitter perfekt på GT. Det märks att den är gjord för stora människor. Min rumpa har gott om luft på båda sidorna. Lårstöden klämmer på låren. Johan sa att det går utmärkt att ta bort en del och att det är tanken. Helge tyckte det var ok ändå och vande sig vid att ha det så här. Jag förstår det. Om man inte trycker in sig tight i kajaken så fungerar det. Kajakens sida trycker på mina knän så där behövs ett mjukt mellanlägg. Det moderna förvaringsfacket framför sittbrunnen saknar jag på de kajaker som inget har. På GT sitter där en liten Kajaksportlucka så där är nog tätt också. Skeddan som är utfälld då reglaget är framåt är mer underhållsfri än det vanliga sättet att göra en skedda. På den här båten kändes reglaget oprecist. I praktiken kanske det blir tre lägen full skedda, halv skedda och ingen skädda. Däcket framför sittbrunnen är så högt att min pagaj svävar bara någon centimeter över däcket när jag paddlar. Det går att luta sig bra bakåt. Bättre än jag trodde. Helge sa att han överraskade sig själv och rollade direkt han fick den här kajaken. Med lite kantning svänger kajaken mer än man kan förvänta sig. Jag fick inte klart för mig hur kajaken påverkas av vind. Lite knasigt kändes det. Den ska ju ha mer last. Som jag upplever det nu går det att packa lite tyngre i fören. Det är bra, där finns ju mer volym. GT känns stabilare än dess bredd i centimeter. Även om kajaken har en repa för var krona den kostade så kan den nog få mer lyster av något bra undermedel. Jag tycker färgen är fin, efter att första chocken lagt sig. Det behövs lite småfix med linor. Kanske jag kan komma undan utan att köpa några nya linor. Det som behövs för skärgård och Mälaren är en fast kompass. Bästa lösningen tror jag blir en som skruvas direkt på däcket en bit bakom främre luckan.
------------
För att inte riskera att dra på mig rollskräck så rollade jag Ilaga lite utanför bryggorna vid kanothuset. Det går, fast jag känner att det inte ser snyggt ut. Det lilla vatten som tränger in runt ansiktet kyler för mycket. Det känns svårt att träna roll i det här kalla vattnet.
20/11
När jag åkte hemifrån var jag tvungen att ta bort is från rutan. I min almanacka stod Paddling. Jag var sugen på att prova nya kajaken. Visste ju inte om jag skulle kunna sitta i den några timmar men. Ju längre jag sitter desto bättre känns det. Jag påverkas inte av de konstiga vingarna eller av att knäna skaver mot sidorna. Jag tog mig runt Mälby Kråka/Hummelhomen och Sundbyholmsön. I kajaken hade jag packning för att klara nästan allt. Min vikt med packning blev cirka 85 kg. Skeddan halvt utdragen verkade passa bra och kajaken blev lagom styrbar och fick en jämn gång. Tidigare, i ån, tyckte jag kajaken var långsam men nu höll jag en god fart, särskilt med lite vind i ryggen. Pagajen slår ibland mot kapellet. Avfasningen på kajakens sidor motsvaras av hur jag skulle använda en europapaddel. I Blacken efter Stenskärssundet går det lite vågor som vanligt. Kajaken rullar någon gång på ett sätt som jag inte är van vid. Helge sa att den slår i motsjö men inte så mycket så det stör tycker jag.
Vattenståndet är lågt och nya grund och stenar dyker upp. I Tegelviken finns nu två små nya öar.
Keelstripen börjar lossna lite här och där. Funderar på en keelstrip i glasfiber och att avlägsna ryggstödet. Ser fram mot en våröversyn av GT i carporten. Det här blir en trevlig långturskompis.
Blacken. Benklädet till vänster.
21/11
Pagajcirkel. Mitt koncept att låta paddeln växa fram efterhand, som det blir, är inte bästa sättet att göra en paddel. Kan kanske också skylla på konstigt vuxet trä. Fullmånen är nära och det kan också ha påverkat. Några nästan färdiga och fina paddlar har skapats av andra kursdeltagare.
------------
Det är tydligen just min kajak som finns överallt i reklamen. Kul.
23/11
Orubbligt kommer den kalla årstiden närmare. Det börjar bli kallt om händerna att ordna med remmar och gummiluckor. Det blir kallt om fötterna mot den kalla marken. Tanken på att undvika det genom att låta bli att paddla gör mig ledsen. Jag får köra på så länge det går.
Eskilstuna Kanotsällskap paddlade i ån. Hasse har koll på månfaserna och hade prickat in en fullmånepaddling. Karin, Anette, Alena, Hasse, Lars-Olof, Staffan och jag. Det var molnigt och ljuset från lampor och staden reflekterade ner och gjorde det ljust så att jag kunde se att göra iordning kajaken vid bryggorna utan problem. Staffan testade sin nya och väldigt fina pagaj från pagajcirkeln. Uppåt mot tranornas åkrök var det mörkare, men det gick fortfarande att gissa sig till vilka som satt i de andra kajakerna. I Vilstabacken var ljusen tända och snökanonerna igång. I Snopptorp finns en eldplats. I mörkret lyste elden trevligt på några gubbar som samlats där. Is började samlas på kapellet och på paddeln och gjorde det sen lite svårt att få upp kajakens luckor. Mörkret överraskade mig med att göra min avståndsbedömning osäker så att när jag svängde upp mot bryggan i maximalfart var jag plötsligt närmare än jag trott.
Vi samlade oss efteråt på övervåningen i ladan och drack glögg och åt pepparkakor. Anette var intresserad av min nya kajak som vi gick och tittade på. I det kalla elektriska ljuset såg den väldigt sliten ut. Anette påpekade att det skulle öka på vikten en del att lägga på ett nytt slitskydd av glasfiber. En viktig synpunkt. Staffan hade innan vi började paddla visat att han fått ett kölskydd på sin kajak genom att lämna den till en billakerare i Nyköping.
28/11
Pagajcirkel. Det gick bra för mig använda spånhyveln. Hade brynt stålet och ställde in hyveln tunt och försiktigt. Så fick jag hela nederdelen av hyveln att följa träytan. Fina och rejäla spån täckte golvet. Ett ocentrerat handtag på paddeln måste bli centrerat och det får jag nog göra i eftertänksamhet hemma. Som en hemläxa.
Peter, cirkelns tekniska hörnsten observerade en sida på Björn Thomassons webbsida: Om grönländsk paddelteknik.
5/12
Vi var paddelsugna, Christer och jag, och tyckte det var möjligt att paddla på Mälaren i dag. Det visade sig att det var en liten ström i Ramsundsån och att passagen ut i Mälaren var isfri. Vind och vågor tryckte in i Tegelviken och vi ändrade planen på att gå ut i Blacken. I stället sökte vi lä bakom Sundbyholmsön. Fördäcket på GT är så långt att en paddel på 210 cm passar bra där. Jag provade att paddla med en pagaj med den längden och den slog inte i sargkanten som den längre paddeln. För isbrytning hade jag en kolfiberpaddel som är inställd på samma längd. Det gick inte att komma igenom sundet söder om Nysslingen på grund av is så vi fortsatte upp genom Lillsjön. Motvinden var högst påtaglig. Den gjorde att vi avhöll oss från att gå till Norrskär och vi försökte ta oss in i viken till Torpstaden. Stora isflak slog mot varann och gav ifrån sig ett metalliskt ljud. Två korpar kom kraxande mot oss. Där fanns tjock is men en bruten ränna som vi tog oss in i. Sista biten upp till land var inte bruten tidigare. Vi vände ut och gick iland på första bästa ställe med lite sol. Krånglade in oss bakom vassen och gjorde så småningom ett matläger. Christer fixade en minield som tog sig snabbt i vinden. Jag hade glömt pytt i pannan hemma men hade ett par reservrätter i matpåsen så det blev en polsk fiskrätt jag inte minns namnet på.
Vi blev rätt kalla om fingrarna när vi satte oss i kajakerna och satte fart hemåt för att få upp värmen. Halvvägs tillbaka blev mina fingrar hyfsat varma igen. När man är hemma och lever innomhus och i stan så tänker man inte på samma sätt på solen. Den går ner klockan tre och försvann bakom träden på åsen, halvön vid Sundbyholms slott, när vi var i Tegelviken. Kajakerna var överdragna av ett isalger som gjorde linorna oelastiska och luckorna svåra att få upp.
När jag bytte om hemma kände jag att min hud under alla kläder var påtagligt kall.
------------
Pagajcirkeln. Ett par timmars slöjdande och en halvtimma fika. Ena halvan av pagajen kunde vara klar såhär. Staffan får ihop den snyggaste paddeln. Jag får en smal paddel, som jag ville. Det är olika fason och funktion på paddlarna. Den paddel som jag köpte på Båtmässan i våras har fått följa med de flesta gångerna för att man ska kunna se en färdig normalpaddel.
12/12
Sista gången på pagajcirkeln. Jag har en paddelbar men inte färdig paddel. Det finns andra som inte heller har gjort sin första paddel klar. Vi vill ha en fortsättning. Peter vill använda finare trä till nästa omgång paddlar.
13/12
Mangrann uppslutning. 11 kajaker. Stopp med pampig musik och luciasånger vid Skjulsta. Glögg och pepparkakor. Mörkt. Någon krockar nästan med en bro och någon annan halkar överraskande på en iskant som inte syntes. Annars fritt vatten i hela ån.
Första testet med min nya pagaj. Behöver få smalare handtag. Fungerar bra att paddla rakt fram med en bladbredd på 6,5cm.
Lucia dagen till ära i en vit grönlandskajak. Christer i förgrunden med en tomtelykta med levande ljus.
26/12
Sista chansen att paddla idag. Men jag tog den inte. Ån är bara is. Spetsen på halvön vid Sundbyholm är i öppet vatten. Nu blir det kallare igen. Nästa gång i kajak blir nog i bassäng.
28/12
SMHI:s iskarta över Mälaren.
Jag hade kollat isläget igår eftermiddag med en ficklampa och sett att isen till och med dragit sig tillbaka i Tegelviken.
Idag stannade jag med bilen på parkeringen vid båthamnen i Sundbyholm och drog kajaken på vagn tills det gick att få ner den nerför åsen mot vattnet. Tyvärr är det inbjudande att vara oförsiktig med en kajak med många repor. Ett gäng välgödda änder kom och tittade intresserat när jag prasslade med Ikea-påsen. Iskartan visade att Blacken var isfri. Runt de gamla bropålarna satt kragar av is. Badklipporna var täckta av ett grått lent lager frostig is. När jag kom närmare Stenskärssundet såg jag iskanten och vände. Isen var säkert för tjock. Månen stod lågt på himlen över de stora uppstickande stenarna. Paddlade mot Räfsgarn och följde solsidan av Benklädet norrut. Skeddan dröjde med att tina upp. Rundade Alholmen och följde landsidan mot Sundbyhom. Väjde för tjockare isbitar. Ytan täcktes mer och mer av ett tunt lager is. I viken utanför slottet bröt jag mig fram ett långt stycke med hög fart. Isen kastades åt sidorna av fören. Det slutade ett långt stycke innan badstranden. Jag åkte upp på en tjockare is och vände ut genom sprickor i isen. Gick iland i Tegelviken så långt in som möjligt och släpade upp kajaken på vägen. På med hjulen och så tillbaka till parkeringen.
Sundbyholms slott.
Isskulptur där jag gick ur kajaken.
31/12
Jag gjorde färdigt pagajen idag och har börjat olja in den. Ett tunt lager olja torkar på några timmar. 5 lager hittills sen igår.
Sammanfattning av 2018
Nio gånger i början av året fick jag möjligheten att träna roll i badhus. Rollade med min Trapper Adventure som jag just för rollträningen gett namnet Subconscious. Fick vid ett tillfälle prova en Ilaga och märkte skillnaden. Provpaddlade försiktigt klubbens Ilaga. Blev övertygad och började leta efter något gärna inslitet exemplar men det gick inte att finna. Företagsamt åkte jag till en mässa i Norrköping och fick med mig en av utställningskajakerna hem. När möjligheterna att träna i bassäng var över gick det att fortsätta träningen ute. Det här höll mitt intresse för paddling igång. Det blev till slut nödvändigt att skaffa en tuiliq också. Fortfarande är jag nybörjare och det känns bra. Vattnet i Eskilstunaån har nästan alltid varit tillräckligt ok så jag har kunnat träna där. Till en början rollade jag bara men det känns bättre att paddla ett stycke och träna roll och så paddla igen. Det är finare att rollträna i Näshultasjön men en liten bit att åka.
Det har blivit några paddlingar i Mälaren förstås. När isen just gått upp var jag på Stora Sandskär. Jag gjorde själv en kort övernattningstur som inte blev så lång eftersom jag tappade bort mina tältpinnar. Med Christer och Peter har jag varit mer österut och västerut i Mälaren. Hasse har ju ordnat en vårtur runt Nyckelön flera år som jag vill vara med på fler gånger. Jag minns vårturen Christer och jag gjorde på ån ut till iskanten i Hjälmaren.
Ett par gånger har jag paddlat med klubbkompisar efter sörmlandskusten från Svärdsklova. Andra gången var vädret så otroligt fint. Eskilstuna Kanotsällskap skulle haft en paddling på västkusten men det blåste för mycket där så det blev Misterhult i stället. Tre dagar var jag själv i Sankta Anna. Min fru och jag hade minisemester och bodde med riktigt tak över huvudet på Åland och gjorde utflykter med kajaken Doris på dagarna. Doris har också varit på badtur i Mälaren och kämpat mot vågor och vind på Näshultasjön.
Mina barnbarn har fått Paddla Doris på ån och har fått se bävrarna.
Tursamt fick jag en kajak, en Capella, som jag ordnade luckor till och fixade lite med linorna. När jag sålt den hade jag fått råd med en Rockpool GT som jag hämtade hem från Göteborg. Den ska jag ha på övernattningsturer och kanske något mer. Den går som en buss och det går att packa mer än jag orkar dra upp på stranden. Facket framför sittbrunnen är bra för vinterhandskar, mössor och lanterna plus vad man önskar. Den passar bra när det är kallt.
På våren var jag på Friluftsmässan och fick med mig en pagaj hem. Jag fick användning för den sedan eftersom den passar på fördäcket både på Ilaga och GT.
Christer och jag var för andra året på minimässa i Gröndal och provade kajaker och tävlade i Kåre-race. Vi paddlade i Stockholm på Havskajakens dag där jag provade den nyfixade Capellan. Det höll på att gå åt skogen eftersom jag fick kramp i benen men det ordnade sig när jag flyttade mig fram någon centimeter i sitsen.
Med Eskilstuna Kanotsällskap har jag gjort några medlemspaddlingar i ån och ställt upp på ett par företagspaddlingar. Det har blivit ett par prova-på paddlingar också. Och fullmånepaddling och Luciapaddling. Vi har haft teknikträning i snabbpaddling, rollträning och kamraträddningsövning, som jag varit med på. Vid klubbmästerskapet vann jag vandringspriset Fina Fisken för allra mest medelmåttiga tid. Då det börjat bli lite kallare och isen ibland låg för tjock på ån ordnade vi en Pagajkurs med Peter som teknisk ledare och jag var administratör. Just innan årsskiftet kunde jag inte hålla mig utan gjorde paddeln klar.
Jag vill bli mer noggrann då det gäller säkerhet.
Mina kajaker vid årets början:
Moster en North Shore Atlantic.
Subconscious en Trapper Adventure.
Och så dessutom Doris en Trapper Laxen 530 en K2:a.
Texterna på de här sidorna återspeglar mina åsikter vid det tillfället då de skrevs. Senare har jag ibland tyckt annorlunda men jag har ändå låtit mina ursprungliga tankar finnas kvar i texten.
Bidragande fotografer: Christer Bergström, Anette Rothberg, Martin Ahlqvist, Peter Ehrenstråle, Karl Hogard, Johan Wirsén, Hasse Mälberg